POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Wzburzony Obserwator
zaczyna szaleć

Re: POlitykowanie

23-08-2024, 15:58

Ascetic pisze:
23-08-2024, 11:24
Wpisy 20-30-----40 latków (Ci ostatni jednak w mniejszości są) w tym miejscu utwierdzają mnie <ciągle> w przekonaniu, że jesteśmy społeczeństwem skrajnych xxx, z pamięcią złotej rybki (choć wydawałoby się, że tydzień po tygodniu wypływają kolejne afery, można się utwierdzić w przekonaniu, co się działo przez 8 lat.
Ascetic pisze:
Wpisy 20-30-----40 latków (Ci ostatni jednak w mniejszości są) w tym miejscu utwierdzają mnie <ciągle> w przekonaniu, że jesteśmy społeczeństwem skrajnych xxx, z pamięcią złotej rybki (choć wydawałoby się, że tydzień po tygodniu wypływają kolejne afery, można się utwierdzić w przekonaniu, co się działo przez 8 lat.
Mogę się wypowiadać tylko za siebie i w swoim imieniu zapewnić, że pisowskiego chaosu i grabieży na bezczela nie zapomniałem i nie zapomnę. Zmieniła się władza, więc teraz trzeba patrzeć na ręce tym „nowym”.

Na swoim przykładzie mogę zapewnić, że możliwym jest np. posiadanie opinii, że bilans ogólny dla Polski w związku z przynależnością do UE jest korzystny, ale zarazem nie powinniśmy przed Unią klękać i godzić się na wszystko bez negocjacji. Dwadzieścia lat minęło, jak jeden dzień… W Polsce jest wcale nienajgorzej. Polski rynek zbytu to nie jest jakiś przypis na ostatniej stronie raportu o krajach rozwijających się.

Nasz Wielki Strateg, Pan Donald, ma prawo, a nawet obowiązek rozliczania poprzedniej kliki. Na chuj mu do tego Giertych? Nie ma w Polsce innych adwokatów? Nikt inny nie potrafi przejrzeć dokumentów i zredagować poprawnie pisma procesowego? Otóż są i potrafią. Ale Giertych został wyciągnięty z politycznej otchłani i wprowadzony do Sejmu, bo Nasz Pan Donald to dziecinny, mściwy karierowicz, a nie żaden mąż stanu, co to się „rodzi raz na tysiąc lat” (tak, cytuję prawdziwą osobę, z plemienia jakże silnych intelektualnie).
Mam prawo reagować.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-08-2024, 16:06

Nie wiem, gdzie tu wyczytałeś, że jest on NWS, ale jak sobie już tam przeczytałeś, dopisałeś, dopowiedziałeś, to jakby twój problem. Nic mi do tego. Tyle, że akurat z tym wyselekcjonowaniem gościa, który ma konkretny powód, motywację, aby zaangażować się całym sobą, to akurat wiewiór wstrzelił się idealnie. Nic tak nie napędza jak chęć zemsty (zakładając, że mściwiec nie jest mniętką fają) . Z tym chyba nie będziesz dyskutował? No i widmo odsiadki, choćby za aferęPolnord-Wilanów. Tutaj też pewnie też masz mało argumentów, przeciw. Także tego ten.

Dobra. Abyś tam się nie musiał specjalnie dalej wzburzać. Jest jeden problem ze skaczącymRomanem. Jest w -uj nieskuteczny. Jak nie ucieczka do europarlamentu, z wcześniejszym dekowaniem się w dziupli u prezydęta, to jakieś błędy prokuratury z kolejnym, a od wczoraj czytamy, że następni w kolejce do garowania, są jak nie na Cyprze to w Hiszpanii. Jak już tam Roman boli, to chyba w tym powienien, o ile, piszesz, prawdę, że pora na rozliczenia. pismafii. Ok. Pierwszy wydaje się być, ten od kilometrówek, swoją drogą też ziomlokals, prawie sąsiad, co zupełnie nie wpływa na to, że mi go żal, czy coś. Tylko, że jakoś to krzywo wygląda, że zawodnicy tulą miliony za respiratory, koszule z ładnymi patriotycznymi wzorami, czy granty dla podmiotów z historią dwudniową, a nawet za machanie salcesonem wyceniane na krocie w milionach liczone, a ci biorą się za płotkę od eurokilometrówek (na ile go tam wyceniają? Kilkaset tys cebulionów? Litości, jak na fikcyjnych etatach po bankach szeregowe byłe radne i radni psowi targali po 100 k miesięcznie. Bez gabinetu, telefonu słż. czy zwyczajnej wizytówki). Trochę niepoważne jednak. Tak, tutaj coś nie działa z tym postdmowszczykiem. Albo z tymi co go tam (być może) wystawili na pośmiewisko.

Co i tak na końcu nie zmienia postaci, że szukania symetrii pomiędzy brakiem afery w PO, a dziesiątkami za pis, jest jakąś aberacją. Albo przedawkowaniem zbanieczkowanego internetu, choćby tego od dzbanowskiego. O kucowskim wywracaniu stolika, czy trywialnym trollingiem nie ma co mówić, bo to jakby nie jest dla poważnych ludzi.
Poro
Wzburzony Obserwator
zaczyna szaleć

23-08-2024, 16:31

Kto szuka symetrii? Zmieniła się władza. Teraz trzeba patrzeć na ręce innym gościom. Także w kwestii, jak rozliczani są poprzednicy, którzy, skoro w biały dzień nas jebali, to powinni już skjałczeć w kazamatach. Choćby tzw. wydobywczych.

Nie twierdzę, że Ty akurat jesteś silnym wyznawcą Naszego Pana Donalda. Tak się już tu utarło, że z automatu grupujemy poglądy adwersarzy, te prawdziwe i te wyimaginowane, w wygodny do zaorania pakiet, nie? I żadna ze stron - doprecyzujmy, wielu stron, a nie dwóch, dzielonych wedle wygodnej sztancy, nie jest bez winy.
Mam prawo reagować.
Awatar użytkownika
Ascetic

23-08-2024, 16:52

1/ Nie wiem na ile dokładnie czytasz wpisy w tym dziale. Intencje kilku zawodników są tutaj aż nazbyt widoczne. Symetryzm jest nazwijmy go "narzędziem" do realizacji tego co tutaj pchają, jak nie nogą, to kolanem.

2/ Nie wykluczam, że masz rację. Pewnie naturalne jest to, że większość lezie na skróty (tu chodnik, tak wydeptana szybsza/ bliższa ścieżka do klatki). Pakietami łatwiej jebać adwersarzy. Może to niedomaganie, może wygoda.
Poro
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

23-08-2024, 20:38

olgims pisze:
23-08-2024, 09:29
już nakradli jak tamci? już wiesz że całe stada bez kręgosłupa? Czarnek był przynajmniej zabawny? To chyba osobiście przy tym zabawnym i merytorycznym katolickim kutasiarzu frukty miałeś skoro pierdolisz takie farmazony.
Brawo, udało Ci się wysrać komentarz na poziomie ćwoka z onetu. Osobiście to Ty gówno o mnie wiesz, więc daruj sobie takie wycieczki i pajacowanie. Szkoda mi czasu na rozmowę o Twoich imaginacjach. Gdyby zaś obecna ekipa nakradła w 10 miesięcy tyle, ile poprzednia w osiem lat, to sam sobie policz, o ile by byli skuteczniejsi.
trup pisze:
23-08-2024, 13:59
Ten słaby wpis, zrzucam na karb niepamięci pocovidowej i ostrego cienia mgły. Zdrowia!
Ascetic pisze:
Panowie, zwróćcie łaskawie uwagę, że piszę wyłącznie o swojej działce. W której siedzę na tyle długo, by pamiętać nie tylko wałki poprzedniej ekipy, ale i wcześniejszych. Wy zaś zaczynacie zachowywać się jak zwolennicy PiS na początku pierwszej kadencji tejże partii. Zasłaniamy oczęta i nic nie widzimy. A nawet, jeśli coś kradną, to poprzednicy kradli więcej. Naprawdę nie widzicie, jakie to jest groteskowe?

Wam się pewnie wydaje, że przed ekipą PiS wszystko funkcjonowało cacy. Nie, tak nie było. Oczywiście, Czarnek był postacią dramatycznie nieodpowiednią na swoje stanowisko. Ale on nawet chyba nie uważał, że robi coś źle. To połączenie braku dokonań, bufonady i przekonania o własnej znakomitości było tragikomiczne. Dawał swoim i nawet tego nie ukrywał. Obecny minister zaś jest po prostu przypadkowy. Nie ma kompetencji, nie ma zaplecza politycznego, nie ma siły przebicia. W efekcie nie będzie też pieniędzy, a cała para pójdzie w gwizdek kolejnych reform, które trwają non-stop od dobrych dwudziestu lat. Aż dziw, że pomimo tylu prób to wciąż jeszcze działa. Problem w tym, że minister ten nie zapanuje nad chęcią zagarnięcia różnych stanowisk i pieniędzy przez struktury partyjne całej koalicji. Bo nie ma zaplecza i siły.

I tu dochodzimy do fruktów. Pieniędzy do wzięcia jest mało, więcej nie będzie. Największe są we wdrożeniach - NCBiR i instytuty różnego typu. One zawsze działały źle, choć Wy o NCBiR usłyszeliście pewnie dopiero przy bezczelnych przewałach przystawek PiS. Tylko, że wcześniej było podobnie. W skrócie, jest to maszynka do transferowania pieniędzy publicznych do prywatnych firm pod pretekstem badań i rozwoju. I czasami to fajnie działa, było trochę sensownych rzeczy, trochę projektów dla armii. Ale znaczna część tych pieniędzy od zawsze szła na produkty i technologie na poziomie krajów trzeciego świata, które nigdy nie powinny dostać choćby złotówki z pieniędzy publicznych, lub na projekty zupełnie dęte, które powinny być uwalone na etapie rozstrzygania konkursu. A skoro tak jest, to w okolicy tych instytucji kręci się dużo nieciekawych ludzi, którzy dbają, by pieniądze trafiały tam, gdzie trzeba.

Na razie w NCBiR trudno jest cokolwiek zrobić, bo zbyt dużo par oczu się tej instytucji przygląda. Ale w instytutach badawczych jest inaczej. Obecnie trwa kolonizacja. Wprowadzane są osoby z nadania politycznego, według klucza znajomości i koneksji, bywa, że już umoczonych w jakieś nieciekawe historie. Merytoryczni kierownicy są zwalniani albo odchodzą sami, gdy orientują się, że ich wysoko postawieni pracownicy są niekompetentni, a jednocześnie całkowicie poza ich nadzorem - nikt nie zaryzykuje ponoszenia odpowiedzialności za decyzje takich ludzi. I tu nawet nie musi dojść do przestępstwa - po prostu w tak zarządzanym instytucie badawczym nie powstanie nic, co by mogło przynieść zysk w przyszłości. Bo kierownictwo nie zajmuje się niczym, co by mogło dać takie rezultaty. Pieniądze są przejadane przez właściwych ludzi. W skali jednego instytutu są to dziesiątki milionów, przepalonych bez większego sensu. W skali kraju i kadencji - miliardy złotych. A Wy mi mówicie, że to nie ta skala. To jest dokładnie ta skala. Po prostu obecna ekipa wie, że żeby zarobić, nie trzeba iść na rympał. Czasami wystarczy pozorować pracę. Efekt dla budżetu jest identyczny.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

26-08-2024, 11:30

Nie mogę się powstrzymać, by jako epilogu nie wkleić newsów z zaledwie kilku dni. Dwóch nowych, oczywiście nie posiadających żadnych kompetencji w tym zakresie, dyrektorów w instytutach należących do Sieci Badawczej Łukasiewicz. Tej, w której od kilku miesięcy prezesem (budżet ok. 2 mld zł) jest dr Hubert Cichocki, lat 33. Ani naukowiec - dorobku praktycznie brak, ani menadżer. Poprzednik pracował m.in. dla IBM i KGHM, miał także dorobek naukowy. Tak, takiego prezesa powołał ten zły Czarnek. Dobry Wieczorek powołał (obecnie byłego już) polityka przystawki KO.

O dyrektorze numer jeden było dość głośno. Bartłomiej Ciążyński, prawnik i lewicowy samorządowiec. Prawdziwy omnibus. Najpierw, choć się na tym nie zna, został dyrektorem ds. komercjalizacji w jednym z instytutów Sieci Badawczej Łukasiewicz. Pensja zaledwie około 40 tysięcy miesięcznie. Wiadomo, że przy tak głodowej pensji trudno zapewnić byt rodzinie, więc na wakacje pojechał służbowym autem, płacąc za paliwo służbową kartą. W międzyczasie został jeszcze wiceministrem sprawiedliwości, choć jego dorobek w zakresie prawa też jakby nienachalny. Stanowiska stracił, bo wsiadł na niego prokurator.

https://wiadomosci.wp.pl/zdymisjonowany ... 337837504a

Dyrektor numer dwa, Mateusz Tyczyński - analogiczne stanowisko, pensja pewnie też, szefem instytutu jest jego kolega z Rady Miasta. Radomski samorządowiec KO. Ponownie, brak jakiegokolwiek doświadczenia w temacie. Wyprowadzony z meczu o Superpuchar Europy, bo (on twierdzi, że tylko koledzy) wraz z fumflami awanturował się i wyzywał innych kibiców.

https://wiadomosci.wp.pl/najlepsza-akcj ... 226686912a

A żeby zatrudnić tych (i innych, jest ich więcej i będą wypływać) asów za takie pieniądze, w niektórych instytutach pozwalniano pracowników, którzy akurat pracę wykonują, a nie pozorują. Dodajmy, że wykonują za pensje nieco lepsze, niż pensje sprzątaczek. Nie jestem tylko pewien, co będą ci dyrektorzy komercjalizować, ale może właśnie o to chodzi?
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Asia Tuchaj-Bejowicz
postuje jak opętany!

26-08-2024, 15:46

Obrazek

Wklejam tutaj ale nie wiem czy nie bardziej nadaje się to do działu onkologia...
Awatar użytkownika
Triceratops

26-08-2024, 18:56

Przeciez wielu tutaj tak mysli, zaraz cie trup wyjasni, ze wybacza ci ten slaby wpis i zrzuca to na karb twojego niewyspania i upalow.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

26-08-2024, 21:32

Asia Tuchaj-Bejowicz pisze:
Obrazek

Wklejam tutaj ale nie wiem czy nie bardziej nadaje się to do działu onkologia...
W tym (i nie tylko) przypadku, bardziej by pasował dział... utylizacja. Te poślice czy ministrzyce z lewicy, jak cos palną, to towarzysz Włodzimierz musi pierdolnąć 50, albo nawet 100g witaminy W. Innej opcji ni ma :)
Wzburzony Obserwator
zaczyna szaleć

27-08-2024, 16:53

Mam prawo reagować.
SamborWilk
w mackach Zła

28-08-2024, 06:52

Jimmy Boyle pisze:
26-08-2024, 21:32
Obrazek

W tym (i nie tylko) przypadku, bardziej by pasował dział... utylizacja. Te poślice czy ministrzyce z lewicy, jak cos palną, to towarzysz Włodzimierz musi pierdolnąć 50, albo nawet 100g witaminy W. Innej opcji ni ma :)

Szkoda słów na debilizmy lewicy, ale zawsze zadziwia fakt że są osoby które ich popierają.
olgims
weteran forumowych bitew

28-08-2024, 10:37

wy musicie być byłymi wyborcami SLD albo jakiegoś innego post-komuszego ścierwa i zorientowaliscie się, że wasze lewary to nie wasze lewary (komuno wróć). Inaczej nie jestem w stanie sobie wytłumaczyć tej obsesji na punkcie lewactwa i prania sobie mózgu gowno-tresciami z Twittera i fejsbuczka. Ja pierdole stare chłopy a jaraja się ideologicznymi bzdurami.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
neuro
postuje jak opętany!

28-08-2024, 11:06

Największą paranoją jest to, że związki partnerskie wciąż są w ogóle tematem dyskusji i przepychanek. To powinno być uregulowane lekko biorąc z ćwierć wieku temu i być tak samo oczywiste jak prawo własności, nietykalności osobistej, wolności wyznania i tak dalej.
Awatar użytkownika
Ascetic

28-08-2024, 11:18

^^^^

Przecież nikomu na tym nie zależy (w sensie, żadnej ze stron sceny politycznej). Zakładam, że nawet tym rozhisteryzowanym z lewicy. Jakie mieli by wówczas paliwo wyborcze? Jeszcze musieli by się zająć (nie daj bosze) tym czym normalna lewica się powinna zajmować, jakimiś (o bosze!) sprawami socjalnymi!! A tak? Sama używka i pożywka dla nawet dzbanów co się tutaj spruwają z tych swoich banieczek prawackich. Ci to pewnie nawet są tego nieświadomi, że jakby temat był dawno niebyły, to normalnie na innego pudelka politycznego musieliby się przerzucić. Część niedorozwojów pewnie też nie wiedziałoby co z wolnym czasem zrobić. Jak to tak bez przeklejania twitów papjeży z X'a, czy polskichpolakówzflagąPolskiwnicku, czy innych dzbanowskich z fejsika. Normalnie by im się świat zawalił. Powiedziałbym - chwilo trwaj-. Powiem: - spierdolenie umysłowo-ideologiczne trwaj-. Za nich powiem.

Poza tym oczywistość. Jak się jedni pałętają na luzaju po cebulandii, choćby faceci w spódniczkach, to dlaczego inni niby nie mogą< na równie specyficznych prawach >? Podobno wedle konstytucji jakaś tam równość ma być zagwarantowana.

ps. Co do samej Kotuli. Oczywiście zgoła dziwna wypowiedź, w której na siłę można doszukiwać się najgorszych cieni lewicy. W tym tej skrajnej. W tym tej, która flirtuje z naszym aktualnie największym wrogiem, nie politycznym, a militarnym. Tak zresztą jak i się dzieje na świecie. W kontekście tego, to co powiedział, jeden niepopularny polityk, na ich temat, do nich, jest jak najbardziej na miejscu. W skrócie powiedział im: "weg". Przyjdzie pora, że z tymi 4% w porywach do 8%, ktoś im mądrzejszy powie: "wypierdalać".
Poro
Awatar użytkownika
Ascetic

28-08-2024, 11:56

Właśnie. Dopiero co człowiek skończył pisać, a tu już się lewica odpala.

Na mało konkretnego (mimo wszystko) twitta P2050, żukowska już musiała się przegrzać.
Obrazek

Pewnie w konkretach będzie to tak wyglądać:

Obrazek

https://businessinsider.com.pl/firmy/be ... ji/qfj27mr

Bez traktowania jej jako kosztu uzyskania przychodu, więc, właściwie, niewielkie korzyści, ale czerwoni już wiedzą, że tyle musi stykać januszexom. Nic nie wiadomo, póki co tam jest, właściwie ochłapy mogą być po zapowiedziach*, na horyzoncie, ale ta już musiała się wygrzać.

*A'muzom'bez'sobie. Zastanawiam się na co liczy PO? Ok, może odebrane zostaną subwencje, może będzie bieda-kampania, bez garnków i wozów strażackich u pissdzielców. Może, się rozpierzchną, rozpełzną jak robactwo po podłodze po innych polexitowych, postkukizowokonfiarskich pomiotach, ale z takim "zadbaniem" o "swój" : "elektorat", to za 8 niepełnych lat będzie znów lament. Może i akcenty rozłożone, na lata, ale nie polecam obserwacji jakie ja np. poczyniłem na dłuuuuugim weekendzie, na bogato weekendzie, słuchając przy stolikach knajpianych z rybką i nie tylko, co przedsiębiorcy myślą - o tym co się nie robi. Już jednak pora coś tam rzucić na stół, bo te spadające okruchy to śmiechu warte są, jednak.
Poro
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

28-08-2024, 19:17

Głupie to jest raczej wykręcanie się od podejmowania trudnych tematów poprzez wskazywanie innych, jak gdyby one konkurowały ze sobą wzajemnie o jakieś ściśle ograniczone zasoby. Nie można nic działać w zakresie np. związków partnerskich bo zawsze wyjdzie jakaś pała, powie że to temat zastępczy a w ogóle to najważniejsze jest rolnictwo, górnictwo a może nawet hutnictwo.
Yare Yare Daze
Wzburzony Obserwator
zaczyna szaleć

28-08-2024, 20:14

hcpig pisze:
Głupie to jest raczej wykręcanie się od podejmowania trudnych tematów poprzez wskazywanie innych, jak gdyby one konkurowały ze sobą wzajemnie o jakieś ściśle ograniczone zasoby. Nie można nic działać w zakresie np. związków partnerskich bo zawsze wyjdzie jakaś pała, powie że to temat zastępczy a w ogóle to najważniejsze jest rolnictwo, górnictwo a może nawet hutnictwo.
Ma to sens, co piszesz. Sprawa jest do zrobienia, ale brakuje woli politycznej.

Co do górnictwa, hutnictwa itd.: może być, że jest ważniejsze, ale faktem pozostaje, że jedno drugiemu nie wchodzi w paradę.
Mam prawo reagować.
Awatar użytkownika
Ascetic

28-08-2024, 20:20

hcpig pisze:
Przy czym, przy obecnym układzie politycznym te postulaty są niewykonalne. I nie chodzi tutaj nawet o Lewicę, a Sawickich i jemu podobnych. Można zrozumieć, w kontekście tego, że Lewica grzeje temat, bo jak widać jest "lewicą" ideową a nie "gospodarczo-socjalną", chyba też nie ma pomysłu na siebie poza biciem piany, szkoda tylko, że obserwatorzy, nie ci wzburzeni w tę grę też grają.
Poro
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

28-08-2024, 20:41

hcpig pisze:
Takie rzeczy piszą ludzie, którzy nie mają pojęcia jak wygląda proces legislacyjny. Wydaje im się najwyraźniej, że jak jakiś projekt jest procedowany, to siedzi nad nim naraz tych 300 posłów i nic innego nie robią. Po to są komisje różne, tam się uciera ostateczny kształt i idzie, to pod głosowanie. Nie jest tak, że jak jakaś komisja pracuje na jedna sprawą, to inne komisje nie tworzą, w tym samym pierdylarda innych ustaw. Co więcej de facto większość projektów przychodzi gotowych z ministerstw. Zwłaszcza tych takich stricte technicznych, nie wiem o rybołówstwie.

Tak już w ogóle widać , ze strategią Tuska jest jasna. Nic nie robić i pierdolić, że za rogiem czai się PiS. Ostatnio tą taktyką sprawił, że mieliśmy przez 8 lat do czynienia, z ta bandą. Powodzenia.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Wzburzony Obserwator
zaczyna szaleć

28-08-2024, 21:50

Hatefire pisze:
28-08-2024, 20:41
hcpig pisze:
Takie rzeczy piszą ludzie, którzy nie mają pojęcia jak wygląda proces legislacyjny. Wydaje im się najwyraźniej, że jak jakiś projekt jest procedowany, to siedzi nad nim naraz tych 300 posłów i nic innego nie robią. Po to są komisje różne, tam się uciera ostateczny kształt i idzie, to pod głosowanie. Nie jest tak, że jak jakaś komisja pracuje na jedna sprawą, to inne komisje nie tworzą, w tym samym pierdylarda innych ustaw. Co więcej de facto większość projektów przychodzi gotowych z ministerstw. Zwłaszcza tych takich stricte technicznych, nie wiem o rybołówstwie.

Tak już w ogóle widać , ze strategią Tuska jest jasna. Nic nie robić i pierdolić, że za rogiem czai się PiS. Ostatnio tą taktyką sprawił, że mieliśmy przez 8 lat do czynienia, z ta bandą. Powodzenia.
Nie pisz takich rzeczy, skoro PiSS nie rządzi, to robota zrobiona. Pan Donald miał wygrać wybory, a nie siedzieć kurwa w gabinecie i myśleć, przewalać papiery, knuć. Od knucia jest Roman Demokrata, Pan Donald wygrał wybory, ileż można od człowieka wymagać, kurwa mać?!?
Mam prawo reagować.
ODPOWIEDZ