rozmowa kwalifikacyjna

masz pytanie? szukasz odpowiedzi?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: rozmowa kwalifikacyjna

10-06-2012, 21:21

Random Apex pisze: - czy chcesz zajść w ciążę w ciągu najbliższych 5 lat?
PIĘKNY materiał na pozew.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-06-2012, 21:28

empir pisze:stąd ten temat aby poczytać sobie o pytaniach z dupy bo to na nich można spalić
Heh, z pytań z dupy przypomniało mi się to, które zadali mi na jednym z dwóch "interwju" w moim życiu - mój potencjalny szef w firmie webdevelopersko-hostingowej zapytał mnie co bym zrobił, jakby kazał mi wykonać projekt, o którym bym wiedział że jest zły/niepoprawny technicznie.
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

10-06-2012, 21:42

Morph pisze:
Random Apex pisze: - czy chcesz zajść w ciążę w ciągu najbliższych 5 lat?
PIĘKNY materiał na pozew.
Wydawałoby się :) to pytanie, oraz pytania o moją orientację seksualną, a także stan cywilny też były na jednej rozmowie, ale wtedy byłam jeszcze niedoświadczona i zbyt młoda, by wiedzieć o tym, że są niezgodne z prawem. Poza tym przy pozwie potrzebowałabym świadka, bo sprawa cywilna słowo przeciw słowu jest ciężka do wygrania, szczególnie w Polsce :)
You've got nothing to lose but your lives.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-06-2012, 21:43

Po tym co czytam i (bardziej) po tym co wiem od rodziny/bliskich znajomych myślę, że na interwjó w Polsce na bank bym szedł z włączonym nagrywaniem.
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

10-06-2012, 21:50

Mnie się ciągać po sądach nie chce :) wystarczy nauczyć się regułki, że takie pytania są niezgodne z m.in. artykułem 23 i 24 kodeksu cywilnego. To sprawia, że tacy marni rekrutujący mają strach w oczach i raczej poruszają się już po twardym, bezpiecznym terenie związanym z oferowanym stanowiskiem. Nie wydaje mi się, by to zmniejszało szanse na dostanie tej pracy - mnie nie zaszkodziło.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-06-2012, 21:52

Random Apex pisze:Mnie się ciągać po sądach nie chce :) wystarczy nauczyć się regułki, że takie pytania są niezgodne z m.in. artykułem 23 i 24 kodeksu cywilnego. To sprawia, że tacy marni rekrutujący mają strach w oczach i raczej poruszają się już po twardym, bezpiecznym terenie związanym z oferowanym stanowiskiem. Nie wydaje mi się, by to zmniejszało szanse na dostanie tej pracy - mnie nie zaszkodziło.
Tak czymać! Najważniejsze to nie pozwolić pracy zwichrować sobie psyche.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

10-06-2012, 22:11

Nawet coś wygooglowałem ciekawego, o takie stronki mi chodziło http://www.rozmowa-kwalifikacyjna.edu.p ... zi/#faq_22

Zastanawiam się co odpowiedzieć gdy padnie (a napewno padnie) pytanie, dlaczego chcę zmienić pracę. Jak bym odpowiedział że mój przełożony to burak, ciul i jebany skurwiel to szanse będę miał zerowe ;)
Na tej stronce jest w miarę sensowna odpowiedź
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-06-2012, 22:12

empir pisze: mój przełożony to burak, ciul i jebany skurwiel to szanse będę miał zerowe ;)
Wersja "poprawna" - atmosfera w biurze nie sprzyjała produktywności i kreatywności :D
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

10-06-2012, 23:31

Random Apex pisze:Mnie się ciągać po sądach nie chce :) wystarczy nauczyć się regułki, że takie pytania są niezgodne z m.in. artykułem 23 i 24 kodeksu cywilnego. To sprawia, że tacy marni rekrutujący mają strach w oczach i raczej poruszają się już po twardym, bezpiecznym terenie związanym z oferowanym stanowiskiem. Nie wydaje mi się, by to zmniejszało szanse na dostanie tej pracy - mnie nie zaszkodziło.
Jeszcze artykuł 22 z indeksem jeden kodeksu pracy też warto znać.
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

11-06-2012, 08:16

Morph pisze:
empir pisze: mój przełożony to burak, ciul i jebany skurwiel to szanse będę miał zerowe ;)
Wersja "poprawna" - atmosfera w biurze nie sprzyjała produktywności i kreatywności :D
"Obecna firma ogranicza moje możliwości rozwoju i samodoskonalenia, i uważam, że zdobyłem w niej ogromne doświadczenie oraz wiedzę, których nie mogę już dalej poszerzać na obecnym stanowisku. Szukam możliwości dalszego doskonalenia zawodowego oraz rozwoju osobistego, pracy z pasją, która będzie nie tylko źródłem utrzymania, ale również satysfakcjonującą częścią mojego życia."
Awatar użytkownika
maciek z klanu

11-06-2012, 08:28

znajoma z branży ekonomicznej miala pytanie dlaczego włazy ze studzienek kanalizacyjnych są okrągłę, a nie kwadratowe.
2 ga znajoma okolo 2ch lat temu miala pytanie starajac sie zatrudnic w krakowie w firmie, ktora tlumaczy teksty umów jak nazywa się Nergal + w ciul pytań z wosu.

mi na rozmowach zadawali dziwne pytania typu co bys zrobil jesli wspolpracownik obok denerwowalby cie, co jesli szef bylby ni emily, jak poradzilbys sobie w sytuacji takiej i takiej, oczywiscie slabe mocne strony to juz wszedzie pytaja. ja zawsze odpowiadam na takie pytania ze mam zespol downa i jakos mnie zatrudniaja :)
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

11-06-2012, 08:29

maciek z klanu pisze: mam zespol downa
Są dopłaty do takich pracowników, ciesz się, że masz to szczęście :)
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

11-06-2012, 09:01

kumpela miała pytanie "czy woli pani jedynki czy dwójki?". odpowiedź "jedynki, bo trzeba dążyć do perfekcji" wywołała pewne zdziwienie komisji, które zrozumieliśmy dopiero, gdy dotarło że było to nawiązanie do wcześniejszego pytania o zainteresowania z CV pt. "spływy kajakowe" :)
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

11-06-2012, 09:31

maciek z klanu pisze:znajoma z branży ekonomicznej miala pytanie dlaczego włazy ze studzienek kanalizacyjnych są okrągłę, a nie kwadratowe.
O, o tym tez słyszałem. Ciekawi mnie cel takiego pytania i czy w ogóle istnieje jakikolwiek inny niż chęć srawdzenia czy osoba odpowiadająca zgłupieje i nie będzie wiedziała co powiedzieć.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

11-06-2012, 09:39

Sens akurat takie pytanie ma, problemem jest to, że pytania "niestandardowe" często zadaje się przy rozmowach kwalifikacyjnych na pozycje, na których umiejętność logicznego myślenia jest kompletnie zbędna.

ED: Po tym co czasem słyszę/czytam mam szczerą nadzieję, że już w życiu nie będę musiał pójść na żadne interwju :D
Ostatnio zmieniony 11-06-2012, 09:44 przez Morph, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

11-06-2012, 09:40

Morph pisze:Sens akurat takie pytanie ma,
Jaki?
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Skaut

11-06-2012, 09:45

Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

11-06-2012, 09:46

Alsvartr pisze:
Jaki?
Sprawdza, czy myślisz niestandardowo, czy potrafisz oderwać się od schematów i stworzyć logiczną odpowiedź podpartą argumentami. W przypadku studzienek kanalizacyjnych sprawdza myślenie analityczne i wiązanie faktów (przekątne i boki). Mnie raz kazano rozwiązać "zagadkę Einsteina" na rozmowie kwalifikacyjnej.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

11-06-2012, 09:47

Alsvartr pisze:
Jaki?
Umiejętność znalezienia wytłumaczenia dla pewnych rozwiązań. Doskonały test przydatności kogoś na stanowisko związane z projektowaniem, ocenianiem przydatności projektu, wdrożeniami, etc.
535

11-06-2012, 09:48

Finał tej "zabawy w rekrutację" jest taki , że w niektórych firmach pracuje grupa cwaniaków, specjalistów od odpowiedzi na pytania z dupy, a jak chcesz coś konkretnego załatwić, to okazuje się, że nie ma z kim rozmawiać, a co gorsza znasz się na tym lepiej, niż oni. Żałosne efekty mody na bycie nowoczesnym, wszędzie i za wszelką cenę. Wszystko to oczywiście za 1500 zł brutto, miesięcznie. Idę coś zarobić, bo mi się sprężyny "sypnęły".
ODPOWIEDZ