POST-ROCK pokopmy się

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

POST-ROCK pokopmy się

18-03-2009, 19:08

4m pisze:
longinus696 pisze: Ojezus. Dobrze, wypiszę Ci ten tysiąc płyt post-rockowych które słyszałem w 2008, pod warunkiem, że Ty wypiszesz mi te, które słyszałeś z trip-hopu, jungle, i drum'n'bass (dla każdego 20-30), bo też sądzę, że gówno słyszałeś
No właśnie, więc jedziesz longinus, przekonamy się kto gówno słyszał z post-rocka i trip-hop :) Nie chciałem tysiąca - 20-30 najlepszych postrocków 2008, których słuchałeś wystarczy. Bez problemu zrobię to z trip-hopem, więc czekam na Twoją listę :)
Oto moja lista.

AMERICAN DOLLAR, THE – A Memory Stream
Белые флаги зажигайте медленно - Даже если пролетариат возьмет власть в свои руки, весна все равно достанется нам, а цели войны останутся целями войны
BITCRUSH - Epilogue in Waves
DATURAH – Reverie
DEFORMALIZED – Talking Loud But Saying Nothing
EF – I Am Responsible
ENVY - Abyssal
EUPHORIA – Silence Is Everywhere
FORMS, THE – Oh, How He Wanted To Understand The Sound, But He Failed
GIANTS – Old Stories
GOD IS AN ASTRONAUT – s/t
GRAILS – Take Refuge In Clean Living
GRAILS – Doomsdayer’s Holiday
IN TUNE – Let’s Play With Trippy-Hoppy Humbug
JESU – Why Are We Not Perfect ? EP
MOGWAI – The Hawk Is Howling
MOVING MOUNTAINS – Foreword EP
MR KNOW-IT-ALL – The Crap He Listens To EP
MUSIQUE CRITIQUE – Between The True Knowledge And The Internet Database
PELICAN – After The Ceiling Cracked
SIGUR ROS – Med. Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust
SLEEPMAKESWAVES – In Today Already Walks Tomorrow
TE - まして、心と五感が一致するなら全て最上の『音楽』に変ずる。
THIS IS YOUR CAPTAIN SPEAKING – Eternal Return
THIS WILL DESTROY YOU – s/t
VOICE OF EXPERIENCE – You Stay On The Computer, You Get Migraines, You Know All About Music

Wszystko z 2008 roku. Większość tego post-rocka to straszliwa męczarnia. Muzyka ku osłabieniu serc (i mózgów - co gorsza). Muzyka z cyklu "student potrafi" (wytrzymać całą płytę). Przy jungle i drum'n'bass można się przynajmniej poruszać. Dzięki Skaut za Grails - to jasny punkt. Dawaj swoją listę 4m.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Grindead
postuje jak opętany!

Re: POST-ROCK pokopmy się

18-03-2009, 19:26

JAKOB - całosc, z naciskiem na "Solace"

i nie potrzebne juz inne zespoly w tej szufladzie ;)
Ostatnio zmieniony 18-03-2009, 19:29 przez Grindead, łącznie zmieniany 1 raz.
some additional disfigurement... some additional disfigurement... some additional disfigurement...
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

18-03-2009, 19:26

longinus696 pisze:
4m pisze:
longinus696 pisze: Ojezus. Dobrze, wypiszę Ci ten tysiąc płyt post-rockowych które słyszałem w 2008, pod warunkiem, że Ty wypiszesz mi te, które słyszałeś z trip-hopu, jungle, i drum'n'bass (dla każdego 20-30), bo też sądzę, że gówno słyszałeś
No właśnie, więc jedziesz longinus, przekonamy się kto gówno słyszał z post-rocka i trip-hop :) Nie chciałem tysiąca - 20-30 najlepszych postrocków 2008, których słuchałeś wystarczy. Bez problemu zrobię to z trip-hopem, więc czekam na Twoją listę :)
Oto moja lista.

AMERICAN DOLLAR, THE – A Memory Stream
Белые флаги зажигайте медленно - Даже если пролетариат возьмет власть в свои руки, весна все равно достанется нам, а цели войны останутся целями войны
DATURAH – Reverie
EF – I Am Responsible
ENVY - Abyssal
GIANTS – Old Stories
VOICE OF EXPERIENCE – You Stay On The Computer, You Get Migraines, You Know All About Music

Wszystko z 2008 roku. Większość tego post-rocka to straszliwa męczarnia. Muzyka ku osłabieniu serc (i mózgów - co gorsza). Muzyka z cyklu "student potrafi" (wytrzymać całą płytę). Przy jungle i drum'n'bass można się przynajmniej poruszać. Dzięki Skaut za Grails - to jasny punkt. Dawaj swoją listę 4m.

dobry temat ;).
Kiedyś już po pijaku pisałem, że ten cały teraźniejszy progresywny rock, bądź post-rockowy wysyp to lipa w porównaniu z tym co się działo w latach 70-tych i zdanie podtrzymuje. Zaraz ktoś mi też pewnie wyjedzie, czy słyszałem coś z zeszłego roku, że feruje takie wyroki, ale naprawdę nie chce mnie się przkopywać sterty gówna, aby znaleźć rzeczywiście coś wartościowego.
Wielu z wymienionych powyżej nie znam, ale takie JESU wyszło słabo. Dalej Sigur Ros to męczybuła w zeszłym roku, Daturah podobnie. Z niewymienionych jako małe światło w tunelu jawi się 65daysofstatic. Ostatni A Silver Mt. Zion jest wg mnie słaby (jeden dobry kawałek). M83 w zeszłym roku mnie nie przekonał kompletnie (chociaż album "Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts" jest naprawde niezły). Maybeshewill wydało też ciekawą płytę, ale w gruncie rzeczy, wartość tej płyty znacznie podnosi kawałek tytułowy - "Not For Want Of Trying" (kto zgadnie z jakiego filmu wzięli "wokal" ;) ? ). Grails faktycznie dwa razy w zeszłym roku dał radę ;) i to praktycznie tyle z mojej strony, na więcej nie miałem siły - aha Guapo jest też znakomite, ale to bardziej awangarda niż post rock ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

18-03-2009, 19:29

Obrazek
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

18-03-2009, 19:42

Grindead pisze:JAKOB - całosc, z naciskiem na "Solace"

i nie potrzebne juz inne zespoly w tej szufladzie ;)

Yes sir! :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Krek
rozkręca się

18-03-2009, 20:02

Dalczego nikt nie wymienił ostatniego Russian Circles, przecież to imo najlepszy post-rockowy album ubiegłego roku
Generalnie jeżeli chodzi o sam gatunek to lubie, nawet bardzo, od jakiegos czas słucham bardzo często i sobie cenie. Oczywiście nie wszystko jest jadalne, ale większość łykam bez popity. Z nowszych rzeczy polecam nasz polski band Georg dorn Screams, w tym roku narazie nie maja sobie równych.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

18-03-2009, 22:05

longinus696 pisze: AMERICAN DOLLAR, THE – A Memory Stream
DATURAH – Reverie
EF – I Am Responsible
ENVY - Abyssal
GIANTS – Old Stories

Tak jak przypuszczałem, ledwie kilka płyt słyszałeś (o ile w ogóle je słyszałeś :) ), ale robisz z siebie debila osądzając na ich podstawie postrock. Twoje prawo, zabraniał Ci nie będę :) Mieszasz jednak mocno kiepskie rzeczy z dobrymi, kompletnie niezrozumiale i bez jakiegokolwiek sensu. Kiepsko i bardzo niepoważnie, nawet nie starałeś się zachować pozorów, więc aby dostosować się poziomem to zachowam się równie kiepsko i niepoważnie - listy nie będzie :lol:
longinus696 pisze: Белые флаги зажигайте медленно - Даже если пролетариат возьмет власть в свои руки, весна все равно достанется нам, а цели войны останутся целями войны
:D
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

18-03-2009, 22:09

4m, co sadzisz o MUSIQUE CRITIQUE – Between The True Knowledge And The Internet Database
poza tym interesuje mnie EXALTIQUE "Z pyłów, energii, świateł i cieni...",
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

18-03-2009, 22:11

Riven pisze:4m, co sadzisz o MUSIQUE CRITIQUE – Between The True Knowledge And The Internet Database
poza tym interesuje mnie EXALTIQUE "Z pyłów, energii, świateł i cieni...",
Pytanie skieruj do longinusa i Drone'a :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-03-2009, 22:14

Ok, longinus i drone, mowcie
vulture

18-03-2009, 22:33

kurwa, czemu macie wszyscy ten sam avatar? :lol:
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-03-2009, 22:43

vulture pisze:kurwa, czemu macie wszyscy ten sam avatar? :lol:
przeobrazenie w nowa forme ... z pylow, swiatel i cieni .... .... ... :>
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

18-03-2009, 23:29

4m pisze:Tak jak przypuszczałem, ledwie kilka płyt słyszałeś (o ile w ogóle je słyszałeś :) ), ale robisz z siebie debila osądzając na ich podstawie postrock.
Ale o co...? Miało być 20-30, więc jest. Miały być z 2008, więc są.
Post-rocka osądzam na podstawie wielu lat istnienia tego gatunku. I niestety przez większość czasu była to siódma woda po kisielu. Kisielem - wybornym, dodajmy - był oczywiście krautrock i inne hałaśliwe eksperymenty, z których wyciśnięto głównie rozmyte, quasi-ambientowe pasaże. Generalnie nastąpiła kastracja tego, co najlepsze. Nie przeczę, w latach 90-tych trafiały się zajebiste rzeczy, jak zajebisty SLINT (przełom lat 80/90), czy zespoły z udziałem Jima O'Rourke (solo lub w Gastr Del Sol chociażby), ale właśnie tam najwięcej było wpływów krautu, albo hałasów inspirowanych przez Cage'a i Braxtona.
4m pisze:Mieszasz jednak mocno kiepskie rzeczy z dobrymi, kompletnie niezrozumiale i bez jakiegokolwiek sensu.

Bo tak wygląda dzisiaj post-rock. Nie mówiłem, że dam najlepsze, bo wtedy lista musiałaby mieć może 5 pozycji.
4m pisze:Kiepsko i bardzo niepoważnie, nawet nie starałeś się zachować pozorów, więc aby dostosować się poziomem to zachowam się równie kiepsko i niepoważnie - listy nie będzie :lol:
Niepoważny był w ogóle Twój pomysł takiej listy, bo co ona niby może udowodnić? Każdy może sobie sprokurować takie coś na poczekaniu.
Grindead pisze:JAKOB - całosc, z naciskiem na "Solace"
Jasne, ale to 2006 rok.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re:

18-03-2009, 23:59

longinus696 pisze:
4m pisze:Kiepsko i bardzo niepoważnie, nawet nie starałeś się zachować pozorów, więc aby dostosować się poziomem to zachowam się równie kiepsko i niepoważnie - listy nie będzie :lol:
Niepoważny był w ogóle Twój pomysł takiej listy, bo co ona niby może udowodnić? Każdy może sobie sprokurować takie coś na poczekaniu.
Owszem, właśnie o to chodzi, że każdy - w tym tkwi haczyk. Tak samo jak każdy może podać swoją listę 20 najlepszych płyt, które słyszał w 2008 roku w metalu, w której znajdą się: Darkthrone, Deathspell Omega, Opeth, Slipknot, Gojira, Tiamat, Esoteric, Moonspell, Origin, Therion, Behemoth, Testament, Soulfly, Bloodbath, Metallica, Satyricon, Horna, Toxic Holocaust, Avantasia, Enslaved. I mi taka lista wbrew pozorom powie trochę o tej osobie :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
vulture

19-03-2009, 00:10

post rock to chyba tylko Nirvana. oni przebijają nawet Led Zeppelin. a kurt takie fajne swetry zawsze miał.

a tak serio; nie identyfikuje zazwyczaj tak ,pi razy oko ,jakies 60 % płyt które 4m wpisuje w ;czego teraz słuchacie.mam sie wstydzic?
:lol:
Awatar użytkownika
Skaut

19-03-2009, 10:56

4m pisze:
longinus696 pisze:
Owszem, właśnie o to chodzi, że każdy - w tym tkwi haczyk. Tak samo jak każdy może podać swoją listę 20 najlepszych płyt, które słyszał w 2008 roku w metalu, w której znajdą się: Darkthrone, Deathspell Omega, Opeth, Slipknot, Gojira, Tiamat, Esoteric, Moonspell, Origin, Therion, Behemoth, Testament, Soulfly, Bloodbath, Metallica, Satyricon, Horna, Toxic Holocaust, Avantasia, Enslaved. I mi taka lista wbrew pozorom powie trochę o tej osobie :)
co to za haczyk? Jeśli potrafisz stworzyć portret psychologiczny każdego na podstawie listy 20 płyt, to chętnie poznam swój :D
Tak szczerze mówiąc, wykręcasz się wszelkimi możliwymi sposobami, aby swojej listy nie umieścić i troszkę zachowujesz się jak pieniacz, który dużo mówi, aby tylko mówić.
Podaj swoją liste i udowodnij, że post-rock Anno Domini 2008 ma się rzeczywiście dobrze.
I o co do karwy Wacławy chodzi z tymi avatarami :D ?
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

19-03-2009, 11:03

Grzmot uderza, z pylow rodzi sie mysl (tutaj kotly i wejscie sekcji detej a'la Penderecki), Forma uwolniona! Nastepuje kumulacja energii... (niekontrolowany) chaos.... Bziuuuuuummmmmmmm... i tak przez tysiaclecia, az do Nirwany... :twisted: :twisted:

ok, styknie, ide szukac jakiejs fajnej dupy na obrazek :lol:
Awatar użytkownika
Skaut

19-03-2009, 11:12

Drone pisze:
Skaut_Kwatermaster pisze:
4m pisze:...
co to za haczyk? Jeśli potrafisz stworzyć portret psychologiczny każdego na podstawie listy 20 płyt, to chętnie poznam swój :D
Tak szczerze mówiąc, wykręcasz się wszelkimi możliwymi sposobami, aby swojej listy nie umieścić i troszkę zachowujesz się jak pieniacz, który dużo mówi, aby tylko mówić.
Podaj swoją liste i udowodnij, że post-rock Anno Domini 2008 ma się rzeczywiście dobrze.
I o co do karwy Wacławy chodzi z tymi avatarami :D ?
Skaut, widzę, że wirus Cię dopadł :lol: :lol: :lol:
buahahaha, faktycznie. Dopiero teraz to dokładnie przeczytałem :D ale na usprawiedliwienie powiem, że wczoraj po "Watchmenie" w kinie trochę zapiłem, późno wróciłem i wcześnie wstałem :D
Coś tam było! Człowiek!
Pelson
rasowy masterfulowicz

19-03-2009, 11:15

vulture pisze: a tak serio; nie identyfikuje zazwyczaj tak ,pi razy oko ,jakies 60 % płyt które 4m wpisuje w ;czego teraz słuchacie.mam sie wstydzic?
:lol:
Szczęściarz. :D Mój wskaźnik oscyluje wokół 90 :lol:
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

19-03-2009, 13:54

vulture pisze:a tak serio; nie identyfikuje zazwyczaj tak ,pi razy oko ,jakies 60 % płyt które 4m wpisuje w ;czego teraz słuchacie.mam sie wstydzic? :lol:
Jak już o mnie mowa to powiem, że ja też nie zawsze (w 100%) identyfikuję płyty, których słucham. Mam się tym martwić? :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
ODPOWIEDZ