L.U.C / KANAŁ AUDYTYWNY

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

streetcleaner
rasowy masterfulowicz

L.U.C / KANAŁ AUDYTYWNY

03-09-2009, 13:10

Zakładam temacik , bo po pierwsze jest to ciekawa postać na naszej scenie muzycznej i po drugie , za parę dni będzie miała miejsce premiera kolejnego krążka Luca solo.

http://www.zrozumiecpolske.pl/

Tym razem artysta postanowił przybliżyć w formie słuchowiska najnowszą historię Polski spiętą w klamry dwóch dat - rozpoczęcia II wojny światowej i upadku komunizmu. Co ciekawe, najnowszy projekt jest swoistym prologiem do jego ostatniej płyty Planet LUC , rozwodzącej się na temat powszechnego u nas "SOVIET MENTALU".

Już dziś, 1. września 2009, dokładnie w 70-tą rocznicę wybuchu II Wojny Światowej na WWW.MYSPACE.COM/LUKSFERA zaprezentowane zostały 3 pierwsze utwory zapowiadające projekt "39/89 Zrozumieć Polskę".

Album, którego premiera odbędzie się 17. września jest efektem fascynacji artysty historią PRL-u, łączenia muzyki, słowa i obrazu.
- Musimy pamiętać. Nie po to, by nienawidzić Rosjan czy Niemców, lecz by poprzez historię uczyć się lepiej decydować o przyszłości. - mówi autor, specjalista od koncept albumów o swoim najnowszym projekcie muzyczno-filmowym

Charakterystyczne dla dotychczasowej muzycznej twórczości L.U.C'a brzmienia nowego jazzu, trip/hiphopu i elektroniki zostały rozbudowane do estetyki muzyki filmowej i stanowią na płycie intrygujące tło dla autentycznych głosów kluczowych postaci przeszłości, m.in. Stefana Starzyńskiego, Adolfa Hitlera, Władysława Gomułki, Wojciecha Jaruzelskiego, Jana Pawła II, Lecha Wałęsy oraz Tadeusza Mazowieckiego. Każdy utwór to kolejny krok naprzód w podróży poprzez "piekielne", bo naznaczone piętnem kłamstw i zbrodni półwiecze 1939-89. Wszystko to jednak raczej komiksowa kreacja bohaterów aniżeli martyrologia.

Pierwszymi głosami historii, które dziś zaprezentowano są:

Pyrrusowa klęska
Komunikat o Niemcach podpalających Warszawę i zapętlony śpiew chóru: "Nie ma już Warszawy", to niezwykle dojmujące, choć gorzkie podsumowanie tego, co wydarzyło się w latach 44-45 w Warszawie - samotność ludzi, samotność miasta, samotność Polski przeraźliwe zniszczenie dookoła. Dzięki zachowanym nagraniom archiwalnym radiostacji "Błyskawica", nagraniom Polskiego Radia na gościnnych falach Algierii i muzyce oddającej klimat cierpiącego, skąpanego w ogniu miasta otrzymujemy namiastkę tamtego okresu. Dzieje się tak do momentu, kiedy w dogorywającym pobojowisku odnajdzie nas trąbka. Swoim dźwiękiem usiłuje zebrać tych, którzy pozostali przy życiu.
"Jeszcze Polska nie zginęła "

Do roboty już bez IQ
Koniec wojny. Nad zgliszczami wstaje słońce, a wraz z nimi pod czerwonym sztandarem klaruje się nowy porządek. Rozpoczyna się gwałtowna i dynamiczna odbudowa kraju - taki jest też ten utwór. Ostra, mechaniczna muzyka, przecinana gitarowym riffem w połączeniu ze sloganami - cytatami z kronik filmowych i radiowych - oddaje ogromną bezduszność tego okresu. Okresu, w którym betonowy nowotwór rozpoczął drążyć kraj. Nie liczyło się jak: byle w górę, byle dalej, byle jak. Bez refleksji, bez pomysłu również bez inteligencji, którą porastał "katyński las".

Wizerunek firmy PRL
Chcesz cukierka? Idź do Gierka!
Acid Jazzowa podróż przez okres złudy i kłamstwa. Dobry beat ciągnie do zabawy: mamy gramofony, jest też coca-cola - imprezę czas zacząć. Czerwony Mikołaj rozdaje prezenty, uśmiechy i obietnice. Wszystko na kredyt.
Muzyka tego utworu świetnie oddaje charakter okresu przerwanej dekady Gierka - szybka, zapętlona, wprowadzająca w trans ciepłym basem. Wraz z nią staramy się jak najmocniej bawić, cieszyć, żyć - przecież wszystko się zmienia. Ale żaden sen nie trwa wiecznie.

Zapowiedz wygląda intrygująco:)

Co do pozostałych jego wydawnictw , to przede wszystkim cenię sobie Neurofotoreceptoreplotyka jako magia bytu, która jest absolutnie odjechanym tworem.
Baton
weteran forumowych bitew

Re: L.U.C / KANAŁ AUDYTYWNY

07-09-2009, 22:12

Jaki odzew :lol:
"Neurofotoreceptoreplotykę..." bardzo lubię, ostro poryty i wciagający klimat ("Ponad śródmieściem"!) przy użyciu środków których zwykle zupełnie nie trawię (przede wszystkim rap, którego nie znoszę, z małymi wyjątkami, oraz elementy triphopu - też nie przepadam), a więc uważam, że gościom udała się całkiem spora sztuka - zaciekawić mnie czymś, czego nie lubię prawie że z samej definicji. Szkoda, że Kanał najwyraźniej zawiesił działalność.
LUCa solo słyszałem tylko pierwszy album. Jakoś nie wszedł, więc z reszty zrezygnowałem.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
absinthe_patriote
postuje jak opętany!

07-09-2009, 22:30

Nawet bym sprawdził, ale boje się, ze to kolejny "ostry" intelektualista spod trzepaka. A mam na takich kurewską alergię.
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

07-09-2009, 22:47

Nic z tych rzeczy, dobrze znam tylko "Homoxymoronomaturę" i jest solidna muzycznie + błyskotliwa bez pseudointelektualnego nadęcia.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

08-09-2009, 07:58

absinthe_patriote pisze:Nawet bym sprawdził, ale boje się, ze to kolejny "ostry" intelektualista spod trzepaka. A mam na takich kurewską alergię.
No i mniej więcej taką opinię ma ten projekt wśród hip-hopowej braci - przeintelektualizowane gówno. Widać to już po publice na koncertach artysty, której nie stanowią tyle hip-hopowcy, ziomy z ulicy, co np. stereotypowi uczniowie liceum plastycznego czy innych szkół średnich o profilu artystycznym, z apaszkami, żabocikami, arafatkami i rzeczami, od których nawet najmniej radykalne środowisko ulicy raczej stroni.
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

08-09-2009, 09:36

Nie wiem, na jakim koncercie LUCa byłeś, ale musiałeś trafić na jakąś szkolną wycieczkę, bo jak grał w Katowicach na Rondzie to tam takiego elementu nie uświadczyłem - było za to mnóstwo bujających się typów w szerokich galotach i równie szerokich bluzach. Do tego spośród dwóch hip hopowców których znam wszyscy [ :) ] mają do niego bardzo pozytywny stosunek. Poczytaj też komentarze na youtube pod jego klipami, jakieś 85% jest bardzo pozytywnych, sporo osób porównuje jego twórczość do Kalibra 44 i Paktofoniki, które nie słyszałem żeby były jebane przez hip hopowców, chociaż nie wiem - może przez takich spod znaku Waszka G owszem.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

08-09-2009, 10:05

W listopadzie 2007 w Rialcie, K-ce. Może przez tę kawiarnię artystyczną tyle tego elementu się zlazło :lol: Komentarze na youtube pod filmikami, no faktycznie, argument nie do obalenia ;) Co do nastawienia środowiska H-H do tego projektu to na priv piszę, bo to nie temat na nazwiska i publiczne dywagacje. W każdym razie nie warto opierać swojej opinii na zdaniu dwóch znajomych hip-hopowców :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

08-09-2009, 10:56

wszystkie te przeintelektualizowane i pseudo ambitne grupy hiphopowe sa z huja wziete tak naprawde. w pewnym okresie sluchalem tego wiecej i doszedlem do wniosku ze to gowno. luc i kanal nie umywa sie do k44 czy paktofoniki, zreszta k44 na nastepnych plytach i paktofonika nie maja juz tego klimatu co pierwsze k44.

wole juz sobie cos takiego puscic - , albo jakies nowsze rzeczy na dobrych bitach ocierajacych sie o elektro. jak patrze na te 'ambitne' grupy i przekombinowane nazwy typu neuropizdohuj to mnie mdli.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

08-09-2009, 17:55

4m pisze: No i mniej więcej taką opinię ma ten projekt wśród hip-hopowej braci - przeintelektualizowane gówno.
Też mi autorytet. Może hip-hopowa brać nie może wyjść mentalnie poza podwórkową "nawijkę" i stąd ich problemy z przyswajaniem.
4m pisze:Widać to już po publice na koncertach artysty, której nie stanowią tyle hip-hopowcy, ziomy z ulicy, co np. stereotypowi uczniowie liceum plastycznego czy innych szkół średnich o profilu artystycznym, z apaszkami, żabocikami, arafatkami i rzeczami...

Ufffffff....... całe szczęście. Jakbyś napisał, że publikę stanowią debile w dresach to w życiu bym takiej muzy nie posłuchał.
4m pisze:... od których nawet najmniej radykalne środowisko ulicy raczej stroni.

No taaaaaaaaaaa..... kurwa... bo polskie ulice to normalnie Brooklyn albo Bronx. Tu potrzeba prawdziwych radykałów aby rozwiązywać problemy getta. L.U.C. to pizda, bo nigdy gliniarza nie ustrzelił, więc niech spierdala z tymi przeintelektualizowanymi bitami z wyższych rejonów klasy średniej :lol:
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

08-09-2009, 18:09

O ile czytając post zekke już po jednym zdaniu widzę, że wie o co w HH chodzi to czytając Twój post już po jednym zdaniu widzę, że nie masz o HH najmniejszego pojęcia :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

08-09-2009, 19:26

4m pisze:O ile czytając post zekke już po jednym zdaniu widzę, że wie o co w HH chodzi to czytając Twój post już po jednym zdaniu widzę, że nie masz o HH najmniejszego pojęcia :)
Oczywiśśśście. Ponieważ on wyraził opinię podobną do Twojej, a ja odmienną. Cóż innego mógłbyś powiedzieć?

Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

08-09-2009, 22:46

longinus mam wrazenie ze przydalby ci sie odpoczynek od tego forum. nie odniosles sie ani do muzyki ani do zadnych innych wykonawcow czy hh ogolnie. pociales posta 4m, odpowiedziales w stylu "ojeny pojechal po X, musze mu sie odgryzc". nie mowiac o twoich do bolu stereotypowych i dennych tekstach o dresach, geccie, gliniarzu etc.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

09-09-2009, 00:18

Pierdolisz.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

09-09-2009, 00:23

zekke pisze:longinus mam wrazenie ze przydalby ci sie odpoczynek od tego forum.
Bez wątpienia masz rację. Chociaż jeśli mnie się należy, to 4m już dawno powinien siedzieć na urlopie.
zekke pisze:nie odniosles sie ani do muzyki ani do zadnych innych wykonawcow czy hh ogolnie. pociales posta 4m, odpowiedziales w stylu "ojeny pojechal po X, musze mu sie odgryzc".
Nie odniosłem się, bo 4m również nie raczył się odnieść do muzyki, tylko do jakichś pobocznych aspektów środowiskowych.
Zastanowiło mnie jaką wiedzę trzeba mieć o tej muzyce, żeby kierować się czymś takim jak "opinia hip-hopowej braci". Rozumiesz mnie? Np. "opinia metalowej braci" bywa różna na temat danego zespołu, co nie oznacza, że zespół ten należy automatycznie skreślać - najpierw trzeba wiedzieć która część owej braci tę opinię wygłasza. Trzymając się naszego podwórka: nigdy bym nie wziął sobie do serca opinii fanów Cannibal Corpse i Suffocation (oceniających jakiś progresywny BM), chociaż z zewnątrz mogą wyglądać na grupę uprzywilejowaną, bo w końcu słuchają "klasyków". Reasumując: albo się należy do "metalowej braci" i się wie co w trawie piszczy, albo jest się zdanym na domysły. Przenieś to sobie na grunt hip-hopu i na osobę 4m-a.
zekke pisze: nie mowiac o twoich do bolu stereotypowych i dennych tekstach o dresach, geccie, gliniarzu etc.
Nie no... to był tylko taki żartobliwy wrzut z okazji tekstu o "radykalnym środowisku ulicy", co w warunkach polskich sprawiło, że parsknąłem śmiechem.

Na zakończenie: na hip-hopie rzeczywiście się nie znam. Nie mam nawet takiej ambicji. Lubię KRS-One, Ice-T, z innej beczki Cypress Hill oraz kilka tworów, których zapewne "hip-hopowa brać" nie znosi. KANAŁ AUDYTYWNY / L.U.C. wypada na ich tle blado - to prawda, ale na naszej krajowej scenie jest jednym z niewielu, których nie wyłączam po 5 sek. Zresztą nie wiem, czy w ogóle należy go traktować jako część jakiejkolwiek sceny (momentami dryfuje w stronę wynalazków z Ninja Tune albo Mo Wax). Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re:

09-09-2009, 08:42

longinus696 pisze:Reasumując: albo się należy do "metalowej braci" i się wie co w trawie piszczy, albo jest się zdanym na domysły. Przenieś to sobie na grunt hip-hopu i na osobę 4m-a.
I dokładnie tak jest. Przypadkowym osobom zarówno w HH jak i w metalu mówi się krótko: wypierdalać! :twisted:
longinus696 pisze:Na zakończenie: na hip-hopie rzeczywiście się nie znam.
To już udowodniłeś swoim pierwszym wpisem w tym temacie. Nie wiem czego potem oczekiwałeś. Merytorycznej dyskusji z osobą, która nie ma o rzeczy najmniejszego pojęcia, a forsuje jakieś swoje bzdurne widzimisie? :lol: Przerabiałem to już zresztą chyba z Tobą w temacie o postrocku, też się nie popisałeś :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
kakademona
weteran forumowych bitew

09-09-2009, 10:04

jakos dogłębnie nie znam jeszcze jego twórczosci ale trzymam sie jednego kawałka tego o izolofoteliku i ślepym śledziu.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

09-09-2009, 11:06

4m pisze:
longinus696 pisze:Reasumując: albo się należy do "metalowej braci" i się wie co w trawie piszczy, albo jest się zdanym na domysły. Przenieś to sobie na grunt hip-hopu i na osobę 4m-a.
I dokładnie tak jest. Przypadkowym osobom zarówno w HH jak i w metalu mówi się krótko: wypierdalać! :twisted:
Co w takim razie robisz w temacie o hip-hopie?
Rozumiem, że Rahim, który nagrywał z L.U.C. też ma wypierdalać, bo nie pasuje do twojej wizji polskiego hip-hopu? Get a life...
4m pisze: To już udowodniłeś swoim pierwszym wpisem w tym temacie. Nie wiem czego potem oczekiwałeś. Merytorycznej dyskusji z osobą, która nie ma o rzeczy najmniejszego pojęcia, a forsuje jakieś swoje bzdurne widzimisie? :lol:
Zaiste jest to merytoryczna dyskusja, powoływać się na "hip-hopową brać". Tylko nie udowadniaj mi za moment, że hip-hop to twoje naturalne środowisko, podobnie jak metal, industrial, post-rock i każdy kolejny gatunek, o którym zostanie założony temat.
4m pisze:Przerabiałem to już zresztą chyba z Tobą w temacie o postrocku, też się nie popisałeś :)
Hahaha.... dziecko drogie. W temacie o post-rocku pozostał po tobie jedynie smród, jak tylko wyciągnąłem szpadę. Dało się tylko słyszeć jakiś słabiutkie wołanie zza węgła :lol:

EOT.

Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re:

09-09-2009, 12:18

longinus696 pisze:
4m pisze: I dokładnie tak jest. Przypadkowym osobom zarówno w HH jak i w metalu mówi się krótko: wypierdalać! :twisted:
Co w takim razie robisz w temacie o hip-hopie?
Ja wiem co robię. Pytanie lepiej zadaj sobie. Odpowiedź masz wyboldowaną.
longinus696 pisze:Rozumiem, że Rahim, który nagrywał z L.U.C. też ma wypierdalać, bo nie pasuje do twojej wizji polskiego hip-hopu? Get a life...
Rahim doskonale wie o co chodzi, choć zdarzyło mu się zbłądzić, z czego zdał sobie sprawę :)
longinus696 pisze:
4m pisze: To już udowodniłeś swoim pierwszym wpisem w tym temacie. Nie wiem czego potem oczekiwałeś. Merytorycznej dyskusji z osobą, która nie ma o rzeczy najmniejszego pojęcia, a forsuje jakieś swoje bzdurne widzimisie? :lol:
Zaiste jest to merytoryczna dyskusja, powoływać się na "hip-hopową brać". Tylko nie udowadniaj mi za moment, że hip-hop to twoje naturalne środowisko, podobnie jak metal, industrial, post-rock i każdy kolejny gatunek, o którym zostanie założony temat.
Nie twierdzę, że HH to moje podwórko, ale nie mogę zaprzeczyć, że to podwórko mojego dobrego sąsiada, na które często wpadam i na którym bywa hip-hopowa brać pierwszego sortu. Te melanże to jest coś :)
longinus696 pisze:
4m pisze:Przerabiałem to już zresztą chyba z Tobą w temacie o postrocku, też się nie popisałeś :)
Hahaha.... dziecko drogie. W temacie o post-rocku pozostał po tobie jedynie smród, jak tylko wyciągnąłem szpadę. Dało się tylko słyszeć jakiś słabiutkie wołanie zza węgła :lol:
EOT.
Nie będe nie skromny, jeśli powiem oprzytomnij :lol:

Nie masz najmniejszego pojęcia o hip-hopie. Wiesz o tym i sam przyznajesz, że nie masz najmniejszego pojęcia o hip-hopie. Mimo to tworzysz bzdury i ślepo z nimi idziesz w dyskusję. Takie to typowe - z szabelką na czołgi :lol: To nie odwaga, to niezmierzone pokłady głupoty :) :roll:
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

09-09-2009, 12:40

na hip-hopie rzeczywiście się nie znam. Nie mam nawet takiej ambicji.
po co w takim razie w ogole tu zapostowales? wyglada na to ze dla samego dowalenia 4m i ciagniecia dalej jakiejs dziecinnej klotni z poprzednich topicow. zenada. "dziecko drogie"..
długopisyyyyyyyyyy

09-09-2009, 12:53

Rahim to zajebisty gość...(jak LUC z nim trzyma to w takim razie też jest spoko) jak nie lubie atletyzmu psychicznego tak w tym wypadku nie nie lubie.
ODPOWIEDZ