Co teraz czytacie? v.2

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Co teraz czytacie? v.2

03-08-2019, 19:49

Heretyk pisze:uświadommy sobie, że teorie to tylko teorie. fajnie by było wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi ale droga do tego wszystkiego daleka. naczytałem się na przykład swego czasu książek o kosmosie, gdzie niektórzy naukowcy sądzili, że już odkryli sens istnienia, a minęło parę lat i z tego co widzę, można to wszystko wpierdolić do śmietnika. spoko, że się starają i próbują, ale niech mi nikt wmawia, że już "wie" bo się zaraz porzygam
No wlasnie o to w tym wszystkim chodzi. Ze to tylko teorie ale od malego sie mlodym drukuje w glowach ze teorie to dogmaty, bo teoria ewolucji i wybuchu sa traktowane jak dogmaty. Kiedy mlodemu sie wdrukuje to potem nie dziwne, ze przez cale zycie bedzie potwarzal, ze to prawda, bo on nawet nie wie skad to, ale "wie". Celowosc srodowisk naukowych jest w tym zadziwiajaco perfidna, np nieudany eksperyment Stanleya-Ureya z 53 roku polegajacy na odtworzeniu atmosfery piertwotnej Ziemi i stworzeniu zycia byl porazka i oszustwem. Wiedza o tym wszyscy dobrze, ale nie przeszkadza to w drukowaniu ksiazek do biologii gdzie sie przytacza go jako dowod na ewolucje.
To sie niczym nie rozni od chrzczenia dzieci za niemowlaka i wykladania im tych wszystkich bzdur na religii.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

03-08-2019, 19:53

WaszJudasz pisze:...i dlatego właśnie kreacjonistyczne bączki są tak zabawne: wiecznie wydaje im się, że coś demaskują i obalają, gdy w rzeczywistości nie potrafią nawet niczego rzeczowo skrytykować, bo nie rozróżniają podstawowych pojęć.
Jakich podstawowych pojec? To jest jakis podzial? Kiedy mowa o Darwinie wszyscy wiedza o czym mowa, no z wyjatkiem Korkiego i jego kolegow.

Zabawne jest to, ze jak sie zaatakuje BB albo TD to glownym argumentem wyznawcow owych teoryj jest od razu "kreacjonistyczny baczek" :D To jest dopiero zabawne, bo dziala zawsze w 100% Wg zasady "najpierw zaszufladkuj przeciwnika, a potem dobierz arsenal". Przykro mi moj drogi, nie jestem kreacjonista. Wiem, ze naukowo moze ci sie to nie miescic w glowie ale tak jest. Katolikiem tez nie jestem. I klops, moze jest jakas naukowa szufladka dla mnie?
woodpecker from space
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

03-08-2019, 20:00

tak się ostatnio zastanawiałem w robocie (bo mam tam mnóstwo czasu na myślenie) o co bym poprosił złotą rybkę. i to by było tylko jedno życzenie: po co żyjemy, czemu istnieje coś niż nic i na chuj ten cały wszechświat i czy są inne cywilizacje i jak tak to po jakiego chuja i dlaczego do kurwy nędzy to wszystko jest takie gigantyczne i nie do ogarnięcia :) jak bym sie dowiedział, to mogę ze spokojnym sumieniem zdychać
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

03-08-2019, 20:00

wszytek, te teorie kosmologiczne, mają się w chuju, gdy na ziemi ludzio zabraknie pokarmu. Zajebiesz pierwszegio, lepszego pacjenta
za skibę chleba z pokrzywą. Bardzo ciekawy, ten nasz eksperyment "życie", oczekiwania, wobec tak prozaicznego problemu jak pokarm.
Wszystko schodzi na trzeci plan. I teorie wszelkie wypierolić. (w kosmos).
Awatar użytkownika
Triceratops

03-08-2019, 20:02

No wiesz, zawsze sa glodowki i dieta praniczna ;)
woodpecker from space
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

03-08-2019, 20:02

Triceratops pisze: Jakich podstawowych pojec? To jest jakis podzial? Kiedy mowa o Darwinie wszyscy wiedza o czym mowa, no z wyjatkiem Korkiego i jego kolegow.
Dobrze, że zaczynasz pytać, to rozwija. Wskazówka: za czasów stalinizmu w ZSRR odrzucono z powodów politycznych naukową teorię ewolucji, propagując jednocześnie darwinizm. Jak sądzisz, na jakiej zasadzie było to możliwe?
Triceratops pisze: klops, moze jest jakas naukowa szufladka dla mnie?
Jest. Nieuk zwyczajny :)
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Triceratops

03-08-2019, 20:09

Wiesz, teoria dzielenia wlosa na czworo kompletnie mnie nie interesuje, tak samo jak to czy sa jakies podstawowe czy zaawansowane pojecia opierajace sie o ksiazke Karola Darwina "O powstawaniu gatunkow". Wiem jednak, ze sa ludzie, ktorzy w trakcie ogladania filmu pytaja sie co chwile jaki jest jego tytul i kto go zrezyserowal oraz zagral glowna role......zatem wiesz, wyraznie widze, ze twoja wrodzona przemadrzalosc bardzo ci przeszkadza w dyskusji xD Ale to nie moj problem ;)
woodpecker from space
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

03-08-2019, 20:15

Triceratops pisze:Wiesz, teoria dzielenia wlosa na czworo kompletnie mnie nie interesuje
To nie jest żadne dzielenie włosa na czworo, tylko konkret. Za upieranie się przy teorii ewolucji ludzie popadali w - delikatnie mówiąc -polityczną niełaskę w kraju, gdzie oficjalnie wyznawano - tutaj to właściwe słowo - darwinizm. Darwinizm to może być wszystko, w tym ideologia. Teoria ewolucji to konkretna współczesna teoria naukowa. Teoria Darwina to z kolei wczesna wersja tej teorii, w dużej mierze dawno odrzucona.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Triceratops

03-08-2019, 20:21

Doskonale wiesz (mam przynajmniej taka nadzieje) o czym mowilem. Darwinizm, teoria ewolucji, neodarwinizm, wszyscy wiemy o czym rozmawiamy. Tak jak na dupe jeden powie dupa, inny rzyc a inny miejsce gdzie mozna pana majstra w dupe pocalowac. Ja caly czas mowie o tym samym a czy sa to pojecia podstawowe czy inne mam to gdzies, Teoria Darwina to ciagle to samo tylko moze w nowej odslonie albo innej wersji. Tak czy siak to ciagle tylko teoria, ktora z roku na rok ma sie coraz gorzej.

Jak juz rozmawiamy o rosji to moze o chinach wspomne, niedawno w sumie na konferencji naukowej, bodajze na Tampie, byl chinski profesor biolog molekularny i na koniec wykladu zdziwilo go, ze nie padaly pewnego rodzaju pytania. Gdy mu wytlumaczono powiedzial, ze to zabawna sytuacja. W Chinach nie mozna krytykowac partii ale Darwina mozna do woli. W USA jest odwrotnie. :D
woodpecker from space
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

03-08-2019, 20:29

Triceratops pisze:Doskonale wiesz (mam przynajmniej taka nadzieje) o czym mowilem. Darwinizm, teoria ewolucji, neodarwinizm, wszyscy wiemy o czym rozmawiamy.
Rzecz w tym, że Ty najwyraźniej albo nie wiesz, albo wygodniej jest Ci mieszać pojęcia, bo możesz wtedy wypowiadać w stosunku do jednego z nich tezy mające jakiś sens tylko w stosunku do innego, stosując prymitywną erystykę nieuzasadnionego rozszerzenia.
Triceratops pisze: Chinach nie mozna krytykowac partii ale Darwina mozna do woli. W USA jest odwrotnie.
W USA nie ma żadnego problemu z krytykowaniem Darwina i robią to nader często specjaliści od teorii ewolucji.
Awatar użytkownika
Triceratops

03-08-2019, 20:41

WaszJudasz pisze: Rzecz w tym, że Ty najwyraźniej albo nie wiesz, albo wygodniej jest Ci mieszać pojęcia, bo możesz wtedy wypowiadać w stosunku do jednego z nich tezy mające jakiś sens tylko w stosunku do innego, stosując prymitywną erystykę nieuzasadnionego rozszerzenia.
Nie ma tu nic nieuzasadnionego, pisze Darwin ty wiesz o czym rozmawiamy, tak samo jak np ty mowisz Herbert to wiadomo, ze rozmawiamy od Diunie albo powiesz Wachowski to wiadomo, ze o Matrixie. Nie utrudniajmy sobie zycia, to Pan Karol zaczal a co kto potem sobie zmodyfikowal czy poprawil nie ma znaczenia. Jezeli bledne sa przeslanki to wnioski nawet przy nienagannie bezblednej logice musza byc tak samo bezwartosciowe. A tak jest z teoria Pana Karola
WaszJudasz pisze: W USA nie ma żadnego problemu z krytykowaniem Darwina i robią to nader często specjaliści od teorii ewolucji.
Jest kolega w mylnym bledzie, owszem krytykuja ciagle specjalisci i wykazuja punkt po punkcie upadek kolejnych dogmatow, filogenezy, homologii, ewolucji molekularnej, "swiata RNA", porazka embriologii wg rysunkow Haeckla, ktore to nawet taki zaprzaniec jak Stephen Jay Gould nazwal oszustwem wieku a Jarry Coyne nazwal porazka.....ale niestety w ksiazkach drukuje sie ciagle to samo - rysunki Haeckla, ktore sam wymyslil, eksperyment Millera-Ureya i inne klamstwa o krepaku nabrzozaku. Mlodziez sie uczy dogmatow. W USA krytykowanie TD to narazanie sie na "preoblemy zawodowe" jak to powiedzial pewien naukowiec, ktory oficjalnie zgadza sie z TD wlasnie dlatego.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

03-08-2019, 20:57

Triceratops pisze:No wiesz, zawsze sa glodowki i dieta praniczna ;)
kto nie zaznał głodówki, nie zna życia :) . Bynajmniej, chuja to znaczy w tym umieraniu codziennym. Jaki stircte sensu, mają te skrajne
osobliwości głodowe, skoro i tak, wcześniej , czy później zawiniemy się z tego świata?
Heretyk

03-08-2019, 21:04

SODOMOUSE pisze:
kto nie zaznał głodówki, nie zna życia :) . Bynajmniej, chuja to znaczy w tym umieraniu codziennym. Jaki stircte sensu, mają te skrajne
osobliwości głodowe, skoro i tak, wcześniej , czy później zawiniemy się z tego świata?
proste
Awatar użytkownika
seba_ulf
starszy świeżak

03-08-2019, 21:07

Triceratops pisze:Mam ;) Swiadomosc jest wieczna, a informacja nigdy nie ginie w kwantowym swiecie. Cialo to tylko chwilowy odbiornik, mozna to samemu przetestowac ale trzeba sie zaglebic w nieciekawe rejony.
Triceps, praktykujesz OOBE?
Awatar użytkownika
Triceratops

03-08-2019, 21:07

SODOMOUSE pisze:
Tylko z tego ale do innego ;) Niestety jestesmy ubrani w nasze ciala czy tego chcemy czy nie. Masz dizla lejesz rope, masz ufo nic nie lejesz.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

03-08-2019, 21:14

seba_ulf pisze:
Triceratops pisze:Mam ;) Swiadomosc jest wieczna, a informacja nigdy nie ginie w kwantowym swiecie. Cialo to tylko chwilowy odbiornik, mozna to samemu przetestowac ale trzeba sie zaglebic w nieciekawe rejony.
Triceps, praktykujesz OOBE?
Staram sie
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Medard

03-08-2019, 21:51

Problem z podrecznikami wyjaśniającymi np. fizykę jest taki, że przedstawiają wiedzę naukową chronologicznie, bo ta najstarsza jest też najprostsza do zrozumienia i jest jakby podstawą do kolejnych rozważań.

To powoduje pewien dyskomfort czytelnika, który chciałby to ze sobą połączyć, często się zupełnie nie da.

Bo modeli deterministycznych, odbieranych na logikę nie da się w umyśle połączyć z modelami, w których decyduje prawdopodobieństwo. Trzeba przyjąć, że model deterministyczny jest przydatny tylko w najprostszych sytuacjach i jest wykorzystywany tylko dlatego, że łatwiej jest zrozumieć zjawisko oraz jest prostszy jego opis matematyczny. W pewnym sensie oba modele są prawdziwe, tylko przy innych warunkach brzegowych.

Weźmy model atomu Bohra, gdzie elektron krąży wokół jądra atomu. Dla wodoru , czy Helu się zgadza. Tylko, że powinno się już od razu z niego zrezygnować,
bo to teoria kwantowa, zasada nieoznaczoności, równanie Schrodingera opisują właściwie budowę atomu.
Uczeń może łatwo rozwiązać zadanie znając model Bohra, ale pozostaje rozdwojenie.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Medard

04-08-2019, 08:35

Nauki ścisłe to nie literatura czy inna humanistyka, powinno się w podręcznikach podawać wiedzę najbardziej aktualną i zweryfikowaną naukowo, tymczasem autorzy bawią się w jakieś niepotrzebne dyskusje i powstaje pewien bałagan mentalny.
Tyle jeszcze chciałem dodać.
Awatar użytkownika
Medard

04-08-2019, 08:42

Triceratops pisze:eksperyment Millera-Ureya i inne klamstwa o krepaku nabrzozaku. Mlodziez sie uczy dogmatow. W USA krytykowanie TD to narazanie sie na "preoblemy zawodowe" jak to powiedzial pewien naukowiec, ktory oficjalnie zgadza sie z TD wlasnie dlatego.
Eksperyment jest jak najbardziej prawdziwy, był powtarzany z pozytywnym skutkiem.
W atmosferze redukującej pod wpływem wyładowań elektrycznych powstają aminokwasy, czyli powstaje życie, w dużym uproszczeniu ze związków nieorganicznych. W aspekcie filozoficznym to życie z materii nieożywionej, z metanu, CO lub CO2.

Problem w tym, że tak nie mogło powstać życie na Ziemi, bo wszelkie badania i analizy zaprzeczają jakoby na Ziemi była kiedykolwiek taka atmosfera. Gazy wydostawały się z głębi poprzez czynne wulkany. Zapewne zawsze było sporo tlenu.

Obecna atmosfera jest utleniająca, zachodzą procesy odwrotne do redukcji, czyli zachodzi znane nam wszystkim spalanie.
Oddychamy, czyli spalamy tlen.

Atmosfera z eksperymentu nie ma tlenu, uzyskano to za pomocą specjalnie do tego zaprojektowanego układu z kolbami, przez które przepuszczano ładunek elektryczny, czyli znane nam wyładowania atmosferyczne.

Pierwotna atmosfera mogła też być obojętna, wtedy aminokwasy powstają w mniejszej ilości, nawet o rzędy wielkości. To jest bardzo dyskusyjne, nie wiadomo, czy atmosfera mogła być kiedykolwiek obojętna.

Ale sam eksperyment Millera-Ureya jest od strony naukowej bardzo wartościowy.
Oczywiście powinien być omawiany w podręcznikach. Stanowi też zaczątek do szerszej dyskusji o powstaniu życia.

Czy w ten sposób mogło gdzieś we wszechświecie powstać życie? Tak, zapewne mogło.
Ostatnio zmieniony 04-08-2019, 09:53 przez Medard, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

04-08-2019, 09:46

Triceratops pisze: Nie ma tu nic nieuzasadnionego, pisze Darwin ty wiesz o czym rozmawiamy
Nie. Szczęśliwie dla nas obu nie siedzę w Twoje głowie, wiec nie wiem, o czym konkretnie piszesz. Co jest dla Ciebie ewidentnie wygodne - możesz rzucać mętne hasła, podstawiając za nie post factum dowolną treść, dokładnie tak, jak robisz to powyżej.
ODPOWIEDZ