Transitional - Stomach Of The Sun [2009]

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

Transitional - Stomach Of The Sun [2009]

04-02-2010, 00:12

Obrazek

Rację miał triceps, że podsumowania powinny być zamykane gdzieś w okolicach połowy lutego, bo jak się okazuje, wiele płyt wychodzi, które na tacy podane nie są i trzeba pokopać nieco głębiej.
Podtrzymując passę, polecam następny album z zeszłego roku, który tym razem większości może nie podejść (choć to tylko moje wrażenie - oby mylne). Transitional macza bowiem swoje dźwięki w mocno ambientowo-drone'owej muzie i bardziej nadaje się jako soundrack do niespokojnego snu. Próżno szukać tutaj riffów lepiących się do ucha czy perkusyjnej ekwilibrystyki. Choć niewątpliwie te dwa czynniki są znaczące tutaj, to jednak podane są w dość oszczędnej formie. Aby za dużo nie nudzić to powiem, że najbliżej temu do NADJA, choć "Stomach Of The Sun" to raczej precyzyjnie toczone i szlifowane bryły w hali przemysłowej, niż narkotyczne uniesienia Aidana Bakera. Ciężkie stalowe walce przetaczają się dość gęsto tutaj, więc jakiś obraz płyty powinniście już w głowie posiadać.
No i na koniec, taka mało ciekawa uwaga :) Za projekt odpowiedzialni są ludzie związani z GREYMACHINE, JESU, HEAD OF DAVID, a za mastering zabrał się sam król ;)
Tak, aby jeszcze lepiej oddać klimat "Stomach Of The Sun" to dodam, że jest to właściwie doskonałe przeciwieństwo "Disconnected", ale tej samej prostej. No i Jesu oczywiście się przy tym chowa, a najlepszy kawałek na płycie to tytułowy. Czysty "soniczny" armagedon!

Kilka sampli:

http://www.myspace.com/transitionaluk
Coś tam było! Człowiek!
[V]

Re: Transitional - Stomach Of The Sun [2009]

04-02-2010, 00:49

slucham próbek z my space i pierwsze wrazenie jest takie ze ta hala przemyslowa musi znajdowac sie w jakiej odleglej galaktyce. nie wiem,odbieram to jako regularny, trwaly blip z kosmosu, ma to wspanialy klimat,tak jakbys dostal obuchem w leb,jestes swiadom rozgrywajacego sie gdzies tam dramatu ,jakiegos wybuchu,ale docieraja do ciebie tylko rozblyski gamma,z jakiejs gwiazdy neutronowej gdzie plyty NEUROSIS i FENNESZ'a spalaja sie w bardzo wysokiej temperaturze. :lol:

dobra rzecz kolego;sluchawki wysoce rekomendowane :wink:
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Skaut

04-02-2010, 00:51

[V] pisze:slucham próbek z my space i pierwsze wrazenie jest takie ze ta hala przemyslowa musi znajdowac sie w jakiej odleglej galaktyce
no tak, zapomniałem po prostu o tym wspomnieć :wink:
[V] pisze: sluchawki wysoce rekomendowane :wink:
nie inaczej
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

04-02-2010, 07:27

nazwiska zacne, ale bym je inaczej otagował ;)
słucham próbek, cóż, wraca panie industrialny metal powoli chyba...
Awatar użytkownika
Skaut

04-02-2010, 10:14

twoja_stara_trotzky pisze:nazwiska zacne, ale bym je inaczej otagował ;)
słucham próbek, cóż, wraca panie industrialny metal powoli chyba...
a czego Tobie w tagach brakuje? Jak napisałem śmielsze nazwy przy recenzji ostatniego Knifeladder, to prawie nikt się nie zainteresował ;) A właśnie, słuchałeś już?
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re:

04-02-2010, 11:36

Skaut pisze:Jak napisałem śmielsze nazwy przy recenzji ostatniego Knifeladder, to prawie nikt się nie zainteresował ;)
No wlasnie zadnych nie napisales, jakbys od razu napisal, ze to byli czlonkowie The Associates i Cindytalk to bym od razu siegnal ignorujac nawet fakt, ze wydaje to wytwornia specjalizujaca sie w wydawaniu samego koslawego gowna :D
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Skaut

04-02-2010, 12:42

Triceratops pisze:
Skaut pisze:Jak napisałem śmielsze nazwy przy recenzji ostatniego Knifeladder, to prawie nikt się nie zainteresował ;)
No wlasnie zadnych nie napisales, jakbys od razu napisal, ze to byli czlonkowie The Associates i Cindytalk to bym od razu siegnal ignorujac nawet fakt, ze wydaje to wytwornia specjalizujaca sie w wydawaniu samego koslawego gowna :D
nawet nie opisałeś po jednym zdaniu płyt z CMI, których listę zapodał trocak, więc Twoja opinia odnośnie tej wytwórni jest równie koślawa :D
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Triceratops

04-02-2010, 12:46

To ze nie opisalem to wlasnie byl komentarz do tych plyt :lol:
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Skaut

04-02-2010, 15:06

Triceratops pisze:To ze nie opisalem to wlasnie byl komentarz do tych plyt :lol:
no to przeca napisałem już wyżej, że koślawy ten komentarz
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

04-02-2010, 16:54

Triceratops pisze:
Napisał, że słychać inspiracje Throbbing Gristle i SPK oraz momentami Deutsch Nepal. Każdemu, kto nie jest muzycznym troglodytą zaświtałoby w głowie, żeby jednak zerknąć na ten materiał.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Skaut

04-02-2010, 17:19

longinus696 pisze:
Triceratops pisze:
Napisał, że słychać inspiracje Throbbing Gristle i SPK oraz momentami Deutsch Nepal. Każdemu, kto nie jest muzycznym troglodytą zaświtałoby w głowie, żeby jednak zerknąć na ten materiał.
widocznie tricepsowi te nazwy nic nie mówią, więc się nie zainteresował.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

04-02-2010, 17:47

Skaut pisze:Podtrzymując passę, polecam następny album z zeszłego roku, który tym razem większości może nie podejść (choć to tylko moje wrażenie - oby mylne). Transitional macza bowiem swoje dźwięki w mocno ambientowo-drone'owej muzie i bardziej nadaje się jako soundrack do niespokojnego snu. Próżno szukać tutaj riffów lepiących się do ucha czy perkusyjnej ekwilibrystyki. Choć niewątpliwie te dwa czynniki są znaczące tutaj, to jednak podane są w dość oszczędnej formie.
Ta oszczędna forma ma świetny klimat, który przyciągnął moją uwagę niemal od pierwszych dźwięków tej płyty.
Zaczyna się niczym NADJA później przechodzi to w transowo-klimatyczne granie, niby oszczędnie w dźwiękach a jednak niezwykle ciekawie, wciągająco ... na tyle, że słucham tego krążka po raz 4-5 piąty i nie mam zamiaru na tym poprzestać.
"Inspiracji" tu całe garście, ale spoglądając na ludzi za tym stojących nie sposób w tej muzyce nie znaleźć czegoś z Godflesh, Jesu etc.
Bardzo dobra zeszłoroczna pozycja ...
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Triceratops

Re:

04-02-2010, 18:50

longinus696 pisze:
Triceratops pisze:

kazdy slyszy co innego, nie jet tak latwo mnie nabrac a nazwa cold meat jednak zobowiazuje zeby nie wierzyc zbytnio w dobrosc muzyki :lol:tak czy siak zbadam jednak
woodpecker from space
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

04-02-2010, 20:09

ja sądzę, że Triceps raz w życiu usłyszał płytę Mortiisa czy coś w ten deseń i sobie zakodował nazwę CMI. i tyle. nic więcej nie zna z tej ZACNEJ wytwórni.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

04-02-2010, 20:26

twoja_stara_trotzky pisze:ja sądzę, że Triceps raz w życiu usłyszał płytę Mortiisa czy coś w ten deseń i sobie zakodował nazwę CMI. i tyle. nic więcej nie zna z tej ZACNEJ wytwórni.
to mu opinie zrobiłeś :wink:
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

04-02-2010, 20:49

Właściwie sam sobie to zrobił. Jak można nie docenić pierwszych albumów Deutsch Nepal albo niektórych płyt Mz.412 ?
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Triceratops

04-02-2010, 22:26

twoja_stara_trotzky pisze:ja sądzę, że Triceps raz w życiu usłyszał płytę Mortiisa czy coś w ten deseń i sobie zakodował nazwę CMI. i tyle. nic więcej nie zna z tej ZACNEJ wytwórni.
Mortiis - The Smell Of Rain bardzo fajny, w klimacie SIsters Of Mercy.

Wlasnie mialem sie wpisac specjalnie dla ciebie w temacie Knifeladder ale zrobie to od razu tutaj : Bier tego Knifeladdera, powinno ci wejsc,. wynudzilem sie jak cholera, stracona godzina, nawet paznokcie sobie z nudow przycialem ladnie i spilowalem, deleted i zapomniane.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

04-02-2010, 22:28

teraz już nie mam wątpliwości, że warto się w to wgryźć przy okazji, dzięki wielkie ;)
Awatar użytkownika
Triceratops

04-02-2010, 22:30

twoja_stara_trotzky pisze:teraz już nie mam wątpliwości, że warto się w to wgryźć przy okazji, dzięki wielkie ;)
Wiesz ze na mnie jak na zawiszy :lapka: Mam nadzieje ze sie zrewanzujesz czyms ciekawym :lol:
woodpecker from space
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

04-02-2010, 22:31

ta, wypiorę tych metaluchów na Gun Club :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ