Testament, Napalm Death 26.06.2013 ||| Progresja, Warszawa

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

NorbiB
zaczyna szaleć

Re: Testament, Napalm Death 26.06.2013 ||| Progresja, Warsza

27-06-2013, 16:18

ramonoth pisze:Ciepło było, w sensie dosłownym. Dojechałem punktualnie i bez większego problemu zająłem miejsce przy barierkach. Po supporcie zaczęli instalować się Napalm Death. Od razu jak zobaczyłem timing to miałem wątpliwości czy w 20 minut można się sensownie podłączyć, a jak zobaczyłem, że Herrera dopiero skręca sobie zestaw to już wiedziałem, że będzie obsuwa, która pewnie skończy się decyzją headlinera o skróceniu ich występu. Tak się niestety stało i w sumie zamiast godziny ND grali 40 minut, Barney był jakiś wkurwiony. Od kolegi, który robił zdjęcia wiem, że podobno zostali dość brutalnie i z góry potraktowani przez gości od Testament. Nie narzekam jednak, bo to co zobaczyłem było po prostu totalne.

Potem Testament, wszystko spokojnie i na czas. Większość ludzi przyszła tam jednak dla nich - przekrój wiekowy pełen, od 15 do 50 lat. Chuck zajebiście kontaktowy, grał na tej swojej "gitarce", do której jak się okazało ma też swoje kostki. Jedną, jak widać na obrazku, udało mi się złapać :)

Na Testament miałem już zatyczki w uszach i dobrze zrobiłem. Pod koniec wyjąłem je dla porównania i to był jeden jazgot. A tak bardzo dobrze słyszałem solówki Skolnicka, wokal Chucka bardzo selektywny, perkusja też elegancko. Słabo słyszalna była gitara Petersona, chyba że sam podawał riffy - wtedy tak, ale w całości jej po prostu nie słyszałem. Basik też bardzo ładnie brzmiał. Słowem, piankowe stopery są na takich jazgotach bardzo przydatne.
Obrazek
Po wczorajszym secie Napalm Death też się zastanawiam nad stopperami....no niestety, 20 minut obsuwy, brak czasu na soundcheck....tak...to co zobaczyliśmy było "totalne", ale (ok, jak dla mnie) to co usłyszeliśmy to juz było za bardzo "totalne", przynajmniej przez pierwszą połowę występu...łomot, hałas i tyle, a szkoda
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-06-2013, 16:50

Nikt jeszcze nie napisał o Ogotay;-) W sumie, jako support przed takimi gwiazdami dali radę, ot po prostu coś tam przygrywało dla tych którzy akurat wchodzili do klubu lub uzupełniali braki płynów przed barem. Muzycznie, pierwsze dwa kawałki nawet mi się podobały, ale później jakoś męczyli bułę. Może to kwestia nadchodzącej dźwiękowej burzy, ale jak dla mnie wypadli mocno średnio.

Zdziwiłem się jak techniczni zaczynali instalować zestaw Herrery - kurde, myślałem że Ogotay posprzata swoje zabawki, przerwa jakieś 15 minut i bez zbędnego pierdolenia rozpocznie się rzeź. Obsuwa czasowa dość dotkliwa, tym bardziej że po Napalm Death czułem pewien niedosyt. Muzycznie to wiadomo, lepiej być nie mogło, ale niedosyt jeśli chodzi o długość setu. Ja z chęcią usłyszałbym jeszcze kilka przebojów, no ale to nie oni byli na tej trasie headlinerem. Usłyszeć mogliśmy m.in. - Pride assasin, Suffer the children, You suffer, Life, From enslavement to obliteration,The kill, Nazi punks fuck off, Siege of power, Scum, i jak dla mnie niespodzianka, jeden z moich ulubionych numerów Lowpoint. Początek koncertu to kulejące nieco brzmienie, później było już dobrze. Tyle że za krótko.

No i gwiazda wieczoru. Większość zgromadzonych przyszła na ich występ z tego co zauważyłem, oświetlenie, brzmienie, i wykonanie pełna profeska. Nie słucham za dużo trash metalu, kumpel mówił mi że jeśli spodobał mi się na żywo Exodus to i Testament mi podejdzie. Niby wszystko ok, ale jednak Exodus moim zdaniem wypadł lepiej, bardziej drapieżnie, z wiekszym pazurem. Ale to tylko moje zdanie. Wspominane już tutaj stroboskopy rzeczywiście wkurwiały, cztery lampy jebały po oczach jak na jakimś pokazie laserowym. Gdyby je wydupczyć, oświetlenie zasługiwałoby na najwyższą notę.

Impreza generalnie udana, warto się było tłuc tyle kilometrów. Czekam teraz na listopadowe koncerty ND na którym będą gwiazdą wieczoru i zagrają na pewno dłużej niż wczoraj.
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

27-06-2013, 22:45

Ogotay bardzo, bardzo, ale dlaczego do całkiem niezłej muzyki musiały mi przed nosem majtać te z lasu, owłosione spodnie?
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

27-06-2013, 22:58

Pteroczłek pisze:Niemniej 40-minutowy set w sytuacji kiedy zapowiadani byli jako co-headliner to jakaś kpina.
Nikt ich tak nie zapowiadał. Co-headlinerami to byli Fear Factory i Devin Townsend Project w grudniu, a wczoraj to był klasyczny klasyczny wyzysk białego przez czerwonego luda ;)
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

28-06-2013, 10:23

Nasum pisze:Nie słucham za dużo trash metalu, kumpel mówił mi że jeśli spodobał mi się na żywo Exodus to i Testament mi podejdzie. Niby wszystko ok, ale jednak Exodus moim zdaniem wypadł lepiej, bardziej drapieżnie, z wiekszym pazuremj.
Exo >>> Testament

zawsze i wszędzie, a na ostatnich płytach to już jest przepaść.

generalnie dobrze, że nie jechałem. kurwa, 40 minut dla bogów z Napalm Death to jest jakiś żart.
535

28-06-2013, 10:30

Kompletnie tego nie pojmuję. Grają tylko trzy zespoły. I TEN jeden (nie bójmy się tego słowa, z tej trójki, NAJWAŻNIEJSZY) ustawia się w pośpiechu i gra jedynie czterdzieści minut. Przecież to się do innego tematu nadaje.
Death in another way
weteran forumowych bitew

28-06-2013, 16:30

Towarzysko było super, a koncertowo tylko dobrze niestety przez zbyt krótkie sety koncertowe, ale to nie jest wina Organizatora!!!
Nasum

30-06-2013, 18:39

Maria Konopnicka pisze:Trochę fotek:

http://www.musickmagazine.pl/material,g ... t,955.html

Dobre foty.
Maria Konopnicka

30-06-2013, 19:04

Z Testamentu wyszły ciekawsze - dopiero jak się robi zdjęcia to widać jacy to są showmeni - Skolnick niby skoncentrowany na grze, ale cały czas pilnie śledzi gdzie fotoreporterzy i pilnuje, żeby się dobrze ustawić i odpowiedni grymas twarzy przybrać. Chuck Billy też sceniczne zwierze, tu jęzor wywali, tu uśmiechnie się do obiektywu po diabelsku. Peterson niby trochę w cieniu, ale również potrafi się dobrze zaprezentować - jak demon powychodził na niektórych zdjęciach. Testament bardzo wdzięczny dla obiektywu.
Napalm Death to zupełne zaprzeczenie takiej postawy. oni są w 100 proc. skoncentrowani na muzyce, nie dbają o fotografów. Barney lata po scenie niczym ranny tygrys w klatce - trudno go złapać bo wciąż w ruchu, twarz zasłania mikrofonem i łokciami... Ci goście nie mają nic z gwiazd rocka, a zabijają w 3 sekundy... :)
Nasum

30-06-2013, 19:11

Testament zrobił show - te wszystkie światła, dymy, i te pozy do fotoreporterów jak mówisz. ND to surowizna pod tym względem, im wystarczy scena, dobre nagłośnienie i to wszystko, pozostaje muzyka która ma się obronić, co w ich przypadku jest zawsze pewne. Fajnie jakby Napalm miał taką oprawę, ale sądzę że Barneyowi i spółce by to po prostu zwisało.
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

30-06-2013, 19:14

http://www.musickmagazine.pl/tekstyzdje ... 592233.jpg

Dzięki Maria, kolejna cenna pamiątka z tego koncertu :)
Maria Konopnicka

30-06-2013, 19:36

A Ty to który? :) Po lewej na barierce wisi bdb kolega :)
Awatar użytkownika
morbid
rasowy masterfulowicz

30-06-2013, 23:24

ten łysy???? wisi chyba na 2 fotkach :):)
535

01-07-2013, 13:19

ramonoth pisze:http://www.musickmagazine.pl/tekstyzdje ... 592233.jpg

Dzięki Maria, kolejna cenna pamiątka z tego koncertu :)
Widzę, że Araya też szalał.
Death in another way
weteran forumowych bitew

03-07-2013, 13:26

Maria Konopnicka pisze:Z Testamentu wyszły ciekawsze - dopiero jak się robi zdjęcia to widać jacy to są showmeni - Skolnick niby skoncentrowany na grze, ale cały czas pilnie śledzi gdzie fotoreporterzy i pilnuje, żeby się dobrze ustawić i odpowiedni grymas twarzy przybrać. Chuck Billy też sceniczne zwierze, tu jęzor wywali, tu uśmiechnie się do obiektywu po diabelsku. Peterson niby trochę w cieniu, ale również potrafi się dobrze zaprezentować - jak demon powychodził na niektórych zdjęciach. Testament bardzo wdzięczny dla obiektywu.
Napalm Death to zupełne zaprzeczenie takiej postawy. oni są w 100 proc. skoncentrowani na muzyce, nie dbają o fotografów. Barney lata po scenie niczym ranny tygrys w klatce - trudno go złapać bo wciąż w ruchu, twarz zasłania mikrofonem i łokciami... Ci goście nie mają nic z gwiazd rocka, a zabijają w 3 sekundy... :)
Nic dodać nic ująć Kamil!!!:-)))
Death in another way
weteran forumowych bitew

03-07-2013, 13:28

Maria Konopnicka pisze:A Ty to który? :) Po lewej na barierce wisi bdb kolega :)
O jedno piwo za mało było przed koncertem!!!:-)))
Maria Konopnicka

05-07-2013, 16:45

Nie zdolności lecz chęć szczera zrobią z Ciebie reportera :)
ODPOWIEDZ