Nowe seriale

Wszystkie chwyty dozwolone - od "Begotten" po "Wejście smoka".

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

Re: Nowe seriale

23-12-2019, 09:30

Hatefire pisze:
Uglak pisze:Na plus muzyka. Wiadomo, że gdyby skorzystali z neofolków z naszego regionu to byłoby dużo lepiej, ale nawet patrząc na instrumentarium widać, że się przyłożyli.
Boże następny od "Geralt jest Polakiem". Jak chcieć być wiernym Sapkowskiemu, to już prędzej celtyckie neofolki by pasowały. Sapkowski nie raz i nie dwa wypowiedział się dosadnie co myśli o wpychaniu wiedźmina w słowiańszczyznę. Jego inspiracje leżały zupełnie gdzie indziej
Można nawet twierdzić, że serial jest bliższy kreacjom Sapkowskiego tyle, że w popkulturowo dużo bardziej znana jest wersja CD Projektu i to do niej będą się odnosić ludzie, którzy nie czytali książek.
Swoją drogą patrząc na mapę to Geralt nie jest bardziej Ukraińcem czy Słowakiem niż Polakiem?
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Sybir

23-12-2019, 09:35

Nie spędziłem w grze ani minuty, znam tylko prozę - jednak i tak nie wiem, który wiedźmiński serial jest gorszy. Na pewno oba są poniżej możliwości i oczekiwań. Ciekawe, że nikt tu się jeszcze nie wypowiedział o fanowskim projekcie, który miał niedawno swoją premierę, czyli Pół wieku poezji ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Hatefire

23-12-2019, 09:43

uglak pisze:Swoją drogą patrząc na mapę to Geralt nie jest bardziej Ukraińcem czy Słowakiem niż Polakiem?
Z mapą to jest o tyle ciekawa sprawa, że Sapkowski konsekwentnie odmawiał jej narysowania, czy przybliżenia szczegółów. To go nie interesowało, dla niego liczyła się historia. Na marginesie wyraźnie w "Pani Jeziora" w wątku z Nimue wskazał, ze opowiada pewien mit legendę. Co więcej wstawia fragment z wydarzeń z przyszłości gdzie po znalezieniu przez archeologów rękopisu "Pół wieku poezji", naukowcy stwierdzają, że znajduje się na nim herb Rivii, starożytnego królestwa o nieustalonym położeniu. Geralt zresztą nie pochodził z Rivii, przybrał ten przydomek od pały, żeby lepiej brzmiało (choć później został pasowany przez królową Meve na rycerza uzyskując prawo do używania przydomku "z Rivii, co przyjął z ironią). W sumie nie wiadomo kim był z pochodzenia Geralt.

Sapkowski bodajże z czasem zaakceptował mapę zrobioną na potrzeby czeskiego tłumaczenia.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

23-12-2019, 09:44

Sybir pisze: Ciekawe, że nikt tu się jeszcze nie wypowiedział o fanowskim projekcie, który miał niedawno swoją premierę, czyli Pół wieku poezji ;)
bo nie ma o czym. Fani wiedźmina od cdp dostali Pół wieku poezji. Fani wiedźmina z książek i ogólnie fantastyki dostali serial od netflixa.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Sybir

23-12-2019, 09:47

Jesteś tego absolutnie pewien? :D
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-12-2019, 21:29

Wiesiek na dysku, kiedyś z nudów się obejrzy :P

Obrazek

nie wiem po co ja to ogladam :P Bender ratuj święta :P

Obrazek

tyle że serial, dałem rade ledwo 2 odcinki (z 4) obejrzeć, gówno
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
gelO
rasowy masterfulowicz

24-12-2019, 19:01

Skończyłem dziś trzeci sezon True Detective, mnie się podobał.
Awatar użytkownika
devastator77
zahartowany metalizator

26-12-2019, 12:39

Obrazek

Słaby polski serial,choć końcówka niezła i taka trochę rodem z horrorów.Potencjał był tylko za długi,większość aktorów to nieporozumienie i tak głupawa dziewucha słuchająca metalu która chce koniecznie kogoś ukatrupić i złożyć jako ofiarę,a najlepsza aktorka w tym serialu to ta która gra jej matkę.Dlaczego?Ano dlatego,że ciągle śpi najebana,od rana do wieczora i nic prawie nie mówi.
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

26-12-2019, 17:02

Obrazek

zacząłem i całkiem to dobre
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

26-12-2019, 23:29

Zupełnie przyzwoity ten nowy Wiedźmin, chociaż oczywiście nie arcydzieło. Ładne miejscówki, jak dla mnie przekonujący bohater. Do tego elegancko zapodane efekty - może w ostatnim odcinku nieco przesadzili. W większości odcinków obowiązkowe retrospekcje z czasem porządkujące chaos - aż do wieńczącego sezon finału. Czytałem wszystkie Wiedźminy (oprócz Sezonu burz - fanbojem fantasy nie jestem) i trzeba przyznać, że zgrabnie połączono wybrane motywy. Nie wiem, czy dla kogoś zupełnie zielonego wszystko jest czytelne i zazębiające się - stąd może też jakieś tam słowa krytyki. Nie oglądałem Gry o tron - nie mogę porównać, ale czytałem pierwszą część sagi Martina i wiadomo, że trudno ze sobą te dzieła porównywać. Literacko Sapek jest ciekawszy, filmowo pewnie niekoniecznie.
Awatar użytkownika
Medard

27-12-2019, 00:25

mad pisze:Zupełnie przyzwoity ten nowy Wiedźmin, chociaż oczywiście nie arcydzieło. Ładne miejscówki, jak dla mnie przekonujący bohater. Do tego elegancko zapodane efekty - może w ostatnim odcinku nieco przesadzili. W większości odcinków obowiązkowe retrospekcje z czasem porządkujące chaos - aż do wieńczącego sezon finału. Czytałem wszystkie Wiedźminy (oprócz Sezonu burz - fanbojem fantasy nie jestem) i trzeba przyznać, że zgrabnie połączono wybrane motywy. Nie wiem, czy dla kogoś zupełnie zielonego wszystko jest czytelne i zazębiające się - stąd może też jakieś tam słowa krytyki. Nie oglądałem Gry o tron - nie mogę porównać, ale czytałem pierwszą część sagi Martina i wiadomo, że trudno ze sobą te dzieła porównywać. Literacko Sapek jest ciekawszy, filmowo pewnie niekoniecznie.
Też nie widzę powodu do narzekań, właśnie obejrzałem trzeci i czwarty odcinek, są lepsze od pierwszych dwóch.
Jutro albo pojutrze brnę dalej w temat.

Skąd narzekania, może ludzie oczekiwali arcydzieła?
Serialu lepszego od dwóch, czy nawet trzech pierwszych sezonów gry o tron? Tylko, że sama książka to nie jest arcydzieło, a tylko bardzo dobrze skrojona literatura.

A może to tylko gracze narzekają, którzy nie czytali książek? Gry nie znam.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Medard

27-12-2019, 07:28

Heh, jeszcze rozkminy w drodze do tyrki :)
Może dlatego wiedźmin mi się w miarę podoba, bo oglądam go w wersji anglojęzycznej i nie rozumiem, co oni tam szwargoczą :)
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

27-12-2019, 08:49

Obrazek

Bardzo fajnie to wszystko wyszło, choć trochę zgrzytów jest. Na plus kreacja i charakteryzacja głównego bohatera, choreografia walk, plenery, wierność względem książek (choć wieki temu czytałem, to coś tam świta). Na minus postacie Jaskra wraz z jego repertuarem, Ciri (jakaś taka stara maleńka) i Yennefer, która z brzydkiej stała się ładna po wyprostowaniu się i wypluciu śliwki oraz obowiązkowa obecność wrzucanych na siłę ciemnoskórych aktorów (czarny elf to już kuriozum). Efekty specjalne zbytnio nie zachwycają (efekt animacji twarzy "diabła" to amatorszczyzna czystej wody), ale ogólnie lipy nie ma. Ścieżka dźwiękowa też bez rewelacji i charakterystycznych motywów (a przydałyby się), a w momentach, gdy zaczyna występy Jaskier to już w ogóle żenada na całej linii. Najważniejsze są jednak oglądalność i klimat, a te wypada ocenić bardzo dobrze. Ogólnie, pomimo uwag krytycznych, 7.5/10.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Sybir

27-12-2019, 09:15

Medard pisze:Może dlatego wiedźmin mi się w miarę podoba, bo oglądam go w wersji anglojęzycznej i nie rozumiem, co oni tam szwargoczą :)
Nie wiem, czy to większy LOL, czy LQB?
Plagueis pisze:Na plus kreacja (...) wierność względem książek.
Panie Kolego, ja Was proszę. Nieheblowana deska ma więcej charyzmy ;)
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

27-12-2019, 09:26

Plagueis pisze:Obrazek

ciemnoskórych aktorów

nara
Awatar użytkownika
Sybir

27-12-2019, 09:29

vicek, masz problem z czarnoskórymi aktorami? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Awatar użytkownika
Medard

27-12-2019, 09:32

Sybir pisze:
Medard pisze: Nie wiem, czy to większy LOL, czy LQB?
Nie wiem, co znaczą te skróty.
Ale lgbt proszę z rana nie straszyć :)

Polski dubbing jest słaby?

BTW charakteryzacji, czy komputerowych poprawek, Jeż został zrobiony całkiem ok.
Awatar użytkownika
Sybir

27-12-2019, 09:46

Tak, polski dubbing jest słaby. Jeż wyszedł im elegancko akurat.
Awatar użytkownika
uglak

27-12-2019, 10:08

Dubbing nadaje się tylko do bajek, w filmach aktorskich nie jestem w stanie tego słuchać.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

27-12-2019, 10:35

vicek pisze:
Plagueis pisze:Obrazek

ciemnoskórych aktorów

nara
Nie widzisz, że ta tendencja osiągnęła już wyżyny żenady? Naprawdę? I nie ma to nic wspólnego z rasizmem moim (bo takowy nie istnieje) czy kogokolwiek innego, żeby nie było. Całe szczęście, że szósty sezon Wikingów nie został obsadzony Bjornami z Sudanu...
Sybir pisze: Panie Kolego, ja Was proszę. Nieheblowana deska ma więcej charyzmy ;)
Ale mówimy o Żebrowskim czy o tym nowym Wiedźminie? ;)
Ostatnio zmieniony 27-12-2019, 10:42 przez Plagueis, łącznie zmieniany 4 razy.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
ODPOWIEDZ