KRYTYCZNIE O WYTWÓRNIACH

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: KRYTYCZNIE O WYTWÓRNIACH

09-09-2010, 16:40

IRONMIL pisze:
Scaarph pisze:raz na jakiś czas zaglądam do tutejszego saloniku prasowego po odbiór pism z teczki, książek. widziałem, że mają i metal hammera, i mystica. przez te parę lat nigdy mi nawet nie wpadło do głowy, żeby te magazyny choćby przekartkować. samo okładki odstraszają zdjęciami jakichś riversajdów czy czego tam jeszcze, listą nic nie mówiących mi nazw kapel, które zostały w numerze zwywiadowane.
Hm. Nie znasz IRON MAIDEN, DANZIG, BLACK LABEL SOCIETY, ASPHYX ? (z okładki ostatniego MH). Nic nie mówią Ci nazwy takie jak DIO, Ozzy, Nevermore, Annihilator, Darkthrone ? (To z ostatniego Mystic Art)
czepiasz się. nie wiem, jak z ostatnimi numerami akurat, ale generalnie jak widzę na okładce, że są w środku wywiady z lipa pali, 2tm2,3 i sztywnym palem azji to z góry dziękuję. nie mówię, że nie pojawi się tam raz na jakiś czas jakaś kapelka, którą lubię, ale nie odpowiada mi ogólny profil przyjęty przez te pisma (a więc drastyczne poszerzenie targetu)
IRONMIL pisze:
Scaarph pisze: no, ale lektura zupełnie nie dla mnie.
A o jakich kapelach chciałbyś poczytać w magazynie muzycznym, traktującym o muzyce metalowej?
o metalowych.
IRONMIL pisze:
Scaarph pisze: kiedyś oczywiście kupowałem i mh i mystica, ale przestałem, gdy tylko zmienił się profil tych pism i przestały się pojawiać materiały, które choć trochę byłyby w stanie mnie zainteresować.
czyli jakie?
o metalu.
IRONMIL pisze:
Scaarph pisze: z regularników najlepszy był thrash'em all, mimo wszystko do samego końca dało się w nim coś poczytać.
Zgadzam się, że do samego końca dało się w nim coś poczytać, ale nie jestem już pewien, czy był na lepszym poziomie niż teraz jest Metal Hammer czy Mystic Art. Powiedziałbym, że na zbliżonym.
ja właśnie nie pisałem o poziomie, bo jaki był, taki był, ale po prostu dobór kapel był o wiele lepszy.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Maria Konopnicka

09-09-2010, 16:59

Scaarph pisze: czepiasz się. nie wiem, jak z ostatnimi numerami akurat, ale generalnie jak widzę na okładce, że są w środku wywiady z lipa pali, 2tm2,3 i sztywnym palem azji to z góry dziękuję. nie mówię, że nie pojawi się tam raz na jakiś czas jakaś kapelka, którą lubię, ale nie odpowiada mi ogólny profil przyjęty przez te pisma (a więc drastyczne poszerzenie targetu)
Nie czepiam się - po prostu nie jest tak jak piszesz. 80 proc. kapel, o których można poczytać w Metal Hammerze to kapele metalowe :) Opierasz się na tym co było kilka lat temu, teraz jest więcej metalu w MH :)

Scaarph pisze: ja właśnie nie pisałem o poziomie, bo jaki był, taki był, ale po prostu dobór kapel był o wiele lepszy.
był bardzo podobny z tą różnicą, że pojawiało się więcej kapel wydawanych przez Mariusz Kmiołka, z których premier robiło się wydarzenie na miarę debiutu Morbid Angel...
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

09-09-2010, 17:01

ok, żeby nie było - przejrzałem właśnie trochę świeżych archiwaliów mh i mystica i przyznaję, troszkę przesadziłem z tą zawartością - w większości numerów znajdzie się jeden, dwa wywiady z jakimiś tuzami metalu z samej powierzchni, które nawet na upartego można by poczytać siedząc na kiblu. jednocześnie jednak upewniłem się, że to zupełnie nie są pozycje dla mnie - natężenie zupełnie mnie nie interesujących zespołów jest zbyt wielkie i nawet okazyjny wywiad z darkthrone raz na pięć lat nic tu nie zmieni. obejdę się również bez wywiadu z iron maiden, gdy z sąsiedniej strony straszy black river i coheed and chambra czy coś. zostanę przy kupowaniu raz na rok 7gates, a z mniej oficjalnych rzeczy na szczęście wybór zinów jest ogromny, bez problemu mogę nimi zapełnić dziurę powstałą po wyeliminowaniu metal hammera z listy moich lektur.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

09-09-2010, 17:05

IRONMIL pisze:
Scaarph pisze: czepiasz się. nie wiem, jak z ostatnimi numerami akurat, ale generalnie jak widzę na okładce, że są w środku wywiady z lipa pali, 2tm2,3 i sztywnym palem azji to z góry dziękuję. nie mówię, że nie pojawi się tam raz na jakiś czas jakaś kapelka, którą lubię, ale nie odpowiada mi ogólny profil przyjęty przez te pisma (a więc drastyczne poszerzenie targetu)
Nie czepiam się - po prostu nie jest tak jak piszesz. 80 proc. kapel, o których można poczytać w Metal Hammerze to kapele metalowe :) Opierasz się na tym co było kilka lat temu, teraz jest więcej metalu w MH :)
mea culpa, patrz wyżej.
IRONMIL pisze:
Scaarph pisze: ja właśnie nie pisałem o poziomie, bo jaki był, taki był, ale po prostu dobór kapel był o wiele lepszy.
był bardzo podobny z tą różnicą, że pojawiało się więcej kapel wydawanych przez Mariusz Kmiołka, z których premier robiło się wydarzenie na miarę debiutu Morbid Angel...
oprócz tego było jednak w każdym numerze sporo dobrych, niekmiołkowych kapel, nie mów, że nie. a i pod względem layoutu też mi thrash'em all o wiele bardziej pasował, tak nawiasem mówiąc.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Maria Konopnicka

09-09-2010, 17:16

Scaarph pisze:ok, żeby nie było - przejrzałem właśnie trochę świeżych archiwaliów mh i mystica i przyznaję, troszkę przesadziłem z tą zawartością - w większości numerów znajdzie się jeden, dwa wywiady z jakimiś tuzami metalu z samej powierzchni, które nawet na upartego można by poczytać siedząc na kiblu.
Trafiłeś w sedno - zawsze czytam te magazyny na kiblu :)
Scaarph pisze: zostanę przy kupowaniu raz na rok 7gates, a z mniej oficjalnych rzeczy na szczęście wybór zinów jest ogromny, bez problemu mogę nimi zapełnić dziurę powstałą po wyeliminowaniu metal hammera z listy moich lektur.
A ja zupełnie nie mam czasu na szukanie ciekawych zinów - gdyby można było jakiś pakiet zaprenumerować to pewnie bym to zrobił, a tak - to od kilku ładnych lat zupełnie nie mam orientacji, które ziny są dobre, ani nawet gdzie je kupić. Jakoś miałem ostatnio takie nieszczęście, że jak jakiś zin do mnie trafił, to był na takim poziomie, że bałem się go czytać, żeby nie nabawić się analfabetyzmu. To może, by nasza dyskusja nie była tak zupełnie jałowa - polecisz mi jakiegoś dobrego zina i napiszesz gdzie go mogę zakupić ? :)
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

09-09-2010, 18:30

Analripper pisze:
ultravox pisze: MH był przez kilka lat (czasy Katarzyny Krakowiak) całkiem przyzwoitym magazynem i nie ma się co wstydzić, że się go czytało.
ktos wie co sie z Katarzyna dzieje? :)
Dobre pytanie, też chciałbym wiedzieć.
A tak przy okazji. O ile dobrze pamiętam to Katarzyna Krakowiak przed MH pisała pierwszych numerach (tych mniejszych) Thrash'em All.
Lykantrop pisze:Pisał, pisał. Prowadził też program "Strych".
Ponoć oprócz komentowania meczów piłki nożnej oddaje się też swojej nowej pasji - muzyce klubowej :-)
Oglądałem za młodu Strych. Prowadziło go na zmianę 2 albo 3 kolesi. Bożydar był daremny. Dobrze że zmienił branżę, szkoda że tak późno. Pamiętam jakiś program o Kreator, fest głupoty w nim wygadywał. W MH był też kiepski.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

09-09-2010, 18:40

IRONMIL pisze:Po prostu starają się podążać za trendami, stąd zmiany w dominującym profilu czasopisma.
To mnie właśnie w MH w latach '90 wkurzało. Podążanie za trendami. Dlatego zawsze wolałem TEA - trzymali się swojego profilu. Niestety gdzieś w '94 TEA zrobił sobie 2 letnią przerwę i wtedy byłem skazany na MH. Chyba nic ciekawszego w tamtych czasach na rynku nie było, może Morbid Noizz (chyba po latach dorwałem jakiś nr z '92 ale nie jestem pewny czy na pewno).
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

09-09-2010, 18:52

IRONMIL pisze:
A ja zupełnie nie mam czasu na szukanie ciekawych zinów - gdyby można było jakiś pakiet zaprenumerować to pewnie bym to zrobił, a tak - to od kilku ładnych lat zupełnie nie mam orientacji, które ziny są dobre, ani nawet gdzie je kupić. Jakoś miałem ostatnio takie nieszczęście, że jak jakiś zin do mnie trafił, to był na takim poziomie, że bałem się go czytać, żeby nie nabawić się analfabetyzmu. To może, by nasza dyskusja nie była tak zupełnie jałowa - polecisz mi jakiegoś dobrego zina i napiszesz gdzie go mogę zakupić ? :)
tak z brzegu, to co leży na wierzchu:
666 in the northern sky: 666itns@gmail.com
necroscope: necroscope1@wp.pl
r'lyeh: hellisgband@o2.pl
wheresmyskin: blaash@hotmail.com
ritual murder: ritual666@poczta.onet.pl
total death: totaldeath@o2.pl
morbid tales: go_yaten@hotmail.com
call to the infernal hordes: calltotheinfernalhordes_magazine@hotmail.com
oaken throne: oakenthronezine@hotmail.com

a najlepiej to sobie wejdź na stronę jakiegoś dystrybutora, najbliżej masz czy to tbt, czy old temple, czy innego pagana i kup sobie od razu kilka różnych jeśli nie chce ci się jebać w pisanie maili do każdego z osobna.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
raavc
świeżak

09-09-2010, 20:04

empir pisze:
Oglądałem za młodu Strych. Prowadziło go na zmianę 2 albo 3 kolesi. Bożydar był daremny. Dobrze że zmienił branżę, szkoda że tak późno. Pamiętam jakiś program o Kreator, fest głupoty w nim wygadywał. W MH był też kiepski.
Miał wtedy znakomitą "najntisową" stylówę- szare golfy, przedziałek i te okularki :lol: Nie w głowie mu wtedy były "skarpy Bożydara".
I am the way
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

10-09-2010, 07:52

Scaarph pisze:a najlepiej to sobie wejdź na stronę jakiegoś dystrybutora, najbliżej masz czy to tbt, czy old temple, czy innego pagana i kup sobie od razu kilka różnych jeśli nie chce ci się jebać w pisanie maili do każdego z osobna.
coś Ty, Maria kupuje wyłącznie na Allegro i w Empiku, dla niego podziemne dystrybucje to jakiś niewyobrażalny kosmos! Jak można dystrybuować coś z czego nie ma się pieniędzy i nie jest wydawane w kilku tysiącach egzemplarzy??
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

10-09-2010, 08:03

A Ty myślisz, że w Empikach niewiadomo jakie obroty mają :?: Dzięki takim ludziom jak Maria to w ogóle jeszcze jakoś przędą, na granicy opłacalności. Tak, więc zostaw Marię w spokoju, bo w przeciwnym razie Empiki znikną z polskich miast ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

10-09-2010, 08:39

Empiki niedługo zostaną, a właściwie już są największą siecią księgarni w Polsce, zdziwiłbyś się jakie obroty mają z książek. Ich monopol doprowadza do powolnego upadku wydawnictw literackich... i co zabawne coraz większy udział w tym procederze mają audiobooki wydawane właśnie przez te wydawnictwa.
Co do muzyki i gazet... nie zauważyłeś, że te działy systematycznie ulegają redukcji?
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

10-09-2010, 08:50

zauważyłem, muzyka w ogóle im się im nie sprzedaje, zresztą oni nie umieją tego robić i mają chorą politykę, mało co ściągają bezpośrednio od dystrybutorów, wszystko w ramach sieci. Jeśli w całej sieci czegoś nie ma to pojawia się problem z zamówieniem tego. Na takim marnym właśnie poziomie prowadzi się handel w takich sklepach. Podobno, żeby wydawca mógł znaleźć swoje płyty w Empiku na półce musi im za to zapłacić. Jeśli zapłaci mało to jego płyty będą, ale na najniższej półce, poniżej wzroku klienta. Co za chora sytuacja.

EDIT: a znaleźć tam coś konkretnego w rozsądnej cenie, graniczy niemal z cudem :evil:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

10-09-2010, 09:13

ot, zachłanny monopolista.
Umiejscawianie produktów na poziomie wzroku klienta kosztuje w każdym sklepie. Na najlepsze lokalizacje stać jedynie najbogatszych producentów pop papki, reszta buli za samą możliwość pojawienia się na półce. Empik uprawia wyjaławianie resztek polskiej kultury, wystarczy wejść do piętrowego ich sklepu, wjechać na wyższe piętro i dokładnie przyjrzeć się piętru poniżej, jak ustawione są półki z jakimi tytułami, co rzuca się w oczy natychmiast po wejściu itp. Dziki marketing z piekielnie niskimi cenami dla dostawców, zaś ogromnymi marżami dla klientów. Pozwalają sobie na to, bo w końcu to jedyna sieć z "kulturą" w Polsce :)
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

10-09-2010, 09:30

Generalnie w empikach kupują tylko "amatorzy kultury" :-)
Pomijając półki z płytami, nie szło tam nawet dostać, ani zamówić wydawnictw książkowych intereesujących mnie. Ba, na pytanie czy da rade ściągnąć album wspomnieniowy o Pileckim wyd. IPN zobaczyłem tylko minę zbitego chrabąszcza u sprzedającego i na odpierdol rzucone "takiego czegoś to tutaj nie będzie". No i jakoś po tym zgrzycie postanowiłem, że mnie też tam już więcej nie będzie.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

10-09-2010, 09:32

ja w empiku kupuję tylko WILQ'a, czasem jakąś książkę czy gazetę
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

10-09-2010, 10:06

Lykantrop pisze:Generalnie w empikach kupują tylko "amatorzy kultury" :-)
Znajdź mi jakąś sensowna alternatywę dla Empiku - może jakieś podziemne distro? :wink:

Kupiłem mnóstwo rzeczy w Empiku. Bardzo sobie też chwalę ich sklep internetowy i możliwość sprowadzania książek z zagranicy albo płyt bez płacenia za przesyłkę. Jak ktoś chce, to znajdzie tam dla siebie masę ciekawych rzeczy.
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

10-09-2010, 10:29

sprowadzasz książki z zagranicy poprzez empik? winszuję :)
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

10-09-2010, 10:33

Znajdź mi jakąś sensowna alternatywę dla Empiku - może jakieś podziemne distro?
Zależy o którym dziale mówimy, kto jakie ma gusta i czego dokładnie szuka. Jeśli chodzi o literaturę to akurat alternatyw jest sporo, ale systematycznie są wypierane przez takich monopolistów jak empik. Poza tym empik z góry założył, że z pewnymi wydawnictwami nie wejdzie w komitywę, jak chociażby w/w IPN. Nie wnikam w powody... ;-)
Co do muzyki to tam jest dosłownie i w przenośni bieda. I powie to potencjalny poszukiwacz płyt metalowych, meloman czy maniak jazzu. Dużo lepszą ofertę ma już Media Markt czy Saturn, gdzie nie dość, że więcej to i ceny zdarzają się okazyjne (chociaż w przypadku Saturna mogę się mylić - ostatni raz odwiedzałem sklep z tej sieci dobre 2 lata temu).
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

10-09-2010, 10:34

Analripper pisze:sprowadzasz książki z zagranicy poprzez empik? winszuję :)
Zaproponuj lepszą opcję, chętnie skorzystam z lepszego kanału.
ODPOWIEDZ