Co teraz czytacie? v.2

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

Re: Co teraz czytacie? v.2

23-03-2018, 01:02

Obrazek

Good stuff
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

23-03-2018, 06:04

Hatefire pisze:No fajnie, że za pisanie o reformacji bierze się koleś, który nie ma wykształcenia czy wiedzy w temacie.
Teraz taka moda, że książki o historii piszą ludzie bez wiedzy ani wykształcenia historycznego, o archeologii piszą ludzie beż wiedzy ani wykształcenia archeologicznego (wysyp książek o turbosłownianach i wielkiej lechii), o zdrowiu piszą ludzie bez wiedzy ani skończonej medycyny, itd. No ale każdy może pisać co mu się podoba, tylko potem beka z ludzi którzy to czytają.
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

23-03-2018, 07:16

Rejwan pisze: Teraz taka moda, że książki o historii piszą ludzie bez wiedzy ani wykształcenia historycznego, o archeologii piszą ludzie beż wiedzy ani wykształcenia archeologicznego (wysyp książek o turbosłownianach i wielkiej lechii), o zdrowiu piszą ludzie bez wiedzy ani skończonej medycyny, itd. No ale każdy może pisać co mu się podoba, tylko potem beka z ludzi którzy to czytają.
No ja tutaj widz ewidentny przytyk do twórczości Jana Tomasz Grossa.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-03-2018, 08:43

Hatefire pisze:No fajnie, że za pisanie o reformacji bierze się koleś, który nie ma wykształcenia czy wiedzy w temacie.
Po czym wnosisz, ze nie ma wiedzy? Wiedza to cos zarezerwowanego wylacznie dla wyksztalconych formalnie?
woodpecker from space
Heretyk

23-03-2018, 09:28

Obrazek
Awatar użytkownika
Hatefire

23-03-2018, 09:57

Triceratops pisze:[Po czym wnosisz, ze nie ma wiedzy? Wiedza to cos zarezerwowanego wylacznie dla wyksztalconych formalnie?
Tak się składa że przekartkowałem. Czysta publicystyka z punktu widzenia ortodoksji katolickiej. Oczywiście nie odbieram mu prawa do takich albo innych poglądów, tylko nie rozumiem czemu sprzedają to jaką książkę historyczną. Historii niema tam za wiele, za to dużo polemiki na gruncie dogmatów religijnych.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-03-2018, 10:11

Hatefire pisze:
Triceratops pisze:[Po czym wnosisz, ze nie ma wiedzy? Wiedza to cos zarezerwowanego wylacznie dla wyksztalconych formalnie?
Tak się składa że przekartkowałem. Czysta publicystyka z punktu widzenia ortodoksji katolickiej. Oczywiście nie odbieram mu prawa do takich albo innych poglądów, tylko nie rozumiem czemu sprzedają to jaką książkę historyczną. Historii niema tam za wiele, za to dużo polemiki na gruncie dogmatów religijnych.
Zawartosci nie znam, autora nie bronie jakby co, tylko podjalem temat tej wiedzy i wyksztalcenia. Skonczenie jakichs studiow w temacie nie gwarantuje napisania ksiazki, bo co taki swiezo upieczony napisze, jak wszystko co wie jest w ksiazkach, z ktorych sie uczyl? Znam wiele takich osob, ktore konczac studia uwazaja sie za "skonczone" w aspekcie posiadania wiedzy. Skonczyly studia i uwazaja, ze wiedza wszystko w temacie, potem taki zostaje wykladowca i wtlacza to samo kolejnym - kto ma pisac ksiazki i o czym? Ksiazke o czyms wiecej moze wydac wylacznie pasjonat, fanatyk, uparty poszukiwacz itp. Oczywiscie nie odnosze sie do tresci tej akurat ksiazki, jezeli jest jak piszesz i autor wtlacza swoje poglady w te tresci historyczne to zupelnie inna bajka, wynikajaca nie z wiedzy a raczej przekonan, a te akurat kazdy ma i moze i tym pisac ksiazki. Np nie wiem czy Ziemkiewicz jest historykiem z wyksztalcenia ale Zlowrogi Cien Marszalka czyta sie calkiem niezle.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Hatefire

23-03-2018, 10:26

Triceratops pisze:Zawartosci nie znam, autora nie bronie jakby co, tylko podjalem temat tej wiedzy i wyksztalcenia. Skonczenie jakichs studiow w temacie nie gwarantuje napisania ksiazki, bo co taki swiezo upieczony napisze, jak wszystko co wie jest w ksiazkach, z ktorych sie uczyl? Znam wiele takich osob, ktore konczac studia uwazaja sie za "skonczone" w aspekcie posiadania wiedzy. Skonczyly studia i uwazaja, ze wiedza wszystko w temacie, potem taki zostaje wykladowca i wtlacza to samo kolejnym - kto ma pisac ksiazki i o czym? Ksiazke o czyms wiecej moze wydac wylacznie pasjonat, fanatyk, uparty poszukiwacz itp. Oczywiscie nie odnosze sie do tresci tej akurat ksiazki, jezeli jest jak piszesz i autor wtlacza swoje poglady w te tresci historyczne to zupelnie inna bajka, wynikajaca nie z wiedzy a raczej przekonan, a te akurat kazdy ma i moze i tym pisac ksiazki. Np nie wiem czy Ziemkiewicz jest historykiem z wyksztalcenia ale Zlowrogi Cien Marszalka czyta sie calkiem niezle.
Nie ma tematu. Źle sformułowałem zarzut. Chodziło mi o to że publicystykę sprzedaje się jako książkę historyczną.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

24-03-2018, 07:34

Nadrabianie zaległości prasowych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Heretyk

24-03-2018, 13:06

Triceratops pisze:Obrazek
Obrazek
Macie pozdrowienia od plastka
identyczny zestaw
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

24-03-2018, 16:30

Obrazek
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

25-03-2018, 08:06

Obrazek

Zajebisty.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
SATYROS
w mackach Zła

25-03-2018, 08:17

Heretyk pisze:
Triceratops pisze:Obrazek
Obrazek
Macie pozdrowienia od plastka
identyczny zestaw
O, nowy NEXUS. Dzisiaj muszę zakupić!
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

25-03-2018, 10:02

Chłopcy, dobry news przynoszę. Na początku maja ukaże się wznowienie "Związku żydowskich policjantów" Michaela Chabona.
Wyszło to u nas kilka lat temu i mam wrażenie przemknęło bez większej uwagi. A szkoda, bo to bardzo dobra powieść, gatunkowo lokująca się gdzieś na styku czarnego kryminału i historii alternatywnej.
Żydowscy wygnańcy z Europy ogarniętej II wojną światową osiedlili się na Alasce. W 1948 r. dołączyli do nich Żydzi, którzy przegrali walkę o Erec Israel i zostali wyrzuceni z Palestyny. Amerykański Kongres przyznał jednak Żydom prawa do Kolonii Sitka jedynie na 60 lat, który to termin właśnie upływa i niebawem alaskańscy Żydzi znów staną się bezdomni. Niektórzy policjanci być może zachowają swoje miejsca pracy, pod warunkiem, że nie będą się zbytnio przejmować swoją pracą. Na przykład tragicznie zmarłym Emanuelem Laskerem, który był wprawdzie genialnym szachistą, ale nie tym, który urodził się w 1868 r. Uparty Lansman podąża tropem fałszywego Laskera, a przy okazji także śladami starszego kolegi po fachu, Philipa Marlowe’a. Pije, pali, obrywa i filozofuje jak on; szachów wprawdzie nienawidzi, ale nienawiścią bardzo zbliżoną do miłości. Pozornie zwykłe śledztwo zatacza coraz szersze kręgi. Ze zmarłym związani są chasydzcy gangsterzy, byli i aktualni agenci rozmaitych służb wywiadowczych, a także mnóstwo zwykłych ludzi, którym nie odmówił swojego błogosławieństwa. Sprawdzając kolejne domysły, Landsman pakuje się w kabałę, z której naprawdę trudno ujść z życiem.
Plastek rekomenduje.
Wolę kakaową dziurę!!
Necropunk
w mackach Zła

25-03-2018, 12:12

W końcu krakowski Nomos wznowił:

Obrazek
Awatar użytkownika
Wrzesień
rozkręca się

25-03-2018, 20:30

Plastek pisze:Obrazek

Zajebisty.

Tak jest. Właśnie dziś przeczytałem, dobra rzecz.
Karkasonne

25-03-2018, 22:10

Plastek, czytasz też klasyczne książki z powiedzmy XIX w. wstecz, czy tylko współczesne?
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

25-03-2018, 22:14

Karkasonne pisze:Plastek, czytasz też klasyczne książki z powiedzmy XIX w. wstecz, czy tylko współczesne?
A zdarza ci się czytać moje posty, nie tylko w tym temacie? Jasno z nich wynika, że bardzo cenię klasykę. A dlaczego pytasz? Czyżby w planach była kawa, rozmowa o Rabelaisie i dziki seks?
Wolę kakaową dziurę!!
Karkasonne

25-03-2018, 22:18

Po tym co powiedziałeś o Cervantesie to kozy Ci pasać, a nie ze mną o Rabelaisie rozmawiać. Bardziej bym Cię potestował z powieści łotrzykowskiej, ale teraz myślałem akurat o tym, że musisz przeczytać taką jedną książkę. Stara i długa, i trochę zjadły ją już robaki, w czym przypuszczalnie przypomina trochę kutasa Twojej starej. Tak więc nie wiem czy podołasz. Zobacz ostatni mój post tutaj i powiedz czy czytałeś. Pewnie nie bo wolisz polskie fantasy.

EDIT: Poza tym właśnei się obudziłem, siemanko z rana forumowicze.
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

25-03-2018, 22:24

Karkasonne pisze:Po tym co powiedziałeś o Cervantesie to kozy Ci pasać, a nie ze mną o Rabelaisie rozmawiać. Bardziej bym Cię potestował z powieści łotrzykowskiej, ale teraz myślałem akurat o tym, że musisz przeczytać taką jedną książkę. Stara i długa, i trochę zjadły ją już robaki, w czym przypuszczalnie przypomina trochę kutasa Twojej starej. Tak więc nie wiem czy podołasz. Zobacz ostatni mój post tutaj i powiedz czy czytałeś. Pewnie nie bo wolisz polskie fantasy.
Widzę ten post, ale czy to po polsku je dostępne? Bo czytać to ja jeno po polsku, angielsku i trochę ostatnio íslensku próbuję.
I co masz do polskiej fantasy wagabundo?
Wolę kakaową dziurę!!
ODPOWIEDZ