POlitykowanie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Re: POlitykowanie
Powiedział gość który najczęściej zagląda innym do kieszeni xD
- Medard
Ale zarobek dla maluczkich konkretny, udało im się wykorzystać znajomość zasad gry, mimo wszystko. Jakiś typ z 43 tyś. dolarów jeszcze na papierze, ale już jest milionerem i będzie nawet wtedy, gdy rekord będzie niższy niż się zapowiada, dodatkowo typy z funduszu wykazały, że się nie znają na firmach z sektora gier, głowy pewnie polecą, bo straty będą.
@535 Poza tym mali mają prawo się cieszyć. Gdy gruba ryba wyrucha biednych i kupi sobie nowy dom na Florydzie to też się cieszy, więc nie widzę problemu, takie są zasady tej gry. Tym razem mniejszy je ogarnął i stąd nerw u bogatych, zdają sobie sprawę, że małe pieniądze plus informacja, ale razem mogą też wiele namieszać.
@535 Poza tym mali mają prawo się cieszyć. Gdy gruba ryba wyrucha biednych i kupi sobie nowy dom na Florydzie to też się cieszy, więc nie widzę problemu, takie są zasady tej gry. Tym razem mniejszy je ogarnął i stąd nerw u bogatych, zdają sobie sprawę, że małe pieniądze plus informacja, ale razem mogą też wiele namieszać.
Ostatnio zmieniony 01-02-2021, 08:54 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Medard
I teraz pytanie, czy USA to państwo prawa i maluczcy tym razem zarobią, czy fundusze zadziałają z odwiecznym prawem znanym z polskiego już klasyka:
Ostatnio zmieniony 01-02-2021, 08:56 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Komu zaglądam do kieszeni zakłamana katolska kurwo? Jako obywatel tego państwa mam prawo wiedzieć na co przepierdalane są pieniądze ze szkatuły. Mam prawo nawet nie zgadzać się z niektórymi wydatkami. Masz jakieś wątpliwości w tej sprawie rzadki klocku?
Niczego nie zrozumiałeś, ale nie chce mi się już tłumaczyć. Masz rację. Niech się Jasio z pegeeru cieszy, bo ktoś dzisiaj na Florydzie nie otworzy siódmego szampana. Jest kurła satysfakszyn. Wszystko to widzisz z tego balkonu vel tarasu? Odśnieżyłeś chociaż, żeby się nie wyjebać na płytki? Solo se posyp.Medard pisze: ↑01-02-2021, 08:38
-
- rasowy masterfulowicz
Chryste jakie pierdolenie... Chodzi o to, zeby w koncu uwalic mozliwosc szortow na absurdalnych poziomach. Radosc maluczkich - oczywiscie, ze tak! Frustracja? Jak najbardziej. Skoro nie dość, że manipulują rynkiem, cenami (przypomne tylko jak wywindowali kontrakty na ryz, soje itp, w kilku krajach wystapila kleska glodu), i w momencie gdy szaraki zaczynaja grac w ich gre, lamie sie prawo zeby to ukrocic to jak tu nie byc sfrustrowanym?535 pisze: ↑01-02-2021, 08:08
Nie zrozumiałeś kompletnie mojego wpisu. Ja mniej więcej orientuję się co jest grane. Pytałem natomiast o zabawną radość maluczkich. Po tym co napisałeś widzę, że wynika z frustracyjki. Zemsty, koterie, wielka finansjera. Dysnastia normalnie. Mój sąsiad jak się budował pierdolnął sobie takie schody na dwie strony. Nazwaliśmy go carringtonem. Zresztą umarł chłop jakoś na jesieni. W każdym razie to były takie schody na miarę naszych możliwości Betonowe, wielkie, dumne schody do domu kostki. Tak. Facet budował dom kostkę w 1995. Na szczęście przyszedł mądry inżynier i przekonał sąsiada, żeby te schody wziął i rozpierdolił. I tak się zresztą stało. Jaki z tego morał? Właściwie żaden. Tak mi się przypomniało to napisałem.
Tez mnie to ciekawi. To jest o tyle ciekawe, ze Biden zostal wybrany w dużej mierze glosami skrajnej lewicy i w tym wypadku mam nadzieję, że mu nie odpuszczą.
KVLT lizania CZASZKI
-
- rasowy masterfulowicz
Naprawde, zaczynam miec wrazenie, ze jestes postacią ze Świata wg Kiepskich. Medard ma 100% racji.535 pisze: ↑01-02-2021, 09:10Niczego nie zrozumiałeś, ale nie chce mi się już tłumaczyć. Masz rację. Niech się Jasio z pegeeru cieszy, bo ktoś dzisiaj na Florydzie nie otworzy siódmego szampana. Jest kurła satysfakszyn. Wszystko to widzisz z tego balkonu vel tarasu? Odśnieżyłeś chociaż, żeby się nie wyjebać na płytki? Solo se posyp.Medard pisze: ↑01-02-2021, 08:38
KVLT lizania CZASZKI
Nie denerwuj się blejk. Ja tylko szydzę z tutejszych karingtonów. Miej swą chwilę satysfakcji. Tyle twojego. Ja sobie tymczasem naparzę herbaty ze sokiem malinowym własnoręcznej roboty. Wielki mi kurwa biznes.Pan_Kimono pisze: ↑01-02-2021, 09:18Naprawde, zaczynam miec wrazenie, ze jestes postacią ze Świata wg Kiepskich. Medard ma 100% racji.535 pisze: ↑01-02-2021, 09:10Niczego nie zrozumiałeś, ale nie chce mi się już tłumaczyć. Masz rację. Niech się Jasio z pegeeru cieszy, bo ktoś dzisiaj na Florydzie nie otworzy siódmego szampana. Jest kurła satysfakszyn. Wszystko to widzisz z tego balkonu vel tarasu? Odśnieżyłeś chociaż, żeby się nie wyjebać na płytki? Solo se posyp.Medard pisze: ↑01-02-2021, 08:38
-
- rasowy masterfulowicz
no i po co te teksty o karingtonach? ale cie musi bolec dupa, z kazdego postu to sie wylewa. Polactwo miliard. Dobra eot bo szkoda czadu na to pierdolenie spod kibla w korytarzu kiepskich.
Rozesmialem sie:D koles za hajs x gme wynajal telebim na timesquare XD
https://streamable.com/2kwzyl
KVLT lizania CZASZKI
- Medard
Zrozumiałe, że większość nie będzie z tego nic miała, ale kto zabroni się dobrze bawić?
Szczególnie, że reguły gry są zachowane. Poza tym, to nie do końca tak, że to tylko mali w tym uczestniczą, w pewnym momencie pojawił się też średni inwestor i jednocześnie człowiek z zarządu tej firmy, który ciągnie tych mniejszych. Gość dobrze to rozgrywa, kolejny średni zostanie grubym, przecież to typowe dla giełdy.
Proponuję poczytać ilu znanych inwestorów w historii szczeliło we samobója. A może ktoś im zrobił tego szczała.
Szczególnie, że reguły gry są zachowane. Poza tym, to nie do końca tak, że to tylko mali w tym uczestniczą, w pewnym momencie pojawił się też średni inwestor i jednocześnie człowiek z zarządu tej firmy, który ciągnie tych mniejszych. Gość dobrze to rozgrywa, kolejny średni zostanie grubym, przecież to typowe dla giełdy.
Proponuję poczytać ilu znanych inwestorów w historii szczeliło we samobója. A może ktoś im zrobił tego szczała.
Jesteś chłopcze normalny? Jaki znowu ból dupy? Ty sobie raczysz szydzić z pank roka i aplikacji jaboli, a ja z rekinów finansjery twego pokroju. To jest forum. Beztroska wymiana spostrzeżeń. Zaparz se ziółek i nie przynudzaj.Pan_Kimono pisze: ↑01-02-2021, 09:38no i po co te teksty o karingtonach? ale cie musi bolec dupa, z kazdego postu to sie wylewa. Polactwo miliard. Dobra eot bo szkoda czadu na to pierdolenie spod kibla w korytarzu kiepskich.
-
- rasowy masterfulowicz
+1, z małą uwagą co do reguł. Złamali je, blokujac możliwość kupna GME AMC itp. Wiec wkurw jest tym wiekszy.Medard pisze: ↑01-02-2021, 09:41Zrozumiałe, że większość nie będzie z tego nic miała, ale kto zabroni się dobrze bawić?
Szczególnie, że reguły gry są zachowane. Poza tym, to nie do końca tak, że to tylko mali w tym uczestniczą, w pewnym momencie pojawił się też średni inwestor i jednocześnie człowiek z zarządu tej firmy, który ciągnie tych mniejszych. Gość dobrze rozgrywa, kolejny średni zostanie grubym, przecież to typowe dla giełdy.
Tu jest swietne podsumowanie tegoco sie dzieje:
https://www.youtube.com/watch?v=jQDHWu32W7o
KVLT lizania CZASZKI
-
- rasowy masterfulowicz
Jaki rekin finansjery kretynie? Daruj sobie swoje projekcje bo to naprawdę smutne się robi. Idź do lekarza, porozmawiaj z kims. Kazdy twoj post to jakies zale wysrywy i przytyki do innych. Zamiast forum potrzebny ci psycholog. Zegnam535 pisze: ↑01-02-2021, 09:42Jesteś chłopcze normalny? Jaki znowu ból dupy? Ty sobie raczysz szydzić z pank roka i aplikacji jaboli, a ja z rekinów finansjery twego pokroju. To jest forum. Beztroska wymiana spostrzeżeń. Zaparz se ziółek i nie przynudzaj.Pan_Kimono pisze: ↑01-02-2021, 09:38no i po co te teksty o karingtonach? ale cie musi bolec dupa, z kazdego postu to sie wylewa. Polactwo miliard. Dobra eot bo szkoda czadu na to pierdolenie spod kibla w korytarzu kiepskich.
Tak, gardze żulpunkami bo znam to towarzystwo dobrze. Cos jak skiny walace heroine na dworcu we wroclawiu. Ta sama bajka. Walka z systemem w obszczanych spodniach i zarzyganej katanie. Wege kotlety zmienią świat i bedzie kumbaja.
KVLT lizania CZASZKI
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
to są dość pocieszne wynurzenia xD
a są tu praktycy, którzy przepracowali x lat w biurach maklerskich i jak na moje oko mają większą wiedzę, niż czesiu kimono co się podjarał bo jest tag na reddicie LOL jak nie z tytułu praktyki to np. z tytułu praktyki + np. papierów. czyli już po raz drugi ta sama akcja u cześka dzieciucha. nic nie wie, ale napisze
i jeszcze jedna rzecz. to jest naprawdę kosmiczne miejsce. wbija jakiś dzieciuch i opowiada dyrdymały a jak się piekli LOL
reszta jak wrócę z pogrzebu i się obrobię.
a są tu praktycy, którzy przepracowali x lat w biurach maklerskich i jak na moje oko mają większą wiedzę, niż czesiu kimono co się podjarał bo jest tag na reddicie LOL jak nie z tytułu praktyki to np. z tytułu praktyki + np. papierów. czyli już po raz drugi ta sama akcja u cześka dzieciucha. nic nie wie, ale napisze

i jeszcze jedna rzecz. to jest naprawdę kosmiczne miejsce. wbija jakiś dzieciuch i opowiada dyrdymały a jak się piekli LOL
Ostatnio zmieniony 01-02-2021, 09:54 przez Wacław, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- rasowy masterfulowicz
nastepny zjeb. Skad wiesz ile ja przepracowałem na rynkach finansowych? I spoko, chetnie przeczytam co maja koledzy do napisania. Idz polerowac sobie berło z 535 ten sam poziom. Ładnie jestescie zjebani. Wy w ogole macie jakichs znajomych? Bo brzmicie jak stare smutne baby ktorym zycie dokopalo.Z toba juz raz usilowalem rozmawiac i ta sama pizdowata taktyka co betoniarz, co post insynuacje i wyzwiska a potem udawanie ze nic sie nie stalo. Zegnam pajacu, i wspolczuje zycia, tobe lub twojej rodzinie ktora musi sie meczyc z takim zjebem.Wacław pisze: ↑01-02-2021, 09:50to są dość pocieszne wynurzenia xD
a są tu praktycy, którzy przepracowali x lat w biurach maklerskich i jak na moje oko mają większą wiedzę, niż czesiu kimono co się podjarał bo jest tag na reddicie LOL jak nie z tytułu praktyki to np. z tytułu praktyki + np. papierów.
KVLT lizania CZASZKI
Strasznie jesteś nerwowy , taki rozedrgany. Chyba ci giełda szkodzi. Czy ja ciebie proszę o konsultację lekarską? Uporządkujmy zanim nam się to rozmyje. Szydziłeś z jabcokowych pankowców. Potem ja szydziłem z tutejszego biznesu i frustratów radujących sie z tego, że jakaś baba wywaliła się na nieodśnieżonym chodniku. Na końcu ty się zesrałeś i prujesz się do mnie, wyzywając od kretynów. Naprawdę dobrze dzisiaj spałeś kimono? Skocz po relanium tylko nie bierz za dużo , bo cię jeszcze bardziej otępi i będzie czkawka. Widziałem jak działa ten specyfik na znajomych pankowców, także radzę z dobrego serca.Pan_Kimono pisze: ↑01-02-2021, 09:47Jaki rekin finansjery kretynie? Daruj sobie swoje projekcje bo to naprawdę smutne się robi. Idź do lekarza, porozmawiaj z kims. Kazdy twoj post to jakies zale wysrywy i przytyki do innych. Zamiast forum potrzebny ci psycholog. Zegnam535 pisze: ↑01-02-2021, 09:42Jesteś chłopcze normalny? Jaki znowu ból dupy? Ty sobie raczysz szydzić z pank roka i aplikacji jaboli, a ja z rekinów finansjery twego pokroju. To jest forum. Beztroska wymiana spostrzeżeń. Zaparz se ziółek i nie przynudzaj.Pan_Kimono pisze: ↑01-02-2021, 09:38no i po co te teksty o karingtonach? ale cie musi bolec dupa, z kazdego postu to sie wylewa. Polactwo miliard. Dobra eot bo szkoda czadu na to pierdolenie spod kibla w korytarzu kiepskich.
Tak, gardze żulpunkami bo znam to towarzystwo dobrze. Cos jak skiny walace heroine na dworcu we wroclawiu. Ta sama bajka. Walka z systemem w obszczanych spodniach i zarzyganej katanie. Wege kotlety zmienią świat i bedzie kumbaja.
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
xDPan_Kimono pisze: ↑01-02-2021, 09:53nastepny zjeb. Skad wiesz ile ja przepracowałem na rynkach finansowych? I spoko, chetnie przeczytam co maja koledzy do napisania. Idz polerowac sobie berło z 535 ten sam poziom. Ładnie jestescie zjebani. Wy w ogole macie jakichs znajomych? Bo brzmicie jak stare smutne baby ktorym zycie dokopalo.Z toba juz raz usilowalem rozmawiac i ta sama pizdowata taktyka co betoniarz, co post insynuacje i wyzwiska a potem udawanie ze nic sie nie stalo. Zegnam pajacu, i wspolczuje zycia, tobe lub twojej rodzinie ktora musi sie meczyc z takim zjebem.Wacław pisze: ↑01-02-2021, 09:50to są dość pocieszne wynurzenia xD
a są tu praktycy, którzy przepracowali x lat w biurach maklerskich i jak na moje oko mają większą wiedzę, niż czesiu kimono co się podjarał bo jest tag na reddicie LOL jak nie z tytułu praktyki to np. z tytułu praktyki + np. papierów.
nic nie przepracowałeś. nie masz żadnej licencji. ani jednej, ani drugiej. bo jakbyś miał, to byś wiedział, że piszesz pierdoły. a skąd wiem? haha. się domyśl.
a jak będziesz grzeczny to może podeślę tobie jakieś materiały. poduczysz się troszkę. może nawet zachcesz zrobić jedną, czy drugą licencję. (choć złote zcasy minęły bezpowrotnie, kiedy posiadanie ich miało sens) i się oduczysz pisać o rzeczach, po raz kolejny o których zwyczajnie nie masz pojęcia. bo reddit ma tyle wspólnego z ... jak ty z nie byciem przegrywem.
a betoniarz by cię zjadł i wysrał. na poziomie finansowym. a sobie nie będę pisał LOL <nawet tumanie nie potrafisz czytać pomiędzy wierszami>
-
- rasowy masterfulowicz
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
od razu widać, że internetowy inwestor. taki z wykopu lub reddita xDPan_Kimono pisze: ↑01-02-2021, 03:46Z ciekawych rzeczy to Citadel musiał dofinansować Melvina ponad 2 mld USD żeby nie zaliczyli bankructwa. Po czym te 2 mld wyparowało. W Polsce ekipa Rafała Zaorskiego i reszta ludzi wycisnęła fundusze z szortów na CD projekcie (w tym Melvina, ktory też tam miał szorta xd). Z szortami o tyle jest problem dla funduszy, że nie dość że muszą oddać te akcje, to Melvin gral szorta na 120% ilosci akcji XD jakim cudem kurwa??? Przecież to nie ma jakiegokolwiek związku z realnym światem. Sporo ludzi obstawia ze w poniedzialek maja zapadalnosc kontraktu I beda musieli odkupic te akcje po kosmicznych cenach. Warto obserwowac Bo juz teraz ta akcja przeszla do historii rynkow finansowych, a wyglada na to ze to jeszcze nie koniec. Nawet jak grubasy wyjda z tego obronna ręką to mleko się rozlało.Medard pisze: ↑01-02-2021, 01:13Dzięki, przeczytałem, za późna godzina, żeby to ogarnąć całościowo, ale sprawa jest ciekawa.Headcrab pisze: ↑01-02-2021, 00:40
https://www.zthreee.com/Gamestop-historia/
Tu ktoś ładnie wyjaśnił, ja nie mam pojęcia o giełdzie, a po tym tekście wszystko dla mnie jasne. Ostrzegam że jest trochę czytania.
Tak w dużym skrócie:
Fundusz pożyczył akcje Gamestop od brokera, sprzedał je, po to by za jakiś czas kupić je za niższą cenę, zarobić i oddać akcje. Problem jest w tym że przegięli i pożyczyli tych akcji zdecydowanie za dużo. Ktoś sprytny to zauważył, info poszło w świat, dużo ludzi kupiło akcje i podbiło cenę. Ponieważ akcje trzeba oddać, fundusz musi odkupić je w mocno zawyżonej cenie. No i tyle, szaraczki mocno do przodu, fundusz mocno do tyłu.
*już nie pamiętam czy to był jeden fundusz czy było ich więcej, nie wiem też do kiedy trzeba odkupić akcje by je oddać
Kol 535 pytał jaki to ma wpływ na normalnego człowieka - te fundusze grają na upadek gospodarek w których funkcjonują. Mają media, mają HFT, manipulują gospodarka jak zechcą, ustawiając rynek. 2008 chyba JPM i GS zarobiły na kosmiczne kwoty na kryzysie doprowadzając do sytuacji gdzie tysiące ludzi traciło całe dobytki życia. Poczytaj co ludzie piszą na WSB, większość osób nawet nie chce zarobić, tylko trzyma akcje GME tylko po to by im dojebac i się zemscic. GME zleci w dół bardzo szybko, ale oni trzymają te akcje mimo to. Dla mnie fajna sprawa choć pewnie i tak się nie uda. Natomiast czubki z WSB wyciągną wnioski, zmienia taktykę i będzie jazda od nowa za jakiś czas.
Tak jak pisałem, naprawdę warto obserwować co się dzieje.
kurde. może przekleję. pośmieją się.
- Medard
Jak zwykle dyskusja zeszła z jednego przypadku na szerokie biznesowe wody...
Imo, ani jedna piosenka Dezertera nie zmieni drastycznie Świata, ani jedna porażka grubych ryb inwestycyjnych.
Imo, ani jedna piosenka Dezertera nie zmieni drastycznie Świata, ani jedna porażka grubych ryb inwestycyjnych.