09-10-2023, 18:44
Dla mnie się to nawet ciekawie obserwuje, nawet nie sam konflikt ale to, co się dzieje w internecie... 9gag generalnie 100% po stronie Izraela, zabawnie się ogląda, jak dokładnie ten sam schemat argumentów, którym kilka miesięcy uderzano w ruskich, teraz jest używany przeciwko Palestyńczykom... Np. wrzucono nagranie zburzonego przez pocisk izraelski meczetu - no można sobie myśleć tak czy srak, ale w komentarzach natychmiast założono, że tam na pewno była jakaś wyrzutnia i dlatego Izrael musiał tam strzelić... Cholera, nie mówię że na pewno nie, ale skąd ci ludzie to wiedzą? Skąd taka pewność siebie w zakładaniu takich rzeczy? Poza tym siedziałem sobie na jednym streamie pewnej gry wczoraj i tak się zdarzyło, że akurat był tam jakiś Żyd polskiego pochodzenia i sobie zaczęliśmy gadać na luzie - do czasu, kiedy wspomniałem, zaznaczając że nie trzymam żadnej strony, że firma żony przekazała kilka lat temu pracownikom, że nie pozwolą krytykować działań Izraela. Wtedy małpa zwariowała, zaczął pisać że zabiłby ludzi krytykujących jego rodzinę, że w Polsce można trafić do więzienia za powiedzenie, że Polacy współpracowali z nazistami (?), no i tu się urwało... Teraz przynajmniej wiem, komu delikatnie kibicować:)
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.