Medard pisze: ↑01-02-2021, 01:13
Headcrab pisze: ↑01-02-2021, 00:40
Medard pisze: ↑31-01-2021, 23:31
Można więcej informacji o co się rozchodzi, tak na poziomie człowieka wkręcajacego śrubki?
Co temu Coopermanu się stało?
https://www.zthreee.com/Gamestop-historia/
Tu ktoś ładnie wyjaśnił, ja nie mam pojęcia o giełdzie, a po tym tekście wszystko dla mnie jasne. Ostrzegam że jest trochę czytania.
Tak w dużym skrócie:
Fundusz pożyczył akcje Gamestop od brokera, sprzedał je, po to by za jakiś czas kupić je za niższą cenę, zarobić i oddać akcje. Problem jest w tym że przegięli i pożyczyli tych akcji zdecydowanie za dużo. Ktoś sprytny to zauważył, info poszło w świat, dużo ludzi kupiło akcje i podbiło cenę. Ponieważ akcje trzeba oddać, fundusz musi odkupić je w mocno zawyżonej cenie. No i tyle, szaraczki mocno do przodu, fundusz mocno do tyłu.
*już nie pamiętam czy to był jeden fundusz czy było ich więcej, nie wiem też do kiedy trzeba odkupić akcje by je oddać
Dzięki, przeczytałem, za późna godzina, żeby to ogarnąć całościowo, ale sprawa jest ciekawa.
Z ciekawych rzeczy to Citadel musiał dofinansować Melvina ponad 2 mld USD żeby nie zaliczyli bankructwa. Po czym te 2 mld wyparowało. W Polsce ekipa Rafała Zaorskiego i reszta ludzi wycisnęła fundusze z szortów na CD projekcie (w tym Melvina, ktory też tam miał szorta xd). Z szortami o tyle jest problem dla funduszy, że nie dość że muszą oddać te akcje, to Melvin gral szorta na 120% ilosci akcji XD jakim cudem kurwa??? Przecież to nie ma jakiegokolwiek związku z realnym światem. Sporo ludzi obstawia ze w poniedzialek maja zapadalnosc kontraktu I beda musieli odkupic te akcje po kosmicznych cenach. Warto obserwowac Bo juz teraz ta akcja przeszla do historii rynkow finansowych, a wyglada na to ze to jeszcze nie koniec. Nawet jak grubasy wyjda z tego obronna ręką to mleko się rozlało.
Kol 535 pytał jaki to ma wpływ na normalnego człowieka - te fundusze grają na upadek gospodarek w których funkcjonują. Mają media, mają HFT, manipulują gospodarka jak zechcą, ustawiając rynek. 2008 chyba JPM i GS zarobiły na kosmiczne kwoty na kryzysie doprowadzając do sytuacji gdzie tysiące ludzi traciło całe dobytki życia. Poczytaj co ludzie piszą na WSB, większość osób nawet nie chce zarobić, tylko trzyma akcje GME tylko po to by im dojebac i się zemscic. GME zleci w dół bardzo szybko, ale oni trzymają te akcje mimo to. Dla mnie fajna sprawa choć pewnie i tak się nie uda. Natomiast czubki z WSB wyciągną wnioski, zmienia taktykę i będzie jazda od nowa za jakiś czas.
Tak jak pisałem, naprawdę warto obserwować co się dzieje.