Allegro v.2

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

Re: Allegro v.2

24-01-2020, 08:32

AdrianSmith pisze:Do czego to doszło...
Jeszcze dwa lata temu Silence chodziło powyżej dwóch tysi....
Szczyt hossy, teraz bessa jak widać.
Celem życia nie jest przeżycie.
AdrianSmith
w mackach Zła

24-01-2020, 10:21

To nie tak ....
Odnalazła się partia płyt , która nie wiedzieć czemu nie została dana do sprzedaży
Kilkadziesiąt sztuk płyt zaspokoiło światowe zapotrzebowanie na nią wśród kolekcjonerów ....
Przykre ale prawdziwe
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

24-01-2020, 10:56

AdrianSmith pisze:To nie tak ....
Odnalazła się partia płyt , która nie wiedzieć czemu nie została dana do sprzedaży
Kilkadziesiąt sztuk płyt zaspokoiło światowe zapotrzebowanie na nią wśród kolekcjonerów ....
Przykre ale prawdziwe
:D jakie to jest piękne podsumowanie! :D
Guilty of being right
bloodritual
rozkręca się

24-01-2020, 17:23

Przykre ale prawdziwe
to są te płyty, których wtedy nikt nie chciał słuchać i kupować (ciekawe czemu?). może po prostu marne (vide Sororicide, Hazael.i wiele innych)?
Awatar użytkownika
Darekthrone
w mackach Zła

24-01-2020, 17:51

bloodritual pisze:
Przykre ale prawdziwe
to są te płyty, których wtedy nikt nie chciał słuchać i kupować (ciekawe czemu?). może po prostu marne (vide Sororicide, Hazael.i wiele innych)?
Ale to jasne jak słońce, że te wszelakie srogie rary za worki szekli to właściwie zupełnie przeciętne granie, a czasem nawet chujowe. Dlatego to unikaty bo tego nikt kurwa słuchać nie chciał. Oczywiście są wyjątki, wiadomo.
diaspora
rozkręca się

30-01-2020, 20:44

Demonic Christ - CD
https://allegro.pl/oferta/demonic-chris ... 8782292673" onclick="window.open(this.href);return false;
fugazi
w mackach Zła

30-01-2020, 21:38

https://allegro.pl/oferta/merciless-the ... e=facebook
Czyżby jakiś nowy gracz z „super rarami” od zeta? Zapomniał dodać: wydanie wschodnioeuropejskie. Widły i piec.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

05-02-2020, 14:06

fugazi pisze:https://allegro.pl/oferta/merciless-the ... e=facebook
Czyżby jakiś nowy gracz z „super rarami” od zeta? Zapomniał dodać: wydanie wschodnioeuropejskie. Widły i piec.
Kurwa mać, przez te wszystkie ruskie booty wolałem swego czasu kupić reedkę tej płyty z Osmose, niż ryzykować z wydaniami DSP z których połowa pochodzi zza wschodniej granicy.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Stary Metal
w mackach Zła

05-02-2020, 15:37

Plagueis pisze:
fugazi pisze:https://allegro.pl/oferta/merciless-the ... e=facebook
Kurwa mać, przez te wszystkie ruskie booty wolałem swego czasu kupić reedkę tej płyty z Osmose, niż ryzykować z wydaniami DSP z których połowa pochodzi zza wschodniej granicy.
Sorry, że pytam, bo być może dla kogoś jest to oczywiste, ale ja nie bardzo wiem, jak to rozpoznać.
Po czym poznajecie, że to kacap?
Jest jakaś wspólna cecha ruskich piratów, czy trzeba ostro studiować matriksy, numery itp?
Dzięki za info.
We're the metal generation
Cold blue steel runs on our veins
We're the metal generation
Don't fuck with us cos we're insane!
Awatar użytkownika
Medard

05-02-2020, 15:42

Właśnie, często booty są na discogs, ale nie wszystkie,
czasami jest dołączone tylko jedno lub dwa zdjęcia, nie ma wszystkich.

Trudności są szczególnie z płytami cd z czasów przed wprowadzeniem ifpi.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

05-02-2020, 15:55

Stary Metal pisze: Sorry, że pytam, bo być może dla kogoś jest to oczywiste, ale ja nie bardzo wiem, jak to rozpoznać.
Po czym poznajecie, że to kacap?
Jest jakaś wspólna cecha ruskich piratów, czy trzeba ostro studiować matriksy, numery itp?
Dzięki za info.
Wiesz, temat jest dość skomplikowany, bo te ruskie boty są niemalże idealnie podrabiane: posiadają ten sam barcode i matrix co oryginały, często imitują pierwsze bicia. Z pomocą przychodzi tu Discogs, gdzie masz dużo zdjęć i można sobie wiele wydań porównać, a diabeł tkwi w szczegółach i to te szczegóły pozwalają zorientować się w sytuacji. Dla przykładu, gdy robiłem swego czasu przegląd swoich CD's celem wyeliminowania potencjalnych botów, coś mi nie zagrało w przypadku "Thresholds" Nocturnus i "From Beyond" Massacre. W pierwszym przypadku, na szczęście, okazało się, że to pierwsze bicie, a różnicę wyłapałem w drobnym szczególe na tylnej grafice. W przypadku Massacre jednak Discogs nie przyszedł z pomocą, gdyż grafika odbiegała od wszystkiego, co tam zamieszczono i zwykła logika podpowiedziała mi, że to jednak rusek i musiałem zaopatrzyć się w płytę na nowo. Wiele osób kładzie na takie rzeczy laskę, ale kolekcjonerzy mocno uważają na zakupy u ludzi z portali pokroju Allegro.
Medard pisze:Właśnie, często booty są na discogs, ale nie wszystkie,
czasami jest dołączone tylko jedno lub dwa zdjęcia, nie ma wszystkich.

Trudności są szczególnie z płytami cd z czasów przed wprowadzeniem ifpi.
Na Discogs booty są blokowane. Jeżeli ktoś Ci wciśnie taką płytę wprowadzając w błąd, że jest to inne wydanie, może się pożegnać z dalszą działalnością na tym portalu. ;)
Awatar użytkownika
Medard

05-02-2020, 16:08

Sprzedaż na discogs jest blokowana, ale mi chodzi o przegląd bootów, które trafiły na rynek.
Nadal takie wydania są pokazane, widziałem nawet kasety taktu :)

Problem z wydaniami jest w szczegółach, bywa, że różnią się na konkretne rynki, inna jest wersja amerykańska i europejska.
Bywa różnica między brytyjską i niemiecką. A już japońska prawie zawsze jest inna.

Ale są też egzotyczne wersje oryginalne jak argentyńskie czy brazylijske, albo polskie z mmp :)

Dodajmy, że zdarza się samym zespołom sprzedawać na stoiskach przed koncertami jakieś dziwne wydania, w tym samoróbki cdr.

Lekarz zaleca spokój, a Triceratops zaleca kawele z masele, więc jak żyć?
Przestałem się martwić, czy mam oryginały czy piraty :)
Czasami mnie to przerasta, trzeba by mieć po kilka egzemplarzy, żeby porównać czcionkę, kolor itp.
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

05-02-2020, 16:42

Medard pisze: Przestałem się martwić, czy mam oryginały czy piraty :)
ja sie tym nigdy nie martwiłem ;) zwłaszcza w czasach stadionu X-lecia :P
ale jednak od dłuższego czasu jak zdarza się kupić coś uzywanego lub dziwnego to musze zerknąć na discogs i sprawdzić co to jest :P
ale decyduje głównie cena :P
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Medard

05-02-2020, 16:49

Żułek pisze:
Medard pisze: Przestałem się martwić, czy mam oryginały czy piraty :)
ja sie tym nigdy nie martwiłem ;) zwłaszcza w czasach stadionu X-lecia :P
ale jednak od dłuższego czasu jak zdarza się kupić coś uzywanego lub dziwnego to musze zerknąć na discogs i sprawdzić co to jest :P
ale decyduje głównie cena :P
Ale tamte płyty były po dychu i to dobrze wytłoczone, pirackie kasety taktu też po kilka złotych, więc cena rekompensowała straty straty moralne, szczególnie, że kieszeń dzieciaka była często prawie pusta :)

teraz nikt nie chce zbierać piratów.

Mam ruskie winyle sabbsów z lat 90, które za grosze przejąłem od jednego emeryta, który czyścił mieszkanie z rupieci. To mnie też nie boli.
Awatar użytkownika
Darekthrone
w mackach Zła

05-02-2020, 16:57

Medard pisze:Przestałem się martwić, czy mam oryginały czy piraty :)
No ale w takim razie jaki sens kupować i kolekcjonować piraty, niektórzy to robią nawet z premedytacją. To lepiej już ściągnąć sobie mp3 i nie dawać zarabiać piratom :)
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

05-02-2020, 17:17

Medard pisze:Sprzedaż na discogs jest blokowana, ale mi chodzi o przegląd bootów, które trafiły na rynek.
Nadal takie wydania są pokazane, widziałem nawet kasety taktu :)
Pokazane są - i całe szczęście - ale kupić ani sprzedać ich nie możesz, więc problemu nie ma z Discogs; bezpieczna przystań. :)
Medard pisze:Problem z wydaniami jest w szczegółach, bywa, że różnią się na konkretne rynki, inna jest wersja amerykańska i europejska.
Bywa różnica między brytyjską i niemiecką. A już japońska prawie zawsze jest inna.
Japońskie wydania to chyba nawet ślepy by poznał. ;) Ewentualnie można pomylić z niektórymi koreańskimi.
Medard pisze:Ale są też egzotyczne wersje oryginalne jak argentyńskie czy brazylijske, albo polskie z mmp :)
Niektóre całkiem interesujące; nie mam tu jednak na myśli argentyńskich licencji z Icarusa. ;)
Medard pisze:Dodajmy, że zdarza się samym zespołom sprzedawać na stoiskach przed koncertami jakieś dziwne wydania, w tym samoróbki cdr.
Wiadomo. Z czasem takie wynalazki mogą stać nie byle jakim rare'm. ;)
Medard pisze:Przestałem się martwić, czy mam oryginały czy piraty :)
Wiele osób tak ma, to chyba norma w sumie.
Medard pisze:Czasami mnie to przerasta, trzeba by mieć po kilka egzemplarzy, żeby porównać czcionkę, kolor itp.
Wystarczy odpalić Discogs i porównać. :P
Darekthrone pisze: No ale w takim razie jaki sens kupować i kolekcjonować piraty, niektórzy to robią nawet z premedytacją. To lepiej już ściągnąć sobie mp3 i nie dawać zarabiać piratom :)
Kiedyś nic innego nie było, więc legalnie kupowało się piraty. Niektórym sentyment z tamtych czasów pozostał i zbierają stare taśmy z tamtego okresu - prawo autorskie powinno uznawać takie kopie za kolekcjonerskie. Natomiast "nowoczesnego" piractwa (w sensie fizycznych nośników) też nie rozumiem - gdybym już miał się w to bawić, to faktycznie wolałbym mp3 ściągnąć. ;)
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

05-02-2020, 22:08

miekniecie chlopaki, piratow sie nie kupuje.
ruskie booty maja inna czcionke w matrixie niz oryginaly, mimo tej samej tresci rozni sie rozmiarem - chocby odrobine i krojem, czcionki. rowniez odrobine. no i sam wyglad strony zapisu, mimo, ze ruscy korzystaja z maszyn, ktore w fachowych tloczniach byly dekade - dwie temu (co wplywa na wizualny odbiór krążka), to jednak szerokosc pola zapisu i jego gestosc jest inna niz w oryginale.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

05-02-2020, 22:10

co do Discogs to tez nie bylbym pewien faktu, ze nie sprzedaje sie tam bootow, otoz sprzedaje sie bo zwyczajnie nie nadazaja tego zdejmowac. bardzo czesto przy sortowaniu po cenie, pierwsze pozycje rzekomych pierwszych/starych bic to egzemplarze z Rosji czy innej Grecji, z reguly bedace bootlegami, tutaj juz lampka powinna sie zapalic :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Saymoon
zaczyna szaleć

06-02-2020, 00:25

Ubzdur pisze:https://allegro.pl/oferta/abigor-verwst ... 8921542649 Przestrzegam! Wydanie wschodnie- WiP
Pani lucynakuras napierdala ruskie booty az milo. Raz sie nacialem i nigdy wiecej. Nowy Lindemann wisi za niecale trzy dyszki gdy wszedzie indziej za 50+. Ze tez tego cholerstwa Allegro nie zamknie.
"Jadą chłopcy z gitarami, będą walczyć z wiatrakami"
ODPOWIEDZ