Mi się to kojarzyło, z takimi niskobudżetowym fantasy pokroju Xeny wojowniczej księżniczki. No, ale to skojarzenie na plus. Nie zawsze trzeba wizualnych wodotrysków.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-03-2025, 15:09Tu chyba zagrala troche kanibalizacja polskich aktorow - nie wiem czy nie bylo w kim wybierac, ale pojawilo sie wielu takich, ktorzy byli doskonale znani z typowych dla siebie rol, i dlatego mamy Pazdziocha jako wartownika, policjanta z Rodziny Zastepczej jako krasnoluda itd... Dzisiaj ogladalismy czwarty odcinek, ten ze smokiem, i musze powiedziec, ze bylem pozytywnie zaskoczony - jak na rok 2001 serial w polskiej telewizji to nie mialo sie wcale tak zle, jak pamietalem. Wygladal nawet sympatycznie:D Oczywiscie staram sie nie pamietac, ze w tym samym roku wyszedl LOTR.
Natomiast wielkim plusem jest dla mnie fakt serialu fantasy, ktorego otoczenie wyglada, jakby mogl zostac nagrany w wiekszosci w odleglosci 10 km od mojego rodzinnego domu.
Stare SERIALE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Stare SERIALE
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Kurde, pamietam ze bylismy na tym ze szkola, jedyne co mi zostalo w glowie to scena przebijania sie mieczami na koniec, gdzie ewidentnie w jednym ujeciu widac, ze wpycha go temu drugiemu pod pache.987654321k pisze: ↑17-03-2025, 15:24Naszą odpowiedzią na LOTR był film "Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem" z 2003też zresztą z Żebrowskim. Później wypuścili też mini serial Stara baśń. Całkiem spoko to było. Polecam zerknąć z ciekawości jak ktoś nie widział.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- Hatefire
Jeszcze jedna uwaga. Były też tam perełki. Walczewski jako Eyck z Denesle. Czy Wolszczak z tym seksownym milf vibem

Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
O kurde, ciezko uwierzyc, ze byla wowczas po 40-ce
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
No mimo że wyglądała bdb to była już wtedy trochę za stara do roli czarodziejki o magicznie zachowanej urodzie.
Ale aktorsko i sama kreacja jak najbardziej spoko - mam wrażenie, że postać z W3 mogła być nią w pewnym stopniu inspirowana.
Serial generalnie tylko zyskuje z czasem i jakkolwiek banalnie by to nie zabrzmiało przy nowoczesnych produkcjach posiada pewną głębię, autentyczność, klimat i przede wszystkim dobre dialogi (czyli wszystko czego zabrakło serialowi Netflixa). W tych kilkunastu odcinkach przynajmniej podjęto próbę oddania istoty tego czym w ogóle byli wiedźmini i postaci samego Geralta zamiast po prostu zaserwować widzom losowy zlepek scen z bohaterami mającymi przypominać tych z gierek.

Ale aktorsko i sama kreacja jak najbardziej spoko - mam wrażenie, że postać z W3 mogła być nią w pewnym stopniu inspirowana.
Serial generalnie tylko zyskuje z czasem i jakkolwiek banalnie by to nie zabrzmiało przy nowoczesnych produkcjach posiada pewną głębię, autentyczność, klimat i przede wszystkim dobre dialogi (czyli wszystko czego zabrakło serialowi Netflixa). W tych kilkunastu odcinkach przynajmniej podjęto próbę oddania istoty tego czym w ogóle byli wiedźmini i postaci samego Geralta zamiast po prostu zaserwować widzom losowy zlepek scen z bohaterami mającymi przypominać tych z gierek.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- TheDude
Lekkie i całkiem przyjemnie klimatyczne.

- Żułek
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
jest to gdzieś dostępne z napisami albo z lektorem ?
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
- ggfh
- w mackach Zła
no niestety nie.
najgorzej, ze nawet dvd trudno dorwac...
najgorzej, ze nawet dvd trudno dorwac...
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Skończyłem siódmy odcinek i w zasadzie jest coraz lepiej. Oczywiście wciąż jest to niskobudżetowa rzecz, ale strasznie mi się podoba słowiańskość tego Wiedźmina. Niektórzy kłócą się, że Wiedźmin nie jest wcale taki słowiański, bo są w nim stwory z D&D, germańskie imiona, arturiańskie legendy itd., ale słowiańskość polega tutaj na tym, że sprawia to wrażenie, że mogło mieć miejsce w średniowiecznej Polsce, i osadza się w dużej mierze w języku typu: "Diaboł! Rozkopał groble, sukinkot!", albo "Chybaś się blekotu najadł!", czy inne "chędożenie dziewki". W tym odcinku był doppelganger który byl też bardzo fajną kreacją (bez związku z poprzednimi zdaniami).Nerwowy pisze: ↑18-03-2025, 20:18Serial generalnie tylko zyskuje z czasem i jakkolwiek banalnie by to nie zabrzmiało przy nowoczesnych produkcjach posiada pewną głębię, autentyczność, klimat i przede wszystkim dobre dialogi (czyli wszystko czego zabrakło serialowi Netflixa). W tych kilkunastu odcinkach przynajmniej podjęto próbę oddania istoty tego czym w ogóle byli wiedźmini i postaci samego Geralta zamiast po prostu zaserwować widzom losowy zlepek scen z bohaterami mającymi przypominać tych z gierek.
- Żułek
w sumie jest na yt ale brakuje 17 odcinka szukając tak na szybko

może Duduś ma jakieś dobre źródełko i się podzieli

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
- TheDude
^ Znalazłem na piratebay, ale co do napisów to zrobię rekonesans czy jest z nimi jakaś wersja.
Już zerknąłem. Jest tego masa w przeróżnych jakościach. Na polskie napisy raczej nie ma co liczyć, ale angielskie są w wielu ripach (najlepiej szukajcie w mkv).
Np. tu: https://thepiratebay.org/description.php?id=63239594
Już zerknąłem. Jest tego masa w przeróżnych jakościach. Na polskie napisy raczej nie ma co liczyć, ale angielskie są w wielu ripach (najlepiej szukajcie w mkv).
Np. tu: https://thepiratebay.org/description.php?id=63239594
- Żułek
dzięki już się pożycza 
co do napisów są na www.opensubtitles.org ale nie wiem czy do wszystkich odcinków

co do napisów są na www.opensubtitles.org ale nie wiem czy do wszystkich odcinków
- Szalony Opos
- postuje jak opętany!

This id England 86-88-90. Oglądając Dojrzewanie postanowiłem wrócić do tego serialu. Dobra kontynuacja filmu. No i Graham oczywiście mimo, że w serialu jest go mniej, ale nie będę spojlerował. Jest do pożyczenia na chomiczki jak coś.
Everyone loves you when you are dead
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
W książkach te motywy oparte na historii i kulturze polsko słowiańskiej były, ale dużo subtelniejsze (no może oprócz Zakonu Białej Róży, bo to tak ewidentne nawiązanie do Krzyżaków że już chyba bardziej się nie daŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑23-03-2025, 18:13Skończyłem siódmy odcinek i w zasadzie jest coraz lepiej. Oczywiście wciąż jest to niskobudżetowa rzecz, ale strasznie mi się podoba słowiańskość tego Wiedźmina. Niektórzy kłócą się, że Wiedźmin nie jest wcale taki słowiański, bo są w nim stwory z D&D, germańskie imiona, arturiańskie legendy itd., ale słowiańskość polega tutaj na tym, że sprawia to wrażenie, że mogło mieć miejsce w średniowiecznej Polsce, i osadza się w dużej mierze w języku typu: "Diaboł! Rozkopał groble, sukinkot!", albo "Chybaś się blekotu najadł!", czy inne "chędożenie dziewki". W tym odcinku był doppelganger który byl też bardzo fajną kreacją (bez związku z poprzednimi zdaniami).

De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Nie moglbym sie zgodzic bardziej, rowniez z budzetem, ten na CGI skonczyl sie na smoku i nie bylo juz na strzygeNerwowy pisze: ↑24-03-2025, 18:56
W książkach te motywy oparte na historii i kulturze polsko słowiańskiej były, ale dużo subtelniejsze (no może oprócz Zakonu Białej Róży, bo to tak ewidentne nawiązanie do Krzyżaków że już chyba bardziej się nie da). Tutaj jako że serial robili Polacy i dysponując ograniczonym budżetem kręcony był chyba tylko w naszym kraju to siłą rzeczy stał się bardzo swojski dzięki czemu nabrał sporo autentyczności.
- Hatefire
W sumie pierwsze opowiadanie czyli po prostu "Wiedźmin" opiera się na legendzie z okolic Babiej Góry. Wziął, to z opracowania jakiegoś XIX wiecznego poety i etnografa, którego nazwiska teraz nie pomnę. Czyli jest z grubsza słowiańskie. Natomiast Sapkowski wszystko radośnie mieszał. Natomiast ta słowiańszczyzna owszem się pojawiała, ale pojawiały się i wątki bliskowschodnie. Niemniej podstawa i punkt odniesienia, to zawsze była dotychczas napisana literatura fantasy, plus fascynacja legendami arturiańskimi. W pewnym sensie Sapkowski był jak Tarantino. On po prostu bardzo sprawnie i erudycyjnie kompilował, to co zostało stworzone wcześniej, w nową całość.Nerwowy pisze: ↑24-03-2025, 18:56W książkach te motywy oparte na historii i kulturze polsko słowiańskiej były, ale dużo subtelniejsze (no może oprócz Zakonu Białej Róży, bo to tak ewidentne nawiązanie do Krzyżaków że już chyba bardziej się nie da). Tutaj jako że serial robili Polacy i dysponując ograniczonym budżetem kręcony był chyba tylko w naszym kraju to siłą rzeczy stał się bardzo swojski dzięki czemu nabrał sporo autentyczności.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Żułek

cdn

- 987654321k
- postuje jak opętany!
- Żułek

cdn

- Żułek

cdn