Co teraz czytacie? v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Bolt
- weteran forumowych bitew
Re: Co teraz czytacie? v.2
Pierwsze dwa tomy, zwłaszcza z naciskiem na drugi, to bardzo sensowne rzeczy. Natomiast - jak wspomniałem - gościowi nie udało się chyba nigdy w karierze zakończyć książki w sensowny i nierozczarowujący sposób 

I was born in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
- Maro
- Oki
Skończyłem "Zbrodnie i karę", dobra powieść, takie 7/10.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Wstępnie jestem trochę rozczarowany... Autor historii świata na dzień dobry w zasadzie przyznaje, że napisał książkę, aby udowodnić jakiś swój punkt widzenia (mianowicie taki, że różnice rozwoju krajów/kontynentów nie mają podstaw biologicznych). Po głowie chodzi mi stwierdzenie ,,naukowiec nigdy nie udowadnia" - jeśli chce się skupić na jakimś polu i je opisać, ignorując całkowicie inne, to nie jest nauka. Obserwacje nigdy nie są doskonałe, interpretacje nigdy nie są doskonałe, informacje nigdy nie są kompletne, gdy podejmuje się takiego zadania, jak napisanie historii ludzkości. Co więcej, naukowiec powinien umieć powiedzieć rzeczy niepopularne. Próba 'udowodnienia' danego punktu widzenia wskazuje na spełnianie agendy. Pod tym względem z miejsca duży minus z mojej strony.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- DST
- rasowy masterfulowicz

Trochę się pocę, ale myślę że ogółem będzie warto. Zawsze coś z tego wyniosę.
- Jimmy Boyle
- rasowy masterfulowicz
- DST
- rasowy masterfulowicz
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Mylisz tu chyba uprawianie nauki z jej popularyzowaniem.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑20-07-2023, 11:42Wstępnie jestem trochę rozczarowany... Autor historii świata na dzień dobry w zasadzie przyznaje, że napisał książkę, aby udowodnić jakiś swój punkt widzenia (mianowicie taki, że różnice rozwoju krajów/kontynentów nie mają podstaw biologicznych). Po głowie chodzi mi stwierdzenie ,,naukowiec nigdy nie udowadnia" - jeśli chce się skupić na jakimś polu i je opisać, ignorując całkowicie inne, to nie jest nauka.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Nie rozumiem, mozesz smialo wyjasnic bo moze faktycznie cos myle.WaszJudasz pisze: ↑23-07-2023, 11:31Mylisz tu chyba uprawianie nauki z jej popularyzowaniem.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑20-07-2023, 11:42Wstępnie jestem trochę rozczarowany... Autor historii świata na dzień dobry w zasadzie przyznaje, że napisał książkę, aby udowodnić jakiś swój punkt widzenia (mianowicie taki, że różnice rozwoju krajów/kontynentów nie mają podstaw biologicznych). Po głowie chodzi mi stwierdzenie ,,naukowiec nigdy nie udowadnia" - jeśli chce się skupić na jakimś polu i je opisać, ignorując całkowicie inne, to nie jest nauka.
- TheDude
- mistrz forumowej ceremonii
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Chodzi mi o to, że jeśli ktoś prowadzi badania po to, żeby udowodnić (a nie sprawdzić) jakiś punkt widzenia, to to w oczywisty sposób bardzo źle wróży ich rzetelności, bo wpływa na sam proces ekstrahowania z zastanej rzeczywistości wiedzy na jej temat.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑23-07-2023, 12:44Nie rozumiem, mozesz smialo wyjasnic bo moze faktycznie cos myle.WaszJudasz pisze: ↑23-07-2023, 11:31Mylisz tu chyba uprawianie nauki z jej popularyzowaniem.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑20-07-2023, 11:42Wstępnie jestem trochę rozczarowany... Autor historii świata na dzień dobry w zasadzie przyznaje, że napisał książkę, aby udowodnić jakiś swój punkt widzenia (mianowicie taki, że różnice rozwoju krajów/kontynentów nie mają podstaw biologicznych). Po głowie chodzi mi stwierdzenie ,,naukowiec nigdy nie udowadnia" - jeśli chce się skupić na jakimś polu i je opisać, ignorując całkowicie inne, to nie jest nauka.
Pisanie książki popularnonaukowej z kolei nie wpływa na proces gromadzenia wiedzy, tylko na jej dystrybucję, kształtowanie wiedzy o wiedzy naukowej w umysłach odbiorców. Autor zawsze wybiera jakiś wycinek wiedzy, który chce spopularyzować, jest więc oczywiste, że robi to wedle jakiegoś samodzielnie wybranego lub narzuconego zestawu kryteriów. Nie ma w tym nic osobliwego, a nieuczciwość w publikacjach popularnonaukowych polega nie na tym, że mogą powstawać w celu przekonania czytelnika o prawdziwości takiego czy innego punktu widzenia, tylko na ewentualnym ukrywaniu tego celu. Nieuczciwa książka popularnonaukowa to taka, której autor podaje lub sugeruje cel inny, niż faktycznie jej napisaniu przyświecał, albo fabrykuje lub przemilcza fakty niepasujące do tezy. Diamond byłby więc nieuczciwy, gdyby tego wstępu nie napisał, albo gdyby np. zignorował istnienie obszernego, poważnego piśmiennictwa naukowego dowodzącego, że różnice biologiczne między populacjami Homo sapiens są kluczowe dla zróżnicowania temp i dróg rozwoju ich cywilizacji.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Ok, rozumiem i przyjmuje w sumie, to ma sens
- SODOMOUSE
czyli, gówno daje czytanie takich "punktów widzenia" , skoro i tak jest to literatura, nacechowana indoktrynacją autora.
Czyli myślenie własne, nadal na propsie. Jak zawsze. Sensu ma.
NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Ma sens, chociaz dobrze tez poczytac przeciwne opinie. Ja tam nie mam jeszcze ustalonych pogladow np na to dlaczego Maorysi z Nowej Zelandii z latwoscia podbili okokiczne wyspy.
- SODOMOUSE
o to nie pytałem "Maorysi z Nowej Zelandii z latwoscia podbili okokiczne wyspy", ale Okejka, to rozumjęę jest to vspuczsena
odpoviedź vev internetu studentóv like it.
odpoviedź vev internetu studentóv like it.
NYCHTS
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Niestety nie rozumiem odpowiedzi, ale dla pewnosci wyjasnienze chodzi mi o to, ze ciezko znalezc informacje na pewne tematy w zrozumialy dla laika sposob niz czytanie ksiazek popularnonaukowych, a wlasnym rozumem ciezko ogarnac taki temat jak przytoczony powyzej.
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
- Ascetic
Konkretnie nihilistyczne gówno. O beznadziei i bezcelowości. Wojny.
Tym razem i dla odmiany, w Wietnamie.
EDIT: Z każdą stroną gęstnieje. Bohaterowie się zakleszczają, wojna drąży swoje tunele, w głowach i duszach.

———-
„Minus za zbyt długie i zawiłe zdania.” Pobieżnie złapane w jednej z recek. O tak. Kurwa. Jebany tuman to musiał napisać. Proste zdania, proste myśli/ metafory. Prosty lajf. Najlepiej podany jak na tacy, w dostawie, z płatnością blikiem. Bo tak.
Tym razem i dla odmiany, w Wietnamie.
EDIT: Z każdą stroną gęstnieje. Bohaterowie się zakleszczają, wojna drąży swoje tunele, w głowach i duszach.

———-
„Minus za zbyt długie i zawiłe zdania.” Pobieżnie złapane w jednej z recek. O tak. Kurwa. Jebany tuman to musiał napisać. Proste zdania, proste myśli/ metafory. Prosty lajf. Najlepiej podany jak na tacy, w dostawie, z płatnością blikiem. Bo tak.
Poro
- ŚWIAT BEZ KOŃCA