Brednie.Karkasonne pisze:Symbole same w sobie nie maja znaczenia, to my je arbitralnie nadajemy, i tym samym ich znaczenie zmienia się z czasem.
Ojczyzna
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Ojczyzna
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- ozob
- zahartowany metalizator
To ludzie nadaja symbolom znaczenie.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- Drone
Ludzie nadają znaczenie znakom. Natomiast symbol wyraża idee o dużym stopniu uniwersalizmu, jest reprezentacją archetypu i jako taki nie został świadomie wymyślony przez człowieka, po prostu pojawił się w polu świadomości. Odsyłam do Eliadego i Junga w tej sprawie.
- Hatefire
W zdaniu symbolem wodoru jest litera H, też? Użyłeś po prostu hermetycznego znaczenia, podczas gdy my dyskutujemy o czym innym.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Ty nie odsyłaj, tylko broń tezy sam.Drone pisze:Ludzie nadają znaczenie znakom. Natomiast symbol wyraża idee o dużym stopniu uniwersalizmu, jest reprezentacją archetypu i jako taki nie został świadomie wymyślony przez człowieka, po prostu pojawił się w polu świadomości. Odsyłam do Eliadego i Junga w tej sprawie.
Rozmawiamy o swastyce, więc jej się trzymajmy. W jaki sposób uważasz, że obiektywnie rzecz biorąc, symbol swastyki ma powiązanie z ludzkim szczęściem?
- ozob
Co nie zmienia faktu, ze symbol musi zostac napelniony idea bedaca np. wazna dla pewnej grupy osob. Idea, ktora moze byc zupelnie nieistotna dla innej. To dzialanie ludzi tworzy symbole, nadaje im wartosci, a bez czynnika ludzkiego zogniskowanego wokol pierwiatska tworczego jest to nie mozliwe.
Z tego tez powodu znak polski walczacej jest wazny tylko dla Polakow, a taka swastyka zostala dosc latwo zaadaptowana i nasycona tresciami nazizmu.
Z tego tez powodu znak polski walczacej jest wazny tylko dla Polakow, a taka swastyka zostala dosc latwo zaadaptowana i nasycona tresciami nazizmu.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
konkretnie symbol swastyki zupełnie co innego znaczy/ł np. w Indiach, a o zupełnie co innego znaczy/ znaczył np. dla współczesnego Polaka, czy Niemca z powiedzmy 33 roku (wówczas być może ten symbol zagościł w świadomości Niemców jako symbol szczęścia.). więc o jakim uniwersaliźmie mówimy?Karkasonne pisze:Ty nie odsyłaj, tylko broń tezy sam.Drone pisze:Ludzie nadają znaczenie znakom. Natomiast symbol wyraża idee o dużym stopniu uniwersalizmu, jest reprezentacją archetypu i jako taki nie został świadomie wymyślony przez człowieka, po prostu pojawił się w polu świadomości. Odsyłam do Eliadego i Junga w tej sprawie.
Rozmawiamy o swastyce, więc jej się trzymajmy. W jaki sposób uważasz, że obiektywnie rzecz biorąc, symbol swastyki ma powiązanie z ludzkim szczęściem?
swoja drogą naziści tworząc nową religię, sukcesywnie zaiwaniali co kolorowsze symbole i nadawali im nowy kontekst. zresztą to standardowy mechanizm nowych ruchów religijnych. trochę stąd symboli, trochę stamtąd. nowy wymiar. i proszę. już jest przy czym klękać.
lys på slutten av lys
- Drone
Z symbolami - nie znakami! - jest tak, że błędem jest przypisywanie im konkretnego znaczenia. To, że oddziałują, wynika z tego, że reprezentują treści nieświadomości zbiorowej, są wyzwalaczem, który te treści porusza. Stąd też taka żywotność symboli. Najstarsze z nich sięgają tak daleko w głąb prehistorii, że trudno mówić w ogóle o ich ludzkim pochodzeniu. Co zresztą nie dziwi - przecież nieświadomość zbiorowa kształtowała się zanim w ogóle powstał człowiek.Karkasonne pisze:Ty nie odsyłaj, tylko broń tezy sam.Drone pisze:Ludzie nadają znaczenie znakom. Natomiast symbol wyraża idee o dużym stopniu uniwersalizmu, jest reprezentacją archetypu i jako taki nie został świadomie wymyślony przez człowieka, po prostu pojawił się w polu świadomości. Odsyłam do Eliadego i Junga w tej sprawie.
- uglak
przesadzasz. jeszcze w 1933r. w calej Europie raczej nadal swastyka byla kojarzona glownie ze szczesciem - jako date graniczna widzialbym tutaj raczej rozpoczecie dzialan zbrojnych niz dojscie do wladzy w NiemczechAscetic pisze:konkretnie symbol swastyki zupełnie co innego znaczy/ł np. w Indiach, a o zupełnie co innego znaczy/ znaczył np. dla współczesnego Polaka, czy Niemca z powiedzmy 33 roku (wówczas być może ten symbol zagościł w świadomości Niemców jako symbol szczęścia.). więc o jakim uniwersaliźmie mówimy?Karkasonne pisze:Ty nie odsyłaj, tylko broń tezy sam.Drone pisze:Ludzie nadają znaczenie znakom. Natomiast symbol wyraża idee o dużym stopniu uniwersalizmu, jest reprezentacją archetypu i jako taki nie został świadomie wymyślony przez człowieka, po prostu pojawił się w polu świadomości. Odsyłam do Eliadego i Junga w tej sprawie.
swoja drogą naziści tworząc nową religię, sukcesywnie zaiwaniali co kolorowsze symbole i nadawali im nowy kontekst. zresztą to standardowy mechanizm nowych ruchów religijnych. trochę stąd symboli, trochę stamtąd. nowy wymiar. i proszę. już jest przy czym klękać.
Guilty of being right
- Ascetic
@ uglak
ok. dobra w 33' była kojarzona, ze względnie niegroźnym ruchem politycznym, z którym np. część elit brytyjskich po cichu sympatyzowała. na myśli miałem to, że część społeczeństwa niemieckiego widziała w tym ruchu jakąś tam nadzieje, na zmianę układu powersalskiego. który, wiadomo, że im mocno doskwierał. w tym sensie pisałem o szczęśliwości.
@ Drone
swastyka pojawiła się ponad 2000 lat temu w Azji. czyli jednak symbol. w kontekście tego co napisałeś.
ok. dobra w 33' była kojarzona, ze względnie niegroźnym ruchem politycznym, z którym np. część elit brytyjskich po cichu sympatyzowała. na myśli miałem to, że część społeczeństwa niemieckiego widziała w tym ruchu jakąś tam nadzieje, na zmianę układu powersalskiego. który, wiadomo, że im mocno doskwierał. w tym sensie pisałem o szczęśliwości.
@ Drone
swastyka pojawiła się ponad 2000 lat temu w Azji. czyli jednak symbol. w kontekście tego co napisałeś.
lys på slutten av lys
- Drone
Tak, swastyka jest jak najbardziej symbolem. Jest to symbol solarny, nazwa nawiązująca do szczęścia pojawiła się później. Słońce utożsamiane było z bytem najwyższym, stąd szczęście. Ale potrafi być palące (dosłownie) i takie też było w wersji niemieckiej.
- Ascetic
to wiem. wydaje mi się, ze powyżej pisałeś, że to znak. nie było tak ?Drone pisze:Tak, swastyka jest jak najbardziej symbolem. Jest to symbol solarny, nazwa nawiązująca do szczęścia pojawiła się później. Słońce utożsamiane było z bytem najwyższym, stąd szczęście. Ale potrafi być palące (dosłownie) i takie też było w wersji niemieckiej.
lys på slutten av lys
-
Rzymskie pozdrowienie stosowano w polskim ruchu narodowym co najmniej od 1927 r. Gdyby Niemcy go nie zwulgaryzowali to byłoby używane do dziś bez żadnych emocji.Karkasonne pisze:Wszystko jasne. ONR przejął pozdrowienie od amerykańskich skautów.
To Betar - żydowscy nacjonaliści, którzy założyli Izrael i rządzą tam do dziś:

Też używali rzymskiego salutu.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Drone
Nie, odniosłem się do postu, w którym pisano, że znaczenie symbolom nadają ludzie. Napisałem, że świadome nadawanie znaczenia dotyczy znaku (np. znaku drogowego czy logo firmy - chociaż za znakiem też potrafi się i często kryje mniej lub bardziej szczątkowa symbolika). Swastyka to symbol, wyrażający sacrum, siłę nadrzędną i pierwotną.Ascetic pisze:to wiem. wydaje mi się, ze powyżej pisałeś, że to znak. nie było tak ?Drone pisze:Tak, swastyka jest jak najbardziej symbolem. Jest to symbol solarny, nazwa nawiązująca do szczęścia pojawiła się później. Słońce utożsamiane było z bytem najwyższym, stąd szczęście. Ale potrafi być palące (dosłownie) i takie też było w wersji niemieckiej.
Czyli znaczenie symboli byłoby takie samo, gdyby ludzie nie istnieli?
- Ascetic
co do tego, że symbol to jakby jesteśmy zgodni. w hinduizmie. w szczególności. a w takim razie w nazizmie swastyka była czym? bo chyba tego dotyczy sprawa?Drone pisze:Nie, odniosłem się do postu, w którym pisano, że znaczenie symbolom nadają ludzie. Napisałem, że świadome nadawanie znaczenia dotyczy znaku (np. znaku drogowego czy logo firmy - chociaż za znakiem też potrafi się i często kryje mniej lub bardziej szczątkowa symbolika). Swastyka to symbol, wyrażający sacrum, siłę nadrzędną i pierwotną.Ascetic pisze:to wiem. wydaje mi się, ze powyżej pisałeś, że to znak. nie było tak ?Drone pisze:Tak, swastyka jest jak najbardziej symbolem. Jest to symbol solarny, nazwa nawiązująca do szczęścia pojawiła się później. Słońce utożsamiane było z bytem najwyższym, stąd szczęście. Ale potrafi być palące (dosłownie) i takie też było w wersji niemieckiej.
lys på slutten av lys
- Nerwowy
Bieganie po trawie za obszytym skórę pęcherzem = poważna sprawa.Triceratops pisze:
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- uglak
tos wniosl cos do dyskusji :DNerwowy pisze:Bieganie po trawie za obszytym skórę pęcherzem = poważna sprawa.
Guilty of being right