POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

Re: POlitykowanie

25-10-2018, 13:57

Grunt, że Jaki przyznał, że raczej da już sobie spokój z komisją reprywatyzacyjną. Jego trud skończon a to jedynie udowania fakt, że to była tylko i wyłącznie polityczna szopka. Zresztą jak cała działalność PiSu która ma niby na celu rozliczyć poprzedni rząd.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

25-10-2018, 14:08

https://fakty.interia.pl/polska/news-rm ... Id,2649307" onclick="window.open(this.href);return false;
Tradycja zobowiązuje czy jakoś tak ;-)
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

25-10-2018, 14:17

Drone pisze: Ale tego się nie da zrobić: nie da się rewitalizować Polski B, C i D - ona jest skazana tu i teraz na wygaszenie..
absolutne pierdolenie i w zasadzie takie bzdety z dupy wziete powod dla ktoreo PIS ma taka wladze.
Hatefire pisze: No, ale czy ja się zgadzam z taką narracją? Stwierdziłem tylko, że PiS skutecznie wykorzystał zmęczenie tym neoliberalnym językiem pogardy.
to i jeszcze jedno - kompletne olewanie przez tyle lat tzw. Polski B (nienawidze teo okreslenia) pod wzledem inwestycji rzadowyc.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

25-10-2018, 14:33

Sgt. Barnes pisze:https://fakty.interia.pl/polska/news-rm ... Id,2649307
miałem to wklejać w debilizmach, tam bardziej pasuje :)
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

25-10-2018, 17:16

Obrazek
Guilty of being right
Pelson
rasowy masterfulowicz

25-10-2018, 23:04

Pan_Kimono pisze:
Hatefire pisze: No, ale czy ja się zgadzam z taką narracją? Stwierdziłem tylko, że PiS skutecznie wykorzystał zmęczenie tym neoliberalnym językiem pogardy.
to i jeszcze jedno - kompletne olewanie przez tyle lat tzw. Polski B (nienawidze teo okreslenia) pod wzledem inwestycji rzadowyc.
Zastanawia mnie skąd w ludziach taka potrzeba operowania absolutem jako argumentem? Kompletnie, zawsze, nigdy- przecież to z automatu przenosi dyskusje na poziom absurdu i obrzucania się gównem?
Po drugie- jaki jest udział inwestycji rządowych w PKB województw? Raczej znikomy, biorąc pod uwage, że ogólne wydatki centralne w skali kraju odpowiadały za olbrzymie 0,7% wzrostu PKB za drugi kwartał 2018. Więc jak wpływ ma tu rząd i jego inwestycje? Zapewnia głównie infrastrukturę, najczęściej drogi. Większy wpływ mają Regionalne Programy Operacyjne, na które tylko w tym budżecie Unii można wyłapać 130 mld PLN. Jest tylko jedno ale- RPO są kierowane do samorządów, no a jaka partia w tej Polsce B trzymała i, okazuje się po niedawnych wyborach, trzyma nadal, samorządy? :)

Po trzecie pytanie- kto jest (od dawna zresztą) naszym największym partnerem handlowym? :)
Nie dziwi więc już chyba fakt, że główne szlaki handlowe powstawały stopniowo z zachodu na wschód, a inwestycje zagranicznego kapitału przemieszczały się stopniowo w tym samym kierunku? Nie wyobrażasz sobie chyba, że A2 miałaby powstać najpierw z Kukuryków (jak się to w ogóle odmienia?) do Świecka? Raz, że olbrzymie koszty, dwa, że ta droga w ogóle by na siebie nie zarobiła. Mieć pretensje oczywiście do tego można, ale w tym przypadku kapitalizm (albo logistyka) sa bezwzględne i taniej było postawić fabrykę bliżej niemieckiej granicy.
Summa summarum- zgodzę się, że ściana wschodnia jest niedoinwestowana, ale nie wynika to tylko z fanaberii jednej partii, ale raczej z uwarunkowań historyczno-geograficzno-rynkowych.
Tak do poczytania:
http://www.nbi.com.pl/assets/NBI-pdf/20 ... stycji.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Hatefire

25-10-2018, 23:17

Sgt. Barnes pisze:https://fakty.interia.pl/polska/news-rm ... Id,2649307
Ukradzione z fejsa :-)
Jakby co, w Hollywood już 38 lat temu profetycznie nakręcili scenę inspirowaną standardowym przejazdem polskiej kolumny wozów rządowych:
[youtube][/youtube]
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Sybir

26-10-2018, 10:42

Nie wiem, czy to dobry wątek, ale...

" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
COFFIN

26-10-2018, 10:54

'Profesjonalna drużyna sportowa':D:
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Sybir

26-10-2018, 10:55

Też zwróciłem na to uwagę ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Drone

26-10-2018, 19:01

Pelson pisze:
Pan_Kimono pisze:
Zastanawia mnie skąd w ludziach taka potrzeba operowania absolutem jako argumentem? Kompletnie, zawsze, nigdy- przecież to z automatu przenosi dyskusje na poziom absurdu i obrzucania się gównem?
Otóż to. Dyskusja z czymś takim w ogóle pozbawiona jest sensu. Zresztą przywołanie tzw. "inwestycji rządowych" jest "argumentem" na podobnie generalizującym poziomie. To myślenie w kategoriach z minionej epoki: oto państwo za pomocą guzików i suwaków w centralnym komitecie tak wszystkim posteruje, że w jakim by tylko rejonie człowiek się nie osiedlił, tam będzie mu i jego dzieciom wspaniale!

Tymczasem zamiast operować ogólnikami warto wybrać się w teren, porozmawiać z tym czy owym, warto poczytać też opracowania na temat struktury gospodarki i usług oraz struktury wykształcenia i potrzeb w zależności od lokalizacji. Większość tego typu analiz wskazuje, że nie ma powodu, dla którego miałyby np. powstać duże inwestycje na ścianie wschodniej. Nie pomoże tu budowanie infrastruktury w postaci autostrad czy lotnisk. Procesy industrializacji czy zaludniania peryferiów przebiegają inaczej, od strony rozlewania się aglomeracji na peryferia, a nie od strony inwestycji w polu (chyba, że ktoś jest szejkiem i stać go na zbudowanie aglomeracji na pustyni).

Oczywiście są wyjątki. Np. miejsca zlokalizowane na prowincji, gdzie istnieje wyjątkowo duży potencjał lokalny: np. surowce naturalne czy walory turystyczne. Takie coś mamy np. w okolicach Bełchatowa czy lokalnie na Wybrzeżu.

Dlatego zamiast łudzić się, że Polska B będzie płynęła mlekiem i miodem, należy pozwolić w naturalny sposób się jej wyludnić. Niech zostaną tam ci, którzy chcą i potrafią robić biznes lokalny - głównie w segmencie rolniczym i przetwórczym. Tymczasem zamiast wspierać obszarników, to PiS woli wprowadzić ograniczenia dotyczące liczby posiadanych hektarów. Złudne są marzenia o tym, że jak zbuduje się autostradę wzdłuż wschodniej granicy, to w cudowny sposób wyrosną wzdłuż niej ośrodki gospodarcze. Po co i dlaczego ktoś miałby w takich miejscach siedzieć? Ludzie oprócz płacy chcą od życia czegoś jeszcze - nie tylko spoglądania na deszcz i ciemności za oknem przez pół roku. A nie wszyscy mają na tyle bogate wnętrze, że wystarczy im słuchanie płyt z black metalem po pracy.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
uglak

27-10-2018, 11:35

https://wiadomosci.wp.pl/to-naprawde-wy ... 164554369a" onclick="window.open(this.href);return false;
Kukizowi niestety chyba ta polityka szkodzi
Guilty of being right
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-10-2018, 11:58

uglak pisze:https://wiadomosci.wp.pl/to-naprawde-wy ... 164554369a
Mnie to już nawet nie nudzi. Po prostu przestaje mnie interesować trwająca od lat akcja rozdrabniania rozdrobnionej prawicy. Tymczasem PiS w usłużnych czyli niemal wszystkich mediach robi za prawicę... Co za czasy.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

27-10-2018, 12:19

Pacjent pisze:
Mnie to już nawet nie nudzi. Po prostu przestaje mnie interesować trwająca od lat akcja rozdrabniania rozdrobnionej prawicy. Tymczasem PiS w usłużnych czyli niemal wszystkich mediach robi za prawicę... Co za czasy.
Ale do kogo pretensje? Przecież oni nie potrzebują żadnej zewnętrznej pomocy w tym rozdrabnianiu, świetnie radzą sobie sami. Ktoś przecież na tę zbieraninę przypadkowych ludzi o różnych poglądach, pod wodzą lekko zalkoholizowanego lidera, zagłosował.

Nie wiem, czy gdzieś było, ale jest jeszcze piękna wypowiedź jakiegoś młodego działacza Młodzieży Wszechpolskiej na temat tzw. tęczowych piątków. Zachęca wszystkich do młodej "prawdziwej prawicy", że hej. Ta przenikliwość i argumentacja... Od 0:30, proszę bardzo :)

https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,6 ... 79194.html
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

27-10-2018, 13:00

Prawdziwa tęcza ma 7 kolorów. Sześciokolorowa to jakaś zmitrężona bidulka, pożałowania godna namiastka, komiczna uzurpatorka. Niech się ogarnie albo obróci wniwecz.
O!
Efowski
weteran forumowych bitew

27-10-2018, 13:21

Kukizowi to szkodzi głównie alkohol w połączeniu z twitterem ;]
Awatar użytkownika
Hatefire

27-10-2018, 14:01

W związku z sytuacją, że utraciłem kontrolę nad swoim kontem na tweeterze zmuszony jestem konto zlikwidować, co uczynię jutro o 8smej rano.

Tyle powodów do schadenfreude ostatnio :-D
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
uglak

27-10-2018, 14:30

Obrazek
Guilty of being right
Pelson
rasowy masterfulowicz

27-10-2018, 14:35

Hatefire pisze:
W związku z sytuacją, że utraciłem kontrolę nad swoim kontem na tweeterze zmuszony jestem konto zlikwidować, co uczynię jutro o 8smej rano.

Tyle powodów do schadenfreude ostatnio :-D

Mistrzowski komentarz:
Jak je Pan utracił to jak je Pan skasuje?
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

27-10-2018, 15:50

Kukiz się skończył nim się zaczął.
To taki sam politykier jak Korwin. Zawsze dostaje w ryj a mimo to nadal startuje w wyborach.
Pogardzam.
Jebać żuli.
ODPOWIEDZ