Ojczyzna

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Ojczyzna

03-08-2017, 18:40

Nerwowy pisze:
Triceratops pisze:Obrazek
Bieganie po trawie za obszytym skórę pęcherzem = poważna sprawa.
Powiedz to tym co wlasnie wybulili za Neymara 222 miliony i dali mu gaze 31 rocznie.
Moze odpala ci chocby pol procenta za uratowanie kasy ;)

Zas co do reszty zdania...,, ;)
Obrazek
niepowazne sa tylko te ichnie translatory co tlumacza German na Nazi albo Fasci :D
woodpecker from space
535

03-08-2017, 18:44

Hatefire pisze:No dokładnie. Zwłaszcza, że KE nie ma tu nic do gadania tylko UEFA z siedzibą poza UE. Oburzają się na Plastka, a sami wykorzystują temat na jakiś randomowy hejt na UE.
Oburzają się na Plastka? Kibice drużyny poległej także? Nie przesadzasz czasem?
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

03-08-2017, 18:45

W mojej opinii wpierdalanie polityki/historii i innych antagonizmów do sportu jest słabe.
Napierdalajmy się obok ale sport pozostawmy w spokoju.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Ascetic

03-08-2017, 18:46

535 pisze:
Hatefire pisze:No dokładnie. Zwłaszcza, że KE nie ma tu nic do gadania tylko UEFA z siedzibą poza UE. Oburzają się na Plastka, a sami wykorzystują temat na jakiś randomowy hejt na UE.
lepsza poległa niż skisła. co oni tam ostatnio wygrali? puchar Wieliczki? czy memoriał burmistrza Bochni?
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Triceratops

03-08-2017, 18:47

wolff pisze:W mojej opinii wpierdalanie polityki/historii i innych antagonizmów do sportu jest słabe.
Ale w tym wypadku ta jedna akcja kibicow zrobila wiecej dla prawdy historycznej niz jakiekolwiek dzialania politykow i innych mediow w tej kwestii. Nawet dzisiaj niektorzy historycy to przyznawali. Niektorym to rzeczywiscie przeoralo swiadomosc w innych krajach sadzac po komentarzach.
woodpecker from space
535

03-08-2017, 18:53

Ascetic pisze:
535 pisze:
lepsza poległa niż skisła. co oni tam ostatnio wygrali? puchar Wieliczki? czy memoriał burmistrza Bochni?
Dychnij se ojciec, bo upał dziś duży.
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

03-08-2017, 18:57

Triceratops pisze:
wolff pisze:W mojej opinii wpierdalanie polityki/historii i innych antagonizmów do sportu jest słabe.
Ale w tym wypadku ta jedna akcja kibicow zrobila wiecej dla prawdy historycznej niz jakiekolwiek dzialania politykow i innych mediow w tej kwestii. Nawet dzisiaj niektorzy historycy to przyznawali. Niektorym to rzeczywiscie przeoralo swiadomosc w innych krajach sadzac po komentarzach.
Nie twierdzę, że to skrajnie zła koncepcja. Pamiętajmy jednak, sport winien łagodzić obyczaje, uczyć szacunku do przeciwnika i rywalizacji, przynajmniej ja to tak odbieram. Mam sporo szacunku dla piłkarzy Niemiec, jestem więc zdrajcą?
Wiesz doskonale, że kibic kibicowi nierówny a spora ich część w grupie silna, szukająca zwady i wojny a pojedynczo głupia i sterowana.
Pamiętajmy również, że nie każdy Niemiec w tamtych czasach to postać skrajnie antypolska, sadysta i fan Adolfa.
Ascetic pisze:
lepsza poległa niż skisła.
O kurwa to bardzo istotne która z tych gówien lepsza. Zapewniem, to nie Juve i Milan lecz zwykła amatorka :)
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

03-08-2017, 19:45

wolff pisze:
Triceratops pisze:
Nie twierdzę, że to skrajnie zła koncepcja. Pamiętajmy jednak, sport winien łagodzić obyczaje, uczyć szacunku do przeciwnika i rywalizacji, przynajmniej ja to tak odbieram. Mam sporo szacunku dla piłkarzy Niemiec, jestem więc zdrajcą?
Wiesz doskonale, że kibic kibicowi nierówny a spora ich część w grupie silna, szukająca zwady i wojny a pojedynczo głupia i sterowana.
Pamiętajmy również, że nie każdy Niemiec w tamtych czasach to postać skrajnie antypolska, sadysta i fan Adolfa.
to oczywiste :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Guilty of being right
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

03-08-2017, 21:12

No i?
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2017, 21:43

Karkasonne pisze:Czyli znaczenie symboli byłoby takie samo, gdyby ludzie nie istnieli?
Pytanie zbyt ogólne. Symbol jest reprezentacją wizualną (najczęściej wizualną) pewnych treści psychicznych, które leżą w nieświadomości zbiorowej, czy - ujmując rzecz teologicznie - w sferze sacrum (co na jedno wychodzi), Potrzebna jest zatem jakaś świadomość, na którą taki symbol wywiera wpływ. Biorąc pod uwagę, że świadomość nie zrodziła się z dnia na dzień, tylko powstawała w ramach pewnego długotrwałego procesu, a zatem długo przed powstaniem homo sapiens, tak też zapewne formowały się pierwotne symbole, potrzebne jako łącznik z ahistoryczną i istniejącą od zarania nieświadomością zbiorową.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2017, 21:45

Ascetic pisze: co do tego, że symbol to jakby jesteśmy zgodni. w hinduizmie. w szczególności. a w takim razie w nazizmie swastyka była czym? bo chyba tego dotyczy sprawa?
Tym samym, co wcześniej. Reprezentacją podstawowej, witalnej siły, która niesie światło, ale jednocześnie potrafi spalić świat od swego żaru (co zresztą się stało). Symbole solarne reprezentują koniec końców Boga. Czy II Wojna Światowa nie była największym objawieniem w XX wieku?
Ostatnio zmieniony 03-08-2017, 21:52 przez Drone, łącznie zmieniany 1 raz.
byrgh
zahartowany metalizator

03-08-2017, 21:47

Triceratops pisze:
+0,5l
Awatar użytkownika
Ascetic

03-08-2017, 22:31

Drone pisze:
Ascetic pisze: co do tego, że symbol to jakby jesteśmy zgodni. w hinduizmie. w szczególności. a w takim razie w nazizmie swastyka była czym? bo chyba tego dotyczy sprawa?
Tym samym, co wcześniej. Reprezentacją podstawowej, witalnej siły, która niesie światło, ale jednocześnie potrafi spalić świat od swego żaru (co zresztą się stało). Symbole solarne reprezentują koniec końców Boga. Czy II Wojna Światowa nie była największym objawieniem w XX wieku?
swastyka w wykorzystaniu nazistów nie miała nic wspólnego z symbolem solarnym. dopowiadasz sobie do swojej teorii. od tak sobie zajumali jak wiele innej symboliki na swoje potrzeby (wizualne). zresztą to była indywidualna decyzja Hitlera, który, wiedział, czym jest ten symbol, ale nigdzie nie czytałem, aby go przedstawiał jako symbol solarny i budował wokół niego jakieś mistyczne halo. po prostu jeden z wielu ich brandów. inaczej sprawa się ma z czarnym słońcem. wokół niego miała się kręcić nowa, neopogańska religia. podsumowując Hitler pragmatyk, rozumiejący magię symboli wziął sobie na sztandary taki symbol jaki mu pasował. Himmler ze swoimi wschodnimi/ azjatyckimi odjazdami, na boczku tworzył kult, w tym kult czarnego słońca.
Ostatnio zmieniony 03-08-2017, 22:36 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2017, 22:35

Wybór takich symboli nie bierze się ot tak, to proces nieświadomy. To, co mówili wtedy Niemcy na temat swastyki, nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia, liczy się pierwotne znaczenie, które można odkryć badając materiały historyczne.
Awatar użytkownika
Ascetic

03-08-2017, 22:50

Drone pisze:Wybór takich symboli nie bierze się ot tak, to proces nieświadomy. To, co mówili wtedy Niemcy na temat swastyki, nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia, liczy się pierwotne znaczenie, które można odkryć badając materiały historyczne.
weź nie wypisuj takich rzeczy bo bę∂ę musiał z mocnym przymrużeniem oka czytać kolejne Twoje posty

proces był (o tyle) świadomy, że Hitler wiedział jaki symbol wciąga na sztandary (był oczytany, szukał symboliki bo rozumiał prawidła marketingu politycznego). i nic więcej. nie widziałem w żadnej książce, aby poszła w Volk informacja o tym z czym mają do czynienia. masa była nieświadoma nowej religii. dostali tylko obrzędy. no chyba, że chcesz przez to powiedzieć, że symbol poprzez ponad 2000 "tradycję" i swoją magiczną moc sam się usadowił w świadomości tych ludzi. ja tego nie kupuję.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2017, 22:55

Ascetic pisze:no chyba, że chcesz przez to powiedzieć, że symbol poprzez ponad 2000 "tradycję" i swoją magiczną moc sam się usadowił w świadomości tych ludzi. ja tego nie kupuję.
Tak, mniej więcej tak to właśnie działa.
Awatar użytkownika
Ascetic

03-08-2017, 23:02

Drone pisze:
Ascetic pisze:no chyba, że chcesz przez to powiedzieć, że symbol poprzez ponad 2000 "tradycję" i swoją magiczną moc sam się usadowił w świadomości tych ludzi. ja tego nie kupuję.
Tak, mniej więcej tak to właśnie działa.
nie będę tego komentował.
<jako osoba zainteresowana wschodnim mistycyzmem, dodam>
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2017, 23:10

Ok, nie mam z tym problemu :)
Awatar użytkownika
Ascetic

03-08-2017, 23:21

Drone pisze:Ok, nie mam z tym problemu :)
Lux
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
uglak

03-08-2017, 23:33

Drone pisze:Wybór takich symboli nie bierze się ot tak, to proces nieświadomy. To, co mówili wtedy Niemcy na temat swastyki, nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia, liczy się pierwotne znaczenie, które można odkryć badając materiały historyczne.
psychoanalitycy zrobili Ci w ktoryms momencie wielka krzywde, ale przypomniam ze to tylko paranauka ;-) fakty sa takie ze wsrod Niemcow przesiaknietych w tamtym czasie ideami niemieckiego romantyzmu i mitologii nordyckiej duze wrazenie zrobilo odkrycie w Troi licznych swastyk, ktore powiazali ze swastykami znajdowanymi na wykopaliskach w Niemczech. w duzym skrocie to pozwolilo na powiazanie swoich przodkow ze starozytnymi Grekami, a dalej z Ariami. potem zaczelo sie juz lawinowo: ezoteryka, ariogermanie, literatura patriotyczna/nacjonalistyczna. zanim swastyka zaczela byc kojarzona z partia Hitlera byla juz bardzo dobrze zakorzeniona w niemieckich umyslach, a proces wyboru byl jak najbardziej swiadomy i wykalkulowany.
Guilty of being right
ODPOWIEDZ