Sepultura, Flotsam And Jestam - Katowice, 14.02.2013

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Oracle
weteran forumowych bitew

Sepultura, Flotsam And Jestam - Katowice, 14.02.2013

07-10-2013, 18:33

Obrazek

Niedawno musieliśmy poinformować o odwołaniu całej trasy przez zespół Flotsam And Jetsam, a wracają do Europy już w lutym i to towarzystwie równie kultowej Sepultury, Legion Of The Damnd oraz Mortillery. Jedyny koncert tego Europejskiego tournee odbędzie się w Katowicach, w "MegaClubie" 14stego lutego 2014 roku. Zapraszamy !

SEPULTURA (Brazylia) thrash death metal:
Co tu o nich napisać? Wszak każdy szanujący się fan metalu wie, że Sepultura to jedna z największych legend ekstremalnej muzyki. Twórcy klasycznych dla thrash/ death metalu albumów, choćby "Morbid Visions", "Beneath The Remains", "Arise", jak i genialnego "Roots", którym brazylijska formacja wyznaczyła standardy dla legionów twórców spod znaku nu-metalu, groove metalu, soul metalu, a także podbiła komercyjnie lukratywny rynek amerykański.
Od wielu lat nie ma już w Sepulturze charyzmatycznego Maxa Cavalery. Ale grupa istnieje i ma się całkiem dobrze. Skutecznie zdobywa kolejne pokolenia fanów. W 2014 roku brazylijskiej legendzie stuknie już 30 lat na scenie! Kawał czasu, którego upływ nie odcisnął swego piętna na potędze, agresji, brutalności muzyki kapeli. Andread Kisser i Paulo Pinto Jr., czyli ci, którzy pamiętają początki kwartetu, wspierani od kilkunastu lat przez Amerykanina Derricka Greena, a od paru przez superzdolnego perkusistę Eloya Casagrande, dalej łoją niemiłosiernie, nagrywają świetne płyty, na których starają się przekazać coś ważnego i ciekawego. Jesień 2013 to czas ukazania się trzynastej studyjnej płyty Sepultury "The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart". Bijącej na głowę świetny przecież "Kairos" z 2011 roku! Krążek wyprodukował w kalifornijskim Venice Ross Robinson, ten sam, który nadał brzmienie "Roots". Choć świeciło piękne kalifornijskie słońce, a wokół było mnóstwo pięknych widoków, powstał album bezkompromisowy, bezpośredni, bardzo brutalny, mroczny, tajemniczy. Właśnie ten materiał Sepultura będzie promować podczas swojej kolejnej wizyty w Polsce, gdzie zawsze miała ogromne wsparcie fanów. Na żywo są doskonali, więc chyba nie trzeba Was specjalnie zachęcać do przyjścia, prawda?
http://www.sepultura.com/
https://www.facebook.com/sepultura

Legion Of The Damned (Holandia) death thrash metal:
Z czym się kojarzy Holandia? Co ma charakterystycznego? Piękne tulipany, pyszne sery, obrazy genialnych malarzy, legiony kapitalnych piłkarzy. A także Legion Of The Damned, znakomitego reprezentanta potężnej i jakże zasłużonej sceny metalowej. Sceny, na której znajdziemy choćby Pestilence, Asphyx, Sinister, a dla miłośników mniej agresywnych dźwięków Within Temptation, The Gathering, czy Delain. Legion Of The Damned wspaniale kontynuuje tradycje zawsze silnie reprezentowanego w Holandii death metalu, który umiejętnie łączy z elementami klasycznego thrashu. Ich muza jest niezwykle dynamiczna, porywająca, kapitalnie brzmi. Słuchając, przykładowo, "Sons Of The Jackal" aż z butów chce się wyskoczyć. Inne płyty wcale nie działają słabiej. Kapela powstała na gruzach kultowego Occult w 2005 roku z inicjatywy bębniarza Erika Fleurena oraz wokalisty Maurice'a Swinkelsa. Na koncie mają pięć studyjnych krążków. Na grudzień 2013 roku zapowiadana jest szósta płyta LOTD, "Ravenous Plague". I właśnie ten materiał Holendrzy będą promować w Polsce. Przybywajcie i zatraćcie się w szaleństwie!
https://www.facebook.com/LOTDOfficial

Flotsam And Jetsam (USA) Thrash-Metal:
Co mają wspólnego Metallica i Flotsam And Jetsam? Więcej niż Wam się wydaje. Obydwie grupy to legendy thrash metalu, w obydwu tłuste cztery struny basu szarpał Jason Newsted, obydwie powstały w 1981 roku, obydwie pochodzą ze stanów, w których śniegów i minusowych temperatur raczej się nie doświadcza. Kariery obu zespołów potoczyły się jednak inaczej. Metallica z Newstedem w składzie wspięła się na szczyty mainstreamowej popularności, zaś Flotsam And Jetsam pozostał w metalowej niszy.
Do klasyki thrashu z czystym sumieniem można zaliczyć dwie pierwsze płyty Flotsamów, czyli "Doomsday For The Deceiver" (z doskonałymi numerami "Hammerhead" i "Iron Tears") oraz "No Place For Disgrace" (klasyk "Dreams Of Death" i kapitalny cover Eltona Johna "Saturday Night's Alright For Fighting"). Kto nie zna, niech się wstydzi!
Zespół miał poważne spadki formy, problemy ze składem, ale od kilku lat wszystko wydaje się wracać ku dobremu. Udany krążek "Cold", powrót do składu gitarzystów Michaela Gilberta i Eda Carlsona oraz bębniarza Kelly'ego Davida-Smitha, którzy współtworzyli najwybitniejsze dzieła Flotsamu w latach 80., to bardzo dobre prognostyki. W Polsce thrashmetalowcy z Arizony promować będą wydany w 2012 roku krążek "Ugly Noise", przy którym współpracował Jason Newsted! Obecność obowiązkowa!
http://www.flotsam-and-jetsam.com/
http://www.facebook.com/flotsamandjetsam.official

Mortillery (Kanada) thrash metal:
Jeśli ktoś lubi hokeja na lodzie, kanadyjskie Edmonton skojarzy z drużyną Oilersów, z którą legendarny Wayne Gretzky parokrotnie wygrywał Puchar Stanleya. Jeżeli interesuje się ciekawymi młodymi kapelami thrashowymi z Kanady, musiał natknąć się na pochodzący z Edmonton właśnie kwintet Mortillery. Nazwa niejednemu skojarzy się z duńską legendą Artillery, ale muzycznie grupie bliżej do starego Judas Priest, starego Exodus, wczesnej Metalliki, Testament, a także do legendarnych rodaków z Razor. Zespół powstał w 2009 roku i dorobił się dwóch płyt, "Murder Death Kill" oraz "Origin Of Extinction", którą będzie promować w Polsce. Warto im się przyjrzeć nie tylko ze względu na ciekawą muzę, lecz również ze względu na świetną i niesamowicie dynamiczną wokalistkę Carę McCutchen.
http://www.mortillery.com/
https://www.facebook.com/Mortillery

SEPULTURA (Brazylia) Thrash/Death-Metal
Legion Of The Damned (Holandia) Death/Thrash-Metal
Flotsam And Jetsam (USA) Thrash-Metal
Mortillery (Kanada) Thrash-Metal

Klub: Katowice @ MegaClub, Żelazna 15
Data: 14 lutego 2014 (piątek)

Wejście: 18.30 Start: 19.00
Informacje o sprzedaży biletów niebawem.

Zapraszamy !
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Sepultura, Flotsam And Jestam - Katowice, 14.02.2013

04-02-2014, 12:12

Ktos sie wybiera?
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

04-02-2014, 12:13

Nasum pisze:Ktos sie wybiera?
W Lublinie mam tego dnia walentynki z Morowe :)
Awatar użytkownika
Deviant
w mackach Zła

04-02-2014, 12:16

Mam to w planie.
Raf
w mackach Zła

04-02-2014, 18:13

Nasum pisze:Ktos sie wybiera?
Ja będę, niezły skład jak na klub.
Awatar użytkownika
Maro
weteran forumowych bitew

05-02-2014, 19:17

Jestem. Szczególnie jestem ciekaw jak wypadnie Legion Of The Damned, który będzie promować najnowszą płytę, która moim zdaniem jest naprawdę niezła.
Awatar użytkownika
Deviant
w mackach Zła

13-02-2014, 07:56

Bilet kupiony.
Raf
w mackach Zła

15-02-2014, 10:48

Sepultura rozjebała konkretnie, Legion Of The Damned widziałem od połowy z końca sali i było ok, nie wiem jak reszta bo się "sorry, takie mamy drogi" spóźniłem. Ogólnie nawet dla samej Sepy warto było zdecydowanie.
Awatar użytkownika
aginsiak
w mackach Zła

15-02-2014, 10:50

Fajny skład to był. Szkoda ,że nie zobaczyłes Flotsam & Jetsam.
Raf
w mackach Zła

15-02-2014, 11:01

aginsiak pisze:Fajny skład to był. Szkoda ,że nie zobaczyłes Flotsam & Jetsam.
No żałuję okrutnie ale nie daliśmy rady wyjechać z kumplem o przyzwoitej porze (taka praca) i jeszcze jakieś kilkukilometrowe jebane korki przy robotach drogowych.
Awatar użytkownika
aginsiak
w mackach Zła

15-02-2014, 11:08

Sa taxi helikoptery. Stać Cię ;)
Nasum

15-02-2014, 14:10

Też się pojawiłem wczoraj w Katowicach, wiedziony sentymentem do gwiazdy wieczoru chciałem zobaczyć i sprawdzić nie tylko stare kawałki, ale też jak brzmi Sepultura z nowym materiałem. Przyznaję, tez jestem jednym ze spóźnionych dlatego też pierwszy zespół umknął mi całkowicie i nie słyszałem ani sekundy. Zresztą, jeśli mam być szczery do końca, to nie powiem by mnie interesował - jeśli są tutaj jacyś fani tej kapeli, to pardon za moją ignorancję.

Flotsam and Jetsam też mi jakoś dupy nie urywa - piłem akurat piwo ze znajomymi i słuchałem ich z odległości stoiska z koszulkami. Jak się komuś podobało to skakał pod sceną, jak ktoś był raczej chłodno nastawiony to stał razem z nami. W każdym bądź razie sończyli, spakowali graty i na scenę weszli Legion of the Damned. Dobre brzmienie, żywiołowy występ, kawałki wpadające w ucho, było siarczyście ale....moim zdaniem coś nie halo z wokalem. To znaczy, ogólnie pasuje do muzyki, ale albo ja oczekiwałem czego innego, albo wokalista mógłby mieć nieco bardziej zadziorny wokal. Drobny niuans, nic więcej, więc dyskutować nie ma o czym.

No i w końcu Sepultura. To już nie te czasy kiedy zapełnili cały Spodek a zestaw świateł i bajerów zapełniłby zapewne cały Mega Club. Teraz muszą pomieścić się na małej scenie, ale publiczność wypełniła klub do pełna. Nie było mowy o jakimś mega ścisku, ale ludu było sporo. Bambus stracił swoje kiełki i prezentował wszystkim swoją glacę, Paulo posiwiał i jakby znów był w początkowym stadium zapuszczania kudłów, natomiast Andreas mimo upływu lat nie zmienił się ani trochę. Dużo rzeczy grali z płyt z udziałem pana zielonego, ja czekałem na największe klasyki, a podejrzewam że i spora część katowickiej publiczności. Najnowszą, promowaną właśnie płytę nie mam osłuchanej na tyle dobrze by wiedzieć jakie utwory grali, ale rozpoznałem "The Vatican" - świetnie spisuje się na żywo. Mocno, z przytupem, jak za starych czasów. Szkoda że dla złapania oddechu nie zagrali "Grief" - moim zdaniem doskonale by się wpasował zamiast coveru Nacao Zumbi ( chyba tak to się pisze, i chyba chodziło Andreasowi o ten zespół ),no ale cóż, nie można mieć wszystkiego. Ze staroci usłyszeliśmy: Arise, Propaganda, Refuse/Resist, Territory, Rattamahatta, Dusted, The hunt, Bloody Roots, i nieśmiertelny przynajmniej dla mnie Inner self. Grali jakieś półtora godziny, widać było że grają, bo to kochają, nie zauważyłem odwalania pańszczyzny, zmęczenia , znużenia. Andreas co jakiś czas Mówił naszym językiem, hasła typu "Dziękuje Polska" może i brzmią pretensjonalnie, bo pewnie w każdym kraju mówią że to najlepsze miejsce do grania w Europie, ale tutaj brzmiało to jakoś tak.....prawdziwie. Koleś dawał z siebie i z gitary wszystko, i widać było że jest z występu zadowolony. W sumie ja też, miło spędziłem czas, posłuchałem kilku starych szlagierów, napiłem się piwa, i do domu. Fajna impreza.
Awatar użytkownika
Maro
weteran forumowych bitew

15-02-2014, 14:37

Sepultura zajebiście, obserwowałem jakiś czas ich perkusistę, no i naprawdę młody wymiata- totalny żywioł i zniszczenie. Ogólnie cała impreza bardzo udana, kto nie był niech żałuje :).
Nasum

15-02-2014, 15:02

Młodzian się wyrabia - fajnie napierdala w bębenki.
Awatar użytkownika
Deviant
w mackach Zła

15-02-2014, 17:11

Bardzo udana impreza,dobre nagłośnienie,kupa ludzi.Flotsam bardzo luzacko,bez napinki .Fajne to było.Legion brzmienie potężne selektywne,tylko te ich numery takie kwadratowe,każdy taki sam,nawet muzycy identyczni,jeden drugiego mógłby zastąpić i nikt by się chyba nie zorientował ;).Ale chyba są popularni bo był młyn. Sepultura doskonale,widziałem ich dużo gorsze koncerty,ten był rewelacyjny-potwierdzam to co napisał Nasum.
ODPOWIEDZ