III Wojna Światowa
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- Mariusz Wędliniarz
- rasowy masterfulowicz
Re: III Wojna Światowa
No to kogo słuchać jak nie Bartosiaka czy Wolskiego? Chłopa z pod sklepu? Sąsiada co robi w fabryce? Jakby nie było ten Bartosiak zna temat i wie raczej co mówi.
Raz się zje, raz się nie zje.
- Rumburak
- weteran forumowych bitew
Sputnika se Mariusz posłuchaj.
Albo krowich piardów w oborze. Pono można z nich przepowiedzieć przyszłość.
Świetny opis niemieckiej okupacji w Charkowie z perspektywy okupowanego:
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... h,79cfc278
Świetny opis niemieckiej okupacji w Charkowie z perspektywy okupowanego:
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... h,79cfc278
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Problem w tym, że większość tutaj słucha na kolanach propagandy ukraińskiej, mimo że ta często bardziej przypomina anegdoty Szwejka niż rzeczywistość. Niemal brak jest obiektywnych opisów sytuacji na froncie, a jeśli się pojawiają i są niezgodne z ukraińskim przekazem to od razu towarzyszą temu oskarżenia o ruską agenturalność. Rozumiem, że kibicujemy Ukrainie, ale chyba warto poznawać prawdę, a nie opowiadać sobie bajki np. o zmasakrowaniu obrońców z Wyspy Węży czy zagładzie szpitala, który raz nim jest, a raz jest innym obiektem.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
-
- postuje jak opętany!
- Mariusz Wędliniarz
- rasowy masterfulowicz
Ten wasz Stano jest jebanym krętaczem. Najmana się uczepił, a jego kanał sportowy gale Gromde promuje gdzie kryminalistów jest na pęczki na czele z jej szefam. Ładnie mówi i to was ujmuje. Jak zaprosił swojego Michniewicza z rodziny to potraktował go oczywiście ultra delikatnie. O czym tu w ogóle mowa. Nabieracie się jak dzieci na takich warszawskich cwaniaków Stanowskich.
Ostatnio zmieniony 03-04-2022, 13:52 przez Mariusz Wędliniarz, łącznie zmieniany 2 razy.
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
O to chodzi, że wiele przepowiedni Bartosiaka nie sprawdziło i wbrew wszystkim grzeje temat rychłej zagłady Polski i podważania zaufania do NATO. Że musimy (my i państwa bałtyckie) się bronić X dni przed tym zanim NATO podejmie rzekomo polityczną decyzję o działałaniu podczas gdy wojna ukraińska pokazała coś innego. Świetny intel, demaskacja zamiarów wroga, masa działań wyprzedzających itp. NATO JUŻ zadziałało zanim Rosjanie w ogóle zdążyli zrobić cokolwiek konkretnego.Mariusz Wędliniarz pisze: ↑03-04-2022, 12:30No to kogo słuchać jak nie Bartosiaka czy Wolskiego? Chłopa z pod sklepu? Sąsiada co robi w fabryce? Jakby nie było ten Bartosiak zna temat i wie raczej co mówi.
Yare Yare Daze
- maciek z klanu
Kompletnie się niezgadzam o czym już pisałem wcześniej. Stanowski zachował się identycznie jak Rysiu N. swego czasu. Zalosne. Nie chcesz oglądać nie oglądaj. Nie robią nikomu krzywdy bez jego chęci to niech się odbywa. Kto będzie chciał to kupi. A tak idiota zrobił mu fejm i wypromował. Zresztą to samo z kapela.
Pomijam fakt że ks promuje np gromde.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Medard
Czasami Bartosiak ma rację, a czasami straszy, on jest zbyt mało konkretny,hcpig pisze: ↑03-04-2022, 13:51O to chodzi, że wiele przepowiedni Bartosiaka nie sprawdziło i wbrew wszystkim grzeje temat rychłej zagłady Polski i podważania zaufania do NATO. Że musimy (my i państwa bałtyckie) się bronić X dni przed tym zanim NATO podejmie rzekomo polityczną decyzję o działałaniu podczas gdy wojna ukraińska pokazała coś innego. Świetny intel, demaskacja zamiarów wroga, masa działań wyprzedzających itp. NATO JUŻ zadziałało zanim Rosjanie w ogóle zdążyli zrobić cokolwiek konkretnego.Mariusz Wędliniarz pisze: ↑03-04-2022, 12:30No to kogo słuchać jak nie Bartosiaka czy Wolskiego? Chłopa z pod sklepu? Sąsiada co robi w fabryce? Jakby nie było ten Bartosiak zna temat i wie raczej co mówi.
ale ma rację, że musimy mieć niezłą armię, wystarczającą, by wytrzymać ze dwa, trzy tygodnie, bo pomoc Nato może być głownie w sprzęcie i wiedzy, to właśnie pokazuje Ukraina, że dostarczają ludzi i są gotowi na poświęcenie swojej infrastruktury, a czy my jesteśmy na to gotowi? Wojna to nie rurki z kremem, możemy stracić większość ważnej infrastruktury, dużych zakładów itp. i cofnąć się o 80 lat w rozwoju.
A co jak NATO będzie zajęte w innej części świata?
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Rumburak
- weteran forumowych bitew
A czy ktokolwiek kwestionuje, że Polska powinna mieć silna armię i nie liczyć tylko i wyłącznie na NATO? Naprawdę trzeba być Bartosiakiem żeby dojść do takich wniosków? Nie rozumiem tego obalania tez, których nikt prócz obalających nie postawił.
Kolejna rzecz to stawianie 1 do 1 konfliktu rusko-Ukraińskiego do potencjalnego konfliktu Polsko-ruskiego. Czy Ukraina jest w NATO? Coś przeoczyłem?
Kolejna rzecz to stawianie 1 do 1 konfliktu rusko-Ukraińskiego do potencjalnego konfliktu Polsko-ruskiego. Czy Ukraina jest w NATO? Coś przeoczyłem?
A skąd wziąść te "obiektywne" opisy? Bo raczej nie od ruskich. W zasadzie to nie bardzo jestem zainteresowany w byciu obiektywnym w tym konkretnym przypadku. Swoją drogą, sugerujesz że te miasta zrównane z ziemią, trupy cywilów na ulicach i setki tysięcy uchodźców na granicy to pić na wodę, fotomontaż?Pacjent pisze: ↑03-04-2022, 13:28Problem w tym, że większość tutaj słucha na kolanach propagandy ukraińskiej, mimo że ta często bardziej przypomina anegdoty Szwejka niż rzeczywistość. Niemal brak jest obiektywnych opisów sytuacji na froncie, a jeśli się pojawiają i są niezgodne z ukraińskim przekazem to od razu towarzyszą temu oskarżenia o ruską agenturalność. Rozumiem, że kibicujemy Ukrainie, ale chyba warto poznawać prawdę, a nie opowiadać sobie bajki np. o zmasakrowaniu obrońców z Wyspy Węży czy zagładzie szpitala, który raz nim jest, a raz jest innym obiektem.
Ostatnio zmieniony 03-04-2022, 14:40 przez Rumburak, łącznie zmieniany 1 raz.
- ozob
- zahartowany metalizator
Które dokładnie się nie sprawdzily?hcpig pisze: ↑03-04-2022, 13:51O to chodzi, że wiele przepowiedni Bartosiaka nie sprawdziło i wbrew wszystkim grzeje temat rychłej zagłady Polski i podważania zaufania do NATO. Że musimy (my i państwa bałtyckie) się bronić X dni przed tym zanim NATO podejmie rzekomo polityczną decyzję o działałaniu podczas gdy wojna ukraińska pokazała coś innego. Świetny intel, demaskacja zamiarów wroga, masa działań wyprzedzających itp. NATO JUŻ zadziałało zanim Rosjanie w ogóle zdążyli zrobić cokolwiek konkretnego.Mariusz Wędliniarz pisze: ↑03-04-2022, 12:30No to kogo słuchać jak nie Bartosiaka czy Wolskiego? Chłopa z pod sklepu? Sąsiada co robi w fabryce? Jakby nie było ten Bartosiak zna temat i wie raczej co mówi.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- Mariusz Wędliniarz
- rasowy masterfulowicz
Ta wojna to jest tak naprawdę cały zachód kontra Rosja. Johnson dziś pierdolił, że ruskie najprawdopodobniej zaatakują teraz Odessę więc trzeba dać Ukraińcom szybko pociski przeciwokrętowe. Mówił, że wszystkiego nie mają, ale tego co nie mają to dadzą inni. Polska podejrzewam, że te migi dała, a teraz będzie dawać pewnie postsowieckkie człogi, których posiada kilkaset. I jak tu się nie wkurwiać i nie być zdeterminowanym na miejscu Putina już pomijając po czyjej stronie jest racja. Polska jest bardziej w tym starciu Ukraińska niż sama Ukraina. Nie dziwne, że tacy wkurwieni są ruscy. Gdyby nie zachód Ukraina by padła po trzech dniach.
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Nic takiego nie sugeruję. Może poza tym, że na korzyść Ukrainy jest podawanie zawyżonej liczby swoich ofiar cywilnych. Dlatego przydatne byłyby jakieś poważne źródła, a nie propagandowa sieczka.Rumburak pisze: ↑03-04-2022, 14:32A czy ktokolwiek kwestionuje, że Polska powinna mieć silna armię i nie liczyć tylko i wyłącznie na NATO? Naprawdę trzeba być Bartosiakiem żeby dojść do takich wniosków? Nie rozumiem tego obalania tez, których nikt prócz obalających nie postawił.
A skąd wziąść te "obiektywne" opisy? Bo raczej nie od ruskich. W zasadzie to nie bardzo jestem zainteresowany w byciu obiektywnym w tym konkretnym przypadku. Swoją drogą, sugerujesz że te miasta zrównane z ziemią, trupy cywilów na ulicach i setki tysięcy uchodźców na granicy to pić na wodę, fotomontaż?Pacjent pisze: ↑03-04-2022, 13:28Problem w tym, że większość tutaj słucha na kolanach propagandy ukraińskiej, mimo że ta często bardziej przypomina anegdoty Szwejka niż rzeczywistość. Niemal brak jest obiektywnych opisów sytuacji na froncie, a jeśli się pojawiają i są niezgodne z ukraińskim przekazem to od razu towarzyszą temu oskarżenia o ruską agenturalność. Rozumiem, że kibicujemy Ukrainie, ale chyba warto poznawać prawdę, a nie opowiadać sobie bajki np. o zmasakrowaniu obrońców z Wyspy Węży czy zagładzie szpitala, który raz nim jest, a raz jest innym obiektem.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- ozob
Ukraina zawyża starty w ludności cywilnej, ale także zaniża straty wśród żołnierzy i sprzętu.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- empir
Taki z niego fachowiec jak z Nowaka jasnowidz a ze mnie prsepowiadacz pogody.Medard pisze: ↑ Czasami Bartosiak ma rację, a czasami straszy, on jest zbyt mało konkretny,
Jutro będzie padał śnieg. Trafię? Jutro się przekonacie.
- ozob
Oczywiście zadne, ale jestem pewien, że niektórym na forume się to w głowie nie mieści.
Może i tak.
Ja za to zatopiłem się w tych wspomnieniach, o których wspominałem wcześniej. Świetna lekcja historii odnoszącej się bezpośrednio do obecnego konfliktu, no i jest tego dużo więcej niż myślałem. Dla zainteresowanych link do pierwszej części (jest ich cztery):
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/caly-c ... na/2v3t2ql
Ja za to zatopiłem się w tych wspomnieniach, o których wspominałem wcześniej. Świetna lekcja historii odnoszącej się bezpośrednio do obecnego konfliktu, no i jest tego dużo więcej niż myślałem. Dla zainteresowanych link do pierwszej części (jest ich cztery):
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/caly-c ... na/2v3t2ql
-
- rasowy masterfulowicz
Każda informacja podana nam przez media może być zmanipulowana, dlatego nie oglądam tv, bo sieją panikę w nas, ludzie prostym chcącym żyć, pracować i słuchać muzyki
Stay clean! 

- hcpig
Że nie będzie już wojny na czołgi i ilość wojska, ogólnie takiej jaka przypomina klasyczny konflikt z IIWŚ?
Że Rosja zacznie agresję od wjazdu na Litwę/Łotwę/Estonię albo wjazd na Polską przez Białoruś?
Że NATO pierwsze kroki podejmie po kilku dniach po agresji, na skutek decyzji politycznej która może być różna?
Nic z tego nie sprawdziło się nawet w ramach tzw. proxy war a co dopiero gdyby ktoś śmiał ruszyć państwo sojuszu.
Yare Yare Daze