to świetne pytanie , sam nieraz sobie je zadawałemStoigniew pisze: ↑22-11-2023, 20:17Adrian, mam pytanko. Żeby był jasność - nie odbieraj tego jako czepianie się czy jakaś inna uszczypliwość, nic z tych rzeczy, to tylko niezdrowa ciekawość statystyczna
jesteś w stanie policzyć, masz to jakoś skatalogowane w tych ponad już 21 tysiącach sztuk nośników, jaką masz liczbę tytułów ??
mam na myśli to że jeśli masz jakiś tytuł w kilku wersjach i nośnikach to jeśli byś policzył to jako jeden to ile by Ci wyszło tytułów na półkach ?
przykładowo - Mayhem De mysteriis masz w 5 egzemplarzach, Burzum Hviss lysett masz w 4 egzemplarzach Darkthrone a blaze w 5, łącznie te trzy tytuły są w 14 sztukach w Twojej kolekcji na discogs
masz to jakoś policzone ?? nie wiem, może z dokładnością plus minus 10-20 tytułów ?

Ale brak czasu nie pozwala mi na takie przeliczenie - wklepywałem na Discogs ponad 3 lata .
ale...... takich tytułów których mam więcej niz DWA .... powtarzam DWA ( vinyl /cd ) nie jest aż tak dużo .
Temat - to samo na cd i vinylu na razie odkładam ....
Rzeczy których mam wiecej wydań - taki sam nośnik - myślę że takich pozycji jesyt między 50 a 100 ( Katy Bathory Mayhemy Darkthrone - Blaze mam też kilka , ale jest też na pewno kilkadziesiąt wydań z THe CRypt ( vinyle ) ... no powiększmy do 120

teraz temat zdublowanych rzeczy - pozbyłem sie tego w dużej ilości ale na pewno ok 100 takich cd jest vinyli nie więcej niż 10-15 epki - nie więcej niż 10 .
teraz główny problem ile jest cd a ile vinyli ?
1. epek znacznie ponad 1000 sztuk - może bliżej 1200 . Pewnie jest jakaś ilość tytułów które wyszły jako epki na cd - Helloween , Iron Maiden czy Nocturnus - 50-100 sztuk ???? nie wiecej chyba .
2. Vinyli ilość oceniam na 6500 - 7000 a może juz wiecej
3. cd na pewno ponad 12 tyś
Wracamy do największego problemu w tej kwestii .... ILe się dubluje ???? NIE wiem

Ale rozpatrując z punktu Vinyli mniemam że dubluje się nie więcej niz poława z tendencją że jednak mniej ... więc 3500 to liczba raczej max . Raczej za duża
reasumując - czyli biorąc to wszystko do kupy myślę że powinienem mieć co najmniej 15000 tytułów
być może się myle , moze kiedyś zabawię sie i w kilka lat to dokładnie zliczę .
Jest nad czym rozmyślać

pozdrawiam