Marek Bilinski

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Marek Bilinski

20-02-2010, 22:57

Pan Marek..nasz czlowiek od zadan specjalnych. Pierwszy polski, sensowny teledysk, ktory sie ogladalo I zintensykowana pozytywnie kanonada rolandow prowadzona kontrolowana improwizacja. Trudno nie kochac latwo uwielbiac bo jest za co. Znak czasow. W polsce malo za granica bardzo. Ciekawym kto podskoczy.

woodpecker from space
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

Re: Marek Bilinski

20-02-2010, 23:01

taki polski żar
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

20-02-2010, 23:04

ogrod krola switu to bardzo porzadny material
kakademona
weteran forumowych bitew

20-02-2010, 23:07

znam.oglądałem w podstawówce w "przebojach dówjki" .ogród króla świtu to jedyna rzecz jaką słyszałem.w swojej branzy to pewnie była czołowka w ówczesnych czasach.szanse na wybiecie sie na zachodzie żadne-takie były czasy.
Awatar użytkownika
Triceratops

20-02-2010, 23:11

chaos pisze:taki polski żar

Aczkolwiek niekoniecznie, żar dysponowal technologia a bilinski talentem. Zdziczale improwizacje w utworach z Ogrodu Krola Switu takie jak np w arcyznanych Fontannie Radosci czy Blekittnych Nimfach swiadcza o wyzej postawionych aspiracjach oraz silniejszym zdynamizowaniu i zrytmizowaniu materialu, wspieciu sie na materie dosc niespotykane.

woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

20-02-2010, 23:13

kakademona pisze:znam.oglądałem w podstawówce w "przebojach dówjki" .ogród króla świtu to jedyna rzecz jaką słyszałem.w swojej branzy to pewnie była czołowka w ówczesnych czasach.szanse na wybiecie sie na zachodzie żadne-takie były czasy.

W owczesnym NRD i RFN mial status Klausa Schulze
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

20-02-2010, 23:16

ha.. moja żona wniosła w posagu dwa winyle do mojej kolekcji - debiut Oddziału Zamkniętego i "Ogród Króla Świtu" tego Bilińskiego - ale po tylu latach jeszcze nie przesłuchałem.... nie miałem pojęcia, że to coś sensownego jest

(ten kawałek/teledysk "Ucieczka z tropiku" to rzecz jasna kult... tylko jakoś nie kojarzyłem, że to ten kolo)
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

20-02-2010, 23:16

Triceratops pisze:
Aczkolwiek niekoniecznie, żar dysponowal technologia a bilinski talentem.
odmawiasz talentu żarowi ?
jak ktoś ma kupę w głowie to i technologia nie pomoże
Awatar użytkownika
Triceratops

20-02-2010, 23:19

chaos pisze:
Triceratops pisze:
Aczkolwiek niekoniecznie, żar dysponowal technologia a bilinski talentem.
odmawiasz talentu żarowi ?
jak ktoś ma kupę w głowie to i technologia nie pomoże
apsolutnie, 2 pierwsze zary to rzeczy nieocenialne i bezdyskusyjnie genialne. aczkolwiek pozniej bylo juz niekiolorowo a bilinski po prostu nie dysponowal instrumentariumna miare jego talentu.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

20-02-2010, 23:22

Olo pisze:ha.. moja żona wniosła w posagu dwa winyle do mojej kolekcji - debiut Oddziału Zamkniętego i "Ogród Króla Świtu" tego Bilińskiego - ale po tylu latach jeszcze nie przesłuchałem.... nie miałem pojęcia, że to coś sensownego jest

(ten kawałek/teledysk "Ucieczka z tropiku" to rzecz jasna kult... tylko jakoś nie kojarzyłem, że to ten kolo)
przeciez to jeden z highlightow polskiejj muzyki.....fontanna radosci czy blekitne nimfy to cos niesamowitego...kiedys przelazilem obok komisu gdzie stal Ogrod Krola Switu i nie mialem hajsu, ze 25 lat tamu.. szlag mnie trafial.. taka cudna plyta
woodpecker from space
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

20-02-2010, 23:24

rozumie się, wiele talentów prl zostało zaprzepaszczonych brakiem możliwości technicznych, finansowych itp ...
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

21-02-2010, 15:32

Dzięki wielkie Triceps za przypomnienie!

Biliński to fest gość. Muza była totalna, jedna z niewielu rzeczy, których słuchałem, zanim w moim życiu pojawił się metal. Szpulę z muzyką Marka zajeździłem aż do przezroczystego.
przeciez to jeden z highlightow polskiejj muzyki.....fontanna radosci czy blekitne nimfy to cos niesamowitego...kiedys przelazilem obok komisu gdzie stal Ogrod Krola Switu i nie mialem hajsu, ze 25 lat tamu.. szlag mnie trafial.. taka cudna plyta
Ale teraz dostać tą płytę czy to na CD czy vinylu to kwestia groszowa.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

21-02-2010, 17:56

boze jaka padaka... jakby to brzmienie bylo inne to jeszcze moznaby pogadac.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Triceratops

21-02-2010, 18:18

Lykantrop pisze:Dzięki wielkie Triceps za przypomnienie!
jestesmy tutaj zeby pomagac!!1
Lykantrop pisze:Biliński to fest gość. Muza była totalna, jedna z niewielu rzeczy, których słuchałem, zanim w moim życiu pojawił się metal. Szpulę z muzyką Marka zajeździłem aż do przezroczystego.
no ba , wciagala jak nic, tylu tematow istniejacych w podswiadomosci nie ma chyba zaden polski wykonwawca, rozne audycje (5-10-15), czolowki i tym podobne, a takie Po Drugiej Stronie Swiata do dzisiaj buja a ucieczka masakruje, w "przebojach dwojki" o 18,50 czesto leciala, fajne to bylo, blko 10 minut na 2-3 teledyski, a Dom w Dolinie Mgiel, no masssaaaa

Lykantrop pisze: Ale teraz dostać tą płytę czy to na CD czy vinylu to kwestia groszowa.
teraz mozna wszystko, na jego stronie http://bilinski.pl/cgibin/shop dostaniesz 24 bitowe remastery za psia kase

swoja droga to sie wczoraj nastukalem jak wieprz i w ogole nie pamietam ze zakladalem taki temat :lol:
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

21-02-2010, 19:10

O kurwa, że ja nie zauważyłem wcześniej tego tematu. Kompletnie zapomniałem o tym panu, co więcej dopiero po muzyce poznałem, że to jest ten człek, który wspaniałą muzyką oraz świetnym teledyskiem przykuwał wzrok do ekranu telewizora i ucho do magnetofonu Wilga młodego Rattlehead'a. Przyznam szczerze, że po tylu latach nadal świetnie się tego słucha. Dzięki Triceps, robię zatem zwrot w kierunku allegro.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

21-02-2010, 19:58

Pytanie finałowe: W drugiej połowioe lat 90tych XX wieku pewien Norweg próbował odtworzyć w swojej muzyce ducha dzieł marka Bilińskiego z mizernym skutkiem. Jak brzmi imię i nazwisko owego twórcy? ;)

Przed odpowiedzią proszę wysłuchać fragmentu muzycznego
Ostatnio zmieniony 21-02-2010, 20:03 przez koreaniec, łącznie zmieniany 1 raz.
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

21-02-2010, 20:01

Mortiis?
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

21-02-2010, 20:06

Morph pisze:Mortiis?
nie, nie chodziło o Mortiisa, ale w zasadzie możemy uznać tę odpowiedź ;)
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
Aron
postuje jak opętany!

21-02-2010, 20:27

Ogród króla świtu - 20 lat temu przegrałem to sobie od kumpla na kasetę marki Stilon :) strasznie ją zdzierałem przez około dwa miesiące do czasu aż ostatecznie pochłonął mnie metal...
Pierwsze płyty Kreatora to wg mnie straszny łomot, w pamięci pozostała mi tylko "The Flag Of Hate" , natomiast Hordes Of Chaos, zawiera więcej melodyki i ogólnie nawet całkiem mi się podoba.

z forum fanów Metalliki
Awatar użytkownika
trup

21-02-2010, 21:31

Triceratops pisze:Pan Marek..nasz czlowiek od zadan specjalnych. Pierwszy polski, sensowny teledysk, ktory sie ogladalo I zintensykowana pozytywnie kanonada rolandow prowadzona kontrolowana improwizacja. Trudno nie kochac latwo uwielbiac bo jest za co. Znak czasow. W polsce malo za granica bardzo. Ciekawym kto podskoczy.

Powiem Ci... Panie "Żółta Kaczka", ze normalnie jestem w szoku! Żeś tego człowieka wyciagnął. Nie sądziłem, ze ktoś jeszcze pamięta o Marku Bilińskim! To kawał muzyka jest. I masz w pełni rację, dać mu lepsze parapety... i pobił by niejednego. A jakby dostał taki sprzęt jak miał Jare to dziś mówiło by się o nim a nie Żaże :)
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
ODPOWIEDZ