Nasze małe herezje
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- rasowy masterfulowicz
Re: Nasze małe herezje
Nie lubię Megadeth. Chujowe. :)
W ogóle, zaczynając jakąkolwiek dyskusję o metalu i muzyce, należałoby już na wstępie zaznaczyć, że metal nie jest muzyką w pełnym tego słowa znaczeniu. Jest on co najwyżej podmuzyką, podobnie jak punk, hardcore, d'n'b, reagge czy rap. Ale chyba wszyscy z forum zdają sobie z tego sprawę. :)
W ogóle, zaczynając jakąkolwiek dyskusję o metalu i muzyce, należałoby już na wstępie zaznaczyć, że metal nie jest muzyką w pełnym tego słowa znaczeniu. Jest on co najwyżej podmuzyką, podobnie jak punk, hardcore, d'n'b, reagge czy rap. Ale chyba wszyscy z forum zdają sobie z tego sprawę. :)
HAILSA!!!!!
- Lykantrop
- mistrz forumowej ceremonii
Przedstaw mi podział logiczny rozłączny dziedziny "muzyka" to wtedy zdam sobie sprawę. :-)
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Bambi pisze:Nie lubię megadeth. Chujowe. :)

all the monsters will break your heart
-
- rasowy masterfulowicz
Muzyka klasyczna - muzyka
Jazz - Trochę muzyka
reszta - podmuzyka
:)
Jazz - Trochę muzyka
reszta - podmuzyka
:)
HAILSA!!!!!
- Lykantrop
To jest podział wg jakiegoś bardzo wysoce skomplikowanego kryterium, nieosiągalnego intelektem dla gatunku ludzkiego. Bądźmy pragmatyczni i nie paplajmy. :-)
Pewnie też bym tak pierdolił, gdybym pewnego dnia nie przemógł się i nie posłuchał "Peace sells..." czy "Rust in Peace".nicram pisze:Bambi pisze:Nie lubię megadeth. Chujowe. :)
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
-
- w mackach Zła
ano, też nie lubiłem Megadeth dopóki nie posłuchałem właśnie tych dwóch płyt :D
- Riven
- Kontakt:
To jest niezly kawalek, ale nie za takie numery rudy jest w kanonie. imo za takie:antek_cryst pisze:Zainspirowany ostatnimi masterfulowymi spustami nad megaśmiercią kliknąłem sobie jeden z zapodanych linków [ konkretnie ten: ] i... kurwa, jakie to jest gówniarskie i pretensjonalne. Jakim Mustaine jest bucem i jakie stylowe ma frędzle na ramonesce ;)
Sam kawałek to takie Bon Jovi z mocniejszym przytupem. Pojęcia nie mam, jakim cudem to coś zaliczanie jest do wielkiej czwórki trash metalu.
albo takie:
this is a land of wolves now
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
a pozostale 3 z czworki trash metalu to...? ;)antek_cryst pisze:Pojęcia nie mam, jakim cudem to coś zaliczanie jest do wielkiej czwórki trash metalu.
-
To znakomicie pasuje do Black Sabbath.Drone pisze:Debiut METALLIKI można przyrównać do żarówki skonstruowanej przez Edisona. Zaświeciła dawno temu - pamiętamy o tym historycznym zdarzeniu i składamy z szacunkiem kwiaty. Edison wcielił doskonałą ideę w życie (w konkretną żarówkę), ale inni doprowadzili wykonanie do perfekcji i to oni produkowali/produkują do dziś lepsze żarówki.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
-
Formułę wymyśloną przez Black Sabbath doprowadziły do perfekcji dziesiątki zespołów stoner/doom/sludge i nie jest ona kopiowana przez nie żywcem, bo wtedy jest nudna jak cały Black Sabbath. Black Sabbath przypomina mi faceta, któremu kiedyś coś sfermentowało i okazało się, że wymyślił alkohol, ale nie bardzo nadawało się to do picia i dopiero następcy udoskonalili produkcję.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
-
- w mackach Zła
Muzyka nie jest przedmiotem użytkowym. Jesteś w stanie wziąć w jedną rękę zwykłą żarówkę 60 W, a w drugą energooszczędną świetlówkę marki (dajmy na to) Osram, wkręcić je do lampy i jednoznacznie jesteś w stanie stwierdzić, która świeci lepiej. Z muzyką danych zespołów tego nie zrobisz.
- hcpig
Heheh, jakie bandy udoskonaliły formułę BS? Pentagram, St. Vitus? Przecież to wszystko spierdala w podskokach przy Sabbs, już pomijając fakt, że te zespoliki kopiują tylko pewien wycinek twórczości Iommiego&Co, a ich muzyczka nie jest nawet w 1/4 tak uniwersalna i wielowymiarowa.Pacjent pisze:Formułę wymyśloną przez Black Sabbath doprowadziły do perfekcji dziesiątki zespołów stoner/doom/sludge i nie jest ona kopiowana przez nie żywcem, bo wtedy jest nudna jak cały Black Sabbath. Black Sabbath przypomina mi faceta, któremu kiedyś coś sfermentowało i okazało się, że wymyślił alkohol, ale nie bardzo nadawało się to do picia i dopiero następcy udoskonalili produkcję.
Yare Yare Daze
-
Electric Wizard, Cathedral, Black Label Society, Candlemass, Crowbar, Reverend Bizarrre, YOB, Dozer, Ramesses i wiele innych.
-
Black Label Society doprowadziło coś do perfekcji?
- antek_cryst
- postuje jak opętany!
żelazika, seler i wąglik0ms pisze:a pozostale 3 z czworki trash metalu to...? ;)antek_cryst pisze:Pojęcia nie mam, jakim cudem to coś zaliczanie jest do wielkiej czwórki trash metalu.
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
- hcpig
Nie znam 3 ostatnich typów ale sorry, reszta to zwykłe popierdółki przy Sabbs. To tak jakby napisać że Hellhammer/CF mają plusa za nowatorstwo ale ogólnie obsysają bo przyszły Usurpery, Warhammery, Gallhammery i to jest dopiero to.
Yare Yare Daze
- antek_cryst
- postuje jak opętany!
Nie moja to bajka. Przepraszam, jeśli urażę czyjeś uczucia religijne, ale dla mnie to taki pudel-metal na sterydach. Gdybym usłyszał ich mając, powiedzmy, 12 lat to może by cuś zaskoczyło i dziś miałbym do nich sentyment, szacunek itd. Posłuchawszy trzech kawałków z jutuba ni razu nie poczułem tego "o kurwa, to jest mocne", nie pojawiło się nic co by zachęciło do zapoznania się z resztą ich dokonań.Riven pisze:To jest niezly kawalek, ale nie za takie numery rudy jest w kanonie. imo za takie:antek_cryst pisze:Zainspirowany ostatnimi masterfulowymi spustami nad megaśmiercią kliknąłem sobie jeden z zapodanych linków [ konkretnie ten: ] i... kurwa, jakie to jest gówniarskie i pretensjonalne. Jakim Mustaine jest bucem i jakie stylowe ma frędzle na ramonesce ;)
Sam kawałek to takie Bon Jovi z mocniejszym przytupem. Pojęcia nie mam, jakim cudem to coś zaliczanie jest do wielkiej czwórki trash metalu.
albo takie:
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
-
- zahartowany metalizator
1. za najlepszy BS uznaje MoR
2. za najlepsze Entombed uznaje Wolverine Blues, w zadnym wypadku LHP
3. uwielbiam i Davisa i Coltrane'a, ale to ten drugi jest dla mnie niezrownanym liderem
4. najlepszy Napalm Death to Harmony Corruption
5. najlepszy Slayer... albo moze inaczej: najlepszym na pewno nie jest RiB
6. Dead Can Dance - Spleen and Ideal to doskonaly krazek; nie pojmuje krytyki
7. Rome - Flowers From Exile to swietny krazek, ale w zaden sposob genialny
8. uwielbiam Juno Reactor
9. lekko wchodzi mi pozny The Cure, bo jest po prostu bardzo dobry
10. mimo, ze What's THIS For...! to doskonaly album, do piet nie siega debiutowi i Pandemonium
na razie tyle. dziekuje.
2. za najlepsze Entombed uznaje Wolverine Blues, w zadnym wypadku LHP
3. uwielbiam i Davisa i Coltrane'a, ale to ten drugi jest dla mnie niezrownanym liderem
4. najlepszy Napalm Death to Harmony Corruption
5. najlepszy Slayer... albo moze inaczej: najlepszym na pewno nie jest RiB
6. Dead Can Dance - Spleen and Ideal to doskonaly krazek; nie pojmuje krytyki
7. Rome - Flowers From Exile to swietny krazek, ale w zaden sposob genialny
8. uwielbiam Juno Reactor
9. lekko wchodzi mi pozny The Cure, bo jest po prostu bardzo dobry
10. mimo, ze What's THIS For...! to doskonaly album, do piet nie siega debiutowi i Pandemonium
na razie tyle. dziekuje.
-
- weteran forumowych bitew
Punkt 3, - błąd. Liderem bez wątpienia niezrównanym był Davis (zobaczcie, ilu znakomitych muzyków wyszło z jego zespołów; Miles był zawsze tam, gdzie coś ważnego się w muzyce działo). Coltrane być może był lepszym muzykiem - przynajmniej w kwestii technicznej na pewno.
- evildead
- weteran forumowych bitew
można się pastwić:
póżny DarkThrone >>> wczesny Darkthrone
późny Napalm Death >>> wczesny Napalm Death
późny Death >>> wczesny Death
najlepszy Celtic Frost -> Monotheist
World Painted Blood >>> Show No Mercy
Unleashed >>> Entombed
pomijam w wyliczance nielubienie Voivod bo już z deka wyświechtane jest ;)))
póżny DarkThrone >>> wczesny Darkthrone
późny Napalm Death >>> wczesny Napalm Death
późny Death >>> wczesny Death
najlepszy Celtic Frost -> Monotheist
World Painted Blood >>> Show No Mercy
Unleashed >>> Entombed
pomijam w wyliczance nielubienie Voivod bo już z deka wyświechtane jest ;)))
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
A spawn of hell I am the evil dead