Encyklopedia Masterfula - tu komentujemy

chronologiczna pralnia - czyli co dziobały wróbelki żeby wyrosnąć na orłów

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed, Skaut

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Encyklopedia Masterfula - tu komentujemy

12-03-2010, 09:44

twoja_stara_trotzky pisze:ale takie są fakty - Sepultura zawsze mnie śmieszyła tą swoją karykaturalną wersją muzyki Slayera z tym idiotycznym kwadratowym akcentem. zupełnie nie rozumiem fenomenu tego zespołu. Roots też wybitne nie jest, ale się fajnie słucha przynajmniej ;)
Ja z kolei jakos nigdy nie moglem zrozumiec tych porownan do Slayera i tych slownych przepychanek miedzy zespolami. Zebym sie mocno skupil to nie wiem co mialbym porownac w tworczosci Sepultury do Slayera. A Arise lubie do dzisiaj , Cavalera dopoki wygladal jak normalny metalowy brudas i swietnie darl morde i nagrywal fajne kawalki.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

12-03-2010, 10:02

Triceratops pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:ostatnio leciał na Ale Kino jakiś film o gejach, połowa ścieżki dźwiękowej to nagrania Low ;)
To pewnie dlatego ze kobieta gra na perkusji ;). Z kolei podobno najlepsze filmy o milosci kreca geje :D

Co do roku to wyszlo owszem sporo znakomitych pozycji , bez ktorych czlowiek sie nie moze obyc.

Portishead - Dummy
The God Machine - One Last Laugh In The Place Of Dying
Global Communication - 76:14
Bark Psychosis - Hex
dEUS -Worst Case Scenario
Codeine - The White Birch
Tortoise - Tortoise
'O'Rang - Herd Of Instinct

zaprawde wielkie same plyty
z podkreśleniem się zgadzam, ale wymieniasz nie te płyty, co trzeba ;)

Danzig 4
Welcome to Sky Valley
The Downward Spiral
Let Love In
American
Beauty Reaps the Blood of Solitude
Of Ruine or Some Blazing Starre
Transilvanian Hunger
De Mysteriis Dom Sathanas
Need to Control
Music for the Jilted Generation
The Place Where the Black Stars Hang
Pandemonium
Protection
Rock'n'Roll Station
The Anatomy of Addiction
Triodante
Stoner Witch
Execution Ground
Selfless
Evanescence i Ellipsis
Nine Lives to Wonder
Suomi Finland Perkele
Cold Summer
Far Beyond Driven
aż dwie płyty Main
Weigh
The Death of the West
Fear, Emptiness, Despair
Souless
Hallucination Engine
NATO
Millennium
The Cult
Club Mondo Bizzare
Brave
The Sporting Life
The Angelic Conversation
etc.

doskonały rocznik, zaiste ;)
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

12-03-2010, 10:07

twoja_stara_trotzky pisze:ale takie są fakty - Sepultura zawsze mnie śmieszyła tą swoją karykaturalną wersją muzyki Slayera z tym idiotycznym kwadratowym akcentem. zupełnie nie rozumiem fenomenu tego zespołu. Roots też wybitne nie jest, ale się fajnie słucha przynajmniej ;)
to nie fakty, a Twoja opinia, pomylilo Ci sie :wink:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Triceratops

12-03-2010, 10:35

twoja_stara_trotzky pisze:
Triceratops pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:ostatnio leciał na Ale Kino jakiś film o gejach, połowa ścieżki dźwiękowej to nagrania Low ;)
To pewnie dlatego ze kobieta gra na perkusji ;). Z kolei podobno najlepsze filmy o milosci kreca geje :D

Co do roku to wyszlo owszem sporo znakomitych pozycji , bez ktorych czlowiek sie nie moze obyc.

Portishead - Dummy
The God Machine - One Last Laugh In The Place Of Dying
Global Communication - 76:14
Bark Psychosis - Hex
dEUS -Worst Case Scenario
Codeine - The White Birch
Tortoise - Tortoise
'O'Rang - Herd Of Instinct

zaprawde wielkie same plyty
z podkreśleniem się zgadzam, ale wymieniasz nie te płyty, co trzeba ;)
Sugerujesz ze nie te plyty tych zespolow? No coz rocznik to rocznik, ale chyba nie sugerujesz ze takie skonczone byleco jak Triodante ,Brave czy przecietniaki jak Far Beyond Driven sa w jakiejkolwiek kwestii lepsze od powyzszych?

Portishead - nie ma sie co spierac , obie znakomite, tutaj jest Glory Box , ktory jezy szczecine na kregoslupie, kazdemu kto ma choc szczatkowy sluch i wrazliwosc muzyczna nawet na poziomie knura.
The God Machine - jedyny taki zespol , nigdy nie bylo i nie bedzie takiego, obie plyty znakomite, w pewnym sensie skrzyzowanie Jane's Addiction, Kyuss i Soundgarden ale z niespotykanym nigdzie klimatem odrealnionej psychodelii, nie bez powodu byli w Fiction.
Global Communication - co tu pisac superklasyk tranceambientu
Bark Psychosis - naturalna kontynuacja 2 ostatnich plyt Talk Talk przeniesiona z powrotem w rejony rocka, Graham Sutton to prawie jak Mark Hollis.
dEUS - fantastyczny debiut zespolu grajacego na pograniczach punka, bluesa, hc i jazzu , mieszajacego to w jeden miks i brzmiacy tak naturalnie jakby to byl efekt nocnej popijawy Toma Waitsa, kapitana Beefhearta, Franka Zappy i czlonkow The Clash.
Codeine - jak i Low tworcy slowcore, nie ma co dyskutowac
Tortoise - owszem , Djed jest na drugiej plycie ale nie ma zespolu ktory formatuje dokonania krautrocka w taki alternatywny sposo teoretycznie tak sporo czerpiacy z tego a brzmiacy tak niepowtarzalnie.
'O'Rang - czyli 2/4 Talk Talk, naturalne przeniesienie pomyslow z 2 ostatnich plyt Talk Talk w trybalno-transowe rozimprowizowane klimaty, spora czesc to pomysly z ostatnich sesji Talk Talk.

Co mozna powiedziec chocby o tych trzech plytach z gory? Zreszta jak i paru innych.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

12-03-2010, 10:48

ja np. debiut Portishead uważam za średniawy, kolejna płyta jest ZNACZNIE lepsza, tranceambientu nie trawię, dEUS do mnie nie trafia za chuja, a od "skrzyżowania Kyuss" wolę Kyuss w oryginale ;)

no i slowcore to The Cure na Faith wymyśliło ;)
Awatar użytkownika
Triceratops

12-03-2010, 10:56

twoja_stara_trotzky pisze:ja np. debiut Portishead uważam za średniawy, kolejna płyta jest ZNACZNIE lepsza, tranceambientu nie trawię, dEUS do mnie nie trafia za chuja, a od "skrzyżowania Kyuss" wolę Kyuss w oryginale ;)

no i slowcore to The Cure na Faith wymyśliło ;)
Na dwojce nie ma Glory Box ale jak pisalem, mozna sie spierac ale po co, czy Lamborghini jest gorsze od Ferrari? Tranceambient to jak houseambient, nazwa ktora teoretycznie nic nie mowi, moglbym napisac ambientu ale mimo wszystko rytm tych plam jest w jakis niezauwazalny sposob podkrelasny, chocby tykaniem zegara, proponuje posluchaj, jak trza to uderz wiesz gdzie. W dEUS trzeba najpierw sie wsluchac , bo faktycznie sa nielatwi z poczatku ale potem oddadza to w trojnasob, juz romawialismy o tej przystepnosci, zapewniam cie z pewnoscia, ze jest POTENCJAL :D. God Machine nie jest zadnym skrzyzowaniem Kyuss a tylko w pewnym sensie proba dookreslenia przeze mnie tego co grali, bo Kyuss i God Machine to dwa zupelnie rozne swiaty ale jezeli komus chcialbym w jakis sposob przyblizyc tworczosc God Machine to wlasnie w ten sposob choc oni nie czerpali od zadnej z tych grup. Oczywiscie nie ulega najmniejszej watpliwosci ze kazda z obu plyt God Machine jest lepsza od kazdej plyty Kyuss, niczego Kyuss nie ujmujac i dodajac ze Kyuss lubie bardzo, niestety wrodzony obiektywizm nie pozwala mi na stwierdzenie niczego innego. :wink: A The Cure nie wymyslilo zadnego core ;)
woodpecker from space
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

12-03-2010, 11:31

już chciałem brać poważnie te twoje wypociny, ale przeczytałem fragment o Kyuss i wymiękłem ;)
Awatar użytkownika
Triceratops

12-03-2010, 11:47

Wszystko jest jak najbardziej powaznie, nie polemizuj w ciemno ;)
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-03-2010, 12:53

\

sam jestes kwadratowy , powiem wiecej, jestes HETFIELD
this is a land of wolves now
[V]

12-03-2010, 12:57

Roots najlepsze,wiadomo,ale trocak was albo mnie podpuszcza, :wink:

wiem,bo ludzie z gdyni mowia ze to nie moze byc prawda :lol:
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Triceratops

12-03-2010, 13:03

[V] pisze:haryzmatyczny
oj, oj
woodpecker from space
[V]

12-03-2010, 13:08

Triceratops pisze:
[V] pisze:haryzmatyczny
oj, oj
:oops:
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Skaut

12-03-2010, 14:28

już dopsz, zmień dilera, bo zaczynasz bzdury gadać, jak ostatnio Drone o The Sword
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

12-03-2010, 14:48

no przecież Sword to jest kompletne GÓWNO ;)
Drone ma tu rację jak najbardziej.
Awatar użytkownika
Triceratops

12-03-2010, 14:54

Ostatnio mnie zastanawia mnie reaktywacja The Crown, temat o aktywnosci The Sword, czy ktos moze wie co sie dzieje z reszta zbroi? Czy The Shield i The Plate Armor wznawiaja dzialalnosc??
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

12-03-2010, 16:41

to jak, korn fffffffffffffffsiut do kosza czy tam czyśćca? jak to się robi?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
est

12-03-2010, 16:51

2. Recenzje

"Mają być jak najbardziej kompetentne, bzdury typu "ta płyta spuści ci wpierdol" mogą co najwyżej służyć za drobny ozdobnik. Uzasadniamy, dlaczego płyta jest ważna (np. z czego czerpała albo co się zmieniło po jej wydaniu, bądź w jaki nurt się wpisuje - a najlepiej wszystko to naraz, jeśli jest taka możliwość). Jeśli nie da się tak napisać, to można taką recenzję skonceptualizować - oprzeć ją o jakiś inny tekst kulturowy, o inną dziedzinę, która jakoś się z opisywanym albumem wiąże. Takie wymogi powinny odstraszyć dyletantów i skłonić każdego do pisania na jakość, a nie na ilość. Po prostu kontrolujmy się i ważmy słowa."

To z tematu o przykazaniach encyklopedii. Recenzja [V] jak najbardziej spełnia wyboldowane warunki. Inną sprawą jest, czy nazywanie tego encyklopedią ma w ogóle jakiś sens. Niby ma być o płytach przełomowych, wartościowych, ale kryteria nie są do końca ustalone jasno. Czy jedynie uznanie ogółu ma być powodem trzymania czegoś w encyklopedii lub wyjebania tego do śmietnika? To byłoby bez sensu moim zdaniem.
Heretyk

Re:

12-03-2010, 16:56

Skaut pisze:
już dopsz, zmień dilera, bo zaczynasz bzdury gadać, jak ostatnio Drone o The Sword
przecież ma rację :wink: pewnie lekko przesadza, bo inaczej nie byłby sobą, ale generalnie podpisuję się pod tym.
est

Re: Re:

12-03-2010, 16:58

Heretyk pisze:
Skaut pisze:
przecież ma rację :wink: pewnie lekko przesadza, bo inaczej nie byłby sobą, ale generalnie podpisuję się pod tym.
Pod tym, że 'Roots' to najlepszy materiał Sepultury?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-03-2010, 17:04

najlepsza plyta sepultury to oczywiscie BTR, klony slayera na tym poziomie sa masa spoko
this is a land of wolves now
ODPOWIEDZ