Po prostu JAZZ!
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- weteran forumowych bitew
Re: Po prostu JAZZ!
Nie, ale wpadłem na korytarzu na Raviego Coltranea i mnie tak zatkało jakbym stanął oko w oko z Synem Bożym. Śpieszył się do kibla chyba.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
-
- rasowy masterfulowicz
:)))Baton pisze:Nie, ale wpadłem na korytarzu na Raviego Coltranea i mnie tak zatkało jakbym stanął oko w oko z Synem Bożym. Śpieszył się do kibla chyba.
W sumie z jazzu w tym roku jakoś nic się nie może rozpędzić; zgrabnie okrojone Fire Orchestra, subtelni Bohreni, jak zwykle na poziomie Chicago Underground Duo... coś tam jeszcze popiskuje w branży?
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Przeglądam tego freejazzbloga, ale na dobrą sprawe w tym roku póki co nie mam fazy na jazz i słyszałem jedynie 2 nowe pozycje ( w tym nowe Fire! Orchestra).
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Ale Enter! ma mieć premierę dopiero 26 maja? Jak do tego dotarłeś?Harlequin pisze:Przeglądam tego freejazzbloga, ale na dobrą sprawe w tym roku póki co nie mam fazy na jazz i słyszałem jedynie 2 nowe pozycje ( w tym nowe Fire! Orchestra).
Chyba, że mówisz o Second Exit. To to nie jest nowy Fire! tylko koncertówka.
The madness and the damage done.
- Harlequin
tak, chodziło mi o "Second Exit"Kurt pisze:Ale Enter! ma mieć premierę dopiero 26 maja? Jak do tego dotarłeś?Harlequin pisze:Przeglądam tego freejazzbloga, ale na dobrą sprawe w tym roku póki co nie mam fazy na jazz i słyszałem jedynie 2 nowe pozycje ( w tym nowe Fire! Orchestra).
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
No właśnie. Bo już mnie zazdrość zżerała :)Harlequin pisze:tak, chodziło mi o "Second Exit"Kurt pisze:Ale Enter! ma mieć premierę dopiero 26 maja? Jak do tego dotarłeś?Harlequin pisze:Przeglądam tego freejazzbloga, ale na dobrą sprawe w tym roku póki co nie mam fazy na jazz i słyszałem jedynie 2 nowe pozycje ( w tym nowe Fire! Orchestra).
- megawat
Dzisiaj chyba się kończy trasa Freegate czyli trio: Trzaska (wiadomo co), Rychlicki (gitara) i Szpura (bębny). Byłem na ich występie w mojej wsi w niedzielę i co tu gadać, pozamiatali towarzystwo, gitarzysta takie drone'y smażył, że hoho. Dalej od free jazzu, ale free avant improv jak najbardziej. Jakby ktoś miał okazję ich zobaczyć to gorąco polecam. A w ogóle Mikołaj Trzaska to bardzo sympatyczny facet, zero dystansu na zasadzie artysta-publiczność, zero bufonady, można spokojnie pogadać i się piwa napić.
Freegate niestety żadnych nagrań nie posiadało ze sobą bo żadnych nie poczyniło, ale kupiłem sobie drugę płytę Inner Ear, która jest wypełniona (jak to Trzaska Mikołaj powiedział) "paskudnym free jazzem" i tak jest w rzeczywistości.
Freegate niestety żadnych nagrań nie posiadało ze sobą bo żadnych nie poczyniło, ale kupiłem sobie drugę płytę Inner Ear, która jest wypełniona (jak to Trzaska Mikołaj powiedział) "paskudnym free jazzem" i tak jest w rzeczywistości.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
- sho
- zaczyna szaleć
co możecie polecić z tzw "wokalnego" jazzu? jakieś kobitki, jacyś panowie? i nie pytam o "gigantów", ale o jakieś mało znane perełki.
- Harlequin
http://allegro.pl/dave-holland-quartet- ... 46470.html
jakby ktoś chciał kupić Dave Holland Quartet - Conference Of The Birds CD w śmiesznej cenie prosto od Prosiaka
jakby ktoś chciał kupić Dave Holland Quartet - Conference Of The Birds CD w śmiesznej cenie prosto od Prosiaka
-
- rasowy masterfulowicz
Kurt pisze:Ale Enter! ma mieć premierę dopiero 26 maja? Jak do tego dotarłeś?Harlequin pisze:Przeglądam tego freejazzbloga, ale na dobrą sprawe w tym roku póki co nie mam fazy na jazz i słyszałem jedynie 2 nowe pozycje ( w tym nowe Fire! Orchestra).

Już jest!
- Harlequin
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
^^^ Jak to się mówi, właśnie zrobiliście mi dzień.
- megawat
Zajebiście, ale strzeż się bana. :)
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
- Skaut
na to czekałem!streetcleaner pisze:Kurt pisze:Ale Enter! ma mieć premierę dopiero 26 maja? Jak do tego dotarłeś?Harlequin pisze:Przeglądam tego freejazzbloga, ale na dobrą sprawe w tym roku póki co nie mam fazy na jazz i słyszałem jedynie 2 nowe pozycje ( w tym nowe Fire! Orchestra).
Już jest!
Coś tam było! Człowiek!
-
- rasowy masterfulowicz

http://www.freejazzblog.org/2014/05/mat ... colas.html" onclick="window.open(this.href);return false;The band mainly delves into harsh avant-garde idioms, sometimes the musicians seem to be alienated from each other, as if they would confirm an old prejudice against free jazz that the musicians only play for themselves. However, Roberts’ always keeps a strong element of melody present, in “Spinel” her sax lines are deeply rooted in folk blues melodies (and she does not deny Albert Ayler, Steve Lacy and Fred Anderson as main influences). In general bass and guitar provide edgy textures and colorful dots for Roberts’ discreet melodies, as if the three were painting a picture, the guitar providing the ground coat, the sax being responsible for the strokes of the brush and the bass for the dots (as in “Opal”).
" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapowiada się na więcej zgrzytów i improwizacji, ktoś już ma? ;)
- Harlequin
http://www.freejazzblog.org/2014/05/paa ... -blow.html
Paal Nilssen-Love Large Unit-First Blow (PNL, 2014)
The Large Unit is:
Jon Rune Strom-double bass, elecric bass
Andreas Wildhagen-drums
Paal Nilssen-Love-drums
Mats Aleklint-trombone
Christian Meas Svendsen-double bass, electric bass
Laus Ellerhusen Holm-Alto saxophone, baritone saxophone
Kasper Vaernes-altp saxophone
Thomas Johansson-cornet
Borre Molstad-tuba
Ketil Gutvik-electric guitar
Lasse Marhaug-electronics, turntable.
Może być pocisk
Paal Nilssen-Love Large Unit-First Blow (PNL, 2014)
The Large Unit is:
Jon Rune Strom-double bass, elecric bass
Andreas Wildhagen-drums
Paal Nilssen-Love-drums
Mats Aleklint-trombone
Christian Meas Svendsen-double bass, electric bass
Laus Ellerhusen Holm-Alto saxophone, baritone saxophone
Kasper Vaernes-altp saxophone
Thomas Johansson-cornet
Borre Molstad-tuba
Ketil Gutvik-electric guitar
Lasse Marhaug-electronics, turntable.
Może być pocisk
- megawat
To ja może trochę grzeczniej, od paru tygodni regularnie wracam do tej płytki, nie żadne tam pojebane free, całościowo doskonale się słucha. Zwie się to Tone Raw a tutaj promomix. " onclick="window.open(this.href);return false;
-
Wczoraj znowu widziałem TATVAMASI i tym razem jestem rozczarowany; zagrali trochę nowego materiału i niestety było to dosyć nudne. Miało być przestrzennie, nastrojowo i atmosferycznie, a niestety wyszło męczące jazzowe pitolenie do kotleta, jestem na nie.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
- Harlequin
Jakby kto chciał nabyć:
UNDIVIDED - THE PASSION (ZIMPEL/FEW/KUGEL/TOKAR)
http://allegro.pl/undivided-the-passion ... 34158.html
i ostatni PAINKILLER
http://allegro.pl/painkiller-the-prophe ... 12957.html
UNDIVIDED - THE PASSION (ZIMPEL/FEW/KUGEL/TOKAR)
http://allegro.pl/undivided-the-passion ... 34158.html
i ostatni PAINKILLER
http://allegro.pl/painkiller-the-prophe ... 12957.html
- megawat
Jako że temat przymiera kilka moich "ostatnich" odkryć z zakresu szeroko pojętego minimal jazzu.
Sonar - "Static Motion"
[youtube][[/youtube]
Sha's Feckel - "Greatest Hits"
[youtube][/youtube]
Sonar - "Static Motion"
[youtube][[/youtube]
Sha's Feckel - "Greatest Hits"
[youtube][/youtube]