SARS-CoV-2

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: SARS-CoV-2

20-11-2020, 15:53

SODOMOUSE pisze:
20-11-2020, 14:12
kwarantanna w budynku na cmentarzu :) ..... zawsze bliżej ....
https://lipno-cli.pl/artykul/kwarantann ... zu/1103884
kult! Necronight murowana!
Poza tym w razie "W"... jakby co... blisko.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

20-11-2020, 15:55

Sybir pisze:
20-11-2020, 12:13
Najlepiej zadzwoń wpierw do RCKiK - dotychczas brali tylko tych ozdrowieńców, którzy mieli za sobą 4 tygodnie od ustąpienia objawów lub 18 dni od momentu ustania izolacji. W praktyce bywa różnie - niektóre stacje chcą ujemnych wyników RT PCR, poza tym ważne jest, czy brałeś ostatnio jakieś leki.
Nie rozumiem po co tak komplikują pomoc innym. Robienie dodatkowo wymazu po chorobie to ok. 500zł na własny koszt. Lekarze nie kierują już na badanie potwierdzające koniec choroby. Ja akurat nie miałem wymazu wcale, dlatego zrobiłem te przeciwciała. U mnie jest obecnie 5 tydzień po wystąpieniu pierwszych objawów. Co do leków to biorę teraz erdomed 300mg - bo nie mogę się pozbyć kaszlu, jest to jedyny objaw który pozostał. W tamtym tygodniu brałem jeszcze przez 6 dni azimycin 500mg też z powodu kaszlu. Czuje jakby mi coś gęstego spływało z nosa/zatok do gardła a kaszel jest suchy.

@nicram
Przeszedłem to w następujący sposób. Zaczęło się od bólu głowy w części przedniej, okolice czoła, nosa, oczu. Byłem przekonany że to od zatok. Kupiłem sobie sinupret i brałem. Około 3 dnia bólu głowy zmierzyłem temperaturę i wyszło coś koło 37,8*. W tym czasie zaczęły spływać dodatnie wyniki wymazów ludzi z pracy z którymi miałem kontakt albo informacje że ktoś tam dostał gorączki. Zaświeciło się czerwone światło. Izolacja natychmiastowa żony i dziecka i siedzieliśmy wszyscy w domu. Po telefonie na teleporade dostałem jeszcze do brania neosine forte :) I tak sobie żyłem w izolacji. Temperatura oscylowała w przedziale 37,2 rano do 37,8 wieczorem. Był ból pleców jak przy grypie, ospałość, rozdrażnienie. Pojawiło się też uczucie cięższego oddechu które trwało jakieś 5-10 min i przechodziło. Pomagała wtedy inhalacja amolem którego zapach jeszcze czułem. Po około 4-5 dniach tej podwyższonej temperatury spadła do stałej wartości 37,1-37,2 i wtedy straciłem nagle poczucie smaku i zapachu. Potem spadek do 36,6 a nawet poniżej i tak już wyglądał drugi tydzień. Pod koniec drugiego tygodnia smak i zapach wrócił. Był jeszcze suchy kaszel który pojawia się do dzisiaj i mniejszy już ból głowy. Co ciekawe dziecko i żona bez objawów a izolacji między nami nie wprowadziłem, bo w okresie kiedy mogłem ich zarazić myślałem że to coś innego.
mocny2_3
rasowy masterfulowicz

21-11-2020, 10:32

od następnej soboty galerie ponownie otwarte
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

21-11-2020, 18:39

U mnie w dalszej rodzinie taki przypadek. Kobieta po 60 hospitalizowana z powodu koronawirusa (z cukrzycą), leżała w szpitalu, podleczyli ją trochę, po czym wypisali, ale nie robiąc testu, twierdząc, że po dwóch tygodniach od zakażenia jest niepotrzebny. Jej mąż wymusił zrobienie testu po awanturze, bo bardzo się skarżyła i okazało się, że ma nadal koronę - została więc w szpitalu. Po dwóch dniach stan się znacznie pogorszył, po czym zmarła. Sytuacja jest trudna ze względu na pandemię, zjebanie PiSu, ale i ze względu na tragiczne aspekty funkcjonowania polskiej służby zdrowia, która stojąc w opozycji do PiS nie uległa dzięki temu nagłej poprawie ani uszlachetnieniu. Doktorze Sybir, wybaczcie mi te uwagi, one nie tyczą się wszystkich, ale co mam innego tu napisać?
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Harlequin

21-11-2020, 20:35

Taka sytuacyja. W sierpniu szedłem do podpoznańskiego szpitala bo mi bebecha wycinali. Myślicie że ktokolwiek zrobil mi wymaz lub cokolwiek w kierunku koronawirusa poza 2 ankietami? Oczywiscie srury procedury, od 7:30 pod szpitalem, na oddział przyjeli mnie w poludnie. W tym czasie caly czas na czczo bez picia. Jak mi babka zaczęła krew pobuerac to mało nie zjechałem xD

Połowa personelu bez maseczek oczywiscie latała przsz cały czas.
Awatar użytkownika
Sybir

21-11-2020, 21:29

@Drone: Panie Profesorze, liczba hospitalizacji wprawdzie wielkia, ale pracowników mało - w dodatku nie wszyscy się do pracy covidowej nadają (z różnych względów). Sam test RT PCR u osoby już hospitalizowanej w covidówku to imho średni pomysł, nie do końca odzwierciedlający aktualny etap choroby (zresztą, nie wszystkie ośrodki wykonują taką kontrolę, są też takie, które dążą do 2 kolejnych testów z wynikiem ujemnym) - z doświadczenia własnego (ciągle małego) wydaje mi się, że lepszym narzędziem monitorującym jest CT/HRCT klatki piersiowej w korelacji z badaniami laboratoryjnymi krwi. Nie będę dociekać, jak było w opisywanej przez Ciebie historii, bo potrzebowałbym pełnych danych. A poza tym uważam, że Kartaginę... ekhm, że nie ma czegoś takiego, jak służba zdrowia (wybacz małostkowość).

@Harlequin: A potem zdziwienie, że w ośrodku, w którym Cię operowano, było ognisko C19 ;) Oczywiście, potępiam tak, jak i pierwotnie potępiałem.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Drone

21-11-2020, 22:13

Doktorze, jutro napiszę dokładnie, jak było - będę znał szczegóły.
Awatar użytkownika
Sybir

21-11-2020, 22:25

W porządku, ale nie obiecuję, że zajmę jakieś stanowisko. Poza tym proszę pamiętać, że my wszyscy rzuceni na front cały czas się uczymy tej nowej sytuacji - koleżanki i koledzy, którzy w okopach siedzą od wiosny, są oczywiście w lepszej sytuacji z racji większego doświadczenia. Mam nadzieję, że nie brzmi to jak wybielanie - nie miałem takiej intencji :D
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

21-11-2020, 22:41

rzułf
Awatar użytkownika
Żułek

22-11-2020, 01:57

Duże agencje koncertowe myślą już o powrocie do biznesu, mimo że liczba zachorowań na COVID-19 wciąż jest duża. Proces ten może przyspieszyć jednak informacja sprzed kilku dni, że udało się opracować szczepionkę, która ma skuteczność na poziomie 90%.

Gdy tylko szczepionka będzie wprowadzona do użytku, zwiększy się szansa na powrót impreza masowych. Przedstawiciel Ticketmaster wyjawił, że już trwają rozmowy w sprawie logistyki nowych koncertów. Organizator będzie wymagał zaświadczenia od uczestników na szczepienie lub wyniku negatywnego testu na COVID-19.

Przewodniczący Ticketmaster, Mark Yovich, mówi w wywiadzie dla „Billboard”:

Prowadzimy rozmowy ze służbą zdrowia w tej sprawie. Szczepionka, test lub inne metody mają być połączone z cyfrowym biletem tak, żeby każdego można poddać weryfikacji. Celem Ticketmaster jest dostarczenie jak najszerszej opcji powrotu do imprez masowych.

Jak ten system miałby wyglądać? „Billboard” pisze, że na 24-72 godziny przed koncertem właściciel biletu musiałby przedstawić zaświadczenie o szczepieniu lub negatywny test na obecność koronawirusa. Osoby, które tego nie uczynią, nie zostaną wpuszczone na teren koncertu.

Niedawno Live Nation poinformował, że planuje wrócić z koncertami na dużą skalę już latem 2021 roku. Czy tak będą wyglądały wszystkie koncerty? Tego jeszcze nie wiemy, bo nie znamy daty wprowadzenia szczepionki na rynek oraz tempa jej dystrybucji, a to może potrwać wiele miesięcy.
hmm ciekawe ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

22-11-2020, 02:00

Pewnie Bill Gates i Soros mają akcje Livenation.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
Ascetic

22-11-2020, 11:45

Headcrab pisze:
22-11-2020, 02:00
Pewnie Bill Gates i Soros mają akcje Livenation.
to oczywiste
Poro
Awatar użytkownika
nicram

22-11-2020, 14:39

Gunman pisze:
20-11-2020, 15:55
@nicram
Przeszedłem to w następujący sposób. Zaczęło się od bólu głowy w części przedniej, okolice czoła, nosa, oczu. Byłem przekonany że to od zatok. Kupiłem sobie sinupret i brałem. Około 3 dnia bólu głowy zmierzyłem temperaturę i wyszło coś koło 37,8*. W tym czasie zaczęły spływać dodatnie wyniki wymazów ludzi z pracy z którymi miałem kontakt albo informacje że ktoś tam dostał gorączki. Zaświeciło się czerwone światło. Izolacja natychmiastowa żony i dziecka i siedzieliśmy wszyscy w domu. Po telefonie na teleporade dostałem jeszcze do brania neosine forte :) I tak sobie żyłem w izolacji. Temperatura oscylowała w przedziale 37,2 rano do 37,8 wieczorem. Był ból pleców jak przy grypie, ospałość, rozdrażnienie. Pojawiło się też uczucie cięższego oddechu które trwało jakieś 5-10 min i przechodziło. Pomagała wtedy inhalacja amolem którego zapach jeszcze czułem. Po około 4-5 dniach tej podwyższonej temperatury spadła do stałej wartości 37,1-37,2 i wtedy straciłem nagle poczucie smaku i zapachu. Potem spadek do 36,6 a nawet poniżej i tak już wyglądał drugi tydzień. Pod koniec drugiego tygodnia smak i zapach wrócił. Był jeszcze suchy kaszel który pojawia się do dzisiaj i mniejszy już ból głowy. Co ciekawe dziecko i żona bez objawów a izolacji między nami nie wprowadziłem, bo w okresie kiedy mogłem ich zarazić myślałem że to coś innego.
To miałeś w sumie szczęście. Mój kumpel z Krakowa we wtorek do mnie dzwonił, że już mu się polepszyło po tygodniowej, stosunkowo łagodnej, infekcji. W czwartek dzwonił do mnie i ledwie mówił łapiąc powietrze. Kazałem zapierdalać do szpitala. Dzisiaj dzwoniła do mnie jego żona, że został podłączony do respiratora, czyli max. 20% szans na przeżycie. 42 lat, szczupły, brak chorób współistniejących. :-(
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

22-11-2020, 18:01

Teraz znam już więcej podobnych przypadków i całe szczęście, że nie znałem ich wcześniej tj. przed albo w trakcie choroby, bo bym się nerwowo wykończył.
Awatar użytkownika
Drone

22-11-2020, 21:01

Sybir pisze:
W porządku, ale nie obiecuję, że zajmę jakieś stanowisko. Poza tym proszę pamiętać, że my wszyscy rzuceni na front cały czas się uczymy tej nowej sytuacji - koleżanki i koledzy, którzy w okopach siedzą od wiosny, są oczywiście w lepszej sytuacji z racji większego doświadczenia. Mam nadzieję, że nie brzmi to jak wybielanie - nie miałem takiej intencji :D
Doktorze, poznałem szczegóły tej historii. Jest prosta. Kobieta hospitalizowana z innego powodu, w szpitalu zarażona koronawirusem, po "podleczeniu" wypisana do domu. Na pytanie, czy na pewno jest wyleczona z korony, lekarz prowadzący zapewnia, że tak, że wystarczająco dużo czasu minęło. Do gry włączył się zewnętrzny znajomy lekarz z interwencją - zażądał wspomnianych przez Ciebie badań. Zrobiono je pod presją, po czym okazało się, że pacjentka jest dalej zakażona i zostaje w szpitalu. Po trzech kolejnych dniach zmarła.
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

23-11-2020, 14:23

Pytanie do dr Sybira.
Czy po przejściu covid19 można mieć obawy dotyczące zaburzeń krzepliwości krwi i powinno się przyjmować profilaktycznie jakieś leki (zapobiegajace zakrzepom)? Coraz częściej słychać o przypadkach kiedy coś złego się dzieje i nawet dzisiaj w radio mówili żeby konsultować się w tej sprawie z lekarzem.
Jeżeli coś jest na rzeczy to poproszę receptę ;)
Nasum

23-11-2020, 14:41

W sumie niewesołe wieści z najbliższego otoczenia: kumpel pod respiratorem, kumpela izolacja domowa, dwie osoby w tym ojciec mojej kumpeli zmarły, bezpośrednia przyczyna był covid... tak wiec korona przechadza się blisko...🙁
Awatar użytkownika
Drone

23-11-2020, 14:52

Dwóch znajomych mojego brata zmarło - obaj przed 40, bez chorób, ale z nadwagą.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

23-11-2020, 14:54

Gripa groźniejsza, tak jest co roku tylko teraz pazerni lekarze wpisujo wszystkim covid i ludzie przez to umierajo.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Drone

23-11-2020, 14:55

Drone pisze:
22-11-2020, 21:01
Sybir pisze:
Doktorze, poznałem szczegóły tej historii. Jest prosta. Kobieta hospitalizowana z innego powodu, w szpitalu zarażona koronawirusem, po "podleczeniu" wypisana do domu. Na pytanie, czy na pewno jest wyleczona z korony, lekarz prowadzący zapewnia, że tak, że wystarczająco dużo czasu minęło. Do gry włączył się zewnętrzny znajomy lekarz z interwencją - zażądał wspomnianych przez Ciebie badań. Zrobiono je pod presją, po czym okazało się, że pacjentka jest dalej zakażona i zostaje w szpitalu. Po trzech kolejnych dniach zmarła.
Kol. Sybir i nicram - pytanie fachowe w nawiązaniu do tej sytuacji: czy jest tak, że pacjent, który umiera na Covid po 2 tygodniach pobytu w szpitalu, przez ten cały czas zaraża czy nie? Czy może być tak, że wirus dalej się namnaża i jest aktywny, jeżeli ktoś ciężko i długo to przechodzi?
Zablokowany