nosz kurwa, a teraz to niby jest inaczej :DMedard pisze: Gdyby oświata, służba zdrowia i parę innych rzeczy było 100% płatnych, większość naszego społeczeństwa z dużym trudem umiałaby tylko czytać i pisać oraz wykonywać najprostsze zawody.
POlitykowanie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- Jimmy Boyle
- rasowy masterfulowicz
Re: POlitykowanie
-
- zahartowany metalizator
+1.Pacjent pisze:To mit, że gdy nie ma państwowej oświaty to ludzie niczego się nie uczą i nic nie umieją. Jest wręcz przeciwnie tzn. większość tzw. humanistów zamiast siedzieć za biurkami przyuczyłaby się do pożytecznych zawodów i stanowiłaby wartość na rynku pracy.Medard pisze:Prodi nie ma nic za darmo, tylko zmienia się płatnik.
Gdyby oświata, służba zdrowia i parę innych rzeczy było 100% płatnych, większość naszego społeczeństwa z dużym trudem umiałaby tylko czytać i pisać oraz wykonywać najprostsze zawody.
- Prodi
- postuje jak opętany!
Przy takim założeniu pełna zgoda, ale rozumiem że Tobie Medardzie wszystko się bilansuje ("co państwo ode mnie zabiera" - - "co mi państwo daje w zamian")? Bo mi niekoniecznie. Temat rzeka w sumie.Medard pisze:Prodi nie ma nic za darmo, tylko zmienia się płatnik.
Gdyby oświata, służba zdrowia i parę innych rzeczy było 100% płatnych, większość naszego społeczeństwa z dużym trudem umiałaby tylko czytać i pisać oraz wykonywać najprostsze zawody.
...to kawa i herbata zrobiły z ciebie szmatę...
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Oczywistosc, bez dwutlenku wegla nie zachodzi fotosynteza, im wiecej dwutlenku wegla tym wiekszy wzrost roslin, poza tym wg najnowszych danych puszcza amazonska sie regeneruje. Dlatego nie rozumiem dlaczego nerwowy mowi, ze wojtek sadzi kocopoly.mistrzsardu pisze:O to, to. Najpierw była "dziura ozonowa" później "efekt cieplarniany" (szczególnie w USA, gdzie w niektórych stanach temperatury spadają do -40 stopni) , który stopniowo jest wypierany przez "zmiany klimatyczne". I handel uprawnieniami do emisji CO2 się rozkręca, o nic więcej tu nie chodzi.Triceratops pisze:Efekt cierplarniany to sciema dla niedojebow
woodpecker from space
- Triceratops
No nie dokonca, najlepszy biznes to zaczal Jezus tracac przytomnosc na krzyzu a potem sie ewakuujac z komory grobowej. Oficjalnie pierdolnal w kalendarz a garstka cwaniakow robi na tym gigantyczna kaseJimmy Boyle pisze:jednocześnie, najlepszy biznes w dziejach ludzkości :)Triceratops pisze:Efekt cierplarniany to sciema dla niedojebow
Noble to ostatnio byly wreczane nawet za to, ze czarnuch zostal prezydentem, wiec pewnie jak jakas ameba zostanie to tez dostanie ;)mistrzsardu pisze:Noble były wręczane za to ;)Jimmy Boyle pisze:jednocześnie, najlepszy biznes w dziejach ludzkości :)Triceratops pisze:Efekt cierplarniany to sciema dla niedojebow
woodpecker from space
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
Tak to zbyt długa dyskusja na co idą publiczne pieniądze. Tylko, że często gęsto to ludzie sami chcą je wydawać na głupoty, u mnie jak jest budżet partycypacyjny to wygrywają tematy mało istotne jak place zabaw dla psów (zwierząt a nie policji).Prodi pisze:Przy takim założeniu pełna zgoda, ale rozumiem że Tobie Medardzie wszystko się bilansuje ("co państwo ode mnie zabiera" - - "co mi państwo daje w zamian")? Bo mi niekoniecznie. Temat rzeka w sumie.Medard pisze:Prodi nie ma nic za darmo, tylko zmienia się płatnik.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- uglak
jak widze zrozumienie mechanizmow dzialania panstwa i spoleczenstw sporej czesci anarchizujacych forumowiczow to chetnie wyslalbym ich karnie na co najmniej licencjat z politologii :P
Guilty of being right
- Prodi
- postuje jak opętany!
W czymem zawinił, oświeć mnie wykształcony, oczytany kolego :)uglak pisze:jak widze zrozumienie mechanizmow dzialania panstwa i spoleczenstw sporej czesci anarchizujacych forumowiczow to chetnie wyslalbym ich karnie na co najmniej licencjat z politologii :P
- Nerwowy
Zgadzam się, że temat globalnego ocieplenia jest mocno wykorzystywany politycznie a najpotężniejsze światowe organizacje pod pretekstem ekologii zrobiły z niego świetną maszynkę do zarabiania pieniędzy. Nie jest to jednak powód żeby kompletnie olać kwestię emisji gazów cieplarnianych, zanieczyszczenia powietrza i przy okazji wyciąć w pizdu wszystkie drzewa w imię walki o święte prawo własności jak to proponuje WC. To zwyczajnie krótkowzroczne, głupie działanie na zasadzie "na złość babci odmrożę sobie uszy".Triceratops pisze:Oczywistosc, bez dwutlenku wegla nie zachodzi fotosynteza, im wiecej dwutlenku wegla tym wiekszy wzrost roslin, poza tym wg najnowszych danych puszcza amazonska sie regeneruje. Dlatego nie rozumiem dlaczego nerwowy mowi, ze wojtek sadzi kocopoly.mistrzsardu pisze:O to, to. Najpierw była "dziura ozonowa" później "efekt cieplarniany" (szczególnie w USA, gdzie w niektórych stanach temperatury spadają do -40 stopni) , który stopniowo jest wypierany przez "zmiany klimatyczne". I handel uprawnieniami do emisji CO2 się rozkręca, o nic więcej tu nie chodzi.Triceratops pisze:Efekt cierplarniany to sciema dla niedojebow
Tego co Wojtek pierdoli o samochodach elektrycznych natomiast nie da się inaczej nazwać niż kocopoły ;D. Jeśli ktoś nie ma pojęcia o różnicy w sprawności silnika elektrycznego i spalinowego, związkach jakie powstają przy spalaniu oleju napędowego czy wreszcie efektywności procesu produkcji energii elektrycznej na dużą skalę oraz możliwości jakie oferuje współczesna technologia w zakrese tfu! tfu! ekologii to jest zwyczajnym dyletantem i nie powinien się wypowiadać.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Triceratops
Ale o czym mowisz, o procesie produkcyjnym ogniw elektrycznych? Jest taka znana ksiazka Ozziego Zehnera "Green Illusions The Dirty Secrets of Clean Energy" gdzie poswica on spora czesc wlasnie tej technologii. Podsumowaniem jest, ze wiele osob uwaza je za "ekologiczniejsze" (cokolwiek to zjebane slowo mialoby znaczyc) niz typowe dizle, bo nie widac spalin, ale prawda jest taka, ze maja mnostwo skutkow ubocznych, tylko jak czlowiek tego nie widzi, to uwaza, ze ich nie ma. W koncu fabryka dymi gdzie indziej a on sobie jedzi bezspalinowo. Nawet sa raporty naukowe na ten temat
Tak, ze nie wiem czy Wojtek bredzi czy nie, ja uwazam, ze nie a elektroauta to czysta sciema majaca wycisnac kase z kazdego. Biedak bedzie zapierdalal rowerem.
https://www.nap.edu/catalog/12794/hidde ... uction-and" onclick="window.open(this.href);return false;Description
Despite the many benefits of energy, most of which are reflected in energy market prices, the production, distribution, and use of energy causes negative effects. Many of these negative effects are not reflected in energy market prices. When market failures like this occur, there may be a case for government interventions in the form of regulations, taxes, fees, tradable permits, or other instruments that will motivate recognition of these external or hidden costs.
Tak, ze nie wiem czy Wojtek bredzi czy nie, ja uwazam, ze nie a elektroauta to czysta sciema majaca wycisnac kase z kazdego. Biedak bedzie zapierdalal rowerem.
woodpecker from space
- uglak
co ja moge, jesli system edukacji zawiodl? ;-)Prodi pisze:W czymem zawinił, oświeć mnie wykształcony, oczytany kolego :)uglak pisze:jak widze zrozumienie mechanizmow dzialania panstwa i spoleczenstw sporej czesci anarchizujacych forumowiczow to chetnie wyslalbym ich karnie na co najmniej licencjat z politologii :P
Guilty of being right
- Prodi
- postuje jak opętany!
Ech...a już myślałem, że jebniesz jakąś fajną rozprawkę wychodząc od Platona, zahaczając o Hobbesa i Rosseau a na I.Berlinie czy J.Razie skończywszy, i się w końcu czegoś mądrego dowiem a tu chuj <chlip, chlip>, no nic wracam na Onet, tam aż kipi od wiedzy wszelakiej.uglak pisze:co ja moge, jesli system edukacji zawiodl? ;-)Prodi pisze:W czymem zawinił, oświeć mnie wykształcony, oczytany kolego :)uglak pisze:jak widze zrozumienie mechanizmow dzialania panstwa i spoleczenstw sporej czesci anarchizujacych forumowiczow to chetnie wyslalbym ich karnie na co najmniej licencjat z politologii :P
- Nerwowy
Bredzi, bo już na samym początku powiela bzdurny mit o aktywności wulkanicznej rzekomo mający większy wpływ na zmiany klimatu niż ludzkość do tego maksymalnie spłyca i upraszcza temat tak żeby wszystko wpasowało się w jego ograniczoną, jednostronną wizję świata. Kiedy jednak porównamy samochód elektryczny, do którego naładowania wykorzystano energię wyprodukowaną np. przez elektrownię atomową to sytuacja nie jest już tak oczywista. Tak samo wydobycie ropy naftowej, jej przetwarzanie, wreszcie transport paliwa również nie pozostaje bez wpływu na środowisko. I możemy się teraz przerzucać różnymi wyliczeniami i badaniami, ale postępu technologicznego się nie zatrzyma a wydobycie paliw kopalnych będzie coraz trudniejsze i mniej opłacalne. I tak jak faktycznie samochód elektryczny to obecnie głównie moda wśród bogaczy to już niedługo nie będzie nas zwyczajnie stać na marnowanie paliwa stojąc w korku w centrum zatłoczonego miasta.Triceratops pisze:Ale o czym mowisz, o procesie produkcyjnym ogniw elektrycznych? Jest taka znana ksiazka Ozziego Zehnera "Green Illusions The Dirty Secrets of Clean Energy" gdzie poswica on spora czesc wlasnie tej technologii. Podsumowaniem jest, ze wiele osob uwaza je za "ekologiczniejsze" (cokolwiek to zjebane slowo mialoby znaczyc) niz typowe dizle, bo nie widac spalin, ale prawda jest taka, ze maja mnostwo skutkow ubocznych, tylko jak czlowiek tego nie widzi, to uwaza, ze ich nie ma. W koncu fabryka dymi gdzie indziej a on sobie jedzi bezspalinowo. Nawet sa raporty naukowe na ten temathttps://www.nap.edu/catalog/12794/hidde ... uction-and" onclick="window.open(this.href);return false;Description
Despite the many benefits of energy, most of which are reflected in energy market prices, the production, distribution, and use of energy causes negative effects. Many of these negative effects are not reflected in energy market prices. When market failures like this occur, there may be a case for government interventions in the form of regulations, taxes, fees, tradable permits, or other instruments that will motivate recognition of these external or hidden costs.
Inna sprawa, że mało który kraj jest obecnie przygotowany na wdrożenie nowej technologii na dużą skalę i mamy do czynienia jedynie z działaniami pozorowanymi w postaci uroczystego otwierania kilku stacji szybkiego ładowania bez jakiegokolwiek całościowego planu. Jednak odpowiedzialność za tę sytuację, która w Europie zaczyna powoli nosić znamiona kryzysu energetycznego ponoszą rządy państw w nieskończoność dotujące górnictwo, zaniedbujące inwestycje w infrastrukturę (w końcu nowymi elektrowniami i wydajniejszymi sieciami przesyłowymi nie wygrywa się wyborów) i przeregulowany do absurdu "rynek" energii odnawialnej.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
-
- rasowy masterfulowicz
nie bede wypowiadal sie na temat ekologii bo nie mam pojecia ale co do elektrykow - nie ma absolutnie opcji zeby zastapic nawet 40% spalinowych osobowek. Rozbija sie to o metale ziem rzadkich, technologie wytwarzania bateri i produkcji i przesylania energii elektrycznej. Akurat na ten temat cos wiem, bo analizowalismy ten rynek pod katem inwestycji. Decyzja np takiego volvo jest podyktowana segmentem rynku w jaki uderzaja
KVLT lizania CZASZKI
- trup

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
-
Klasyk. Natomiast ciekawe jak wygląda kwestia ogniw wodorowych? W sumie wodór można w Polsce z węgla pozyskać JSW chyba już nad tym pracuje.Triceratops pisze: Biedak bedzie zapierdalal rowerem.
Celem życia nie jest przeżycie.
Stop Bankowemu Bezprawiu podkreślało w czasie środowego posiedzenia Komisji, że chcą powrotu do rozpatrywania wszystkich projektów ustaw w tej sprawie. SBB najbardziej odpowiadał projekt złożony przez Kukiz'15, który dotyczył unieważnienia umów z bankami i przewalutowania kredytów, nawet tych już całkowicie spłaconych.
O skurwysyn! Nie wiedziałem, że w teoretycznym państwie, teoretyczni obywatele i teoretyczni politycy chcieli posunąć się aż tak daleko. Mam nadzieję, że te popierdolone pomysły ludzi, którym nie dałbym do pilnowania foliowej reklamówki z paragonem po sześciopaku harnasia, utkną gdzieś w szufladach. Wiem. Nadchodzą wybory.
[youtube][/youtube]
O skurwysyn! Nie wiedziałem, że w teoretycznym państwie, teoretyczni obywatele i teoretyczni politycy chcieli posunąć się aż tak daleko. Mam nadzieję, że te popierdolone pomysły ludzi, którym nie dałbym do pilnowania foliowej reklamówki z paragonem po sześciopaku harnasia, utkną gdzieś w szufladach. Wiem. Nadchodzą wybory.
[youtube][/youtube]
- Triceratops
Ciekawe jak bedzie wygladala kwestia utylizacji ogniw, bo przebiegi na nich sa dosc marne. Do jezdzenia po miescie to sie nadaje, dla akwizytorow i robiacych dlugie trasy bezuzyteczne te auta. Ciekawe czy utylizacja bedzie taka fajna eko bio gluten free.mistrzsardu pisze:Klasyk. Natomiast ciekawe jak wygląda kwestia ogniw wodorowych? W sumie wodór można w Polsce z węgla pozyskać JSW chyba już nad tym pracuje.Triceratops pisze: Biedak bedzie zapierdalal rowerem.
woodpecker from space
- Lukass
Poduczy się kolega trochę ekologii (w sensie nauki, a nie przykuwania się do drzewa), to kolega zrozumie, dlaczego powyższe stwierdzenie jest (prawie) zawsze nieprawdziwe ;)Triceratops pisze:Oczywistosc, bez dwutlenku wegla nie zachodzi fotosynteza, im wiecej dwutlenku wegla tym wiekszy wzrost roslin, poza tym wg najnowszych danych puszcza amazonska sie regeneruje. Dlatego nie rozumiem dlaczego nerwowy mowi, ze wojtek sadzi kocopoly.mistrzsardu pisze:O to, to. Najpierw była "dziura ozonowa" później "efekt cieplarniany" (szczególnie w USA, gdzie w niektórych stanach temperatury spadają do -40 stopni) , który stopniowo jest wypierany przez "zmiany klimatyczne". I handel uprawnieniami do emisji CO2 się rozkręca, o nic więcej tu nie chodzi.Triceratops pisze:Efekt cierplarniany to sciema dla niedojebow
A samochody? Ciężki temat. Nie tylko ropy nam niedługo zabraknie, jak już kolega Pan_Kimono zauważył. Natomiast co do emisji zanieczyszczeń bezpośrednio przy korzystaniu z auta - przy obecnej technologii zawsze mniej będzie emitowane w dużym źródle (nawet w elektrowni węglowej), niż w małym. Poza dwutlenkiem węgla oczywiście. Możliwości redukcji emisji są nieporównywalnie większe. Czy to zrównoważy koszt (finansowy i środowiskowy) złomowania auta elektrycznego? To już tak oczywiste nie jest.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
Dzisiaj zalałem poldka do pełna, nie oszukujmy się stosunkowo tanim paliwem i naszła mnie taka refleksja, że jeżeli tej ropy wystarczy na jakieś 20, 25 lat to mam to serdecznie w dupie co będzie dalej. Niech wasze dzieci się tym martwią.