Encyklopedia Masterfula - tu komentujemy

chronologiczna pralnia - czyli co dziobały wróbelki żeby wyrosnąć na orłów

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed, Skaut

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

Re: Encyklopedia Masterfula - tu komentujemy

10-03-2010, 21:40

[V] pisze:
Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:To żeś teraz V przywalił z grubej rury ;)

Okładka rewelacyjna, swoją drogą. Z samym Kornem miałem tyle kontaktu co w telewizorze z dekadę temu, ale ostatnio sprawiłem sobie dwójkę na CD żeby zobaczyć czym to się je. Są lepsze kawałki, gorsze, ale nie mogłem pozbyć się wrażenia, że wszystko jest strasznie schematyczne (jęczenie + skecja w zwrotce i ciężka jazda + wrzask w refrenie). Nie wiem, może kwestia pobieżnego przesłuchania, pewnie się jeszcze za to zabiorę...
hehehe..mnie przy pierwszych konataktach ten zespol niesamowicie irytowal.pozniej jakos zaskoczylo i trzyma do dzis,choc tak naprawde tylko pierwsze trzy plyty sa warte glebszej analizy ( z naciskiem na plyty 1 i 3, 2 slabsza).
tak jak wspomnialem,masowa popularnosc wielu obrzydzila ten zespol i postawili odrazu na nim krzyzyk.jedni polubia,dostrzega w tej muzie jakas wartosc,innowacje jak na tamte czasy,inni nigdy sie nie przekonaja hehe
Prawda.
Mnie zawsze wokal odrzucał, jednak za dużo emo...cjonalnego jęczenia. Teraz mi konstrukcje utworów nie leżą ;)
Fajnie trybi sekcja, takie funkowe podbicia mają. I te efekty-sonorystyczne bajery na gitarach też są OK. Sprawę zostawiam otwartą (debiut muszę też obadać).
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
brb
postuje jak opętany!

10-03-2010, 21:45

zgadzam sie z V. zespol wazny i licza sie tylko 3 pierwsze plyty. niestety kazda z nich jest cholernie nierowna. hiciory przeplataja sie z jakimis niepotrzebnymi zamulaczami
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

10-03-2010, 21:47

vulture , doskonaly typ - i dobrze uzasadniony. swoja droga fajnie, ze wreszcie ktos tu wymienia nazwe RAGE AGAINST THE MACHINE, moim zdaniem debiut to plyta jedyna w swoim rodzaju i perfekcyjna w kazdej sekundzie. no ale u ortodoksyjnych metali oni maja jeszcze bardziej przejebane niz korn - nie dosc, ze w pozniejszych latach stali sie idolami roznych mlodocianych skejtow (choc do konca grali przynajmniej interesujaca muzyke), to jeszcze jest to banda pierdolonych lewakow.

nie mniej licze , ze ich plyta wreszcie sie tu pojawi, jak nikomu sie nie bedzie chcialo pisac to moze sam cos wymecze

btw, jesli chodzi o Korn to po latach liczy sie dla mnie juz tylko debiut. Dwojka miala osobliwy , pokrecony klimat, ale to juz nie to. Jeszcze na The Untouchables bylo pare niezlych momentow, np. znakomity Here to Stay
brb pisze:zgadzam sie z V. zespol wazny
...i szkodliwy niestety. no ale w sumie nikt nie zmusza nas do sluchania gowna, prawda?
this is a land of wolves now
[V]
mistrz forumowej ceremonii

10-03-2010, 21:55

Riven pisze:vulture , doskonaly typ - i dobrze uzasadniony. swoja droga fajnie, ze wreszcie ktos tu wymienia nazwe RAGE AGAINST THE MACHINE, moim zdaniem debiut to plyta jedyna w swoim rodzaju i perfekcyjna w kazdej sekundzie. no ale u ortodoksyjnych metali oni maja jeszcze bardziej przejebane niz korn
zajelo mi troche czasu zeby to zrozumiec i w pelni docenic RATM. masz w 100% racje.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-03-2010, 22:02

ciekawostka...choc niespecjalnie odkrywcza i pewnie czesc osob to wie - debiut RATM jest ponoc popularna plyta do testowania jakosci sprzetu grajacego. niespecjalnie obchodzi mnie czy to dobra metoda, nie mniej jest to bez watpienia jedna z najlepiej wyprodukowanych plyt; kto nie slyszal poczatkowych slapow w Take The Power Back na zajebistych glosnikach, ten jej nie slyszal :D

kocham od lat i nic a nic sie nie nudzi, zdecydowane top 10 overall jak dla mnie
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-03-2010, 23:28

to posluchaj debiutu. mysle, ze zaskoczy z miejsca.
Heretyk

11-03-2010, 16:37

jeśli idzie o Korn, to tylko jedynka się liczy (a i tak od wielkiego święta słucham) , może dwójka ma jakieś tam momenty. poza tym do zaorania i zapomnienia
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

11-03-2010, 17:25

a ja najbardziej lubię Issues
w zasadzie TYLKO Issues lubię z ich dyskografii
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

11-03-2010, 17:47

twoja_stara_trotzky pisze:a ja najbardziej lubię Issues
w zasadzie TYLKO Issues lubię z ich dyskografii
+1

pierwszy KORN jaki zresztą sobie sprawiłem na oryinale. Kupiłem w ciemno i do tej pory oceniam to jako bardzo udany zakup, kolejny album już niestety nie zakoczył tak dobrze;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
est

11-03-2010, 17:52

Kurde to może by tak jeszcze wrzucić debiut Machine Head z tego samego roku, płytę, o której w swoim czasie też się zrobiło głośno.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

12-03-2010, 00:25

nie pamiętam jak to się robiło że tam jakiś śmietnik i czyściec czy coś? bo pije? jak? bo jak jakieśgłosowanie to ja tego korna na śmietnik czy tam czyściec chce? da sie tak?? mogie??
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
est

12-03-2010, 00:53

Jedna recenzja na tyle tygodni się pojawiła, a ten ją wyrzucać chce :D
[V]

12-03-2010, 01:23

est pisze:Jedna recenzja na tyle tygodni się pojawiła, a ten ją wyrzucać chce :D
hehe..wybor kontrowerysjny,nie zapominajmy jednak ze to tylko takie przekomarzanie sie :wink:

a rok zapodalem zajebisty,proponuje wziasc na warsztat np

AUTECHRE- AMBER
MARILLION - BRAVE
SHELLAC - AT ACTION PARK
LOW - I COULD LIVE IN HOPE
KILLING JOKE- PANDEMONIUM
GOD -THE ANATOMY OF ADDICTION
PLASTIKMAN -MUSIK
MAIN -MOTION POOL
THERGOTHON - STREAM FROM THE HEAVENS
NURSE WITH WOUND - ROCK N ROLL STATION

do dziela panowie

:wink:
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Skaut

12-03-2010, 03:26

Przede wszystkim, nie odmawiam muzykom Korn oryginalności, bo trzeba przyznać, że przed nimi nikt tak nie grał, co więcej nikt nie wypracował takiego stylu ani nawet się chyba do nich nie zbliżył, ale czy to są wystarczające argumenty aby umieszczać to w encyklopedii?
Zresztą nie dziwi mnie, że kolega Vulture wjebał ich do encyklopedii zamiast do śmietnika historii, nic tylko czekać, kiedy w rocznikowym zapoda "Roots" Sepultury, no bo przecież też oryginalny, nikt takiej płyty wcześniej nie nagrał i tak dalej...
Kompletnie nie kapuje spustu nad tą kapelą i nawet charyzmatyczny wokal, który kojarzy się z dzwiękami wydawanymi przez małpę wypuszczoną z zoo tego nie zmieni. No po prostu mariaż tych dwóch stylistyk za chuja mi do siebie nie pasuje. Nie wiem czy ma być agresywnie czy melancholijnie, romantycznie czy może z mocnym kopem w szczękę i niestety wychodzi z tego takie chujwieco. Świetny balans w tym wszystkim znalazła Pantera na "Far Beyond Driven" z tego samego ro(c)ku i taka stylistyka do mnie o piekło bardziej przemawia. A Korn? Owszem, ta płyta jest bogata aranżacyjnie, ale to bogactwo to według mnie taki tombak, który jest tylko fatalną imitacją mocnego grania z pazurem. Cały czas mam wrażenie, że te wszystkie zagrywki to zwykła popelina i śmierdzi mi to wiochą na kilometr. Tyle zajebistych płyt w encyklopedii leży, tyle jeszcze jest do opisania wartościowych płyt, a Vulture się bierze za zespół, który mógłby nie istnieć...
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

12-03-2010, 08:47

tak swoją drogą, to Roots to najlepsza Sepultura ;)
no ale ja się nie znam i w ogóle tego zespołu nie trawię ;)
Awatar użytkownika
Triceratops

12-03-2010, 09:03

[V] pisze:LOW - I COULD LIVE IN HOPE
Nie wiem czy bylbym napisac choc jedno zdanie, zanim bym sie rozbeczal , ze nie oddaje ono nawet procenta tego co jest zawarte na plycie a chcialbym zawrzec w slowach. Jedna z plyt o ktorych sie nie da pisac, jak Elizium. Hehe.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

12-03-2010, 09:10

ostatnio leciał na Ale Kino jakiś film o gejach, połowa ścieżki dźwiękowej to nagrania Low ;)
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

12-03-2010, 09:18

twoja_stara_trotzky pisze:tak swoją drogą, to Roots to najlepsza Sepultura ;)
no ale ja się nie znam i w ogóle tego zespołu nie trawię ;)
trotzky, kurwa, ile razy mam powtarzac, przestan pic!!! :wink:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

12-03-2010, 09:31

ale takie są fakty - Sepultura zawsze mnie śmieszyła tą swoją karykaturalną wersją muzyki Slayera z tym idiotycznym kwadratowym akcentem. zupełnie nie rozumiem fenomenu tego zespołu. Roots też wybitne nie jest, ale się fajnie słucha przynajmniej ;)
Awatar użytkownika
Triceratops

12-03-2010, 09:37

twoja_stara_trotzky pisze:ostatnio leciał na Ale Kino jakiś film o gejach, połowa ścieżki dźwiękowej to nagrania Low ;)
To pewnie dlatego ze kobieta gra na perkusji ;). Z kolei podobno najlepsze filmy o milosci kreca geje :D

Co do roku to wyszlo owszem sporo znakomitych pozycji , bez ktorych czlowiek sie nie moze obyc.

Portishead - Dummy
The God Machine - One Last Laugh In The Place Of Dying
Global Communication - 76:14
Bark Psychosis - Hex
dEUS -Worst Case Scenario
Codeine - The White Birch
Tortoise - Tortoise
'O'Rang - Herd Of Instinct

zaprawde wielkie same plyty
woodpecker from space
ODPOWIEDZ