NON

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

NON

12-01-2009, 19:57

Nie znalazłem tematu, więc sobie założę :twisted:

BOYD RYŻ, jaki jest, każdy widzi.

(a jak ktoś nie widział, to proszę)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zastanawia mnie jednak fakt, że o ile inne z postaci / zespołów związanych ze sceną World Serpent otaczane są dziś ogromnym kultem, o tyle nasz Ryż jakoś często pomijany jest przez co młodszych miłośników wszelkiej maści hałasów. Niesłusznie pomijany zresztą, bo to geniusz na miarę Stapletona, Tibeta, Douglasa P. czy Coilaków. Tyle tylko, że gościu operuje na nieco innej płaszczyźnie (no bo generalnie każdy z nich na innej płaszczyźnie operuje). Jego królestwem nie jest ani alchemia dźwięku ani folkowe smucenie. Jego terytorium to hałas. Czysty, bezkompromisowy hałas. Ograniczona do minimum forma, zmaksymalizowana treść. Industrial? Power Electronics? Dark Ambient? Co te gatunki mają ze sobą wspólnego? Ano to, że gdyby nie Boyd Rice, to chuja by z nich było. Ofensywę rozpoczął w połowie lat 70. Tworzy sztukę totalną. Nagrywa płyty, pisze książki, gra w filmach, a w wolnych chwilach rozsyła przypadkowym ludziom martwe zwierzęta :lol:
Jest też mistrzem kamuflażu. Flirtuje z wszelkimi formami satanizmu, okultyzmu, nihilizmu, anarchizmu, totalitaryzmu i czego tam sobie jeszcze zapragniecie. Człowiek o tysiącu twarzy, ale, tak naprawdę, człowiek bez twarzy. Zawsze zostawia furtkę i gra na nosie wszystkim, którzy chcieliby go opisać, skatalogować i zamknąć w szufladce z napisem (i tu se wpiszcie, co chcecie). Przede wszystkim to Rice jest jednak muzykiem. Chociaż muzyk, to może zbyt dużo (i zbyt mało) powiedziane. On jest prawdziwym inżynierem dźwięku, demiurgiem, który z bezkształtnej masy wycina broń masowego rażenia. Znacie? Lubicie? Kochacie? Jakie płyty cenicie najbardziej? Zapraszam do dyskusji :twisted:
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

Re: NON

12-01-2009, 20:18

byl juz temat chyba...
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

12-01-2009, 20:18

w calosci i na pamiec znam na razie tylko 3 plyty nagrane we wspolpracy z Douglasem - Martinis, Scorpion wind, Alarm agents, o samym NON wypowiadac sie jeszcze nie moge, ale YES I WANT, TURTLE WAR !!

btw, masz juz te ksiazke ?
Obrazek
swoja droga, dojebana okladka

a, jeszcze "Pearls Before Swine" - bardzo fajny film ; )
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

12-01-2009, 20:21

może i był, ale nie znalazłem...

poza tym z Ryżem jest jak z tradycją - należy utrwalać, utrwalać i jeszcze raz utrwalać :lol:

a dla tych, co nie wiedzą o co kaman:

Boyd, jak go widzą w USA:

i Boyd w wersji humorystycznej:

:lol:
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

12-01-2009, 20:25

leżę :lol:
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

13-01-2009, 00:48

Na półeczce stoją i uśmiechają się dwa najważniejsze NON-y, czyli "God & Beast" oraz "Might!"
"Total War" to hit, jakich mało, chociaż co jakiś czas wydaje mi się niebezpiecznie spokrewniony z "Discipline" by Throbbing Gristle.
Boyd Rice & Friends też wymiata. Zresztą "Music, Martinis, and Misanthropy" to chyba wszyscy znają (i kochają za teksty).
A polecam także zeszłoroczną GIDDLE & BOYD - Going Steady With Peggy Moffitt. Szkoda tylko, że ten materiał taki krótki. Przydała by się pełna płyta takich "Tarantino inspired 70's" hitów.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

13-01-2009, 00:51

no no fajna rzecz, i pierwszy utwor to remiks trzeciego numeru z Operation Hummingbird. chyba ze tamto to tez remiks, nie wiem :D
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

Re:

13-01-2009, 01:20

longinus696 pisze: "Tarantino inspired 70's" hitów.
jest raczej odwrotnie :lol:
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

13-01-2009, 01:23

nawet w głupiej wikipedii to masz:

Many of the songs on the soundtrack were suggested to Tarantino by musician Boyd Rice through their mutual friend Allison Anders, including Dick Dale's "Misirlou".

:lol:
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

13-01-2009, 01:24

o no teraz to juz musowo robie oltarzyk.
Awatar użytkownika
Set
postuje jak opętany!

13-01-2009, 13:36

Podobny do nowego prezydenta Rosji, który ma spojrzenie jak Hitler :mrgreen:
NECRO SKINS SOCIETY
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

13-01-2009, 13:45

Trocu drogi, poratuj biednie dziecie pragnące zostać zgniecione na amen. Od czego zacząć z NON ? ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

13-01-2009, 17:04

twoja_stara_trotzky pisze:nawet w głupiej wikipedii to masz:

Many of the songs on the soundtrack were suggested to Tarantino by musician Boyd Rice through their mutual friend Allison Anders, including Dick Dale's "Misirlou".
Hmmm.... nie czytam plebejskiej wikipedii, ale widać stamtąd też się czegoś można dowiedzieć.
Zenek pisze:Trocu drogi, poratuj biednie dziecie pragnące zostać zgniecione na amen. Od czego zacząć z NON ? ;)
Od tego, co najlepsze: "Might!" i "God & Beast", oczywiście.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

13-01-2009, 17:13

Set pisze:Podobny do nowego prezydenta Rosji, który ma spojrzenie jak Hitler :mrgreen:
jak pierwszy raz zobaczylem Miedwiediewa to pomyslalem: 'kurwa, Boyd przegial z tymi prowokacjami' :mrgreen:

Zenek > Nie wiem czy to Twoje klimaty, ale koniecznie sprawdz plyte "Scorpion Wind", wydana pod szyldem Death in June & Boyd Rice - Scorpion Wind lub Scorpion Wind - Heaven Sent (tego drugiego raczej juz nie znajdziesz, ale zawartosc jest mniej wiecej taka sama)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

13-01-2009, 18:03

Zenek pisze:Trocu drogi, poratuj biednie dziecie pragnące zostać zgniecione na amen. Od czego zacząć z NON ? ;)
God & Beast, Might! oraz Children Of The Black Sun

te trzy to dla mnie ABSOLUT.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

13-01-2009, 18:34

thx :)
Obrazek
mietek_fog
zaczyna szaleć

13-01-2009, 19:24

co tu dużo mówić, człowiek bez którego nie istniałby industrial, mistrz intelektualnej prowokacji, całe życie próbujący wykręcić się od wszelkich schematów i form ujmowania rzeczywistości. ma swoje poczesne miejsce również i w kulturze popularnej poprzez swój wpływ na Marilyna Mansona, z którym też swego czasu chciał wydać pewną kontrowersyjną książkę.

najbardziej lubię God and Beast.

gdyby ktoś był zainteresowany służe pracą magisterską poświęconą NON, Laibach, Death in June i innym poryciuchom.
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

13-01-2009, 19:35

Jak o poryciuchach to podziel ;)
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

13-01-2009, 19:49

grot pisze:Jak o poryciuchach to podziel ;)
Ano też chętnie zerknę ;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

13-01-2009, 20:47

mietek_fog pisze:co tu dużo mówić, człowiek bez którego nie istniałby industrial, mistrz intelektualnej prowokacji, całe życie próbujący wykręcić się od wszelkich schematów i form ujmowania rzeczywistości. ma swoje poczesne miejsce również i w kulturze popularnej poprzez swój wpływ na Marilyna Mansona, z którym też swego czasu chciał wydać pewną kontrowersyjną książkę.

najbardziej lubię God and Beast.

gdyby ktoś był zainteresowany służe pracą magisterską poświęconą NON, Laibach, Death in June i innym poryciuchom.
jak mówisz o tej po angielsku, co to w sieci wisiała kiedyś, to czytałem - całkiem dobra.
ODPOWIEDZ