Eivør Pálsdóttir, 10-13.10.2018, Gda Wwa Pzn Cho

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

Eivør Pálsdóttir, 10-13.10.2018, Gda Wwa Pzn Cho

18-09-2018, 19:43

Nie ma to nic wspólnego z metalem, obecnie wręcz muzyka popularna, ale pani pochodząca z Wysp Owczych ma głos niebanalny i potrafi z niego korzystać. Ostatnio regularny support Wardruny, wkrótce rusza na samodzielną trasę (pełen zespół) po Europie, a w Polsce aż cztery koncerty:

10.10 - Gdańsk, Teatr Szekspirowski
11.10 - Warszawa, Hybrydy
12.10 - Poznań, Meskalina
13.10 - Chorzów, Chorzowskie Centrum Kultury

Choćby dla kilku zjawiskowych numerów warto obadać. Jeśli ktoś się skusi, radzę się pospieszyć z zakupem biletów: Poznań chyba już wyprzedany, w Chorzowie zostało kilkanaście miejsc, w Gdańsku już tylko miejsca na niektórych balkonach (siedzące na dole się wyprzedały, zanim w ogóle się zorientowałem, że jest taki koncert). Jedynie Warszawa na razie raczej bezpieczna.

A jeśli ktoś nie złapie ciar tak w okolicy 2:30-2:40 i dalej na klipie poniżej, to jak nic wredny chuj z czarnym kamieniem zamiast serca ;D

[youtube][/youtube]

Obrazek
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
hes
zaczyna szaleć

Re: Eivør Pálsdóttir, 10-13.10.2018, Gda Wwa Pzn Cho

19-09-2018, 16:52

Lukass pisze:Nie ma to nic wspólnego z metalem, obecnie wręcz muzyka popularna, ale pani pochodząca z Wysp Owczych ma głos niebanalny i potrafi z niego korzystać.
Strasznie mnie dziwi, że taka wzmianka o popularności jest traktowana jako coś, co trzeba zaraz od razu usprawiedliwić.

(Bilety mam od kilku tygodni ;))
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

19-09-2018, 22:33

hes pisze:
Lukass pisze:Nie ma to nic wspólnego z metalem, obecnie wręcz muzyka popularna, ale pani pochodząca z Wysp Owczych ma głos niebanalny i potrafi z niego korzystać.
Strasznie mnie dziwi, że taka wzmianka o popularności jest traktowana jako coś, co trzeba zaraz od razu usprawiedliwić.

(Bilety mam od kilku tygodni ;))
Nie tyle usprawiedliwiać, co raczej oszczędzić czas tym, którzy weszli tylko z ciekawości, a nie są zainteresowani ambitnym popem z Wysp Owczych :) A co do biletów, to ja niestety spędzę cały koncert na stojąco i przekręcając łeb jak jakaś jebana sowa, bo tylko to się udało kupić. Ale cóż, lepsze takie miejsce niż żadne.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
hes
zaczyna szaleć

20-09-2018, 11:33

Lukass pisze:A co do biletów, to ja niestety spędzę cały koncert na stojąco i przekręcając łeb jak jakaś jebana sowa, bo tylko to się udało kupić. Ale cóż, lepsze takie miejsce niż żadne.

O, ale jakie to miasto? Ja kupowałem do Wawy i chyba nie miałem opcji wyboru miejsca.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

20-09-2018, 21:09

hes pisze:
Lukass pisze:A co do biletów, to ja niestety spędzę cały koncert na stojąco i przekręcając łeb jak jakaś jebana sowa, bo tylko to się udało kupić. Ale cóż, lepsze takie miejsce niż żadne.

O, ale jakie to miasto? Ja kupowałem do Wawy i chyba nie miałem opcji wyboru miejsca.
Do Gdańska, w Teatrze Szekspirowskim są dwa poziomy balkonów, gdzie są miejsca nienumerowane, a na dole zrobili numerowane miejsca siedzące, nie mam pojęcia po ile, bo już nie było ;) Widziałem, że w Chorzowie są wyłącznie numerowane.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

21-09-2018, 15:06

Od dawna wiedziałem, że jest ten koncert w Gdańsku, ale odpuściłem widząc, że jest w GTS. Byłem tam na CocoRosie i poznałem doskonałą akustykę tego miejsca. ;) Niemniej, oczywiście, udanego koncertu życzę.
hes
zaczyna szaleć

21-09-2018, 15:56

Lukass pisze:
hes pisze:

Do Gdańska, w Teatrze Szekspirowskim są dwa poziomy balkonów, gdzie są miejsca nienumerowane, a na dole zrobili numerowane miejsca siedzące, nie mam pojęcia po ile, bo już nie było ;) Widziałem, że w Chorzowie są wyłącznie numerowane.
Jeśli lubisz takie klimat, to polecam zainteresować się białostockim Halfway Festival. Impreza pierwsza klasa.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

21-09-2018, 18:15

RippingHeadache pisze:Od dawna wiedziałem, że jest ten koncert w Gdańsku, ale odpuściłem widząc, że jest w GTS. Byłem tam na CocoRosie i poznałem doskonałą akustykę tego miejsca. ;) Niemniej, oczywiście, udanego koncertu życzę.
Dziękuję ;) Dam im szansę, na Wardrunie tragedii nie było, może i teraz da się wytrzymać.
hes pisze:Jeśli lubisz takie klimat, to polecam zainteresować się białostockim Halfway Festival. Impreza pierwsza klasa.
Ano, było tam kilka bardzo zacnych nazw. Daleko trochę, ale może kiedyś...
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

10-10-2018, 23:31

Na szybko: koncert w Gdańsku był absolutnie zjawiskowy, więc jeśli ktoś ma opcję zdobycia biletów, to polecam kolejne na trasie. Brzmienie bdb, na Wardrunie też było dobre, więc z tym CocoRosie to chyba nie sala była problemem, tylko pan za konsoletą...
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
hes
zaczyna szaleć

12-10-2018, 09:16

Lukass pisze:Na szybko: koncert w Gdańsku był absolutnie zjawiskowy
Wczoraj byłem w Warszawie. Do teraz zbieram szczękę. Metal to muzyka dla neandertali :D
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

12-10-2018, 11:08

hes pisze:
Wczoraj byłem w Warszawie. Do teraz zbieram szczękę. Metal to muzyka dla neandertali :D
Coś w tym jest, i to nie jest pierwszy raz, kiedy dochodzę do podobnych wniosków ;) Znaczy się: ilościowo koncertów metalowych jest u mnie najwięcej, ale zaprawdę powiadam wam, tych wstrząsających i godnych zapamiętania na dłużej jest jednak niewiele. To wygląda tak: wychodzą, zagrają, zwykle jest poprawnie, czasami trochę lepiej. Ot, miło spędzony czas. Różnica moim zdaniem tkwi w warsztacie i umiejętnościach. Gdybym miał wskazać na scenie metalowej wokalistę o takich możliwościach, jak ta dziewczyna, to...
.
.
.
.
.
Zawiesiłem się. Nie ma takich. I to robi różnicę.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
hes
zaczyna szaleć

12-10-2018, 12:44

Lukass pisze:
hes pisze:
Coś w tym jest, i to nie jest pierwszy raz, kiedy dochodzę do podobnych wniosków ;) Znaczy się: ilościowo koncertów metalowych jest u mnie najwięcej, ale zaprawdę powiadam wam, tych wstrząsających i godnych zapamiętania na dłużej jest jednak niewiele. To wygląda tak: wychodzą, zagrają, zwykle jest poprawnie, czasami trochę lepiej. Ot, miło spędzony czas. Różnica moim zdaniem tkwi w warsztacie i umiejętnościach. Gdybym miał wskazać na scenie metalowej wokalistę o takich możliwościach, jak ta dziewczyna, to...
.
.
.
.
.
Mam tak samo - chodzę na te spędy sierściuchów, ale już bardziej z rutyny, obowiązku i naprawdę rzadko trafiam na naprawdę porywający metalowy koncert. Może to dlatego, że widziałem tego już tyle, że mam naprawdę wyśrubowane oczekiwania.
A z niemetalu w tym roku widziałem kilka rzeczy i wszystkie mnie zachwyciły.
Co do Eivor. Nie jest ona moją ulubioną wokalistką i nie zostanie (Marissa Nadler na zawsze i to się nie zmieni, polecam Ci sprawdzić), ale zdecydowanie Eivor jest najlepszą, jaką dane było mi zobaczyć live. Kumasz różnicę, no nie? ;)
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

12-10-2018, 13:28

hes pisze:Mam tak samo - chodzę na te spędy sierściuchów, ale już bardziej z rutyny, obowiązku i naprawdę rzadko trafiam na naprawdę porywający metalowy koncert. Może to dlatego, że widziałem tego już tyle, że mam naprawdę wyśrubowane oczekiwania.
A z niemetalu w tym roku widziałem kilka rzeczy i wszystkie mnie zachwyciły.
Co do Eivor. Nie jest ona moją ulubioną wokalistką i nie zostanie (Marissa Nadler na zawsze i to się nie zmieni, polecam Ci sprawdzić), ale zdecydowanie Eivor jest najlepszą, jaką dane było mi zobaczyć live. Kumasz różnicę, no nie? ;)
Marissę kojarzę, nie kupiła mnie tak do końca, przyznaję bez bicia :) Ale jest nawet punkt wspólny: Famous Blue Raincoat. Eivor na pudło raczej nie wskoczy, ani w kategorii "na żywo", ani tym bardziej "ulubiona". Ok, w tej pierwszej mogę jej dać trzecie miejsce ex aequo z inną miłą panią za nadzwyczajne umiejętności ;) Może, a może nie. W tej drugiej nie ma szans z bliższą memu sercu i liczną konkurencją...
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
hes
zaczyna szaleć

13-10-2018, 13:26

Lukass pisze: Marissę kojarzę, nie kupiła mnie tak do końca, przyznaję bez bicia :) Ale jest nawet punkt wspólny: Famous Blue Raincoat. Eivor na pudło raczej nie wskoczy, ani w kategorii "na żywo", ani tym bardziej "ulubiona". Ok, w tej pierwszej mogę jej dać trzecie miejsce ex aequo z inną miłą panią za nadzwyczajne umiejętności ;) Może, a może nie. W tej drugiej nie ma szans z bliższą memu sercu i liczną konkurencją...

No to dawaj pudło top3 Twoich ulubionych i top3 widzianych na żywo :)
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

13-10-2018, 19:20

Panowie, to polega na tym, że jak się długo siedzi w jakiejś scenie, to po pewnym czasie zaczyna ona nużyć i ciężko o jakąś ekscytację. Gdybyście chodzili latami na Wardruny itp., to potem moglibyście zachwycić się paroma koncertami metalowymi pod rząd. ;)

Co do nagłośnienia w GTS to taka wysoka sala, niezaadaptowana akustycznie nie daje nadziei na naprawdę dobre brzmienie. Chyba, że jestem zepsuty dobrze nagłośnionymi koncertami w innych miejscach i po prostu przykładamy różne miary. ;)
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

13-10-2018, 20:32

hes pisze:No to dawaj pudło top3 Twoich ulubionych i top3 widzianych na żywo :)
To trudniejsze, niż myślałem... Ok, robocza wersja, mogę w dowolnej chwili zmienić zdanie:

Live (mało oryginalnie, trzecie miejsce niepewne):
1. Beth Gibbons
2. Lisa Gerrard
3. Elin Larsson/Lou Rhodes/Eivor się tu może zmieścić

Ulubione, fuck, to dopiero trudne:
1. Azam Ali
2. Beth Gibbons
3. Anneke van Giersbergen/Elizabeth Fraser (mimo, że nigdy dużo nie słuchałem)/kto wie kto jeszcze ;)
RippingHeadache pisze:Panowie, to polega na tym, że jak się długo siedzi w jakiejś scenie, to po pewnym czasie zaczyna ona nużyć i ciężko o jakąś ekscytację. Gdybyście chodzili latami na Wardruny itp., to potem moglibyście zachwycić się paroma koncertami metalowymi pod rząd. ;)
Pewnie masz rację ;) Dlatego czasami mała odskocznia się przydaje.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

13-10-2018, 21:23

Lukass pisze:
hes pisze:
.
.
.
.
.
Może Nightwish albo Artrosis?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

14-10-2018, 00:03

^ O, żartownisia mamy :)
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
ODPOWIEDZ