SPEEDCORE / TERRORCORE / SPLITTERCORE / EXTRATONE

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Anthropophagus
w mackach Zła
Lokalizacja: Kondominium Rosyjsko-Niemieckie pod Żydowskim zarządem powierniczym

SPEEDCORE / TERRORCORE / SPLITTERCORE / EXTRATONE

25-08-2009, 16:33

Czyli bez wazeliny i pierdolenia. Podgatunki elektronicznej ekstremy stawiające na piedestał środków wyrazu szybkość i mocno wyeksponowany z przodu ciężki elektroniczny ''kick'', zmiksowane z wszelakiego rodzaju samplami i podane w iście matematycznym stylu rejestrów rzędu 500-3000 BPM. Nie napigulony pedalski Hardstyle; techno-dzieci, rękawiczki, gwizdki tylko pierdolona zagłada maszyn. Pokrewny często z breakcore, hardcore techno, minimal, white/harsh noise, PE, 8 bit, industrial, darkcore etc. Słowem żadnych ograniczeń i norm stylistycznych i wolność skrzywionej ekspresji. Dwa główne fronty i bastiony całego środowiska speedcore'owego: Holandia, Włochy. Ja obstawiam makaroniarzy - Komprex i Frazzbass. I o ile Komprex to dla mnie absolutny nr 1 o tyle dyskografii koleżki Frazzbass'a nie zgłębiłem tak dogłębnie. Obydwoje zresztą nie raz wchodzili w kooperację nagrywając przeróżne ścierwa. Fabio Di Benedetto (Komprex) jest częścią włoskiego Cerebral Destruction, który wydaje i promuje także Frazzbassa (remix jego autorstwa znaleźć można na ostatnim LP The Berzerker). Znają sie od lat i nagrali wspólnie kilka zajebistych materiałów jak np. EP-kę ''Cum With Your Pain'' gdzie znaleźć można m.in. sample z ASOA Agoraphobic Nosebleed. Najbardziej jednak niszczącym materiałem jest samodzielna EP Komprex "Trance Hates Me" i jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę ze speedcore'm śmiało może zacząć właśnie od tego. Z Holandii polecić mogę zdecydowanie na pierwszym miejscu epkę Dr. Eppo - "Join The Club". Kurwa !! Takich break'ów, i połamanych kicków próżno szukać gdzie indziej. Mistrzowski materiał, 6 kawałków, z czego 1 bardziej lajtowy, taki eppo-schranz. Sprawdzić należy również Noisekick'a, Bonehead'a i Hellseeker'a czy zajebisty, obleśny i pojebany australijski Passenger Of Shit. W Polsce scena również rośnie w siłę : Anarky, Loffciamcore czy Dj Basler coraz bardziej dają radę. Sprawdźcie stronę SmokeSkull Records (http://smokeskull.tnb.pl/news.php), jest to netlabel, który promuję tego typu dźwięki, wszystkie wydawnictwa można pobrać z sieci, na stronie są linki. Głównie polska scena, raczej niewiele 100%-owo czystego speedcore'a, ale dużo ciekawych rzeczy. A ze świata to tak na koniec dodam, że Luke Kenny z The Berzerker od lat siedzi w klimacie, zresztą wcześniej The Berzerker to był jego jednoosobowy projekt w klimatach gabber/speed/breakcore jeszcze w czasach sprzed 1 LP, a i na albumie słuchać mocno speedcore'owe naleciałości dzięki czemu jedynka TxBx jest jednym z najlepszych i najważniejszych krążków grindowych 3 fali czy jak kto woli po 2000 roku. Niestety już na 2 LP w The Berzerker wyparto speedcore'a kosztem death metalu. A szkoda... Może notka o The Berzerker, który to zespół myślę każdy tu zna pozwoli tym nie zgłębiającym do tej pory tych rejonów muzycznych, wyobrazić sobie jak to brzmi i czym to się je. Na koniec uczciwie trzeba dodać, że ta muzyka ma swoje wymagania, to nie jest jak dziesiąty Slayer do kotleta, tu trzeba nałożyć słuchawki, ściągnąć wielką chmurę z bonga, odkręcić (koniecznie!!!) volume na całą pytę i zdychać!!!!!!!!!!!!!!! :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
"Dla mnie to jest naród zesrany a nie naród wybrany".
- Piotr Rybak
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: SPEEDCORE / TERRORCORE / SPLITTERCORE / EXTRATONE

25-08-2009, 18:03

Ty tak serio z ta ostatnia epka dr.eppo? Ja tam zadnym specem nie jestem,ale wydaje mi sie ze mozna by jednak sporo fajniejszych napierdalanek znalezc (choc moze nie w holandii-nie wiem,nie znam sie ;) ) a i brejkow tez tam nie za wiele hehe
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Stygmat
zaczyna szaleć

25-08-2009, 19:27

O tak. Comprex daje po uszach aż miło, ja jednak bardziej zwrócę uwagę na to co robią Niemcy. Mam parę składanek z tamtego rejonu i trzeba przyznać, że sufity niemieckich speedcorowców nie należą do systemu euklidesowego.
I chociaż bardziej wolę łamańce typu breakcore/d'n'b/dubstep to speedcore zawsze w sercu mym zostanie, chociażby przez wspomnianego Berzerkera, który pomaga zrozumieć istotę tej nuty.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

26-08-2009, 21:51

jedno wam powiem:

_o_ Obrazek _o_

(nie aż taki napierdol ale płyta boska)
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

26-08-2009, 22:02

aha, i raz jeszcze polecam stronkę gabber.od.ua ;)
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

31-08-2009, 22:33

A mnie to jakoś zupełnie niemal nie rusza. Słucham na codzień sporo skrajnie ciężkiej elektroniki (harsh noise itp.), ale te gabbery wszelkie jakoś do mnie nie trafiają.

Natomiast bardzo lubię "power noise" czy też "distorted drum" pokroju Converter, Imminent Starvation, Tarmvred czy niektórych nagrań Iszoloscope (bo on nagrywa też ambienty). W tym gatunku jest też masa gówna, ale te rzeczy które wymieniłem bardzo polecam.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

31-08-2009, 23:20

PrzemoC pisze:Converter, Imminent Starvation, Tarmvred
Do powyższych chciałbym dorzucić Pneumatic Detach.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

01-09-2009, 00:00

Włączyłem se na YouTube to, bo nie znam, ale to chyba za bardzo synth'owe jak dla mnie. Podobnie mam z np. Terrorfakt - niby fajne, ale te kwadratowe klawiszki psują mi jakoś klimat. Najbardziej mi wchodzi pół-industrialny album Converter "Shock Front" - jak dla mnie wizytówka i monument gatunku i pozostałe które wymieniłem.
DCI Hunt

Re:

01-09-2009, 12:18

longinus696 pisze:
PrzemoC pisze:Converter, Imminent Starvation, Tarmvred
Do powyższych chciałbym dorzucić Pneumatic Detach.
+ boski Winterkälte.

Btw, znacie szerzej Sonar (to tak w kwestii klimatów około powernoise'owych)? Pytam, bo zachęcony kilkoma numerami kiedyś tam chciałem poznać bliżej, ale jakoś mi potem umknęło.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

01-09-2009, 14:59

Nieźle daje ten Komprex. Rzeź i brutal x dużo. Podrzuciłem kumplowi, który najbardziej na świecie to wielbi Motorhead. Łyknął bez problemu ;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

Re: Re:

01-09-2009, 18:59

Conflagrator pisze:Btw, znacie szerzej Sonar (to tak w kwestii klimatów około powernoise'owych)? Pytam, bo zachęcony kilkoma numerami kiedyś tam chciałem poznać bliżej, ale jakoś mi potem umknęło.
Kiedyś Sonar obił mi się o uszy i miałem wrażenie dużego podobieństwa brzmieniowego do Hypnoskull, chociaż chyba nie jest aż tak szorstko - to zresztą projekt tego gościa.

Tu jest jakiś live, nawet fajne to:

EDIT: znalazłem naprawdę wyjebisty track Sonar właśnie:

Awatar użytkownika
Szyszynka
rozkręca się

10-01-2012, 23:12

Przenosze liny :p
Nie wszystko się wpasowuje ale chuj z tym

Weasel Busters - Czech Tekno

The Speed Freak - Devastator

Maissouille - Onde de Choc

+ dwie części legendarnej składanki TERRORDROME:

Terrordrome VII: Badcore Massacre

Terrordrome X: The Terrormaster Is Back
Awatar użytkownika
Szyszynka
rozkręca się

12-01-2012, 14:01

Ja pierdole ULTRAVIOLENCE podbiło me serce... Nie mam pytań. Faktycznie nie jest to jakiś totalny dźwiękowy armagedon ale od godziny napierdalam po mieszkaniu jak goryl w klatce.
Tarpaulin
w mackach Zła

12-01-2012, 19:11

Komprex i Frazzbass klasyki takiego grania, wiadomo, nie ma jak porządny nakurw w tempie 700bpm :)
A składanki TERRORDROME... heh kult, słuchało się kiedyś oj słuchało :)
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

12-01-2012, 19:50

Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
Szyszynka
rozkręca się

13-01-2012, 02:08

http://techno.org/electronic-music-guide/

BTW ktoś się na elbe wybiera stąd? Albo z późniejszych... soundsystem spiral tribe, alec empire, juno reactor, acidy i takie tam. A cena za 3 dni od 10 do max 35 euro w dniu festu ;)
Awatar użytkownika
TheDude

13-01-2012, 03:16

WHITE DOLLS i wystarczy. Hooyore ?:)
Awatar użytkownika
29a
zaczyna szaleć

14-01-2012, 13:10

http://www.youtube.com/watch?v=tCjum0IQKaU - zawsze mam banana na ryju jak to ogladam
http://facebook.com/terrorcorepl - polski kurwa terror!
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

17-01-2012, 12:55

Szyszynka pisze:http://techno.org/electronic-music-guide/

BTW ktoś się na elbe wybiera stąd? Albo z późniejszych... soundsystem spiral tribe, alec empire, juno reactor, acidy i takie tam. A cena za 3 dni od 10 do max 35 euro w dniu festu ;)
A co, szukasz przyjaciela? :)
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
ODPOWIEDZ