Czy jesteś katolikiem?

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ

Czy jesteś katolikiem?

Tak, jestem katolikiem.
27
25%
Nie, nie jestem.
81
75%

Liczba głosów: 108
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Czy jesteś katolikiem?

06-11-2019, 19:01

Ekskomunikowanym można być na zasadzie mocy samego prawa, więc tak obrazowo mówiąc - z automatu. Więc nie trzeba otrzymać żadnego listu, nie trzeba wygłosić na ambonie jak to drzewiej bywało nazwiska takiego łotra, po prostu - w pewnym momencie tak bardzo oddalasz się od kościoła, że nie musisz mieć nawet takiej świadomości, a już jesteś ekskomunikowany.

Ekskomunika grozi m.in za " znieważenie postaci eucharystycznych poprzez porzucenie albo zabieranie lub też przechowywanie w celu świętokradczym".
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

06-11-2019, 19:02

Agony pisze:W moim przypadku odpowiedź jest jednoznaczna. Zostałem wyłączony z kościoła - ekskomunikowany
Co nie zmienia faktu, że z punktu widzenia KRK jesteś katolikiem :)
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Nasum

06-11-2019, 19:02

Ale również za "usiłowanie udzielenia sakramentu święceń kobiecie i usiłowanie przez kobietę przyjęcia święceń".
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

06-11-2019, 19:04

Nasum pisze:Ekskomunikowanym można być na zasadzie mocy samego prawa, więc tak obrazowo mówiąc - z automatu. Więc nie trzeba otrzymać żadnego listu, nie trzeba wygłosić na ambonie jak to drzewiej bywało nazwiska takiego łotra, po prostu - w pewnym momencie tak bardzo oddalasz się od kościoła, że nie musisz mieć nawet takiej świadomości, a już jesteś ekskomunikowany.

Ekskomunika grozi m.in za " znieważenie postaci eucharystycznych poprzez porzucenie albo zabieranie lub też przechowywanie w celu świętokradczym".
No, to mnie w sumie ciekawiło, bo czasem wydają komunikat, że na tego owego nałożono ekskomunikę. Zastanowiło mnie czy taki akt jest konstytutywny czy deklaratoryjny właśnie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Nasum

06-11-2019, 19:09

Jeśli ogłaszają, to zapewne w momencie, kiedy delikwent "dokonał" schizmy lub herezji formalnej, wtedy chyba trzeba ogłosić ze względu na mozliwość szerzenia przez takich ludzi poglądów niezgodnych z KRK. A poglądy bardzo łatwo mogą przerodzić się w silną konkurencję, czego dowiódł chociażby Luter.
Nasum

06-11-2019, 19:14

Poza tym ogłaszają przeważnie suspensę, czyli karę kościelną stosowaną tylko wobec osób duchownych, czyli zakaz sprawowania mszy, nauczania itp. Suspendowanym był chyba ten nawiedzony trol Natanek albo jak mu tam leciało. Niższym od ekskomuniki kalibrem kościelnej kary jest interdykt.
Agony
postuje jak opętany!

06-11-2019, 19:17

W moim przypadku zadecydowało odrzucenie dogmatów maryjnych. Aktu ekskomuniki dokonał ksiądz zwracając się do mnie z odpowiednią formułą. To zresztą było przy świadkach w czasie, gdy robiłem zakupy. Potem poinformował mnie, ze jestem wyłączony z KK i że zostanie to odnotowane w papierach parafialnych. W KK nie ma już miejsca dla prawdziwie wierzących.
In God We Trust
Awatar użytkownika
Hatefire

06-11-2019, 19:23

Agony pisze:Aktu ekskomuniki dokonał ksiądz zwracając się do mnie z odpowiednią formułą. To zresztą było przy świadkach w czasie, gdy robiłem zakupy.
Publiczna ekskomunika w Biedronce? Naprawdę chciałbym poznać historię tej ekskomuniki :-D

To co człowiek przeczyta na tym forume, to naprawdę nigdzie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

06-11-2019, 19:24

Jeśli zasiadam w kościelnej ławie by odpocząć od miejskiego zgiełku, smrodu spalin, ludzi mijanych na ulicy, po to by podziwiać architekturę, wystrój wdychając zapach kadzidła to jestem katolikiem?
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

06-11-2019, 19:26

Hatefire pisze:
Bo tu same prymitywne, antyklerykały siedzo. Przecież księża to dobrzy ludzie i biednym pomagają, niemożliwe żeby kogoś spotkały jakieś nieprzyjemności z ich strony ;DDD.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Nasum

06-11-2019, 19:27

Agony pisze:W moim przypadku zadecydowało odrzucenie dogmatów maryjnych. Aktu ekskomuniki dokonał ksiądz zwracając się do mnie z odpowiednią formułą. To zresztą było przy świadkach w czasie, gdy robiłem zakupy. Potem poinformował mnie, ze jestem wyłączony z KK i że zostanie to odnotowane w papierach parafialnych. W KK nie ma już miejsca dla prawdziwie wierzących.

Czyli jesteś Heretykiem ;-)

"Herezją nazywa się uporczywe, po przyjęciu chrztu, zaprzeczanie jakiejś prawdzie, w którą należy wierzyć wiarą boską i katolicką, albo uporczywe powątpiewanie o niej. "

'Do tych prawd należą zatem dogmaty chrystologiczne i maryjne; nauka o ustanowieniu sakramentów przez Chrystusa i o ich skuteczności co do łaski; nauka o rzeczywistej i substancjalnej obecności Chrystusa w Eucharystii i o ofiarnej naturze Mszy świętej; nauka o założeniu Kościoła z woli Chrystusa; nauka o prymacie i nieomylności Biskupa Rzymu; nauka o istnieniu grzechu pierworodnego; nauka o nieśmiertelności duszy duchowej i o zapłacie bezpośrednio po śmierci; o braku błędów w tekstach natchnionych Pisma Świętego; nauczanie, że bezpośrednie i umyślne zabójstwo niewinnej istoty ludzkiej jest niezwykle poważnym wykroczeniem moralnym. "

Podejrzewam, że zdecydowana większość forumowiczów jest ekskomunikowana, a nawet nie ma o tym świadomości ;-)
Agony
postuje jak opętany!

06-11-2019, 19:30

Hatefire pisze: Publiczna ekskomunika w Biedronce? Naprawdę chciałbym poznać historię tej ekskomuniki :-D

Życie lubi zaskakiwać. Tak właśnie było. Do kościoła nie chodzę, do domu bym nie wpuścił, więc ksiądz dorwał mnie w sklepie. Przynajmniej kwestia przynależności wyznaniowej jest uregulowana.
In God We Trust
Awatar użytkownika
Triceratops

06-11-2019, 19:34

hcpig pisze:
maciek z klanu pisze:Moje pokolenie tj 30-40 Latków ma wyjebane na te tematy i się zaczyna to zmiEniac
Mylisz się, tendencje są odwrotne.
Dzisiaj w Trujce w poludnie byla audycje o tym pt 'Czy polacy beda odwracac sie od kosciola"

Wyniki ankiety moga niektorych milo zaskoczyc
https://www.polskieradio.pl/9/302/Artyk ... d-Kosciola" onclick="window.open(this.href);return false;
woodpecker from space
Awatar użytkownika
uglak

06-11-2019, 19:35

Agony pisze:
Hatefire pisze: Publiczna ekskomunika w Biedronce? Naprawdę chciałbym poznać historię tej ekskomuniki :-D

Życie lubi zaskakiwać. Tak właśnie było. Do kościoła nie chodzę, do domu bym nie wpuścił, więc ksiądz dorwał mnie w sklepie. Przynajmniej kwestia przynależności wyznaniowej jest uregulowana.
no wlasnie nie jest - poczytaj do czego sluzy ekskomunika. dalej jestes katolikiem tylko na razie wykluczonym ze wspolnoty ;-) przykro mi :P
Guilty of being right
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

06-11-2019, 19:38

Ludzie mylnie nie rozgraniczają wiary od kleru.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Triceratops

06-11-2019, 19:42

Niestety tak wynika z lektury forum,
Dzisiaj u Strzyczkowskiego w Trujce padlo takie zdanie "wiara to postawa" i jest to dosc fajne zdanie. Fajne zdanie bylo tez "diabel nie wierzy w Boga, bo nie musi, on wie, ze on jest" ;)
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Hatefire

06-11-2019, 19:42

wolff pisze:Ludzie mylnie nie rozgraniczają wiary od kleru.
A może właśnie rozgraniczają? Odejście od praktyk religijnych w ramach tego czy innego wyznania nie oznacza od razu przyjęcia ateizmu. Fakt jest taki, że mnóstwo takich osób uważa się za wierzące, tworząc niejako swoją własną religię w oderwaniu od np magisterium kościoła.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

06-11-2019, 19:52

Hatefire pisze:
wolff pisze:Ludzie mylnie nie rozgraniczają wiary od kleru.
A może właśnie rozgraniczają? Odejście od praktyk religijnych w ramach tego czy innego wyznania nie oznacza od razu przyjęcia ateizmu. Fakt jest taki, że mnóstwo osób uważa się za wierzące, tworząc niejako swoją własną religię w oderwaniu od np magisterium kościoła.
Nie o to. Mam wrażenie, że dla pewnej grupy wiernych kler to część boga a przecież tak nie jest. Chcesz wierzyć w COŚ skoncentruj się na tym mając w d. co robią, jak funkcjonują materialne persony tej zabawy.
Taki przykład, moi rodzice, ludzie starej daty. Śmigają do kościoła, wierzą w boga nie przeszkadza im to jednak by czasem przywalić z grubej r. na poczciwego Tadeusza z Torunia lub innych dziwaków z wiadomej ekipy? Można?
Jebać żuli.
Nasum

06-11-2019, 19:54

Tadzio to jednak ekstremista i wiele osób wiesza na niego psy i wyzywa od najgorszych, a jednocześnie deklarują się jako wierzace.
Awatar użytkownika
Hatefire

06-11-2019, 20:00

wolff pisze:Nie o to. Mam wrażenie, że dla pewnej grupy wiernych kler to część boga a przecież tak nie jest. Chcesz wierzyć w COŚ skoncentruj się na tym mając w d. co robią, jak funkcjonują materialne persony tej zabawy.
Taki przykład, moi rodzice, ludzie starej daty. Śmigają do kościoła, wierzą w boga nie przeszkadza im to jednak by czasem przywalić z grubej r. na poczciwego Tadeusza z Torunia lub innych dziwaków z wiadomej ekipy? Można?
Ale to wbrew pozorom dosyć częsta postawa. Paradoksalnie silna pozycja kościoła skutkuje też istnieniem pewnego rodzaju "ludowego antyklerykalizmu". Ma to głębokie podłoże z czasów gdzie pleban obok pana i ekonoma był postrzegany przez lud jako element systemu opresji. Taka "hate & love" relacja.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ