Ostatnio oglądane filmy v.2

Wszystkie chwyty dozwolone - od "Begotten" po "Wejście smoka".

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Ostatnio oglądane filmy v.2

25-12-2024, 00:02

Obrazek

Bawiłem się jak dziecko. To jedna z tych bajek, gdzie z debilnej fabuły rżę jak zbakany cymbał.
Poro
SamborWilk
w mackach Zła

25-12-2024, 14:10

Trochę ciągnie amerykańskim etosem, ale to cecha szczególna Eastwooda, bdb kino:

Obrazek
Nostromo
w mackach Zła

25-12-2024, 18:24

Obrazek

Klasyka od Japończyka. W sam raz na restart po wigilijnej kolacji.

Następnie:
Obrazek

Nadal dobre, lata tego nie widziałem.
Nostromo
w mackach Zła

26-12-2024, 19:01

Obrazek

Bardzo mi ta wersja Roba Zombie pasuje. Jest groza, patologia i oddech psychopaty na plecach.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

26-12-2024, 20:26

Obrazek
Całkiem dobry.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

27-12-2024, 08:10

"W pokoju obok" 2024 - film premierowo/przedpremierowo, lata już po kinowych ekranach w Polsce.
Obrazek
Obrazek

Na podstawie książki "Pełnia miłości"
Obrazek

Czekałem, żeby to zobaczyć, myśląc, KrySSte!: takie świetne aktorki (mn.mój top Julianne Moore), jeden z ulubionych reżyserów - Almodovar, plus ZŁoty Lew w Wenecji. Takie połączenie nie może zawieść! Na pewno będzie mnóstwo chemii ! Nie było.... Może przebije ładunkiem emocji, porywający "Godziny" (z roku 2002)?
Niestety, też się to nie stało...Odliczałem minuty do końca, mając nadzieję, że jakiś zwrot akcji lub coś przyciągnie moją uwagę : (

To pierwszy angielskojęzyczny film Almodovara - Cóż, sztywno/dziwnie brzmi angielski tam, gdzie zwykł brzmieć hiszpański. Jak podsumował film Tomasz Raczek:
"Pogubił się Almodovar, pogubiły aktorki (Tilda Swinton, Julianne Moore) język angielski obnażył wszystkie braki profesjonalne reżysera-wizjonera. Smutno, słabo."

Bohaterki bardziej deklarują, niż rozmawiają. A tematyka poważna, śmierć, odchodzenie, samotność, rozliczenie, eutanazja, ale wszystko bardzo plastyczne i inscenizowane. Kluczową kwestią jest słaba adaptacja kulturowa: scenariusz napisany w języku hiszpańskim z myślą o wrażliwości hiszpańskojęzycznej.
Nie możesz po prostu przetłumaczyć tego w Google i dać dwóm potężnym anglosaskim aktorkom. Tekst wydał im się zupełnie obcy. Niestety, okazało się, że to zbyt duże zadanie dla geniuszu Almodovara.

Tak chcieliby umrzeć bogaci? Modna nowoczesna architektura, kolorowe dopasowane szafy, wymyślone interakcje z przyjaciółmi, farmaceutyczne ucieczki dostępne tylko dla niektórych
i nudny dialog zamiast szczerych emocji... Wolałbym umrzeć biedny.
Przywilej bogatych do wyboru godnej śmierci. Uważam, że tematyka nieuleczalnej choroby, bliskości końca życia i eutanazji, poruszona w dziele filmowym, zasługiwała na mniej plastyczności i folkloru.
Swinton i Moore są tak trzeźwe i precyzyjne w swoich rolach, że mijają prawie 2 godziny, a dramat między nimi dotyka tylko powierzchni, a wszystkie sceny poza nimi są śmieszne.
Zimny film, który z czasem zawodzi, jest gorsetowany, a mnóstwo Hollywoodu wszystko psuje. W tej historii brakowało emocji, a „humor” wydawał się pompatyczny i pretensjonalny.

Technicznie jest to poprawnie zrobiony tytuł, z dobrymi pejzażami, kolorystyką i zdjęciami, ale dramat, jaki wiązałaby się ze śmiertelną chorobą i eutanazją, nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, nie porusza i nie ekscytuje widza. Mimo to, niemal zawsze warto obejrzeć filmy Almodóvara, bo można też zaobserwować ewolucję jego twórczości, która zmieniała się wraz z upływem lat. To chyba 24. Jego film, a niemal wszystkie staram się posiadać na półce z DVD.

Smutne, ponieważ film miał potencjał, aby stać się naprawdę mocnym i zapadającym w pamięć , było to raczej zawstydzenie. Pewnie miałem bardzo wysokie oczekiwania - a to tylko złe dialogi były.
*jakoś lżej się umiera w almodovarii xd.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
jutro, pojutrze, zaliczam kolejne premiery w konwencji dramatów. Tak się złożyło, że w obu bohaterki (2019) "Małe
kobietki" - Saoirse Ronan i Florence Pugh. Saoirse znakomita i kroczy po tego Oscara w tak młodym wieku. Trzymam kciuki! Seanse przedpremierowe/kinowe, pojawiają się już w większych miastach.
W dramacie "The outrun", jako alkoholiczka, świeżo po odwyku....
Obrazek

A Florence Pugh (ostatnio po Diuna vol.II oraz Openheimer), w dramacie "Sztuka pięknego życia".
Obrazek
SamborWilk
w mackach Zła

27-12-2024, 14:59

Kolejny raz obejrzany, Dupieux mistrz.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

27-12-2024, 17:23

Obrazek

Obrazek

ech juz takich komedii nie robią :jezyk:
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Żułek

27-12-2024, 21:49

Obrazek

ojej :roll: stary gangster ze sklerozą, w sumie ostatnie filmy z Liamem do tego zmierzały (wyjątek na Kraj świętych i grzeszników) ale ten jest wyjątkowo przegadany chociaż rola zagrana bardzo fajnie + kilka "sytuacji" ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
SamborWilk
w mackach Zła

28-12-2024, 14:19

Po zapowiedziach spodziewałem się czegoś lepszego, ale i tak nie było tragedii (czyt. średniak):

Obrazek
piotraz
weteran forumowych bitew

28-12-2024, 20:49

Rejwan pisze:
Obrazek

Obrazek

Właśnie w święta obejrzałem grizłolda świątecznego i bawiłem się wybornie, film powyżej też ubaw po pachy. Zgadzam się ze zdaniem, że takich komedii już nie robią.
Awatar użytkownika
Żułek

28-12-2024, 22:18

piotraz pisze:
28-12-2024, 20:49
Rejwan pisze:
Obrazek

Obrazek

Właśnie w święta obejrzałem grizłolda świątecznego i bawiłem się wybornie, film powyżej też ubaw po pachy. Zgadzam się ze zdaniem, że takich komedii już nie robią.
bo nie robią :roll:

za to robią

Obrazek

niestety sam Denzel nie pociagnie tego Rekinado Obrazek
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

SamborWilk
w mackach Zła

29-12-2024, 10:54

Nie było oczekiwań więc się nie zawiodłem, film taki se:

Obrazek
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

29-12-2024, 16:23

Obrazek
Moja ścisła topka, dziś o 20:00 na TVN 7 - a sobie odświeżę :plusone:
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

29-12-2024, 19:06

SamborWilk pisze:
25-12-2024, 14:10
Trochę ciągnie amerykańskim etosem, ale to cecha szczególna Eastwooda, bdb kino:

Obrazek
To był świetny film w rzeczy samej.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Nostromo
w mackach Zła

29-12-2024, 19:55

Sgt. Barnes pisze:
29-12-2024, 16:23
Obrazek
Moja ścisła topka, dziś o 20:00 na TVN 7 - a sobie odświeżę :plusone:
Co lepsze tytuły amerykańce często pożyczają od innych krajów i tak jest również tym razem. Pierwowzór jest japoński i skosił mnie niespodziewanie kiedy byłem w kinie na jednym z enemefów. Wersja amerykańska oczywiście też bardzo dobra jednak powinno być jak w muzyce - wyraźna informacja, że jest to cover :)

Tymczasem:
Obrazek

Wciąż rewelacyjny i godny polecenia.
Awatar użytkownika
Żułek

29-12-2024, 22:41

tym razem staroć poleciał

Obrazek

takich filmów też już nie ma i pewnie nie będzie :roll:

piotraz
weteran forumowych bitew

29-12-2024, 22:48

Babilon, na początku chciałem wyłączyć bo to przecież 3hi tak jakoś nie wciąga, ale po czasie zatrybil i podobał mi się.
Jak ktoś tylko na platformach ogląda, to za tydzień ściągają go z netflixa.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

29-12-2024, 23:00

Świąteczny festiwal kinowej przemocy z platform streamingowych:

Obrazek

^^Fajne, śmiechowe i przegięte. Trochę "Kill Bill" przypominało.

Obrazek

^^ Totalnie płytkie, głupie gówno bez sensu, jeszcze durniejsze niż ten pierdolony "Longlegs". Ten drugi był choć trochę jednak oryginalny, a tutaj kalka kalki innej kalki, jak sprany tiszert, z którego wypłowiały wszystkie kolory. Martin Lawrence za grę w tym filmie powinien dostać zakaz pojawiania się w filmach co najmniej na rok.

Obrazek

^^^Dla odmiany bardzo dobry film z ciekawymi bohaterami.

Obrazek

^^^Wiadomo jakie, chociaż i tak lepsze niż to gówno z Lawrencem, bo przynajmniej gdzieniegdzie były cycki.

Obrazek

^^^Bardzo fajne, chociaż oglądanie tego typu filmów w tym punkcie historycznym wywołuje u mnie trochę lęk.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

29-12-2024, 23:30

Civil War zajebiście mi się podobał, jak większość rzeczy od Garlanda.

Obrazek
totalnie niepotrzebny rework pierwszej części. Denzel podnosi ocenę o oczko.

Obrazek
trochę zawód, ale przyjemny. Kurzel chyba nic lepszego niż Snow Town nie nakręci.
rzułf
ODPOWIEDZ