Ostatnio to mój ulubiony pisarz. Gość był wyjątkowy.
Moderatorzy: ultravox, Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed
Ty chyba w ogóle dużo czytasz
Możliwe, że kiedyś zacząłem, ale to nie był mój pułap intelektualny na tamten moment.
Ja go doceniam bardziej jajo filozofa/psychologa, niż pisarza. Jego duże powieści strasznie mnie męczyły, choć mocno dawały do myślenia. Sprawdź w pierwszej kolejności z "dużych" dzieł "Braci Karamazow", dużo metafizycznych tematów, kryzysów egzystencjalnych i zestawiania różnych poglądów, które pojawiały się w Rosji w tamtym czasie (np. chłodne, wyuczone zachodnie podejście Iwana vs. pierwotna, ludowa wersja chrześcijaństwa Aloszy), no i rozdział "Wielki Inkwizytor" to cios. Nie czytałem jedynie "Biesów" z dużych powieści.Bonecrusher pisze: ↑03-02-2023, 18:06Ostsrnio mocno zaniedbałem czytanie książek. Mam jedną rozpoczętą i kiedyś ją na pewno dokończę chciałbym wejść w temat Dostojewskiego. Od czego zacząć?
Czyli teraz już jest?Bonecrusher pisze: ↑03-02-2023, 18:28
Możliwe, że kiedyś zacząłem, ale to nie był mój pułap intelektualny na tamten moment.
W zeszłym roku był mój prime jak chodzi o czytanie. Wiem, że teraz jestem na pewno mądrzejszy niż gdy próbowałem tą pozycję czytać po raz pierwszy. Czy podołam? To się okażeAscetic pisze: ↑03-02-2023, 21:33Czyli teraz już jest?Bonecrusher pisze: ↑03-02-2023, 18:28
Czyli bezgraniczna wiara w siebie (w tym przypadku pot.intelekt). Zgubne. Jednak.Bonecrusher pisze: ↑03-02-2023, 22:36W zeszłym roku był mój prime jak chodzi o czytanie. Wiem, że teraz jestem na pewno mądrzejszy niż gdy próbowałem tą pozycję czytać po raz pierwszy. Czy podołam? To się okażeAscetic pisze: ↑03-02-2023, 21:33Czyli teraz już jest?Bonecrusher pisze: ↑03-02-2023, 18:28
Możliwe, że kiedyś zacząłem, ale to nie był mój pułap intelektualny na tamten moment.![]()
Czepiasz się :pAscetic pisze: ↑03-02-2023, 22:39Czyli bezgraniczna wiara w siebie (w tym przypadku pot.intelekt). Zgubne. Jednak.Bonecrusher pisze: ↑03-02-2023, 22:36W zeszłym roku był mój prime jak chodzi o czytanie. Wiem, że teraz jestem na pewno mądrzejszy niż gdy próbowałem tą pozycję czytać po raz pierwszy. Czy podołam? To się okaże![]()
Tak.Bonecrusher pisze: ↑03-02-2023, 22:40Czepiasz się :pAscetic pisze: ↑03-02-2023, 22:39Czyli bezgraniczna wiara w siebie (w tym przypadku pot.intelekt). Zgubne. Jednak.Bonecrusher pisze: ↑03-02-2023, 22:36
W zeszłym roku był mój prime jak chodzi o czytanie. Wiem, że teraz jestem na pewno mądrzejszy niż gdy próbowałem tą pozycję czytać po raz pierwszy. Czy podołam? To się okaże![]()