Ojczyzna

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: Ojczyzna

12-11-2018, 00:27

Hatefire pisze:
Medard pisze:Żeby je zbudować, a potem się tam bronić przed najazdami, trzeba było mieć sprawny aparat organizacyjny, może nawet państwowy.
Nie znam tematu, ale jeśli to prawda, to jaki ma to związek z współczesną państwowością ukraińską?
To samo, co Mieszko I, Władysław Jagiełło, czy Jan III Sobieski z obecnym państwem polskim.
Ci, którzy chcą stawiać pomnik Janowi w Wiedniu, jakiś zwiazek chyba widzą z obecnym państwem.

Naród może sobie istnieć bez państwa, być cześcią ludności innego.
I może sobie dobrze radzić jak Katalończycy.

Ale jak sam piszesz, w XIX wieku ukształtował się naród polski i ludzie (jego elity) uznali,
że państwo też im jest potrzebne. Tylko po co?
Jednak uznano, ze stracono jakiś wpływ na kształtowanie rzeczywistości.
Ostatnio zmieniony 12-11-2018, 00:39 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hatefire

12-11-2018, 00:32

To też nie jest prawda, w trakcie podboju półwyspu Apenińskiego Rzym włączał lokalne elity do siebie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

12-11-2018, 00:38

Medard pisze:To samo, co Mieszko I, Władysław Jagiełło, czy Jan III Sobieski z obecnym państwem polskim.
Ci, co chcą stawiać pomnik Janowi w Wiedniu, więc jakiś zwiazek chyba widzą.
No jak ci Ukraińcy z tymi kurhanami. Jest pewna mityczna ciągłość. Niemniej 90% ludności za czasów Sobieskiego nie miała pojęcia, że są Polakami.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

12-11-2018, 00:45

Hatefire pisze:To też nie jest prawda, w trakcie podboju półwyspu Apenińskiego Rzym włączał lokalne elity do siebie.
Elity, żeby było łatwiej panować.

Nie zmienia to faktu, że Republika, czy Sparta, to były silnie nacjonalistyczne państwa.

Był podział na Rzymian i resztę imperium, chodziaż przez stulecia pojęcie Rzymianina się zmieniło.
W Sparcie podział na klasę panującą i broniącą kraju i resztę, właściwie niewolników.
Awatar użytkownika
Medard

12-11-2018, 00:48

Poza tym, zawsze są odstępstwa.
Byli Żydzi w Wehrmachcie, tak w newsweeku piszą:

https://www.newsweek.pl/swiat/zydzi-w-s ... tu/dq0ggfv
Ostatnio zmieniony 12-11-2018, 00:49 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hatefire

12-11-2018, 00:49

Medard pisze:Ale jak sam piszesz, w XIX wieku ukształtował się naród polski i ludzie (jego elity) uznali,
No, ale wtedy państwowości zażądały też narody, które takowej nigdy wcześniej nie posiadały. Słowacy, Rumuni, czy Ukraińcy. Taki był zeitgeist.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

12-11-2018, 00:51

Hatefire pisze:
Medard pisze:Ale jak sam piszesz, w XIX wieku ukształtował się naród polski i ludzie (jego elity) uznali,
No, ale wtedy państwowości zażądały też narody, które takowej nigdy wcześniej nie posiadały. Słowacy, Rumuni, czy Ukraińcy. Taki był zeitgeist.
Tyle, że według tego co twierdzisz, to również Polacy państwowości wcześniej nie posiadali, bo nie było takiego narodu do XIX wieku.
Była I Rzeczypospolita, ale to coś innego.
Awatar użytkownika
Hatefire

12-11-2018, 00:54

Medard pisze:Elity, żeby było łatwiej panować.

Nie zmienia to faktu, że Republika, czy Sparta, to były silnie nacjonalistyczne państwa.

Był podział na Rzymian i resztę imperium, chodziaż przez stulecia pojęcie Rzymianina się zmieniło.
W Sparcie podział na klasę panującą i broniącą kraju i resztę, właściwie niewolników.
Niestety posługujesz się anachronizmami. Nie istniało wtedy pojęcie narodu w dzisiejszym kontekście. Sparta i Ateny były członkiem tego samego kręgu kulturowego, istniał lingua franca pomiędzy nimi. To nie był podział etniczny tylko polityczny. Decydujące dla pozycji był fakt obywatelstwa nie etniczność.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

12-11-2018, 00:59

Medard pisze:Tyle, że według tego co twierdzisz, to również Polacy państwowości wcześniej nie posiadali, bo nie było takiego narodu do XIX wieku.
No twierdzę, że istniało państwo, a świadomość narodowa wykształciła się później. Zauważ, to były państwa feudalne. Ludzie byli poddanymi Piastów czy Jagiellonów. Przynależność etniczna nie miała znaczenia.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

12-11-2018, 00:59

Hatefire pisze:
Medard pisze:Elity, żeby było łatwiej panować.

Niestety posługujesz się anachronizmami. Nie istniało wtedy pojęcie narodu w dzisiejszym kontekście. Sparta i Ateny były członkiem tego samego kręgu kulturowego, istniał lingua franca pomiędzy nimi. To nie był podział etniczny tylko polityczny. Decydujące dla pozycji był fakt obywatelstwa nie etniczność.
Język i kultura była ta sama lub zbliżona, ale czy etnicznie byli tacy sami?
Macedończycy na pewno nie byli etnicznie tacy sami z resztą Grecji, Spartanie i ludzie z Troi chyba też, ale nie chce mi się tego sprawdzać.
Ostatnio zmieniony 12-11-2018, 01:00 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Medard

12-11-2018, 01:00

Hatefire pisze:
Medard pisze:Tyle, że według tego co twierdzisz, to również Polacy państwowości wcześniej nie posiadali, bo nie było takiego narodu do XIX wieku.
No twierdzę, że istniało państwo, a świadomość narodowa wykształciła się później. Zauważ, to były państwa feudalne. Ludzie byli poddanymi Piastów czy Jagiellonów. Przynależność etniczna nie miała znaczenia.
To czemu Kazacy chcieli się wyswobodzić i czuli się Rusinami?
Coś mi sie wydaje, ze też język mieli inny niż chłopi spod Krakowa.
Ostatnio zmieniony 12-11-2018, 01:02 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Hatefire

12-11-2018, 01:01

Generalnie jest tak, że czasem narody stwarzają państwa, ale równie często jak nie częściej państwa stwarzają narody.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

12-11-2018, 01:02

Hatefire pisze:Generalnie jest tak, że czasem narody stwarzają państwa, ale równie często jak nie częściej państwa stwarzają narody.
To by miało wreszcie sens.
Ostatnio zmieniony 12-11-2018, 01:05 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hatefire

12-11-2018, 01:04

Medard pisze:No twierdzę, że istniało państwo, a świadomość narodowa wykształciła się później. Zauważ, to były państwa feudalne. Ludzie byli poddanymi Piastów czy Jagiellonów. Przynależność etniczna nie miała znaczenia.
To czemu Kazacy chcieli się wyswobodzić?
Coś mi sie wydaje, ze też jezyk mieli inny niż chłopi spod Krakowa.[/quote]

No napisałem wcześniej zeitgeist. Takie były wtedy nastroje intelektualne. Aktywiści tworzyli świadomość narodową niekiedy od zera vide Słowacja.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

12-11-2018, 01:07

Hatefire pisze:
Medard pisze:No twierdzę, że istniało państwo, a świadomość narodowa wykształciła się później. Zauważ, to były państwa feudalne. Ludzie byli poddanymi Piastów czy Jagiellonów. Przynależność etniczna nie miała znaczenia.
To czemu Kazacy chcieli się wyswobodzić?
Coś mi sie wydaje, ze też jezyk mieli inny niż chłopi spod Krakowa.
No napisałem wcześniej zeitgeist. Takie były wtedy nastroje intelektualne. Aktywiści tworzyli świadomość narodową niekiedy od zera vide Słowacja.[/quote]

Kozacy już w XVI wieku mieli świadomość, że różnią się od Lachów (Polaków).
Co prawda nie chcieli swojego państwa aż tak bardzo, myśleli raczej, czy im bliżej do Polaków, czy Rosjan.
Awatar użytkownika
Hatefire

12-11-2018, 01:14

Nie myśleli w tych kategoriach. Byli Rusinami (stąd pierogi ruskie) po prostu, których wyróżniał powiedzmy styl życia. Z czasem stało się to zaczątkiem świadomości narodowej. Debilizm ówczesnych rządzących Rzeczpospolitą, sprawił, że znaleźli się w orbicie Moskwy.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
535

12-11-2018, 06:20

Wczoraj mocno świętowałem. Wyczyściłem sobie hamulce w moim polonezie, zamieniłem koła letnie na zimowe. przetarłem kabinę i zamontowałem morski zapach. Słyszę teraz w radio, że we wszechgejowskiej warszawskiej paradzie maszerowali włoscy neofaszyści. I tu pytanie do użytkowników bardziej zorientowanych. Co te makaroniarskie ścierwa robiły na polskiej imprezie?
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

12-11-2018, 06:36

A więc jednak. Słyszałem od znajomego o ich przyjeździe ale byłem pewien , że to kit. Może chłopy z Lazio :)
Pewnie wpadli świętować podobnie jak Węgrzy których wczoraj wielu widziałem. Nie przeszkadzają mi w przeciwieństwie do panoszących się Ukrów, wybitnie irytująca trzoda. Biorąc pod uwagę co się dzieje w Europie trzeba będzie dość mocno skręcić w prawo, przynajmniej ja już to czynię.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Sybir

12-11-2018, 07:38

Przecież stoi w hymnie "Z ziemi włoskiej do Polski" ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
ODPOWIEDZ