nie wiem /nie znam
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Re: nie wiem /nie znam
Teoretycznie szkoda każdej sekundy ;)
Słuchałem dzisiaj 'Herzeleid' czy raczej zmuszałem się do końca, niestety nie daje rady i jeżeli to jedna z najlepszych płyt to poddaję się.
Robię sobie takie akcje rozkminiania dyskografi różnych, nielubianych dotąd kapel do których nabrałem kiedyś uprzedzeń albo tak po prostu nie podobała mi się ich muza i rewidowałem to (przez 2 miesiące tłukłem wielokrotnie niemalże wszystkie Paradise Losty popierając literaturą recenzji itp. w tym oczywiście spusty vulture na forum) żeby próbować zrozumieć fenomen ale przy Rammstein mój zamysł legł w gruzach bardzo szybko :/
Słuchałem dzisiaj 'Herzeleid' czy raczej zmuszałem się do końca, niestety nie daje rady i jeżeli to jedna z najlepszych płyt to poddaję się.
Robię sobie takie akcje rozkminiania dyskografi różnych, nielubianych dotąd kapel do których nabrałem kiedyś uprzedzeń albo tak po prostu nie podobała mi się ich muza i rewidowałem to (przez 2 miesiące tłukłem wielokrotnie niemalże wszystkie Paradise Losty popierając literaturą recenzji itp. w tym oczywiście spusty vulture na forum) żeby próbować zrozumieć fenomen ale przy Rammstein mój zamysł legł w gruzach bardzo szybko :/
Yare Yare Daze
-
DCI Hunt
ty to masz jakieś dziwne hobby. albo grzebiesz w gównach wyszukując na wpół-strawione resztki ciesząc się jakbyś znalazł trufle albo zmuszasz się do czegoś co ci się zupełnie nie podoba :)hcpig pisze:(przez 2 miesiące tłukłem wielokrotnie niemalże wszystkie Paradise Losty popierając literaturą recenzji itp. w tym oczywiście spusty vulture na forum) żeby próbować zrozumieć fenomen
- hcpig
Czasami warto się trochę zmusić żeby potem zafrukutowało (PL podałem już jako przykład bo do słuchalnych obok 'Host' doszły mi jeszcze 3 albumy albo wcześniej Slipknot, Manson), wiadomo że czasami zespoły padają ofiarą uprzedzeń, stereotypów itp. i dadzą się jakoś zweryfikować na lepsze bo błąd leżał po stronie słuchacza czy raczej jego złego podejścia.
Yare Yare Daze
- Castor
- weteran forumowych bitew
No właśnie, co artysta miał na myśli?Skaut pisze:hcpig pisze:zafrukutowało
MAYHEM, MAYHEM über alles!!!
-
DCI Hunt
musk rozjebany :D
Skaut ma recht, ale szkoda, że tego live po Mutter nie nagrali.
ZAJEBISTE.
Skaut ma recht, ale szkoda, że tego live po Mutter nie nagrali.
ZAJEBISTE.
-
Maria Konopnicka
Masz zdrowie - ja wciąż nie znajduję czasu nawet na dyskografię zespołów, które uwielbiam, a co dopiero na te, których nie lubię lub jestem do nich uprzedzony...hcpig pisze:Robię sobie takie akcje rozkminiania dyskografi różnych, nielubianych dotąd kapel do których nabrałem kiedyś uprzedzeń albo tak po prostu nie podobała mi się ich muza i rewidowałem to /
Dziś prawie płakałem jak już musiałem wyjść z domu i Desaster wyłączyć. Chętnie zatrzymałbym czas i przesłuchał sobie ich całą dyskografię.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Zespoly padaja ofiara uprzedzen i stereotypow? Blad po stronie sluchacza i jego podejscia? Kurwa co za belkot.hcpig pisze:Czasami warto się trochę zmusić żeby potem zafrukutowało (PL podałem już jako przykład bo do słuchalnych obok 'Host' doszły mi jeszcze 3 albumy albo wcześniej Slipknot, Manson), wiadomo że czasami zespoły padają ofiarą uprzedzeń, stereotypów itp. i dadzą się jakoś zweryfikować na lepsze bo błąd leżał po stronie słuchacza czy raczej jego złego podejścia.
Zadaj sobie pytanie dla kogo sluchasz: dla siebie, dla kolegow, dla swojej starej? Zadaj sobie potem po co sluchasz: dla przyjemnosci, dla wyscigow, z powodu blizej nieokreslonych potrzeb konsumpcyjno-fizjologicznych jak jedzenie i sranie? Zastanow sie co ci daje muzyka: przyjemnosc, srake, nic, wypelnia czas? W koncu zadaj sobie pytanie czy w ogole znasz siebie, swoj gust, czy jestes podatny na opinie innych, czy sie nie boisz wlasnego gustu?
woodpecker from space
- Lykantrop
Każdy masterfulowicz boi się własnego gustu. Dopiero od niedawna widzę, że tutaj się niektórym rura odetkała i zrobili coming out zakładając temat o Czerwonych Gitarach czy Lonesome Wyatt'cie.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
-
[V]
idąc tokiem rozumowania hcpig trzeba przyswajać każdą srakę a nuż błąd leży po stronie słuchacza;)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- hcpig
Już mówię dlaczego tak jest - od pewnego czasu mam możliwość słuchania muzy również w robocie (wcześniej musiałem znosić biurowe radio), tyle że w niezupełnym skupieniu, w wymiarze 2-4 albumów dziennie - stwierdziłem że to idealny czas i takież warunki na odświeżanie znanych / poznawanie nieznanych albumów zespołów (IMHO) gorszego sortu, na które w normalnych domowych warunkach szkoda by mi było czasu, w kolejce czeka Opeth, The Gathering, KMFDM, Green Carnation, Deftones, The C(K)ovenant, Dark Tranquility... może się coś z tego nawet wydłubie jak z tych nieszczęsnych Paradajsów. Na nie-papce i tak się byłoby się ciężko skoncentrować.Maria Konopnicka pisze:masz zdrowie - ja wciąż nie znajduję czasu nawet na dyskografię zespołów, które uwielbiam, a co dopiero na te, których nie lubię lub jestem do nich uprzedzony...
Yare Yare Daze
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
No super podejscie. Zespoly padaja ofiara uprzedzen, ktore sam generujesz :D Rewelacjahcpig pisze:stwierdziłem że to idealny czas i takież warunki na odświeżanie znanych / poznawanie nieznanych albumów zespołów (IMHO) gorszego sortu, na które w normalnych domowych warunkach szkoda by mi było czasu
Szkoda czasu na sluchanie w "normalnych" warunkach? A skad mozesz wiedziec, jezeli nie znasz ich tworczosci? No tak stereotypy i uprzedzenia. Bledne kolo kurwa jakies.
A inne warunki? A moze np Rammstein bedzie idealny do marszruty a Opeth do analnego bzykania?
Nie lepiej sie w ogole zastanowic czy sie lubi marszowe granie o posmaku industrialno metalowym zamiast glupio rozkminiac na 20 sposobow czy twoje wlasne uprzedzenia maja sluszna podstawe?
woodpecker from space
- Bezdech
Gdzie Czerwone Gitary, a dzie Ramsztajm? Straże, brać go!Lykantrop pisze:Każdy masterfulowicz boi się własnego gustu. Dopiero od niedawna widzę, że tutaj się niektórym rura odetkała i zrobili coming out zakładając temat o Czerwonych Gitarach czy Lonesome Wyatt'cie.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
- Lykantrop
A ja o Sztajsztajnie nawet nie pomyślałem, nie wiem co Wy tam za boje toczycie w tematach, których nie zwykłem odwiedzać.
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- Bezdech
Tak, się tłumacz. Każdy wie, że Czerwonych Gitar słuchają bezkompromisowi twardziele o gołębim sercu, a reszta jak ich Gasipies opluje w miejscu pracy niczym pistolet psychologiczny, to mięknie im rura i szukają drugiego dnia w Ramsztjnach i Parara Lost. Ja to widzę jak podczepiasz swoje kasiokantry w burkach pod mistrza Seweryna. Przejrzałem cię, ty se nie myśl!
They told them not to fear, they couldn't be prepared
-
DCI Hunt
W taki sposób to lepiej Ace Of Base posłuchaj. Problem polega na tym, że np. taki Opeth to wbrew pozorom kawał nie-aż-tak-przystępnej-jakby-się-mogło-wydawać, niezłej muzyki* i takie podejście raczej zniekształci i tak zniekształcony wcześniej przez uprzedzenia obraz muzyki tego zespołu.hcpig pisze:poznawanie nieznanych albumów zespołów (IMHO) gorszego sortu, na które w normalnych domowych warunkach szkoda by mi było czasu, w kolejce czeka Opeth
* - sam słucham rzadko, ale klasy znanym mi płytom odmówić nie mogę.
- hcpig
Nic nie zrozumiales :)Triceratops pisze: Zespoly padaja ofiara uprzedzen i stereotypow? Blad po stronie sluchacza i jego podejscia? Kurwa co za belkot.
Zadaj sobie pytanie dla kogo sluchasz: dla siebie, dla kolegow, dla swojej starej? Zadaj sobie potem po co sluchasz: dla
przyjemnosci, dla wyscigow, z powodu blizej nieokreslonych potrzeb konsumpcyjno-fizjologicznych jak jedzenie i sranie?
Zastanow sie co ci daje muzyka: przyjemnosc, srake, nic, wypelnia czas? W koncu zadaj sobie pytanie czy w ogole znasz
siebie, swoj gust, czy jestes podatny na opinie innych, czy sie nie boisz wlasnego gustu?
Jest muzyka która daje przyjemność, jest taka która wypełnia czas, jest taka którą odpalasz z kronikarskiego obowiązku bo istnieje coś takiego jak przyjemność z samego poznawania... Pewnie są i ludzie którzy mają frajdę z samego 'trzymania ręki na pulsie' i co, zabronisz im?
Nie jest możliwy błąd po stronie słuchacza?
Patrz, np. przez wiele lat po macoszemu i troche lekcewazaco traktowalem wiekszosc nagran T'o'N, ot takie fajne smuty ale nie ma sie czym jarac za bardzo, pózniej jakos tak mnie tknelo, zaczalem wglebiac sie w ten band, czytac wywiady, zapoznawac z muzyczna przeszloscia Steele'a itd. i autentycznie mnie pierdolnelo jak w tym ich smutku jest szydera, autoronia, wyrafinowana perwera w opakowaniu po cukierku, po prostu wyszlo jak sloma z butów moje powierzchowne rozumienie tej kapeli, której przerwotna natura dotarlo do mnie dopiero po jakims czasie... czy to kapela sie zmienila czy po prostu dojrzalem do niej? To nie zespół grał p2p2 tylko ja się na nim (zespole) nie poznałem. A tutaj dalej czytam ze ich późne płyty to skrajne pedalstwo i płytki banał dla gotek z Bolkowa :)
Uprzedzenia i stereotypy.
Heheh, tutaj chciałeś wszystko sprowadzić do absurdu a postawiłeś słuszną tezę - różna muzyka ma różne zastosowanie w różnych sytuacjach. Przy Mejhem chujowo gra się w Tony Hawka a Kid Rock nie jest dobry do kontemplacji nocą przy czarnychTriceratops pisze: A inne warunki? A moze np Rammstein bedzie idealny do marszruty a Opeth do analnego bzykania?
świecach. Nie chce mi się szukać cytatów ale sam pisałeś jak to Behemoth sprawdza się tylko jako tło do obierania kartofli
a prawdziwa muza wymaga czegośtam, chyba skupienia. Albo jak kombinowałeś z którąś z płyt Moonspell, która Ci nie wchodziła więc testowałeś ją tak i śmak.
Yare Yare Daze
- Lykantrop
A co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Jeśli po pijaku mnie bierze na sentymenty to puszczam tylko CzerGit, szczególnie te kawałki z pierwszych 5ciu lat granych z Lennonczonem.Bezdech pisze:Tak, się tłumacz. Każdy wie, że Czerwonych Gitar słuchają bezkompromisowi twardziele o gołębim sercu
- Drone
Triceps, może gdybyś przestał się słuchać swojego gustu, to zamiast włoskiego symfo-rocka przepasanego apaszką i z bukiecikiem fiołków w tyłku, zacząłbyś słuchać porządnej męskiej muzyki, np. ostatniej płyty SODOM :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
[V]
na weselach czerwone gitary sprawdzają sie znakomicie.jest błogo,radośnie i pijacko.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior