POJEDYNEK DEMOLUDÓW
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
POJEDYNEK DEMOLUDÓW
Fajna bryka Ameryka... a dupa. Przenieśmy się w naszą swojską 'strefę zgniotu', na tapete biorę zespoły, które podłożyły podwaliny pod scenę bm/dm, tak lokalną jak i w pewnych przypadkach światową.
Ja się waham miedzy Katem a Tormentorem, u mnie to jedne z pierwszych zespołów jakie poznałem a przegrywkę kaset z 'Anno Domini' miałem jeszcze zanim poznałem cokolwiek Mayhem, barrrdzo duży sentyment do tego zespołu, pierwsze demo również świetne, nie mogę już za to słuchać RF -źle zniosła próbę czasu chociaż trzeba przyznać że jest to płyta totalnie szalona.
MH słucham głównie 'Ritual', czasami demos oraz nowoczesnego przeboju 'Okultysto, Nihlisto', może jeszcze 'Slagry' dla beki ale ta płyta to żart.
KM w ogóle już mi nie robi po latach.
Ostacznie głos na Kata wygrywającego ilościowo i subiektywnie tak bym se ułożył: Kat>Tormentor>Master's Hammer>Korrozia Metalla
Ja się waham miedzy Katem a Tormentorem, u mnie to jedne z pierwszych zespołów jakie poznałem a przegrywkę kaset z 'Anno Domini' miałem jeszcze zanim poznałem cokolwiek Mayhem, barrrdzo duży sentyment do tego zespołu, pierwsze demo również świetne, nie mogę już za to słuchać RF -źle zniosła próbę czasu chociaż trzeba przyznać że jest to płyta totalnie szalona.
MH słucham głównie 'Ritual', czasami demos oraz nowoczesnego przeboju 'Okultysto, Nihlisto', może jeszcze 'Slagry' dla beki ale ta płyta to żart.
KM w ogóle już mi nie robi po latach.
Ostacznie głos na Kata wygrywającego ilościowo i subiektywnie tak bym se ułożył: Kat>Tormentor>Master's Hammer>Korrozia Metalla
Yare Yare Daze
-
- rasowy masterfulowicz
Re: POJEDYNEK DEMOLUDÓW
Zdecydowanie Kat, Oddech to pierwsze co słyszałem, jeżeli chodzi o metal, kaseta z okładką planetarną kupiona w księgarni 
- Darekthrone
- w mackach Zła
Głos na Kat - sentyment, wspomnienia, częściej słuchane, miałem bluze z Metal and Hell, kasety, poznałem fajną dupę, co lubiła katować się Katem. Ale Tormentor i MH szacun, za wkład w rozwój bm.
- bartwa
- Anzhelmoo
- weteran forumowych bitew
Wydaje mi się, że Tormentor tutaj wygrywa. Kat ma bogatszą historią i niektóre albumy są na naprawdę wysokim poziomie, jednakże nie mieli takiego oddziaływania na scenę jak ich koledzy z Węgier, chociaż dysponowali właściwie tymi samymi zasobami. No i ekipa z południa grała bardzo na czasie, nie bez powodu zresztą stanowili inspirację dla Euronymousa. Kat instrumentalnie na 666 jakiegoś wow nie robił, ot zwykłe hard/heavy utwory - moim zdaniem właśnie Kostrzewski nadał im charakteru.
Anno Domini to świetne wydawnictwo i jednym z moich marzeń było usłyszeć je na żywo - udało mi się je spełnić! Uwielbiam Kata i wydaje mi się, że jest dla mnie znacznie bardziej ważnym zespołem (z oczywistych względów), niemniej starałem się jak najmniej kierować emocjami, tylko ocenić na chłodno.
Z Kata najbardziej cenię...Róże Miłości, ale to już zupełnie inna karta i nie ma sensu zestawianie tego albumu z MH, czy T.
W ankiecie do demoludów pasuje też Imperator, Root i Krabathor
PS.Zgubiłeś "ostateczne rozdanie" w tytule ;p
Anno Domini to świetne wydawnictwo i jednym z moich marzeń było usłyszeć je na żywo - udało mi się je spełnić! Uwielbiam Kata i wydaje mi się, że jest dla mnie znacznie bardziej ważnym zespołem (z oczywistych względów), niemniej starałem się jak najmniej kierować emocjami, tylko ocenić na chłodno.
Z Kata najbardziej cenię...Róże Miłości, ale to już zupełnie inna karta i nie ma sensu zestawianie tego albumu z MH, czy T.
W ankiecie do demoludów pasuje też Imperator, Root i Krabathor

PS.Zgubiłeś "ostateczne rozdanie" w tytule ;p
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- hcpig
Nie ma wielu innych np. Torr czy Vader ale chciałem wrzucić po flagowym bendzie.
Yare Yare Daze
- ozob
- zahartowany metalizator
KAT. Jest to wybór jednak podyktowany sentymentem.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Tylko KAT. Instrumentalnie, muzycznie niszczy konkurencję. Anno Domini przebił się do świadomości zachodu tylko i wyłącznie, bo śpiewali po angielsku i że Euro ich wypromował. Gdyby nie jego śmierć to pewnie Imperator także by się przebił (przypomnę, że Euro miał wydać debiut Polaków). Recipe Ferrum! 777 przecież to już konkretna sraka jest.
all the monsters will break your heart
- Hatefire
Stawiam na Kąta. Tormentor chyba faktycznie tak obiektywnue ważniejszy dla sceny i bardziej wpływowy, natomiast Kąta po prostu bardziej lubię. Do Mastera Hammer to nigdy nie umiałem się przekonać, nie leżą mi. Kacapów prawie nie znam.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Hatefire
Kat teraz też śpiewa po angielsku i odnosi sukcesy na zachodzie tylko zawistne Polaczki nie doceniają

Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Ale to wiadomo, tania podróbka Kata jest. Bo nie ma Kata bez Romana.

all the monsters will break your heart
- bartwa
Debiut miał wersję po angielsku, ale nie miała startu do polskiej.
PLASTIK NIE JEST METALEM
- Hatefire
No przecież wiem tylko podśmiechujki z Luczykowego Kata do UE robię.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- uglak
Wybór jest co najwyżej między Tormentorem i Master's Hammer. KAT czy Korrozia Metalla byłyby w stanie wygrać tylko w swoich krajach - dla innych to co najwyżej egzotyczna ciekawostka znana nielicznym. Potwierdza to nawet fakt, ze ruskich napisałeś z błędem 

Guilty of being right
- bartwa
W jakiej skali nielicznym? Że niby Tormentor jest znany masom na Zachodzie? To cały czas nisza. 666 jest w tej niszy cenione na świecie na równi z Tormentor czy MH. O tych Ruskach nie wspomną, to jakiś żart, że są w tym zestawieniu.
PLASTIK NIE JEST METALEM
- uglak
Tormentor i Master's Hammer to nisza, ale jednak międzynarodowa. KAT i Korrozia Metalla to zjawiska jedynie lokalne. Tormentor ma zapowiedzianą europejską trasę w trakcie której w Polsce będzie grał w Progresji. Master's Hammer gra prawie nie gra, ale jak byli u nas w 2017 to grali między Mgłą a Behemothem. Jasne, było w tym sporo kurtuazji, ale pomijając ewentualne występy dla polonii w UK to gdzie byś zagranicą widział taką pozycję KATa?
Guilty of being right
- bartwa
Kat is dead w tym momencie, natomiast podtrzymuję, że 666 i w mniejszym stopniu Oddech są cenionymi płytami poza Polską w porownywalnym stopniu co AD czy Ritual albo Jilemnicky.
PLASTIK NIE JEST METALEM
- Raagoon
Oryginalności też im trudno zarzucić w tamtych czasach
https://www.youtube.com/watch?v=gDURGD5H42k
Na tej plycie Keel jest wiecej motywow ktore slychac u Kata. Cytuję: pytałem się Romka przed pandemią po koncercie. Mówił, że wzięli tylko riff

- Anzhelmoo
Raagoon pisze: ↑19-09-2021, 20:31Oryginalności też im trudno zarzucić w tamtych czasach
https://www.youtube.com/watch?v=gDURGD5H42k
Na tej plycie Keel jest wiecej motywow ktore slychac u Kata. Cytuję: pytałem się Romka przed pandemią po koncercie. Mówił, że wzięli tylko riff![]()

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- Raagoon
O właśnie, nie mogłem się do tego dokopać