Najlepszy amerykański BLACK METAL (USBM) - ankieta
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- ultravox
- zahartowany metalizator
Re: Najlepszy amerykański BLACK METAL (USBM) - ankieta
Ewolucja niekoniecznie prowadzi do rzeczy lepszych. W rzeczy samej postęp jako taki nieszczególnie mnie interesuje. Jedynie krótki fragment historii zazębiający się z moim życiem, w którym pojawiły się najbardziej wartościowe dla mnie rzeczy.
Oczywiście moja ankieta jest też czymś w rodzaju papierka lakmusowego. Chodzi w niej o wytypowanie najlepszej płyty z amerykańskim black metalem, to chyba dość jasno wynika z tytułu. Jak sam zauważyłeś, definicje black metalu są różne, zmieniają się też wraz z upływem czasu. Wybrałem tę, która moim zdaniem jest najlepsza. Nie ja ją jednak wymyśliłem. Ma pewnie ze 30 lat, albo i więcej.
Oczywiście moja ankieta jest też czymś w rodzaju papierka lakmusowego. Chodzi w niej o wytypowanie najlepszej płyty z amerykańskim black metalem, to chyba dość jasno wynika z tytułu. Jak sam zauważyłeś, definicje black metalu są różne, zmieniają się też wraz z upływem czasu. Wybrałem tę, która moim zdaniem jest najlepsza. Nie ja ją jednak wymyśliłem. Ma pewnie ze 30 lat, albo i więcej.
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Niektórzy nie załapali tematu :)
Idea tematu jest słuszna a wszystkim 'kontrowersyjnym' (lulz) pozycjom sondy jest sto razy bliżej do BM niż do tych wszystkich ultra brutal guttural blast świniak modern plastik life metalowych hord, które 'spełniają definicję' (lulz2).nicram pisze:Współczesne definicje nijak się mają do tego co sobie tam potajemnie uważasz.
Yare Yare Daze
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
To co na niej robią ikony death metalu?ultravox pisze:
Oczywiście moja ankieta jest też czymś w rodzaju papierka lakmusowego. Chodzi w niej o wytypowanie najlepszej płyty z amerykańskim black metalem, to chyba dość jasno wynika z tytułu.
Jeszcze raz zapytam - to co na niej robią ikony death metalu?ultravox pisze: Jak sam zauważyłeś, definicje black metalu są różne, zmieniają się też wraz z upływem czasu. Wybrałem tę, która moim zdaniem jest najlepsza. Nie ja ją jednak wymyśliłem. Ma pewnie ze 30 lat, albo i więcej.
all the monsters will break your heart
- Triceratops
ultravox pisze:Nie interesują mnie dzisiejsze definicje.
Bardzo mi sie podoba podejscie kol ultravoxa, tak trzymac. Dobrze, ze zaczal znowu pisac, bo postulowalem za usunieciem go z funkcji moderatora jako wiecznego nieobecnego.ultravox pisze:Ewolucja niekoniecznie prowadzi do rzeczy lepszych. W rzeczy samej postęp jako taki nieszczególnie mnie interesuje.
woodpecker from space
- nicram
Rozumiem Triceps, że nadal chciałbyś babrać się w błocie średniowiecza, ale ten, tego, jest XXI wiek i tamto już nie wróci. :-)
I jeszcze jedno. Gdzie jest JUDAS ISCARIOT? O ile sobie przypominam to przy okazji pierwszych płyt tego zespołu termin "amerykański black metal" w ogóle zaczął istnieć w świadomości metaluchów.
I jeszcze jedno. Gdzie jest JUDAS ISCARIOT? O ile sobie przypominam to przy okazji pierwszych płyt tego zespołu termin "amerykański black metal" w ogóle zaczął istnieć w świadomości metaluchów.
- Triceratops
Nie rozumiesz ;) Nie o to chodzi, chodzi o dzisiejszy ped do szufladkowania, kategoryzowania, systematyzowania i etykietkowania, Co widac zreszt a tutaj, ze paru baranow najpierw probuje zalozyc kaganiec z etykietek adwersarzowi zeby moc go jakos rozgrywac wg szablonu. Potem lazi jakas zatluszczona wege pierdola i bredzi cos o kreacjonizmie. Ale w niektorych dziedzinach moze to miec nawet sens i do czegos prowadzic ale nie we wszystkich musi. Zwlaszcza w tak nieoczywistych jak kwestie odczus estetyycznych opierajacych sie na guscie na przyklad. Czasami moze to dac jakies inne, nieoczywiste wnioski ale sluszne, i podejscie kol ultravoxa jak najbardziej rozumiem, cenie i szanuje.
Zas co do sredniowiecza, to taki troche slogan, to bylo czas rozwoju wielu dziedzin i dobrze by bylo jakby np medycyna przeprosila sie z Paracelsusem a nawet Galenem czy Hipokratesem ;) Czasami postep moze oznaczac cofniecie sie kilka krokow i rozejrzenie sie. Dobrze wiedza o tym wszyscy milosnicy sportow opartych na dzwiganiu zelaza, kiedy dojda to tzw sciany. Wtedy sciagniecie paru fajerek z gryfu i rozpoczecie z teoretycznie slabszej pozycji moze dac niezwykly postep w przyszlosci.
Zas co do sredniowiecza, to taki troche slogan, to bylo czas rozwoju wielu dziedzin i dobrze by bylo jakby np medycyna przeprosila sie z Paracelsusem a nawet Galenem czy Hipokratesem ;) Czasami postep moze oznaczac cofniecie sie kilka krokow i rozejrzenie sie. Dobrze wiedza o tym wszyscy milosnicy sportow opartych na dzwiganiu zelaza, kiedy dojda to tzw sciany. Wtedy sciagniecie paru fajerek z gryfu i rozpoczecie z teoretycznie slabszej pozycji moze dac niezwykly postep w przyszlosci.
woodpecker from space
- nicram
Ja wszystko rozumiem Triceps tylko nijak nie da się obronić tezy, że Morbid Angel i Deicide to black metal. 99.99% ludzi wie, że to death metal i przychodzi taki kolega i twierdzi, że jednak nie. Choć sami zainteresowani siebie klasyfikowali tak a nie inaczej. Wspomnę też taki zapomniany fakt jak to obie sceny lekko się zwalczały. Sam Darkthrone twierdzi, że "Soulside Journey" to 100% death metal, ale może kolega utravox przyjdzie i objawi nam, że to norweski black metal, bo teksty satanistyczne. Miejmy troszkę przyzwoitości.
EDIT. Immolation i Incantation mieli christian-friendly teksty? I czy kolega utravox wie czemu Paul Ledney odszedł z tego drugiego?
EDIT. Immolation i Incantation mieli christian-friendly teksty? I czy kolega utravox wie czemu Paul Ledney odszedł z tego drugiego?
- Headcrab
- weteran forumowych bitew
- Kontakt:
Ja definiuje black metal jeszcze inaczej. Chciałbym oddać głos na Body Count, ale niestety nie ma w ankiecie. :(
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
- Triceratops
Podejrzewam, ze te dwie wazne pozycje, ktore napisal, ze pominal to moze byc wlasnie Incantation i Immolation ;) No i owszem rozumem doskonale, ja tez "od zawsze wiem", ze Possessed, Morbidzi czy Deicide to od strony warsztatowo-mechanicznej death metal. szczerze mowiac Possessed to nawet death metalem bym nie nazwal od strony technicznej i jakos specjalnie nigdy sobie tym glowy nie zaprzatalem.nicram pisze:Ja wszystko rozumiem Triceps tylko nijak nie da się obronić tezy, że Morbid Angel i Deicide to black metal. 99.99% ludzi wie, że to death metal i przychodzi taki kolega i twierdzi, że jednak nie. Choć sami zainteresowani siebie klasyfikowali tak a nie inaczej. Wspomnę też taki zapomniany fakt jak to obie sceny lekko się zwalczały. Sam Darkthrone twierdzi, że "Soulside Journey" to 100% death metal, ale może kolega utravox przyjdzie i objawi nam, że to norweski black metal, bo teksty satanistyczne. Miejmy troszkę przyzwoitości.
Rozumiem tez, ze temat troche w ramach prowokacji zeby rozruszac nieco niemrawe dyskusje, bo ostatnio to klepanie po sie fiutkach i polityka w co drugim temacie.
Zas o tym "od zawsze wiem" pare razy probowalem tu przeciez rozmawiac, nie zawsze to musi oznaczac prawde i zgodnosc z faktami zas jedynie czyjs sukces w drukowaniu pogladow i przekonan. Nie warto byc wyprasowanymi spodniami, bo kanty i tak sie zawsze zdarza.
Zas kol ultravox rozjasnil, ze chodzi o satanistyczny metal wiec moze i pasuje ten usbm
woodpecker from space
- ultravox
A dlaczego zakładasz, że jak coś jest death metalem, to nie może być jednocześnie black metalem? Szczególnie w kontekście definicji, którą podałem powyżej. Czy Venom i Mercyful Fate to black metal, czy heavy metal?nicram pisze: Jeszcze raz zapytam - to co na niej robią ikony death metalu?
Jednocześnie piszesz o Possessed, że to pierwszy death metalowy band, a ktoś inny mógłby napisać, że to bzdura, bo to thrash. Jak dla mnie jedno drugiego nie wyklucza.
Jak dla mnie twórczość tej kapeli nie mieści się w kategorii "najlepszy", co nie zmienia faktu, że z historycznego punktu widzenia jest to zespół, który jakąś tam rolę odegrał. Podobnie rzecz ma się z GBK. Zachęcałem jednak do podawania własnych typów w temacie.nicram pisze:I jeszcze jedno. Gdzie jest JUDAS ISCARIOT? O ile sobie przypominam to przy okazji pierwszych płyt tego zespołu termin "amerykański black metal" w ogóle zaczął istnieć w świadomości metaluchów.
Kolega Euronymous miał mniej przyzwoitości niż ja, wysuwając takie właśnie twierdzenie w jednym z wywiadów ;) Tez polecam lekturę starych zinów.nicram pisze: Sam Darkthrone twierdzi, że "Soulside Journey" to 100% death metal, ale może kolega utravox przyjdzie i objawi nam, że to norweski black metal, bo teksty satanistyczne. Miejmy troszkę przyzwoitości.
Myślę, że wie to tylko Paul. Ja mogę co najwyżej znać wersję z wywiadów.nicram pisze: I czy kolega utravox wie czemu Paul Ledney odszedł z tego drugiego?
- Triceratops
Przez lata Metal Hammer od poczatku istnienia w PL drukowal, ze "Wielka Czworka Death Metalu" to Death, Obituary, Morbid Angel i Sepultura". O Deicide czy Immolation nie wspominali specjalnie.
woodpecker from space
- ultravox
Nie zapominajmy jednak o Wielkiej Trójcy z Thrash'em All - Vader, Deicide i Morbid Angel ;)
- Triceratops
Mystic nie mial jakiejs Wielkiej Cyfry? Podejrzewam, ze Behehehemoth by tam wcisneli
woodpecker from space
- ultravox
Chyba nie, ale pierwszy numer Mystic Art to był największy kabaret w historii prasy muzycznej. Szkoda, że już nie posiadam.
- Triceratops
Ale chyba kontynuuja misje, bo to pismo to ciagle kabaret.
woodpecker from space
- Lucek
- weteran forumowych bitew
Po pierwsze coś takiego jak amerykański black metal nie istnieje, nigdy nie było tam żadnej sceny bm, istnieją tam tylko mniej lub bardziej udane jakieś pojedyncze ciekawostki bm jak np Profanatica czy Absu.Chyba nikt nie ma wątpliwości co gra Morbid Angel aczkolwiek AoD jak najbardziej śmiało można uznać za bm, jedynka Deicide black metalem ? wolne żarty, pierdolenie o ideologicznej stronie jest smieszne, te kwestie zostały rozstrzygnięte dawno temu.Nicram ma 100% racji (chyba odstawił hipsterskie "piwa" ) a kol Ultrawox miał chyba zbyt wiele wolnego czasu i poniosła go fantazja, zwęszył to nasz bogobojny wiejski znachor i dał sie nabrać he he
- Stoigniew
skoro cały temat i ankieta są z dupy to moje głosowanie też będzie z dupy :)
oddaję swój głos na GRAND BELIAL'S KEY oraz na TYPHUS !
oddaję swój głos na GRAND BELIAL'S KEY oraz na TYPHUS !
- pr0metheus
Masterful nigdy nie przestanie zaskakiwać :)
Skoro tak się bawimy to mój głos na cypress hill- mieli bardzo mroczne teksty i niektóre okładki , wiec najlepży black metal. Proste
Skoro tak się bawimy to mój głos na cypress hill- mieli bardzo mroczne teksty i niektóre okładki , wiec najlepży black metal. Proste
niech to miejsce niebawem zniknie
- knaar
- rasowy masterfulowicz
Ten temat to taka świnka morska.
Dobrze, że płyty mam w alfabecie ustawione, bo teraz musiałbym przestawiać Possessed, Deicide i Morbid Angel na półkę USBM.
Dobrze, że płyty mam w alfabecie ustawione, bo teraz musiałbym przestawiać Possessed, Deicide i Morbid Angel na półkę USBM.
- TheDude
- mistrz forumowej ceremonii
Lurker of Chalice!