POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

Re: POlitykowanie

04-11-2021, 17:28

dzik pisze:
04-11-2021, 16:31
Przecież to kato - faszysta.
Patrz, a lewica jest podobno taka tolerancyjna i walczy ze stereotypami, z mową nienawiści...
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

04-11-2021, 17:35

mad pisze:
04-11-2021, 17:28
Patrz, a lewica jest podobno taka tolerancyjna i walczy ze stereotypami, z mową nienawiści...
Sam twierdzi że jest i katolikiem i wyrażał nieraz polityczne sympatie do konfederastów. To nie stereotyp tylko jego własna samoidentyfikacja 😁
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

04-11-2021, 17:39

O kim piszesz? O dziku?
Edit
Tak czy inaczej pojechał lewackim stereotypem.
Awatar użytkownika
Hatefire

04-11-2021, 17:42

mad pisze:
O kim piszesz? O dziku?
Serio jak ci nie wklei się całego drzewka z cytatami to po dwóch postach przestajesz nadążać z dyskusją?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

04-11-2021, 17:43

Na to wygląda. Prawaki mają układ nerwowy dżdżownicy. :-D
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

04-11-2021, 17:53

Hatefire pisze:
04-11-2021, 17:42
mad pisze:
O kim piszesz? O dziku?
Serio jak ci nie wklei się całego drzewka z cytatami to po dwóch postach przestajesz nadążać z dyskusją?
Nie dostrzegłeś nutki kpiny w moim poście. Cóż, moja wina: lewacy bez emotikonów ani rusz..
To przeczytaj w takim razie całą wypowiedź Ziemkiewicza, nie ograniczaj się do wklejki. Rozumiem, że jeżeli ktoś wierzy sobie w Boga, to z automatu musi być kimś gorszym? Cała wypowiedź Ziemk. ciekawa:

https://pch24.pl/rafal-ziemkiewicz-zyje ... nie-rozum/
Awatar użytkownika
Hatefire

04-11-2021, 18:28

mad pisze:
Nie dostrzegłeś nutki kpiny w moim poście. Cóż, moja wina: lewacy bez emotikonów ani rusz..
To przeczytaj w takim razie całą wypowiedź Ziemkiewicza, nie ograniczaj się do wklejki. Rozumiem, że jeżeli ktoś wierzy sobie w Boga, to z automatu musi być kimś gorszym? Cała wypowiedź Ziemk. ciekawa:

Ty ale co ma Ziemkiewicz do wpisów Dzika o Bloodculcie czy mojego? Miesza ci się widzę srogo.

Swoją drogą naczytałem się sporo Ziemkiewicza może nawet więcej od ciebie jak liczyć jego fantastykę, ale i publicystyki łyknąłem sporo. Dziś żałuję każdej minuty straconej na te lektury
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

04-11-2021, 18:42

Chodziło mi o poszerzenie kontekstu wklejki z pch. Ziemkiewicza też dużo czytałem. Jawnogrzesznica była uznawana za jedno z najlepszych opowiadań polskiej fantastyki post-Lemowej, chociaż nie wiem, czy przetrwałaby próbę czasu. Publicystyki nie lubisz, bo masz inne poglądy, ot przyczyna. A ja nie żałuję nawet największych bzdur przeczytanych w takiej kp - no, ale poświęcam im tylko tyle czasu, ile mogę stracić.
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

04-11-2021, 19:09

mad pisze:
Cała wypowiedź Ziemk. ciekawa:

Ziemkiewicz pisze:prawdą jest prawda, która została nam objawiona, a nasz rozum służy do tego, żebyśmy to objawienie zrozumieli i wcielili w życie
Toż to umiłowanie watykańskiego autorytaryzmu, które niczym nie różni się od zaślepienia (tu wstaw znienawidzony -yzm lub -izm)

OK, przeczytałem całą wypowiedź Ziemiewicza, którą w skrócie można podsumować dywagacjami o tym, że lewicowy nurt jest skutecznie zawłaszczany przez korporacje. Nie będę się z tym kłócił - ekonomią kieruje przecież niewidzialna ręka rynku i to ona wybrała na lewo. Jeżeli globalna wajcha pójdzie z jakiejś przyczyny w drugą, mocno konserwatywną stronę to korporacje z pewnością szybko przestawią też swoje imperatywy, a wtedy lewica przejmie narrację o nadchodzącej apokalipsie obyczajowo-światopoglądowej. Z resztą - w wielu krajach korporacje odwołują się np. do nacjonalistycznych sentymentów, rodziny jako fundamentu itp. Chyba na dłuższą metę po prostu skuteczniej i łatwiej sprzedaje się cokolwiek poprzez akceptację zjawiska A niż agresywną negację przeciwnego zjawiska B.

Rzecz jasna można snuć teorie o tym, że korporacje są zorganizowane w jednym wielkim lewicowym spisku finansowanym przez zepsute elity, które swoim zepsuciem chcą zainfekować całą ludzkość, ale wtedy, tuż za rogiem czają się już chemtrailsy, antyszczepionkowcy, płaskoziemcy, pizza gate i czapeczki foiliowe - całą tę menażerię tacy jak Ziemkiewicz będą mieli (w sumie to już mają) zaraz za plecami.

Żeby nie polaryzować - myślę, że równocześnie powinniśmy być świadomi faktu istnienia czegoś na kształt 'zamordyzmu tolerancji' (gdzieś widziałem ładne i celne określenie 'zabobon tolerancji') i jestem zdecydowanie przeciwny zakazywaniu poglądów niezgodnych z powszechnymi mniemaniami i (jak wspomniałem wyżej) przymuszania innych do ich akceptacji i umacniania jakiejś aktualnej poprawności politycznej. Problemem jest to, że obie strony mają wyraźne tendencje do tworzenia takiej uberpoprawności, ale zdecydowanie agresywniejszy ton przybiera ona zazwyczaj w wykonaniu konserwatywnym. No może pomijając akurat to forum :D

edit. już trzeci wątek ciągnie się na ten sam temat :(
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Bloodcult

04-11-2021, 19:21

Olo pisze:
Chyba na dłuższą metę po prostu skuteczniej i łatwiej sprzedaje się cokolwiek poprzez akceptację zjawiska A niż agresywną negację przeciwnego zjawiska B.
Panie starszy, a całą wojenka PO-PIS gdzie jedynym programem PO jest ze nie jest PiSem ?
A wybór nowego prezydenta USA - obleśnego starca z demencją - którego program jest tylko taki ze nie jest Trumpem ?
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
nicram

04-11-2021, 19:26

Kolejny błysk intelektu Bloodkała...:-D
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

04-11-2021, 19:40

Bloodcult pisze:
04-11-2021, 19:21
Olo pisze:
Chyba na dłuższą metę po prostu skuteczniej i łatwiej sprzedaje się cokolwiek poprzez akceptację zjawiska A niż agresywną negację przeciwnego zjawiska B.
Panie starszy, a całą wojenka PO-PIS gdzie jedynym programem PO jest ze nie jest PiSem ?
A wybór nowego prezydenta USA - obleśnego starca z demencją - którego program jest tylko taki ze nie jest Trumpem ?
Wbrew obiegowej opinii zrównującej partie polityczne i korporacje twierdzę, że mechanizm psychologiczny związany ze sprzedawaniem towarów różni się jednak od mechanizmu kupowania sobie słupków poparcia. Choć ostatecznie obydwa mogą zaspokajać podobne potrzeby.

Już pomijając to co chciał zapewne też dać Ci do zrozumienia nicram, że PO swoją antypisią narracją zyskuje raczej niewiele, a Trump szedł przecież do wyborów z przesłaniem, że nie jest przedstawicielem elit.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Bloodcult

04-11-2021, 19:51

Jakie niewiele ? Mamy drugą kadencje absolutnie miernej partii i prezydenturę człowieka z demencją.

Niewiele to by było jakby ktoś ugrał poparcie na granicy progu a nie stworzył rząd.

Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

04-11-2021, 20:00

przepraszam, to ja już jednak oddam mikrofon nicramowi ;)
Awatar użytkownika
Bloodcult

04-11-2021, 20:16

No nicram, prosimy o kulturalną wypowiedź :)

Awatar użytkownika
Triceratops

04-11-2021, 20:40

mad pisze:
Chodziło mi o poszerzenie kontekstu wklejki z pch. Ziemkiewicza też dużo czytałem. Jawnogrzesznica była uznawana za jedno z najlepszych opowiadań polskiej fantastyki post-Lemowej, chociaż nie wiem, czy przetrwałaby próbę czasu. Publicystyki nie lubisz, bo masz inne poglądy, ot przyczyna. A ja nie żałuję nawet największych bzdur przeczytanych w takiej kp - no, ale poświęcam im tylko tyle czasu, ile mogę stracić.
Jawnogrzesznica owszem, ale i Pieprzony Los Kataryniarza tez byl uznawany za jedna z najlepszych owczesnie polskich powiesci na polu sf przez np Dukaja. Tak, ze 2 lata temu juz raz byla toczona rozmowa o Ziemkiewiczu i jego osiagnieciach, wtedy kol Hatefire pisal mniej wiecej to samo co teraz, a na moj argument, ze Pieprzony Los Kataryniarza zebral wtedy kilka nagrod, skomentowal to jakos tak, ze koledzy z Fantastyki mu po znajomosci pewnie dali. Koles ma ewidentnie problem z Ziemkiewiczem, wtedy go nazywal wannabie pisarzem chyba. Ale przeczytal wszystko cos sie dalo, tak nie znosi jego siermieznosci, ze czytal wszystko choc zaluje, ze czytal, nie poznal sie po pierwszej ksiazce, ze to gowno i brnal dalej w to gowno.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Medard

04-11-2021, 20:44

Triceratops pisze:
mad pisze:
Jawnogrzesznica owszem, ale i Pieprzony Los Kataryniarza tez byl uznawany za jedna z najlepszych owczesnie polskich powiesci na polu sf przez np Dukaja. Tak, ze 2 lata temu juz raz byla toczona rozmowa o Ziemkiewiczu i jego osiagnieciach, wtedy kol Hatefire pisal mniej wiecej to samo co teraz, a na moj argument, ze Pieprzony Los Kataryniarza zebral wtedy kilka nagrod, skomentowal to jakos tak, ze koledzy z Fantastyki mu po znajomosci pewnie dali. Koles ma ewidentnie problem z Ziemkiewiczem, wtedy go nazywal wannabie pisarzem chyba. Ale przeczytal wszystko cos sie dalo, tak nie znosi jego siermieznosci, ze czytal wszystko choc zaluje, ze czytal, nie poznal sie po pierwszej ksiazce, ze to gowno i brnal dalej w to gowno.
Gdyby Ziemkiewicz był lewakiem, to pewnie obecnie zgarniałby nagrody Nike i nikt by nie pisał, że zawsze był kiepski,
patrzcie obecny status Tokarczuk i to jak była oceniana przez Lema jako gówno.
Die Welt ist meine Vorstellung.
bartwa

04-11-2021, 20:45

Czytałem jakąś fantastykę Ziemkiewicza 30 lat temu. Była w porządku. Od obecnego bełkotu trzymam się z daleka.
Awatar użytkownika
Medard

04-11-2021, 20:48

Medard pisze:
Triceratops pisze:
mad pisze:
Gdyby Ziemkiewicz był lewakiem, to pewnie obecnie zgarniałby nagrody Nike i nikt by nie pisał, że zawsze był kiepski,
o właśnie już o tym było:
Medard pisze:
08-06-2021, 00:17
Lem o Oldze Tokarczuk.

Słowa pisarza science fiction pochodzą z książki „Tako rzecze… Lem”. Stanowi ona zapis rozmowy pomiędzy pisarzem, a Stanisławem Beresiem.

"Tokarczuk do tego stopnia obraziła mój rozum, że chciałem napisać polemikę, ale uznałem, że gra jest niewarta świeczki, bo musiałbym jej książkę doczytać do końca".

"Czytałem niedawno książkę Tokarczuk o 'Lalce' i jest to nie tylko mowa-trawa, ale też dowód na to, że autorka studiowała psychologię w ubiegłych wiekach" - stwierdzał przed dwudziestoma laty Lem.

https://wmeritum.pl/lem-o-tokarczuk-obr ... rza/348381

Obrazek
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Triceratops

04-11-2021, 20:51

Medard pisze:
Triceratops pisze:
mad pisze:
Bardzo mozliwe, poprzednia swoja ksiazka "Cham niezbuntowany" przez pare miesiecy okupowal top sprzedazy i wg Nielsen BookScan byl jedna z najczesciej kupowanych ksiazek w PL. Empik jakos nie wycofal go z oferty a debile z NigdyWiecej czy czegos podobnego zglosili ksiazke do allegro (i allegro ja zablokowalo) co sie przyczynilo do jeszcze wiekszej sprzedawalnosci ksiazki. Dosc dziwne osiagniecie jak na taka literacka miernote.
woodpecker from space
ODPOWIEDZ