III Wojna Światowa
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- Stary Metal
- w mackach Zła
Re: III Wojna Światowa
Wiem, że to nie te miejsce, że forum metali to nie forum, gdzie siedzą spece od polityki i wojskowości. Ale ponieważ nie jestem obecny na jakichkolwiek innych listach dyskusyjnych w sieci, nie mam Facebooka, tik toka, Instagrama, Messengera i czego jeszcze to wie tylko jasna cholera, dlatego zadam te pytanie tutaj.
Może uzyskam odpowiedź bez emocji. A w miarę rzeczową.
Od miesięcy bombardowany jestem informacjami w prasie, radiu, telewizji, na portalach sieciowych, że oto jest u nas najniebezpieczniejsze miejsce w całym NATO, a mianowicie chodzi o przesmyk suwalski.
Czytam, że ruskie bardachy ostrzą sobie na niego zęby, bo chcą zająć ten rejon, aby mieć lądowe połączenie z obwodem królewieckim. No brzmi to dla onuc logiczne. W przypadku zajęcia umożliwią sobie szybki transport i komunikację drogą lądową do Kaliningradu, zamiast okrężnym, długim i w razie co bardzo niepewnym szlakiem przez zatokę fińską.
Tylko nasuwa mi się takie pytanie: jak niby mają zająć ten przesmyk? No dobra, zająć z zaskoczenia może się da. To tylko 80 kilosów. Może pójść szybko. Ale jak go utrzymać? Przecież bardachy miałyby do odpacia siły NATO z dwóch stron. Od północy i od południa. Jak szeroki miałby być ten ruski korytarz, żeby nie zmiażdżyć onuc od strony naszej i Litwy? Przecież tam by było takie napierdalanie we wszystko co się rusza, że nie wiem, czy dałoby się to utrzymać.
Aby połączyć kacapów z obwodem i utrzymać połączenie lądowe widzę tylko jedną możliwość. Zajęcie całego kraju. Litwy, lub Polski. Ale wtedy znów będzie front z dwóch stron. Chyba, że NATO się wykrzaczy. I pomarańczowy powie, że to przez nas jest ta wojna i musimy oddać ten teren i jeszcze przeprosić ruskich.
Myślę, że fiutin może spróbować, jeszcze w tym roku, czy NATO działa, czy już sra w gacie.
Być może uznacie moje pytanie za infantylne, ale naprawdę nie znam się na taktyce, dlatego też je zadałem.
Może uzyskam odpowiedź bez emocji. A w miarę rzeczową.
Od miesięcy bombardowany jestem informacjami w prasie, radiu, telewizji, na portalach sieciowych, że oto jest u nas najniebezpieczniejsze miejsce w całym NATO, a mianowicie chodzi o przesmyk suwalski.
Czytam, że ruskie bardachy ostrzą sobie na niego zęby, bo chcą zająć ten rejon, aby mieć lądowe połączenie z obwodem królewieckim. No brzmi to dla onuc logiczne. W przypadku zajęcia umożliwią sobie szybki transport i komunikację drogą lądową do Kaliningradu, zamiast okrężnym, długim i w razie co bardzo niepewnym szlakiem przez zatokę fińską.
Tylko nasuwa mi się takie pytanie: jak niby mają zająć ten przesmyk? No dobra, zająć z zaskoczenia może się da. To tylko 80 kilosów. Może pójść szybko. Ale jak go utrzymać? Przecież bardachy miałyby do odpacia siły NATO z dwóch stron. Od północy i od południa. Jak szeroki miałby być ten ruski korytarz, żeby nie zmiażdżyć onuc od strony naszej i Litwy? Przecież tam by było takie napierdalanie we wszystko co się rusza, że nie wiem, czy dałoby się to utrzymać.
Aby połączyć kacapów z obwodem i utrzymać połączenie lądowe widzę tylko jedną możliwość. Zajęcie całego kraju. Litwy, lub Polski. Ale wtedy znów będzie front z dwóch stron. Chyba, że NATO się wykrzaczy. I pomarańczowy powie, że to przez nas jest ta wojna i musimy oddać ten teren i jeszcze przeprosić ruskich.
Myślę, że fiutin może spróbować, jeszcze w tym roku, czy NATO działa, czy już sra w gacie.
Być może uznacie moje pytanie za infantylne, ale naprawdę nie znam się na taktyce, dlatego też je zadałem.
We're the metal generation
Cold blue steel runs on our veins
Don't fuck with us cos we're insane!
Cold blue steel runs on our veins
Don't fuck with us cos we're insane!
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
Od trzech lat nie daje sobie rady z biednym, skorumpowanym krajem, nad którym ma przewagę w przestrzeni powietrznej. Lotnictwo NATO nawet bez Amerykanów przerobiłoby tą siłę inwazyjną w mielonkę i tyle.Stary Metal pisze: ↑09-04-2025, 14:46Myślę, że fiutin może spróbować, jeszcze w tym roku, czy NATO działa, czy już sra w gacie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Ascetic
Co do przesmyku, trochę w temacie, a trochę nie:

Zasadniczo, odradzam. Ja trochę musiałem, żona, mówi, znam(y), tego co tam się pojawia, w napisach, obejrzyjmy. Dobra. No i tak do 5 odcinka stężenie debilizmów, jest umiarkowane. Od połowy 5tego, wbija to na taki poziom, że jednak "no nie". Teraz zostaje liczyć, że nie padnie pytanie, przy spotkaniu: "no i jak tam, jak tam?". Nie lubię kłamać, poza ostatecznością, po co tracić energię na kłamstewka, jak ją można na pozytywy spożytkować. Tutaj z różnych względów, niestety trzeba będzie. H u j o w e i tendencyjne ujęcie, jednak palącego i bierzącego tematu. Jakby ktoś się tam nie pocieszał i sobie wmawiał, że jednak sen spokojny, to też nasz sen. A temat był, do zrobienia, wydaje mi się dobrego kina.

Zasadniczo, odradzam. Ja trochę musiałem, żona, mówi, znam(y), tego co tam się pojawia, w napisach, obejrzyjmy. Dobra. No i tak do 5 odcinka stężenie debilizmów, jest umiarkowane. Od połowy 5tego, wbija to na taki poziom, że jednak "no nie". Teraz zostaje liczyć, że nie padnie pytanie, przy spotkaniu: "no i jak tam, jak tam?". Nie lubię kłamać, poza ostatecznością, po co tracić energię na kłamstewka, jak ją można na pozytywy spożytkować. Tutaj z różnych względów, niestety trzeba będzie. H u j o w e i tendencyjne ujęcie, jednak palącego i bierzącego tematu. Jakby ktoś się tam nie pocieszał i sobie wmawiał, że jednak sen spokojny, to też nasz sen. A temat był, do zrobienia, wydaje mi się dobrego kina.
Ostatnio zmieniony 09-04-2025, 15:14 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
Poro
- Hatefire
No, ale w sensie ile czołgów, samolotów itp. ma możliwość Rosja wysłać na państwo NATO?
Zresztą Putin o tym nie myśli moim zdaniem. Nie po tym jak utknął na Ukrainie. Dlatego właśnie uważam, że należy wysyłać tam tyle uzbrojenia ile się da.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Ascetic
Zastanawiałeś się skąd wczorajsze newsy co do Jesionki (co chwile sprzeczne, wykluczające się nawzajem)? Zastanawiałeś się skąd redukcje, przez korporacje etatów w Polsce (skąd np. wczoraj pojawiły się sygnały o szukaniu kupca na 3ci największy bank w Polsce przez Hiszpanów.)? Itd. itp. Można byłoby długo listować, ale sen spokojny ważniejszy. Dobranoc.
Poro
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Chiny podniosly w odwecie cla na produkty USA z 34 do 84%. To sie nie moze dobrze skonczyc 

If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
If you struggle, you're not doing something right.
- Hatefire
No dobra. Cały czas pozostają liczby. Skąd Putin weźmie dajmy na to operacyjne dodatkowe 200 tys. żołnierzy. Plus czy ma schowane zapasy czołgów i samolotów.Ascetic pisze: ↑09-04-2025, 15:17Zastanawiałeś się skąd wczorajsze newsy co do Jesionki (co chwile sprzeczne, wykluczające się nawzajem)? Zastanawiałeś się skąd redukcje, przez korporacje etatów w Polsce (skąd np. wczoraj pojawiły się sygnały o szukaniu kupca na 3ci największy bank w Polsce przez Hiszpanów.)? Itd. itp. Można byłoby długo listować, ale sen spokojny ważniejszy. Dobranoc.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Ascetic
No dobra. Jak w przypadku ukraińskiej propagandy jesteś w stanie ocenić potencjał militarny Ukraińców, choćby na bazie informacji, który sojusznik, co, czego i ile dał, tak w przypadku kacapii nie jest to takie oczywiste. Ja się w każdym bądź razie nie podejmuję oceniać ich, teraźniejszego i przyszłego potencjału militarnego (który swoją drogą jest jakoś tam podtrzymywany pośrednio przez Europę). Co do dalszego rozwoju syt. geopolitycznej, choćby tego czy rzeczywiście wycofają amerykanie te 10 k żołnierzy z Polski i Rumunii, czy układu politycznego, jak do sypiących dołączą się np. Czesi, czy Austriacy, Holendrzy a może i Niemcy (kolejny wzrost notowań AFD) - ja się też nie podejmuję oceniać. Reasumując na dziś, kacapskie prowokacje, hybrydowe i pozahybrydowe. Za 2-3 lata?Hatefire pisze: ↑09-04-2025, 15:26No dobra. Cały czas pozostają liczby. Skąd Putin weźmie dajmy na to operacyjne dodatkowe 200 tys. żołnierzy. Plus czy ma schowane zapasy czołgów i samolotów.Ascetic pisze: ↑09-04-2025, 15:17Zastanawiałeś się skąd wczorajsze newsy co do Jesionki (co chwile sprzeczne, wykluczające się nawzajem)? Zastanawiałeś się skąd redukcje, przez korporacje etatów w Polsce (skąd np. wczoraj pojawiły się sygnały o szukaniu kupca na 3ci największy bank w Polsce przez Hiszpanów.)? Itd. itp. Można byłoby długo listować, ale sen spokojny ważniejszy. Dobranoc.
Poro
- Hatefire
Nie chodzi o propagandę. Przez 3 lata pełnoskalowej agresji zajęli odrobinę terytorium. Nie są w stanie osiągnąć panowania w powietrzu. Operują głównie ze swojej przestrzeni powietrznej. I to za sprawą takiego gówno państwa jak Ukraina, tylko trochę wspartego zachodnim sprzętem. No to jak wyobrażasz sobie atak Rosji na kraje naszpikowane takim uzbrojeniem. Rosja okazała swoją słabość i tyle.Ascetic pisze: ↑09-04-2025, 15:37No dobra. Jak w przypadku ukraińskiej propagandy jesteś w stanie ocenić potencjał militarny Ukraińców, choćby na bazie informacji, który sojusznik, co, czego i ile dał, tak w przypadku kacapii nie jest to takie oczywiste. Ja się w każdym bądź razie nie podejmuję oceniać ich, teraźniejszego i przyszłego potencjału militarnego (który swoją drogą jest jakoś tam podtrzymywany pośrednio przez Europę). Co do dalszego rozwoju syt. geopolitycznej, choćby tego czy rzeczywiście wycofają amerykanie te 10 k żołnierzy z Polski i Rumunii, czy układu politycznego, jak do sypiących dołączą się np. Czesi, czy Austriacy, Holendrzy a może i Niemcy (kolejny wzrost notowań AFD) - ja się też nie podejmuję oceniać. Reasumując na dziś, kacapskie prowokacje, hybrydowe i pozahybrydowe. Za 2-3 lata?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Ascetic
Mówisz? Ale tylko troszeczkę, tego wsparcia, tego zmilitaryzowania po stronie Ukrainy, co? Tylko ciupcie 10% w globalu w latach 20-25 w skali światowej...Hatefire pisze: ↑09-04-2025, 17:36Nie chodzi o propagandę. Przez 3 lata pełnoskalowej agresji zajęli odrobinę terytorium. Nie są w stanie osiągnąć panowania w powietrzu. Operują głównie ze swojej przestrzeni powietrznej. I to za sprawą takiego gówno państwa jak Ukraina, tylko trochę wspartego zachodnim sprzętem. No to jak wyobrażasz sobie atak Rosji na kraje naszpikowane takim uzbrojeniem. Rosja okazała swoją słabość i tyle.Ascetic pisze: ↑09-04-2025, 15:37No dobra. Jak w przypadku ukraińskiej propagandy jesteś w stanie ocenić potencjał militarny Ukraińców, choćby na bazie informacji, który sojusznik, co, czego i ile dał, tak w przypadku kacapii nie jest to takie oczywiste. Ja się w każdym bądź razie nie podejmuję oceniać ich, teraźniejszego i przyszłego potencjału militarnego (który swoją drogą jest jakoś tam podtrzymywany pośrednio przez Europę). Co do dalszego rozwoju syt. geopolitycznej, choćby tego czy rzeczywiście wycofają amerykanie te 10 k żołnierzy z Polski i Rumunii, czy układu politycznego, jak do sypiących dołączą się np. Czesi, czy Austriacy, Holendrzy a może i Niemcy (kolejny wzrost notowań AFD) - ja się też nie podejmuję oceniać. Reasumując na dziś, kacapskie prowokacje, hybrydowe i pozahybrydowe. Za 2-3 lata?

https://www.rp.pl/polityka/art41902031- ... stukrotnie
Słabość kacapii w tym kontekście, jest okazaniem mocy, i to nie Ukrainy, a tego, że na jej terenie, postanowiono zatrzymać kacapię. Jak doskonale wiemy, jest nowy pomysł, aby ten wcześniejszy pomysł, zakończyć. W kontekście tego, zakładam, że kacapia ma też swój pomysł (bo już przy pomyśle wcześniejszego kontrkacapiego pomysłu, miała swój pomysł), który musieli odłożyć, bo świat, miał inny, swój pomysł.
Poro
- Hatefire
Zgubiłem się przy pomyśle trzecim.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Ascetic
- Ascetic
Nadaje się do: dowcipów, onko, eko, tutaj też:

Polityka mocarstwowa, poprzez "on tylko żartował". Istny:

Polityka mocarstwowa, poprzez "on tylko żartował". Istny:

Poro
-
- weteran forumowych bitew
A wrzucę grosz. Temat przeniesienia Amerykanów z Jasionki bujał już od jakiegoś czasu. Teraz nagle zauważyły go duże media i zrobiły burzę w szklance wody, W tym momencie są tutaj Niemcy (patrioty), kanadyjczycy, brytole i chuj wie, kto jeszcze.Ascetic pisze: ↑09-04-2025, 15:17
Zastanawiałeś się skąd wczorajsze newsy co do Jesionki (co chwile sprzeczne, wykluczające się nawzajem)? Zastanawiałeś się skąd redukcje, przez korporacje etatów w Polsce (skąd np. wczoraj pojawiły się sygnały o szukaniu kupca na 3ci największy bank w Polsce przez Hiszpanów.)? Itd. itp. Można byłoby długo listować, ale sen spokojny ważniejszy. Dobranoc.
- Ascetic
To teraz moje grosze, aż będą pełne kokosze.Efowski pisze: ↑10-04-2025, 08:24A wrzucę grosz. Temat przeniesienia Amerykanów z Jasionki bujał już od jakiegoś czasu. Teraz nagle zauważyły go duże media i zrobiły burzę w szklance wody, W tym momencie są tutaj Niemcy (patrioty), kanadyjczycy, brytole i chuj wie, kto jeszcze.Ascetic pisze: ↑09-04-2025, 15:17
Takie ło, o takie, jak se wstałem o 6tej, coby zacząć ładnie dzień, mnie się rzuciło na łoko:

Tak, są, siły europejskie, ale ja piszę o Amerykanach. Poza tym jak są siły europejskie, to jak to się ma do relokowania am., bo tam jakieś remonty mają miejsce, i niby dlatego te relokacje? Można by piętrzyć niepewności, sprzeczne komunikaty które pojawiły się na okoliczność zmiany układu w Jasionce, aczkolwiek akurat mi się to układa w logiczną całość, a ta sraczka medialna, podbijana przez kilka godzin, przez polskich polityków z wypowiedziami "wiedziałem"/ "nic nie wiedziałem" mi każą jednak myśleć, że robią stąd rząd. Nie na raz i nie na hurrraaa, co by nie wywołać paniki, ale zgodnie z tym planem co po kogresie lata, że 10 k z Polski i Rumunii będzie wycofanych. Idąc dalej to zmienia układ sił, i jak umyją amerykańce ręce, jak myją te od rozpoczęcia administracji trampa, to ja taki akurat wyluzowany bym nie był. Choćby z tego względu, że jak stosować art.5, kiedy jeden z głównych w pakcie, woli wspierać Izrael, czy zadbać o Pacyfik. Może coś zablokują, postraszą, czymkolwiek, wskażą winnego, który nim nie jest. Paleta wolt już została nam ładnie przedstawiona przecież.
Tak trochę poza tym. W kawałku Gruzji, na płycie "Koniec wakacji" (mieli nosa!) jest cytat z byłego ambasadora usa w PL. Jakoś jak słucham tego kawałka mam nieodparte wrażenie, że to zaklinanie rzeczywistości dalej ma miejsce. Tak jak 24.02 wiadomego roku, od Roli po Kurwina szedł przekaz: "ma rodzinę, nie wjadą w Ukrainę". Im więcej jest tych uspokajanek, w kontekście i zestawieniu z twardymi, następującymi po sobie faktami, ja mam poczucie, że to właśnie po to jest i temu służy. Skąd jednostki jak Ty, czy Hatefire, mają też takie przeświadczenie, że luz marija- nie wiem, nie znam Pana, nie wiem kim Pan jest. Ale miło, że ktoś tak ma. Przełoży się to na kilka spraw socjologicznych, bo i tak najgorsza byłaby panika. A co ma się wydarzyć i tak się wydarzy.
Poro
- Medard
może na lewicy nie ma otwartej opcji putinowskiej, ale chyba wciąż jest ukryta opcja stalinowska, ja bym się nie zdziwił, gdyby byli gotowi na współpracę z Putinem, gdyby była taka potrzeba, wszak we Rosji Stalin to najpopularniejsza postać historyczna, która wygrywa sondaże popularności,Hatefire pisze: ↑09-04-2025, 09:40Tak całkiem na serio mówiąc. Ta miłość do Rosji, w ujęciu światowym, nie jest, ani lewicowa ani prawicowa. Zależy od kraju. Czasem rusofilstwo sytuuje się po prawej lub lewej stronie, czasem rozkłada się po równo. Polska specyfika jest jednak taka, że na Lewicy nie ma zwolenników Putina. Trzeba, by grzebać, bardzo głęboko. Najpoważniejsza inicjatywa, to Zmiana Piskorskiego. No, ale nadal nawet Razem (ostro antyrosyjskie, nawet mieli jakiś beef z tego powodu, bodajże z Hiszpanami, z którymi wcześniej współpracowali), ze swoim +- 3% jest w majnstrimie politycznym, przy nich. To naprawdę marginalne rzeczy. Niemcy na to ukuli pojęcie Putinversteher. No i w Polsce tacy tylko na prawicy. Taka prawda.
taki przyklad sprzed kilku dni od kandydatki Biejat:
Projekt ustawy, który zamierza złożyć Lewica zakłada finansowe zadośćuczynienie w wysokości 50 tys. zł dla rodzin - jak ujmuje to Lewcia - rzekomych ofiar zbrodni dokonanych przez Żołnierzy Wyklętych.
Czas, żeby Polskie państwo wreszcie oddało im sprawiedliwość i dało im poczucie, że ich ból jest dostrzegany, że ich ofiary są szanowane, a państwo polskie, demokratyczne państwo polskie przestaje raz na zawsze gloryfikować zbrodniarzy
— podsumowała Magdalena Biejat.
Szefowa klubu Lewicy Anna Maria Żukowska doprecyzowała, że będzie to 50 tys. zł dla każdej z takich osób.
https://wpolityce.pl/polityka/722676-be ... -wykletych
ok, ja rozumiem, w strukturach państwa podziemnego nie byli sami święci, po wojnie dochodziło do zamachów na towarzyszy i ataków na ludność cywilną itp., ale po kilkudziesięciu latach wymazywania i prześladowań oraz braku osądzenia sędziów stalinowskich, taki pomysł trochę wygląda jak kolejny atak na podziemie z czasów II WŚ
Die Welt ist meine Vorstellung.
-
- weteran forumowych bitew
Ale oczywiście, że mógłby. Tak jak np. może powiedzieć, dajmy na to Tusk, że 100 obietnic spełni;]. Słowa to słowa, czyny istotne. Narazie Donald ma wojna o cła z Chinami. Trump jest przewidywalny w swojej nieprzewidywalności. Natomiast podobnie jak w przypadku pierwszej kadencji hamulcowym powinien być jego gabinet. I nie mówię tu o Musku. Czy będzie czas pokaże. Ale np zawieszenie ceł "na 90 dni" wskazuję, że ktoś mądry mu powiedział, iż pierdolnął głupotę.Ascetic pisze: ↑10-04-2025, 08:40
To teraz moje grosze, aż będą pełne kokosze.
Takie ło, o takie, jak se wstałem o 6tej, coby zacząć ładnie dzień, mnie się rzuciło na łoko:
Tak, są, siły europejskie, ale ja piszę o Amerykanach. Poza tym jak są siły europejskie, to jak to się ma do relokowania am., bo tam jakieś remonty mają miejsce, i niby dlatego te relokacje? Można by piętrzyć niepewności, sprzeczne komunikaty które pojawiły się na okoliczność zmiany układu w Jasionce, aczkolwiek akurat mi się to układa w logiczną całość, a ta sraczka medialna, podbijana przez kilka godzin, przez polskich polityków z wypowiedziami "wiedziałem"/ "nic nie wiedziałem" mi każą jednak myśleć, że robią stąd rząd. Nie na raz i nie na hurrraaa, co by nie wywołać paniki, ale zgodnie z tym planem co po kogresie lata, że 10 k z Polski i Rumunii będzie wycofanych. Idąc dalej to zmienia układ sił, i jak umyją amerykańce ręce, jak myją te od rozpoczęcia administracji trampa, to ja taki akurat wyluzowany bym nie był. Choćby z tego względu, że jak stosować art.5, kiedy jeden z głównych w pakcie, woli wspierać Izrael, czy zadbać o Pacyfik. Może coś zablokują, postraszą, czymkolwiek, wskażą winnego, który nim nie jest. Paleta wolt już została nam ładnie przedstawiona przecież.
(...)
"Poza tym jak są siły europejskie, to jak to się ma do relokowania am., bo tam jakieś remonty mają miejsce, i " - nie wiem skąd masz informację o remontach, ale te były przeprowadzane rok temu, lub więcej. Mówię, tu bym -na tę chwilę paniki - nie siał.
- Ascetic
Już odpowiadam. Wpadło mi to nie pamiętałem gdzie, ale jak to u mnie, szukanie, to moje drugie imię. Proszę:

https://wiadomosci.onet.pl/lublin/wojsk ... ac/lwpglnt
Co fakt to fakt, nie ma tej informacji specjalnie rozdystrybułowanej, więc albo "znakomity warsztat/ risercz, dziennikarski studentów 3 roku dziennikarstwa na Onecie", albo szum informacyjny, albo ...

https://wiadomosci.onet.pl/lublin/wojsk ... ac/lwpglnt
Co fakt to fakt, nie ma tej informacji specjalnie rozdystrybułowanej, więc albo "znakomity warsztat/ risercz, dziennikarski studentów 3 roku dziennikarstwa na Onecie", albo szum informacyjny, albo ...
Poro
- Hatefire
Co ma piernik do wiatraka. Mówimy o współczesności. Natomiast już kiedyś zadałem pewne pytanie. Przez podziemie antykomunistyczne, przez kilka lat przewinęło się tysiące ludzi. Mnóstwo z nieskazitelnym życiorysem. Prawica z uporem natomiast próbuje honorować różnych Burych czy Ogniów. Dlaczego nie wiem. Pomijając już kwestie ideologiczne, ci ludzie byli kontrskuteczni. Władza ludowa mogła pokazać palcem patrzcie tak działają te bandy. A ludność lokalna nawet przyklasnęła jak UB i KBW robiło "porządek".Medard pisze: ↑10-04-2025, 09:22może na lewicy nie ma otwartej opcji putinowskiej, ale chyba wciąż jest ukryta opcja stalinowska, ja bym się nie zdziwił, gdyby byli gotowi na współpracę z Putinem, gdyby była taka potrzeba, wszak we Rosji Stalin to najpopularniejsza postać historyczna, która wygrywa sondaże popularności,
taki przyklad sprzed kilku dni od kandydatki Biejat:
Projekt ustawy, który zamierza złożyć Lewica zakłada finansowe zadośćuczynienie w wysokości 50 tys. zł dla rodzin - jak ujmuje to Lewcia - rzekomych ofiar zbrodni dokonanych przez Żołnierzy Wyklętych.
Czas, żeby Polskie państwo wreszcie oddało im sprawiedliwość i dało im poczucie, że ich ból jest dostrzegany, że ich ofiary są szanowane, a państwo polskie, demokratyczne państwo polskie przestaje raz na zawsze gloryfikować zbrodniarzy
— podsumowała Magdalena Biejat.
Szefowa klubu Lewicy Anna Maria Żukowska doprecyzowała, że będzie to 50 tys. zł dla każdej z takich osób.
https://wpolityce.pl/polityka/722676-be ... -wykletych
ok, ja rozumiem, w strukturach państwa podziemnego nie byli sami święci, po wojnie dochodziło do zamachów na towarzyszy i ataków na ludność cywilną itp., ale po kilkudziesięciu latach wymazywania i prześladowań oraz braku osądzenia sędziów stalinowskich, taki pomysł trochę wygląda jak kolejny atak na podziemie z czasów II WŚ
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy