Ciekawa analiza zmiany postawy / myślenia rossji po operacji "PAJĘCZYNA"
https://x.com/Maciej_Korowaj/status/1929871241155932567
"MGŁA WOJNY" - Rosyjski Punkt Bez Powrotu
W Kremlu po ostatnich wydarzeniach z ukraińskim atakiem na bazy Lotnictwa Dalekiego Zasięgu (LDZ) boi się nowej porażki i szuka sposobu, jak sprzedać niekorzystny rozwój sytuacji związany z wojną pod pozorem "odpowiedzialnego wyboru dla przyszłości" Federacji Rosyjskiej (FR).
Jak wynika z moich badań rosyjskich źródeł, uderzenia na lotniska LDZ i zniszczenie strategicznych bombowców stały się momentem, po którym w Kremlu zaczęto na nowo oceniać rzeczywistość.
Kilku wiarygodnych rosyjskich obserwatorów twierdzi, "że nie chodzi już o to, jak odpowiedzieć (na ukraiński atak), ale o to, czy w ogóle warto kontynuować politykę eskalacyjną".
W mojej ocenie Rosja zbliża się do PBP - czyli, Punktu Bez Powrotu *
Proszę mnie dobrze zrozumieć, Moskwa nie kieruje się strachem, a raczej - znając jej otoczenie, związane jest to z zimną kalkulacją...
Otoczenie Prezydenta FR jest obecnie świadome, że kontynuacja "Specjalnej Operacji Wojennej" (SOW - rosyjska nazwa wojny z Ukrainą), wiąże się teraz z realnym zagrożeniem utraty resztek lotnictwa strategicznego, ponownych ataków i zniszczenia tego, co pozostało z wizerunku "drugiej armii świata", a także utracenie sprawczości Rosji na arenie międzynarodowej.
Wymowne dla Rosjan jest też milczenie Waszyngtonu w sprawie ataku, co wskazuje ich zdaniem na to że "nie wiedzieli" lub "pozwolili".
Obie tezy są skrajnie niekorzystane dla Moskwy...!
W Pałacu Senackim szczególny niepokój budzi perspektywa "Stanu Wojennego" na terenie całej FR oraz nowa fala mobilizacji. Zakładam biorąc pod uwagę oceny rosyjskie, że Putin obawia się powtórzenie wydarzeń z 2022 roku (częściowej mobilizacji). Nie jestem przekonany czy FR jest na tyle skonsolidowana, by przetrwać taki scenariusz, który może doprowadzić do kryzysu wewnętrznego i wybuchu społecznego (chociaż Rosja nie jedno widziała i przetrwała).
Dlatego obecnie obserwuję, że w Kremlu trwają prace nad tym, jak sprzedać społeczeństwu niekorzystny rozejm jako rzekomo "wyważoną i dojrzałą decyzję", podjętą "w imię przyszłości i dla ratowania życia".
Niestety część wpływowego otoczenia oblega mury Kremla i nadal nalega na brutalną odpowiedź na ten ukraiński atak, całe szczęście (zakładam), że ich opinia nie jest już dominująca w otoczeniu Putina - tak jak była ostatnio.
Według mojego informatora, który jak dotychczas się nie mylił, publiczne milczenie Putina po uderzeniach jest częścią tej linia postępowania.
Za potwierdzenie tej tez mogę wskazać, że sam fakt, że negocjacje pomiędzy Ukrainą i Rosją trwają , pomimo całego strumienia propagandy o "nie suwerennej Ukrainie, z którą nie ma o czym rozmawiać". To skalania mnie do oceny, że zamiast głośnej eskalacji nastąpi seria nieoficjalnych kroków.
Tu mogą być różne scenariusze zarówno występujące zarówno samodzielne jak i połączone ze sobą i niekoniecznie z dobrym zakończeniem.
Jedne dotyczy zawieszenie broni na niektórych odcinkach frontu, przyspieszona wymiana jeńców, zwrot ciał poległych, dyskusja na temat inicjatyw humanitarnych itp. - wyhamowywanie konfliktu
Indykatorami tego scenariusz jest to że kuluarach mogą trwać ostrożne negocjacje w sprawie "rozejmu sektorowego". Formalnie nic się nie dzieje. Ale jeśli nie dojdzie do gwałtownej destabilizacji sytuacji zewnętrznej, do końca lipca może zostać zawarte porozumienie ramowe, które zapoczątkuje zamrożenie konfliktu.
Drugi dotyczy eskalacji konfliktu odpowiedzi rosyjskimi atakami (sabotaże) na bazy NATO zagazowane w działania wspomagające Ukrainę - rozszerzenie konfliktu.
Jak myślicie państwo, gdzie znajduje się największa z nich?
Trzecia to, opcja nuklearna , która pozostaje na stole, ale tylko jako ostateczna groźba. W Kremlu rozumieją, że jeśli dojdzie do tego kroku, wszyscy przegrają.
Federacja Rosyjska zbliża się do PBP po którym albo będzie zawieszenie broni (może pokój) albo eskalacja wojny ...
PS.
* "Punkt Bez Powrotu" (point of no return) lub PBP to termin oznaczający moment, w którym decyzja lub wydarzenie staje się nieodwracalne. Po przekroczeniu tego punktu, dalsze działanie prowadzi do konkretnego, nieodwracalnego wyniku.
Pozdrawiam i dziękuję.