Ojczyzna

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: Ojczyzna

03-08-2017, 14:24

Karkasonne pisze:Symbole same w sobie nie maja znaczenia, to my je arbitralnie nadajemy, i tym samym ich znaczenie zmienia się z czasem.
Brednie.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

03-08-2017, 14:55

To ludzie nadaja symbolom znaczenie.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2017, 15:08

Ludzie nadają znaczenie znakom. Natomiast symbol wyraża idee o dużym stopniu uniwersalizmu, jest reprezentacją archetypu i jako taki nie został świadomie wymyślony przez człowieka, po prostu pojawił się w polu świadomości. Odsyłam do Eliadego i Junga w tej sprawie.
Awatar użytkownika
Hatefire

03-08-2017, 15:23

W zdaniu symbolem wodoru jest litera H, też? Użyłeś po prostu hermetycznego znaczenia, podczas gdy my dyskutujemy o czym innym.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Karkasonne

03-08-2017, 15:35

Drone pisze:Ludzie nadają znaczenie znakom. Natomiast symbol wyraża idee o dużym stopniu uniwersalizmu, jest reprezentacją archetypu i jako taki nie został świadomie wymyślony przez człowieka, po prostu pojawił się w polu świadomości. Odsyłam do Eliadego i Junga w tej sprawie.
Ty nie odsyłaj, tylko broń tezy sam.
Rozmawiamy o swastyce, więc jej się trzymajmy. W jaki sposób uważasz, że obiektywnie rzecz biorąc, symbol swastyki ma powiązanie z ludzkim szczęściem?
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

03-08-2017, 15:38

Co nie zmienia faktu, ze symbol musi zostac napelniony idea bedaca np. wazna dla pewnej grupy osob. Idea, ktora moze byc zupelnie nieistotna dla innej. To dzialanie ludzi tworzy symbole, nadaje im wartosci, a bez czynnika ludzkiego zogniskowanego wokol pierwiatska tworczego jest to nie mozliwe.

Z tego tez powodu znak polski walczacej jest wazny tylko dla Polakow, a taka swastyka zostala dosc latwo zaadaptowana i nasycona tresciami nazizmu.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

03-08-2017, 16:02

Karkasonne pisze:
Drone pisze:Ludzie nadają znaczenie znakom. Natomiast symbol wyraża idee o dużym stopniu uniwersalizmu, jest reprezentacją archetypu i jako taki nie został świadomie wymyślony przez człowieka, po prostu pojawił się w polu świadomości. Odsyłam do Eliadego i Junga w tej sprawie.
Rozmawiamy o swastyce, więc jej się trzymajmy. W jaki sposób uważasz, że obiektywnie rzecz biorąc, symbol swastyki ma powiązanie z ludzkim szczęściem?
konkretnie symbol swastyki zupełnie co innego znaczy/ł np. w Indiach, a o zupełnie co innego znaczy/ znaczył np. dla współczesnego Polaka, czy Niemca z powiedzmy 33 roku (wówczas być może ten symbol zagościł w świadomości Niemców jako symbol szczęścia.). więc o jakim uniwersaliźmie mówimy?

swoja drogą naziści tworząc nową religię, sukcesywnie zaiwaniali co kolorowsze symbole i nadawali im nowy kontekst. zresztą to standardowy mechanizm nowych ruchów religijnych. trochę stąd symboli, trochę stamtąd. nowy wymiar. i proszę. już jest przy czym klękać.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2017, 16:20

Karkasonne pisze:
Z symbolami - nie znakami! - jest tak, że błędem jest przypisywanie im konkretnego znaczenia. To, że oddziałują, wynika z tego, że reprezentują treści nieświadomości zbiorowej, są wyzwalaczem, który te treści porusza. Stąd też taka żywotność symboli. Najstarsze z nich sięgają tak daleko w głąb prehistorii, że trudno mówić w ogóle o ich ludzkim pochodzeniu. Co zresztą nie dziwi - przecież nieświadomość zbiorowa kształtowała się zanim w ogóle powstał człowiek.
Awatar użytkownika
uglak

03-08-2017, 16:22

Ascetic pisze:
Karkasonne pisze:
konkretnie symbol swastyki zupełnie co innego znaczy/ł np. w Indiach, a o zupełnie co innego znaczy/ znaczył np. dla współczesnego Polaka, czy Niemca z powiedzmy 33 roku (wówczas być może ten symbol zagościł w świadomości Niemców jako symbol szczęścia.). więc o jakim uniwersaliźmie mówimy?

swoja drogą naziści tworząc nową religię, sukcesywnie zaiwaniali co kolorowsze symbole i nadawali im nowy kontekst. zresztą to standardowy mechanizm nowych ruchów religijnych. trochę stąd symboli, trochę stamtąd. nowy wymiar. i proszę. już jest przy czym klękać.
przesadzasz. jeszcze w 1933r. w calej Europie raczej nadal swastyka byla kojarzona glownie ze szczesciem - jako date graniczna widzialbym tutaj raczej rozpoczecie dzialan zbrojnych niz dojscie do wladzy w Niemczech
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Ascetic

03-08-2017, 16:53

@ uglak
ok. dobra w 33' była kojarzona, ze względnie niegroźnym ruchem politycznym, z którym np. część elit brytyjskich po cichu sympatyzowała. na myśli miałem to, że część społeczeństwa niemieckiego widziała w tym ruchu jakąś tam nadzieje, na zmianę układu powersalskiego. który, wiadomo, że im mocno doskwierał. w tym sensie pisałem o szczęśliwości.

@ Drone

swastyka pojawiła się ponad 2000 lat temu w Azji. czyli jednak symbol. w kontekście tego co napisałeś.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2017, 17:25

Tak, swastyka jest jak najbardziej symbolem. Jest to symbol solarny, nazwa nawiązująca do szczęścia pojawiła się później. Słońce utożsamiane było z bytem najwyższym, stąd szczęście. Ale potrafi być palące (dosłownie) i takie też było w wersji niemieckiej.
Awatar użytkownika
Ascetic

03-08-2017, 17:28

Drone pisze:Tak, swastyka jest jak najbardziej symbolem. Jest to symbol solarny, nazwa nawiązująca do szczęścia pojawiła się później. Słońce utożsamiane było z bytem najwyższym, stąd szczęście. Ale potrafi być palące (dosłownie) i takie też było w wersji niemieckiej.
to wiem. wydaje mi się, ze powyżej pisałeś, że to znak. nie było tak ?
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

03-08-2017, 17:36

Obrazek
Pacjent

03-08-2017, 17:43

Karkasonne pisze:Wszystko jasne. ONR przejął pozdrowienie od amerykańskich skautów.
Rzymskie pozdrowienie stosowano w polskim ruchu narodowym co najmniej od 1927 r. Gdyby Niemcy go nie zwulgaryzowali to byłoby używane do dziś bez żadnych emocji.

To Betar - żydowscy nacjonaliści, którzy założyli Izrael i rządzą tam do dziś:
Obrazek

Też używali rzymskiego salutu.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2017, 17:58

Ascetic pisze:
Drone pisze:Tak, swastyka jest jak najbardziej symbolem. Jest to symbol solarny, nazwa nawiązująca do szczęścia pojawiła się później. Słońce utożsamiane było z bytem najwyższym, stąd szczęście. Ale potrafi być palące (dosłownie) i takie też było w wersji niemieckiej.
Nie, odniosłem się do postu, w którym pisano, że znaczenie symbolom nadają ludzie. Napisałem, że świadome nadawanie znaczenia dotyczy znaku (np. znaku drogowego czy logo firmy - chociaż za znakiem też potrafi się i często kryje mniej lub bardziej szczątkowa symbolika). Swastyka to symbol, wyrażający sacrum, siłę nadrzędną i pierwotną.
Karkasonne

03-08-2017, 18:03

Czyli znaczenie symboli byłoby takie samo, gdyby ludzie nie istnieli?
Awatar użytkownika
Ascetic

03-08-2017, 18:09

Drone pisze:
Ascetic pisze:
Nie, odniosłem się do postu, w którym pisano, że znaczenie symbolom nadają ludzie. Napisałem, że świadome nadawanie znaczenia dotyczy znaku (np. znaku drogowego czy logo firmy - chociaż za znakiem też potrafi się i często kryje mniej lub bardziej szczątkowa symbolika). Swastyka to symbol, wyrażający sacrum, siłę nadrzędną i pierwotną.
co do tego, że symbol to jakby jesteśmy zgodni. w hinduizmie. w szczególności. a w takim razie w nazizmie swastyka była czym? bo chyba tego dotyczy sprawa?
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

03-08-2017, 18:11

Triceratops pisze:Obrazek
Bieganie po trawie za obszytym skórę pęcherzem = poważna sprawa.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
uglak

03-08-2017, 18:37

Nerwowy pisze:Bieganie po trawie za obszytym skórę pęcherzem = poważna sprawa.
tos wniosl cos do dyskusji :D
Guilty of being right
ODPOWIEDZ