rozmowa kwalifikacyjna

masz pytanie? szukasz odpowiedzi?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

Re: rozmowa kwalifikacyjna

11-06-2012, 10:55

moja najciekawsza rozmowa wyglądała tak, że ponad pół godziny dyskutowałem z jakimś tam prezesem firmy o kobietach, muzyce, filmach i alkoholach. A generalnie chodziło o stanowisko specjalisty do spraw magazynowo-logistycznych, tak to określmy. nie zadał mi ani jednego pytania stricte związanego z tą pracą, tylko chciał wiedzieć gdzie pracowałem wcześniej. na koniec oświadczył, ze jestem przyjęty pod warunkiem, że zetnę włosy (miałem wtedy długie). kazałem mu spierdalać i się pożegnaliśmy :) nie zapomnę tego do końca życia raczej :)
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-06-2012, 11:05

Random Apex pisze: Mnie raz kazano rozwiązać "zagadkę Einsteina" na rozmowie kwalifikacyjnej.

Tą w której wystepuja Norweg, Anglik, Polak i kilku innych, każdy w innym domu pali inne papierosy, pije inny napój i ma inne zwierzatko?
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

11-06-2012, 11:14

Nasum pisze:
Random Apex pisze: Mnie raz kazano rozwiązać "zagadkę Einsteina" na rozmowie kwalifikacyjnej.

Tą w której wystepuja Norweg, Anglik, Polak i kilku innych, każdy w innym domu pali inne papierosy, pije inny napój i ma inne zwierzatko?
Dokładnie tę zagadkę - miałam pół godziny na rozwiązanie i pokazanie toku myślenia.
You've got nothing to lose but your lives.
Heretyk

11-06-2012, 11:16

brat to w 7 minut machnął. mnie sie nie chciało, zresztą pewnie bym nie dał rady. ;)

przy okazji - siemanko rotten :)
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

11-06-2012, 11:18

Cześć ;-)

na takie zagadki trzeba mieć system, żeby to rozwalić w miarę szybko. W dawnym Focusie były takie zagadki logiczne, najwygodniej rozwiązywać je na schemacie połączonych szachownic z sześcioma polami podzielonymi na kategorie.
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-06-2012, 11:20

Co do rozmów to ciekawą miał mój kumpel. W zainteresowaniach w cv napisał modelarstwo, natrafił akurat na kolesia który chyba pasjonował sie tym bardziej niż on, i po kilku zdaniach rozpoczynających, zaczęli gadać o farbach, klejach, wystawach i czy lepsze modele sa z kartonu czy z plastiku;-)
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

11-06-2012, 11:25

535 pisze:Finał tej "zabawy w rekrutację" jest taki , że w niektórych firmach pracuje grupa cwaniaków, specjalistów od odpowiedzi na pytania z dupy, a jak chcesz coś konkretnego załatwić, to okazuje się, że nie ma z kim rozmawiać, a co gorsza znasz się na tym lepiej, niż oni. Żałosne efekty mody na bycie nowoczesnym, wszędzie i za wszelką cenę. Wszystko to oczywiście za 1500 zł brutto, miesięcznie. Idę coś zarobić, bo mi się sprężyny "sypnęły".
trafne spostrzezenia :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

12-06-2012, 07:15

535 pisze:w niektórych firmach pracuje grupa cwaniaków, specjalistów od odpowiedzi na pytania z dupy, a jak chcesz coś konkretnego załatwić, to okazuje się, że nie ma z kim rozmawiać, a co gorsza znasz się na tym lepiej, niż oni.
Mam wrażenie że piszesz o mojej centrali :)

535 pisze:Żałosne efekty mody na bycie nowoczesnym, wszędzie i za wszelką cenę.
Niestety. Te wszystkie interwiu, kastingi. Się chuje po socjologii naczytali książek i trollują.

535 pisze: Wszystko to oczywiście za 1500 zł brutto, miesięcznie.
+ umowa zlecenie. Niestety takie czasy. Jest duże bezrobocie więc warunki nędzne. Oczywiście jak jest się dobrym w swoim fachu to można liczyć na lepsze warunki. No ale cwaniaków pracodawców nie brakuje.

Pierdolę, idę dzisiaj na luzaka. Nawet nie wiem czy zdążę bo muszę się z roboty wyrwać. CV z fotką dostali więc długich włosów nie powinni się dojebać.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

12-06-2012, 07:50

empir pisze:CV z fotką dostali więc długich włosów nie powinni się dojebać.
Uuuu, błąd...
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

12-06-2012, 07:59

Morph pisze:
empir pisze:CV z fotką dostali więc długich włosów nie powinni się dojebać.
Uuuu, błąd...
Czemu błąd? Ode mnie na stanowisko specjalisty żądają praktycznie CV ze zdjęciem - bez tego nawet nie patrzyli na CV, z tego, co mi się wydaje.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

12-06-2012, 08:06

Ze zdjęciami w CV jest trochę jak z pytaniem o plany ciążowe, a prawie tak jak z żądaniem umieszczania w CV wyznania, narodowości, orientacji seksualnej czy - w trochę mniejszym stopniu - wieku.

Po prostu w większości przypadków są to informacje zupełnie nieważne z punktu widzenia posady, którą masz zająć. W wielu krajach wymaganie dołączenia zdjęcia do CV jest równie nielegalne jak wymóg podania ww. orientacji, wyznania czy rasy.

Naturalnie przy zawodach takich jak hostessa czy szkoleniowiec (i inne gdzie pracownik powinien się wykazać prezencją) to trochę co innego, bo tam trzeba mieć nienaganną prezencję.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

12-06-2012, 08:17

z drugiej strony zdjecie powoduje ze czasem mozna zostac zauwazonym i moga oddzwonic po rozmowie.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

12-06-2012, 08:18

Z Twoją Maćku prezencją - DOKŁADNIE TAK!!!:-)))
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

12-06-2012, 08:22

Idealnym rozwiązaniem byłoby przeprowadzanie rozmów kwalifikacyjnych (przynajmniej pierwszych części) anonimowo, tylko z podanym kodem kandydata. I tak rozpatrzyć CV, jak i jakiś test inteligencji czy kompetencji, ale niestety nie da rady ominąć tej części "rozmowowej", gdzie, nie ukrywajmy, przede wszystkim chodzi o wygląd i prezencję (i to, czy się spodobasz komuś w ciągu tych pierwszych chwil), niż o szczegóły CV. Taka rozmowa jest zależna od "widzimisię" rekrutującego w 90% przypadków w Polsce, zarówno jeśli chodzi o stanowisko telemarketera, jak i zarządcy.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

12-06-2012, 08:26

maciek z klanu pisze:z drugiej strony zdjecie powoduje ze czasem mozna zostac zauwazonym i moga oddzwonic po rozmowie.
Jak napiszesz, że masz 2 metry wzrostu, jesteś białym, heteroseksualnym katolikiem i dołączysz fotę to też możesz zostać zauważonym :D
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

12-06-2012, 08:28

Po tym co tu piszecie naprawdę ciągnie mnie żeby odpowiedzieć na jakieś ogłoszenie i pójść zobaczyć jak to polskie interwju wygląda.
est

12-06-2012, 08:38

Morph pisze:Po tym co czytam i (bardziej) po tym co wiem od rodziny/bliskich znajomych myślę, że na interwjó w Polsce na bank bym szedł z włączonym nagrywaniem.
Też mi to ostatnio przyszło do głowy, tylko żaden interwjóó nie chce mi sie trafic ostatnio;/
Awatar użytkownika
maciek z klanu

12-06-2012, 08:45

Blackult pisze:Z Twoją Maćku prezencją - DOKŁADNIE TAK!!!:-)))

Obrazek

moje zdjęcie z CV ma podprogowe przesłanie bo jednocześnie pacze na ciebie i nie pacze !!
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Pelson
rasowy masterfulowicz

12-06-2012, 12:48

Morph pisze:Ze zdjęciami w CV jest trochę jak z pytaniem o plany ciążowe, a prawie tak jak z żądaniem umieszczania w CV wyznania, narodowości, orientacji seksualnej czy - w trochę mniejszym stopniu - wieku.

Po prostu w większości przypadków są to informacje zupełnie nieważne z punktu widzenia posady, którą masz zająć.
Skąd bez zdjęcia na potencjalnej rozmowie mają wiedzieć, że Ty to Ty, a a nie jakiś podstawiony ziomek?
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

12-06-2012, 12:48

Pelson pisze:
Morph pisze:Ze zdjęciami w CV jest trochę jak z pytaniem o plany ciążowe, a prawie tak jak z żądaniem umieszczania w CV wyznania, narodowości, orientacji seksualnej czy - w trochę mniejszym stopniu - wieku.

Po prostu w większości przypadków są to informacje zupełnie nieważne z punktu widzenia posady, którą masz zająć.
Skąd bez zdjęcia na potencjalnej rozmowie mają wiedzieć, że Ty to Ty, a a nie jakiś podstawiony ziomek?
Dowodzik sprawdzą ;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
ODPOWIEDZ