POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

Re: POlitykowanie

31-03-2025, 13:37

To nie mój poseł. To Twój poseł. Z ramienia Po.

Brylant daje radę.

Ostatnio zmieniony 31-03-2025, 13:40 przez tomaszm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

31-03-2025, 13:39

tomaszm pisze:
31-03-2025, 13:37
To nie mój poseł. To Twój poseł. Z ramienia Po.
Mój? Ja nie jestem z PO. I nie ja go finansowałem i nie wspierałem w kampanii.
To jak tam mu idzie? Zadowolony jesteś?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
tomaszm

31-03-2025, 13:41

Powiedzmy ,że daje. Resztę sobię zostawię jak będziemy pili wódkę.

Ale było parę śmiesznych sytuacji. Przemo jest nadaktywny w mediach społecznościowych i wkleił swój grafik zajęc na FB gdzie kosmetyczne ,pedicure. solarium Stało się to memem internetowym lokalnym. Czasem nie myśli.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

31-03-2025, 18:44

tomaszm pisze:
29-03-2025, 19:43
Komorowski całe lobby myśliwskie latami przepychał. To zapaleniec.
Ostry jebaka z tego Bronka XDDD
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
tomaszm

31-03-2025, 18:50

Przeca to zawsze była patola. Ja miałem keidyś bardzo bezpośrednie starcie z jego synem któremu się wydawało że jest szeryfem. Podstawianie samochodów z nadleśnictwa, wykorzystywanie pozycji ,że jestem prezydentem kraju w nie zgłoszonych polowaniach. Boże jak ja tym gardze, Z MONu wiele osób tak polowało-jebni dygnitarze. Należałoby splunać ryja ale tak to kurwa wyglądało.

Wykorzystywanie chłopaków z jednostki wojskowej komandosów do nagonek. Wszyscy najebani jak świnie. Powiedz któremu że ci nie pasuje to byłeś deptany. Wykorzystywanie swojej pozycji do cna. To tak jak Polko powiedział co szef kompani mu powiedział. Nie polujesz-nie zrobisz kariery w wojsku

A to najczęściej patusowe rzeczy.

jak ktoś powie ,że jakaś reglamentacja prawnicza wpłynęła na środowisko -sorry ale będę musiał jebnąć śmiechem. To moje środowisko zrobiło robotę, Tych 30,40 latków wypierdalając ta patolę w piździeć.

Nie dziwię sie ,że wiele osób ma takie nadstawienie do Polskiego związku Łowieckiego bo sam na to pracowali przez lata.

Wychodzę z założenia ,że swoimi działaniami gdzie już te pokolenie mojego sortu da się wiele naprawić. Ale to wymaga czasu.

To samo dotyczy branży odszkodowań która jest zrygana ludżmi którzy nigdy nie powinni w niej uczestniczyć. jak ktoś jest klusownikiem ,złodziejem to uważam ,że obowiązkiem obywatelskim jest mu to powiedzieć.
Awatar użytkownika
trup

01-04-2025, 11:51

A się wije menda jedna.... Gwałt na 14latce to "sprawa marginalna"....
https://x.com/angelika_tudor/status/1906648085557907681
Będę pisała do znudzenia, do bólu, aż dotrze. Możecie banować, wyciszać, ziewać. Ale możecie też wybrać.

14 lat. W plecaku nosisz zeszyty i piórnik. Nie strach.
Rumienisz się, bo chłopak z klasy zerknął w twoją stronę. Marzysz o koniach, a nie o tym, żeby ktoś przestał cię dotykać.

Jeszcze nie nie jesteś zarażona życiem, jeszcze nie znasz jego czarnej strony. Ale poznasz. Nie przez życie, ale przez mężczyznę — starszego, silniejszego, bezwzględnego.

Zgwałci cię.
A potem przyjdzie coś jeszcze. Dwie kreski. Nie na sprawdzianie biologi — na teście, który odbierze ci oddech, zniszczy życie, które dopiero się zaczęło.

I teraz TYLKO ty wiesz, jak to jest być dzieckiem i mieć w sobie dziecko.

I pojawia się kolejny mężczyzna. Starszy. Silniejszy. Bezwzględny — z sejmowej ławy. Towarzyszą mu inni: kobiety, które powinny cię chronić, mężczyźni, którzy nigdy nie pojmą „jak to jest”.

I powiedzą ci, że zasługujesz na karę.
Na dwie kary.
Na karę codziennego przeżywania gwałtu, do końca twojego życia i karę więzienia, bo probowałaś się ratować.

Jesteś przestępczynią. I nie ma znaczenia, że masz 14 lat.

Za to, że nie chciałaś żeby twoje ciało było grobem.

Żaden sąd nie skaże 14-latki. Muszę w to wierzyć, bo zwariuję. Ale czy dla ciebie ma to znaczenie? Dla twoich bliskich, dla innych dziewczyn?
Żadnego.

To nigdy nie będzie projekt ustawy. To zawsze będzie wyrok.
Dla mnie, dla ciebie, dla innych dziewczynek, które nie mają siły, głosu, wyboru.

To próba odebrania ciszy, w której tak bestialsko potraktowane kobiety, próbują jakoś przetrwać.
Jakoś, bo inaczej się już nie da.

Zapytajmy tych ludzi: czy wiecie ile waży trauma? Czy wiecie ile waży decyzja, której żadna kobieta nie powinna podejmować?

Macie Boga na ustach, a wiecie czego powinniście bać się najbardziej?

Matek. Ojców. Ludzi, którzy kochają swoje dzieci tak mocno, że nie pozwolą, by dorastały w świecie zbudowanym na waszym okrucieństwie.

My nie zapomnimy.
Matki, które noszą w sobie gniew większy niż wszystkie wasze paragrafy.
Ojcowie, którzy widzą, że ich córki nie są bezpieczne i nie będą milczeć.
Rodzice, którzy nie poświęcą swoich dzieci na waszym ołtarzu ideologii.

To nie są już tylko ludzie. To armia.
Zbudowana z miłości, bólu i wściekłości, której nawet nie potraficie sobie wyobrazić.
I kiedy się podniosą , bo się podniosą , nie zostanie z was nic, oprócz wspomnień i hańby.

Chcecie wojny z nami?
To posłuchajcie dobrze:
Miłość do bliskich to broń masowego rażenia.
A wy właśnie zaczęliście odliczanie.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

01-04-2025, 12:42

https://wiadomosci.wp.pl/immunitety-kam ... 551667552a
Flip i Flap bez immunitetów. Jest radość. :yes:
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
bartwa

01-04-2025, 12:47

Znakomicie!
PLASTIK NIE JEST METALEM
tomaszm

01-04-2025, 12:51

No nie znakomicie. Bo to pokazuje słabość Państwa. Ze wolą żeby środowisko samo rozwiązywało takie tematy wewnętrznie.

Mnie rozjebało jak dostałem list od pracowników taki totalnie emocjonalny ze się zle dzieje.

Tam były osoby które mogłyby ich pogrążyć. Państwo doskonale wiedziało. Co zrobili... Nic

Dzisiaj można sobie pozwolić na zobaczenie domu od Krzysia w Polsce bo tam weszli dziennikarze . Siedzi na Cyprze i ma wyjebane.

Kiedyś tu wkejalem reportaż o tym z pokazaniem inwentarzu jak Krzysiek swego czasu mój największy konkurent żyje. Dziś jego firmy sa na dnie.

Jego to jebię po pewnie siedzi z kurwa w jacuzzi i pewnie myśli - tak Tomek weź se poużywaj z własnego zwycięstwa.

Wiadomo fajnie byłoby jego głupi ryj zobaczyć skuty kajdankami ale to nigdy nie nastąpi:)
tomaszm

01-04-2025, 13:51

bartwa pisze:
01-04-2025, 12:47
Znakomicie!
Tu Ci Bartawa przyklejam reportaż o mojej konkrecji. Byłej. Zostali wyeliminowani.

https://uwaga.tvn.pl/reportaze/tysiace- ... -st7373353

Oni się nigdy niczego nie bali poza mną. Hiehie. Odnośnie tego ,że jesteśmy zmuszeni robić porządek wewnętrznie.

Tylko ja nie powinienem byc od tego. A silne stabilne Państwo . Które jest w stanie się z tym uporać. Mam ciekawsze zajęcia. naprawdę.
Awatar użytkownika
trup

02-04-2025, 13:21

Hitler Mały, Hitler Duży
Dzisiaj w Sejmie trochę burzy...

Obrazek
Awatar użytkownika
bartwa

02-04-2025, 13:26

Duży jak Balkan z Ninth Gate.
PLASTIK NIE JEST METALEM
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

02-04-2025, 15:37

pytanie czy mały oddał kurtkę

Obrazek

HA HA HA
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

02-04-2025, 22:30

- Zagraniczni liderzy, oszuści, kradli pracę, byliśmy wykorzystywani przez dekady. To się kończy. Za chwilę podpiszę historyczny dekret wykonawczy, wprowadzający wzajemne cła na kraje na całym świecie. Wzajemne. Oznacza to, że oni robią to nam, a my robimy to im. Bardzo proste. Prościej się nie da. To jeden z najważniejszych dni, moim zdaniem, w historii Ameryki. To nasza deklaracja niepodległości gospodarczej - stwierdził Trump.
Czy leci z nami pilot? :wtf:
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
uglak

02-04-2025, 23:38

Sgt. Barnes pisze:
Najbardziej w tym całym szaleństwie dziwi mnie fakt, że w zasadzie "od zawsze" byliśmy przekonani, że ichni Deep State działa i jest w stanie naprawiać pomysły władzy, a kiedy jest potrzebny to okazuje się, że jednak nie bałdzo...
Guilty of being right
Pelson
rasowy masterfulowicz

03-04-2025, 09:12

Sgt. Barnes pisze:
- Zagraniczni liderzy, oszuści, kradli pracę, byliśmy wykorzystywani przez dekady. To się kończy. Za chwilę podpiszę historyczny dekret wykonawczy, wprowadzający wzajemne cła na kraje na całym świecie. Wzajemne. Oznacza to, że oni robią to nam, a my robimy to im. Bardzo proste. Prościej się nie da. To jeden z najważniejszych dni, moim zdaniem, w historii Ameryki. To nasza deklaracja niepodległości gospodarczej - stwierdził Trump.
Czytałem taką opinię jak te taryfy były kalkulowane. Nie wiem czy prawda, ale jesli tak to gruby LOL.
Just figured out where these fake tariff rates come from. They didn't actually calculate tariff rates + non-tariff barriers, as they say they did. Instead, for every country, they just took our trade deficit with that country and divided it by the country's exports to us.

So we have a $17.9 billion trade deficit with Indonesia. Its exports to us are $28 billion. $17.9/$28 = 64%, which Trump claims is the tariff rate Indonesia charges us. What extraordinary nonsense this is.
Awatar użytkownika
Hatefire

03-04-2025, 09:46

Pelson pisze:
03-04-2025, 09:12
Sgt. Barnes pisze:
Czytałem taką opinię jak te taryfy były kalkulowane. Nie wiem czy prawda, ale jesli tak to gruby LOL.
Just figured out where these fake tariff rates come from. They didn't actually calculate tariff rates + non-tariff barriers, as they say they did. Instead, for every country, they just took our trade deficit with that country and divided it by the country's exports to us.

So we have a $17.9 billion trade deficit with Indonesia. Its exports to us are $28 billion. $17.9/$28 = 64%, which Trump claims is the tariff rate Indonesia charges us. What extraordinary nonsense this is.
W przekładzie na polski.

Chcielibyście wiedzieć, jakiej dokładnie dogłębnej analizy dokonała administracja Trumpa, kalkulując, jakie cła nałożyć na poszczególne kraje lub bloki handlowe?

Wersja oficjalna głosiła, że w pierwszej kolumnie "Tariffs Charged to the USA" chodzi o naliczany w danym kraju VAT plus bliżej nieokreślone bariery regulacyjne (zapewne coś w rodzaju "nie możecie płukać kurczaków w roztworze chloru") i "manipulację kursem walut".

Już samo to było durne, gdyż w szczególności VAT - naliczany zarówno od towarów importowanych, jak i produkowanych w danym kraju - nie działa jak bariera celna, a poza tym VAT, jak wszyscy tutaj wiemy (ale Amerykanie, a zwłaszcza wyborcy prez. Trumpa, już niekoniecznie), jest różny w poszczególnych krajach Unii, więc traktowanie UE jako blok z tego punktu widzenia nie miałoby sensu.

Ale szukanie jakiegokolwiek sensu w kłamliwych enuncjacjach oszołomów jest przedsięwzięciem skazanym na niepowodzenie - równie dobrze można się zastanawiać, o co chodzi pisowcom. Szkoda czasu.

Ktoś na TT poświęcił chwilę czasu na przyjrzenie się tym "cłom nakładanym na USA" przez poszczególne kraje i dokonał prostego odkrycia. Trumpiści wzięli mianowicie deficyt handlowy USA w obrocie towarowym (usług nie brali w ogóle pod uwagę) z danym krajem, a następnie podzielili go przez wartość eksportu tego kraju do USA. Ten odsetek (deficyt/eksport) nazwali, bo kto im zabroni, nakładanym cłem, a żeby ustalić stawkę "cła wzajemnego", wielkodusznie podzielili go przez dwa. W przypadku krajów niemających nadwyżki w obrocie towarowym z USA, krajów mających nadwyżkę nie wyższą niż 20% i terytoriów bezludnych (Wyspy Heard i McDonalda XD) stawka "cła wzajemnego" wynosi 10%. Ot i cała tajemnica systemu celnego przyjętego przez największą gospodarkę świata pod przewodnictwem najświatlejszego przywódcy świata.

Aha, zapomniałbym, z tego reżimu są też wyłączenia. Dotyczą one krajów uznanych zapewne za sprawdzonych sojuszników: mianowicie Rosji, Białorusi, Korei Północnej i Wenezueli. Handel amerykański np. z Rosją nie jest wprawdzie szczególnie wysoki za sprawą sankcji (rosyjski eksport do USA wyniósł ok. 5 mld USD w 2023 roku), niemniej istnieje i będzie pod względem celnym traktowany priorytetowo, bez żadnego dodatkowego 10-procentowego cła. No chyba że pomarańczowy geniusz coś jeszcze wymyśli, jak dziecko w sklepie z zabawkami w drodze do kasy.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
trup

03-04-2025, 10:32

czyli to trochę jak wymyślony mechanizm liczenia odsetek od pozyczonych pieniędzy przez gangi. Ma taki sam sens i logikę: PO UWAŻANIU :D

Obrazek
Wzburzony Obserwator
zaczyna szaleć

04-04-2025, 06:23

Jebać komunę Szczęść Boże!
Mam prawo reagować.
Awatar użytkownika
TheDude

04-04-2025, 11:22

ODPOWIEDZ