Tiktoki i memy to wizualna tandeta, a nie sztuka. Komiksy były zwiastunem tego zjawiska. Porównywanie do tego Kaplicy Sykstyńskiej to idiotyzm.Hatefire pisze: ↑20-05-2025, 10:57No to pojechałeś po dziadersku. Czym, sztuki wizualne są gorsze? Kaplica Sykstyńska, to też sztuka wizualna.bartwa pisze: ↑20-05-2025, 09:41Tak mi się przypomniało jak babka od ruska w podstawówce zżymała się, że komiksy to powrót kultury obrazkowej i początek upadku kultury. Wtedy jej nie rozumiałem, a teraz jak patrzę na te jebane memy czy inne tiktoki to wiem dokładnie o co jej chodziło. Wredne było babsko, ale wiedziało co mówi.
['] Place me into the book of death... [']
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- bartwa
- mistrz forumowej ceremonii
Re: ['] Place me into the book of death... [']
PLASTIK NIE JEST METALEM
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
To samo w sumie mowiono o impresjonistach
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
If you struggle, you're not doing something right.
-
- rasowy masterfulowicz
-
- zaczyna szaleć
"Muzyka metalowa to jakies tluczenie garow i tandeta nie sztuka. Porownywanie tego do Chopina i bacha to jakis idiotyzm."bartwa pisze: ↑20-05-2025, 11:02Tiktoki i memy to wizualna tandeta, a nie sztuka. Komiksy były zwiastunem tego zjawiska. Porównywanie do tego Kaplicy Sykstyńskiej to idiotyzm.Hatefire pisze: ↑20-05-2025, 10:57No to pojechałeś po dziadersku. Czym, sztuki wizualne są gorsze? Kaplica Sykstyńska, to też sztuka wizualna.bartwa pisze: ↑20-05-2025, 09:41Tak mi się przypomniało jak babka od ruska w podstawówce zżymała się, że komiksy to powrót kultury obrazkowej i początek upadku kultury. Wtedy jej nie rozumiałem, a teraz jak patrzę na te jebane memy czy inne tiktoki to wiem dokładnie o co jej chodziło. Wredne było babsko, ale wiedziało co mówi.
- bartwa
To oczywiste. W 99%. Staram się wyłuskiwać ten 1%, który jest wyjątkiem potwierdzającym regułę. 99% metalu to szmira.backslifer pisze: ↑21-05-2025, 16:00
"Muzyka metalowa to jakies tluczenie garow i tandeta nie sztuka. Porownywanie tego do Chopina i bacha to jakis idiotyzm."
Ostatnio zmieniony 21-05-2025, 16:50 przez bartwa, łącznie zmieniany 2 razy.
PLASTIK NIE JEST METALEM
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
sztuka naskalna sprzed 30 000 lat

sztuka naskalna w XXI wieku:

sztuka naskalna w XXI wieku:

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
-
- rasowy masterfulowicz
- Hatefire
O ile że względów środków przekazu zarówno anime jak i manga do mnie nie trafia. Nie ta kultura. To wizualnie top, z całym bagażem tradycji bodajże od czasów ery Edo (mogę się mylić bo specjalistą nie jestem).
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
- zaczyna szaleć
No ale tak mozna powiedziec o kazdym gatunku i kazdym rodzaju sztuki, masa marnosci i procent diamentow. Dla wielu osob nawet ten Twoj 1% bedzie godny pozalowania. Subiektywna opinia na temat tego czy dzielo jest wartosciowe nie ma tu IMO znaczenia, bo sprowadzamy dyskusje do "X to nie sztuka, bo mi sie nie podoba".bartwa pisze: ↑21-05-2025, 16:11To oczywiste. W 99%. Staram się wyłuskiwać ten 1%, który jest wyjątkiem potwierdzającym regułę. 99% metalu to szmira.backslifer pisze: ↑21-05-2025, 16:00
"Muzyka metalowa to jakies tluczenie garow i tandeta nie sztuka. Porownywanie tego do Chopina i bacha to jakis idiotyzm."
Kwestia memow i tiktoka w kontekscie sztuki to juz dluzsza dyskusja, na pewno jest to zjawisko kulturowe, ale raczej sztuka bym ich nie nazwal (zrodlo: tak mi sie wydaje, bo chuja sie znam). Natomiast komiksy juz jak najbardziej do sztuki bym wpisal.
- bartwa
Uważam, że można obiektywnie stwierdzić, że Kill 'Em All, Mental Funeral czy A Blaze to nie szmira. Były to płyty przełomowe i wyznaczył ścieżki, którymi metal idzie do dzisiaj. Nie powstaje w tym gatunku nic nowego i przełomowego, bo formuła się wyczerpała. Mi też zdarza się słuchać tandety i kopistów, ale staram się być tego świadomy i nie udawać przed samym sobą, że to wielka sztuka lub coś nowego czy świeżego. Troszkę, jak ze wszystkim co szkodliwe, nie zaszkodzi, ale dobrze to kontrolować i utrzymywać kontakt na minimalnym poziomie.backslifer pisze: ↑21-05-2025, 17:22
No ale tak mozna powiedziec o kazdym gatunku i kazdym rodzaju sztuki, masa marnosci i procent diamentow. Dla wielu osob nawet ten Twoj 1% bedzie godny pozalowania. Subiektywna opinia na temat tego czy dzielo jest wartosciowe nie ma tu IMO znaczenia, bo sprowadzamy dyskusje do "X to nie sztuka, bo mi sie nie podoba".
Kwestia memow i tiktoka w kontekscie sztuki to juz dluzsza dyskusja, na pewno jest to zjawisko kulturowe, ale raczej sztuka bym ich nie nazwal (zrodlo: tak mi sie wydaje, bo chuja sie znam). Natomiast komiksy juz jak najbardziej do sztuki bym wpisal.
Komiksy, jak już pisałem, były zwiastunem nadejścia bezmyślnych i nie wymagających głębszej refleksji memów i tiktoków. Nie mam problemu, żeby przyznać, że są komiksy, które szmirą nie są, ale z uwagi że ta forma mnie zbytnio nie interesuje nie jestem tu ekspertem.
PLASTIK NIE JEST METALEM
-
- rasowy masterfulowicz
Propomuje odwiedzić tiktoki hindusóww
- bartwa
A to już inny, nieznany mi krąg kulturowy. Może chłopaki robią cuda. Moje wypociny tyczą się kultury zachodniej.
PLASTIK NIE JEST METALEM