Co teraz czytacie? v.2

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

Re: Co teraz czytacie? v.2

10-10-2019, 17:37

Taka tam ciekawostka.
znalezione w necie pisze:statystyka: więcej literackich nobli mają Francja (14), Wielka Brytania (11), USA (9), Niemcy i Szwecja (8) oraz Włochy (6). tyle samo Rosja i Hiszpania
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-10-2019, 08:39

Obrazek
woodpecker from space
Pelson
rasowy masterfulowicz

11-10-2019, 08:55

Medard pisze:Piękny dzień dla polskiego lewactwa, Tokarczuk dostała nobla.

Ktoś czytał jej dzieła?
Kojarzę beznadziejny film Holland ze scenariuszem na podstawie jej książki.

Pomijając polityczne przytyki znam jedynie "Biegunów" i podobało mi się. Zaznaczam jednak, że to specyficzna książka, oniryczna narracja, przeplatanie miejsc, wątków, więc nie do końca złapałem lejtmotyw. Ale warsztatowo, oceniając przez pryzmat klimatu jaki udało się Tokarczuk wytworzyć, to chylę czoła.
Na pewno jeszcze do jej innych pozycji podejdę.
Triceratops pisze:Obrazek
Zarecenzujesz jak skonczysz?
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Heretyk

11-10-2019, 15:30

ten wie, co dobre. nie jakaś tam Tokarczuk

u mnie

Obrazek

pozytywne zaskoczenie
Awatar użytkownika
Triceratops

12-10-2019, 10:03

Pelson pisze:
Medard pisze:Piękny dzień dla polskiego lewactwa, Tokarczuk dostała nobla.

Ktoś czytał jej dzieła?
Kojarzę beznadziejny film Holland ze scenariuszem na podstawie jej książki.

Pomijając polityczne przytyki znam jedynie "Biegunów" i podobało mi się. Zaznaczam jednak, że to specyficzna książka, oniryczna narracja, przeplatanie miejsc, wątków, więc nie do końca złapałem lejtmotyw. Ale warsztatowo, oceniając przez pryzmat klimatu jaki udało się Tokarczuk wytworzyć, to chylę czoła.
Na pewno jeszcze do jej innych pozycji podejdę.
Zarecenzujesz jak skonczysz?
Oczywiscie sz kol Pelson, nastawiam rosol i koncze czytanie, to niespelna 130 stron ale wczoraj nadmiar obowiazkow mi przerwal
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Ascetic

12-10-2019, 23:45

Obrazek

+ szkic + "rotting incantation of god"
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Triceratops

13-10-2019, 17:35

Pelson pisze:Zarecenzujesz jak skonczysz?
No wiec zatem tak: wlasnie mija dokladnie 100 lat od czasu ukazania sie tych slow. To slowa wypowiadane przez samego Tesle, zamieszczone w jego rubryce w pismie "Electrical Expermienter", wiec mozna poznac jakim byl czlowiekiem, bo pisze sam o sobie, w pierwszej osobie. Czy warto? Zdecydowanie tak, choc to tylko 130 stron a i czcionka nie jest mala. Tesla opowiada o sobie od lat dzieciecych az po Ameryke.
Cala ksiazka jest naladowana jego opisami jak to jego dziecinstwo, eksperymenty, przezycia itp byly "niezwykle" "niesamowite", "wspaniale" "genialne" . eksperymenty "zapierajace dech w piersiach" "zapisujace sie jako wazniejsze w annalach nauki" czy tez "brak slow zeby opisac zachwyt widowni pokazem", co moze troche razic megalomanstwem ale w sumie cala ksiazka to jakby folder marketingowy Nikoli Tesli i z drugiej strony trudno sie dziwic, bo umysl mial nieprzecietny a wiele rzeczy przewidzial. Einsteina nazywal kudlatym wariatem, ktory zepsul nauke.

Paru osobom od razu skroce meki i powiem, ze pada z jego ust slowo "Bog". Facet opisuje swoje cwiczenia umyslowe i wizualizacje, opisuje rozne rezimy jakie sobie narzucal i nawet zachwala cwiczenia fizyczne jako ksztaltujace charakter (chwali sie, ze dzieki temu kruszyl w rekach kostki brukowe). Na pewno nie chcial byc nigdy takim typowym BMW nauki jakich dzisiaj mamy pelno, negowal i podwazal, kwestionowal autorytety i pisal o "nieodkrytych jeszcze prawach natury". Na masterfulu z pewnoscia by dostal etykietke "gusla" i "znachor"

Pisze wrecz o prymacie umsylu nad cialem i opisuje jak wyzdrowial wylacznie dzieki sile woli, zaraz po udzieleniu zgody przez ojca na studia inzynierskie.
Mi zapadlo takie zdanie w pamiec, mimo, ze pisane 100 lat temu, to dzisiaj jest wyjatkowo aktualne:
"Wiekszosc ludzi jest tak zajeta kontemplacja swiata zewnetrznego, ze zupelnie nie zwraca uwagi na to, co zachodzi w nich samych"

Tak w skrocie, bo mozna napisac wiecej ale ksiazka ma tylko 130 stron.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

20-10-2019, 12:33

Obrazek
woodpecker from space
Pelson
rasowy masterfulowicz

20-10-2019, 18:54

Triceratops pisze:
Pelson pisze:Zarecenzujesz jak skonczysz?
No wiec zatem tak: wlasnie mija dokladnie 100 lat od czasu ukazania sie tych slow. To slowa wypowiadane przez samego Tesle, zamieszczone w jego rubryce w pismie "Electrical Expermienter", wiec mozna poznac jakim byl czlowiekiem, bo pisze sam o sobie, w pierwszej osobie. Czy warto? Zdecydowanie tak, choc to tylko 130 stron a i czcionka nie jest mala. Tesla opowiada o sobie od lat dzieciecych az po Ameryke.
Cala ksiazka jest naladowana jego opisami jak to jego dziecinstwo, eksperymenty, przezycia itp byly "niezwykle" "niesamowite", "wspaniale" "genialne" . eksperymenty "zapierajace dech w piersiach" "zapisujace sie jako wazniejsze w annalach nauki" czy tez "brak slow zeby opisac zachwyt widowni pokazem", co moze troche razic megalomanstwem ale w sumie cala ksiazka to jakby folder marketingowy Nikoli Tesli i z drugiej strony trudno sie dziwic, bo umysl mial nieprzecietny a wiele rzeczy przewidzial. Einsteina nazywal kudlatym wariatem, ktory zepsul nauke.

Paru osobom od razu skroce meki i powiem, ze pada z jego ust slowo "Bog". Facet opisuje swoje cwiczenia umyslowe i wizualizacje, opisuje rozne rezimy jakie sobie narzucal i nawet zachwala cwiczenia fizyczne jako ksztaltujace charakter (chwali sie, ze dzieki temu kruszyl w rekach kostki brukowe). Na pewno nie chcial byc nigdy takim typowym BMW nauki jakich dzisiaj mamy pelno, negowal i podwazal, kwestionowal autorytety i pisal o "nieodkrytych jeszcze prawach natury". Na masterfulu z pewnoscia by dostal etykietke "gusla" i "znachor"

Pisze wrecz o prymacie umsylu nad cialem i opisuje jak wyzdrowial wylacznie dzieki sile woli, zaraz po udzieleniu zgody przez ojca na studia inzynierskie.
Mi zapadlo takie zdanie w pamiec, mimo, ze pisane 100 lat temu, to dzisiaj jest wyjatkowo aktualne:
"Wiekszosc ludzi jest tak zajeta kontemplacja swiata zewnetrznego, ze zupelnie nie zwraca uwagi na to, co zachodzi w nich samych"

Tak w skrocie, bo mozna napisac wiecej ale ksiazka ma tylko 130 stron.
Czyli to rzeczywiście jest autobiografia :).
W jakiś sposób wyobrażałem sobie, że to clickbaitowy tytuł, nastawiony na przyciągnięcie ciekawskich i spodziewałem się "zwyczajnej" hagiograficznej biografii.

Nie powiem żeby opis zachęcał, ale ze to tylko 130 stron więc poszukam sobie na Legimi. To może być dobry wstęp do zarysu podstaw Tesli.

U mnie:
Lustro zachodu-nazizm i cywilizacja zachodnia.

Męczę się strasznie. Ciekawe momenty toną w morzu bełkot i bezmyślnej paplaniny.
Rejwan pisze:
Awatar użytkownika
Triceratops

20-10-2019, 19:00

Pelson pisze:Nie powiem żeby opis zachęcał, ale ze to tylko 130 stron więc poszukam sobie na Legimi. To może być dobry wstęp do zarysu podstaw Tesli.
To ciekawa ksiazka, bo to chyba przerobione wywiady z nim. W sieci jest to za darmo w oryginale, gdzies mialem linka nawet, ale ksiazka to forma przerobiona do strawnego czytania podobno.
Generalnie ksiazka do przeczytania podczas jednego posiedzenia na kiblu, pod warunkiem, ze jest sie wegusem i wpierdala duzo blonnika.
Pelson pisze:U mnie:

Męczę się strasznie. Ciekawe momenty toną w morzu bełkot i bezmyślnej paplaniny.
To niestety coraz czestsza zmora, coraz wiecej ksiazek jest przepaplanych. Dlatego lubie np ksiazki Tsatsouline'a, zero lania wody, same konkrety i choc ksiazki nie sa grube to jest to czysta merytoryka.
woodpecker from space
Pelson
rasowy masterfulowicz

20-10-2019, 19:11

Triceratops pisze:
Pelson pisze:

U mnie:

To niestety coraz czestsza zmora, coraz wiecej ksiazek jest przepaplanych. Dlatego lubie np ksiazki Tsatsouline'a, zero lania wody, same konkrety i choc ksiazki nie sa grube to jest to czysta merytoryka.
Niestety wypada się zgodzić. Jeszcze parę lat temu miałem zasadę, że każdy zaczęty tytuł = przeczytany, ale przez ostatnie dwa lata odpuściłem już sobie sporo tytułów, do których zasiadłem ale nie dałem rady skończyć. Kryzys jakiś i intelektualnie niedomagam więcej niż zawsze czy też złą kwerendę przeprowadzam?

Ktoś na forume ma podobny czytelniczy problem?
Rejwan pisze:
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

20-10-2019, 19:24

Heretyk pisze:
nie jakaś tam Tokarczuk

u mnie

Obrazek
XD

'nie jakiś david lynch,
u mnie patryk vega'
rzułf
Awatar użytkownika
Triceratops

20-10-2019, 21:51

Pelson pisze:
Triceratops pisze:
Pelson pisze:

U mnie:

Niestety wypada się zgodzić. Jeszcze parę lat temu miałem zasadę, że każdy zaczęty tytuł = przeczytany, ale przez ostatnie dwa lata odpuściłem już sobie sporo tytułów, do których zasiadłem ale nie dałem rady skończyć. Kryzys jakiś i intelektualnie niedomagam więcej niż zawsze czy też złą kwerendę przeprowadzam?

Ktoś na forume ma podobny czytelniczy problem?
Ja mam problem polegajacy na tym, ze kazda ksiazke musze skonczyc i zadnej nie odpuszczam jezeli juz zaczalem. Uwierz mi, to o wiele wiekszy problem niz odpuszczanie, bo wpada mi wiele ksiazek typu motywacyjne czy inne wegetarianskie brednie ;) Niektore ksiazki ciagne niczym kura smarki po podworku, mecze po tydzien czy dwa ale jednak je koncze, ze swiadomoscia, ze moglem odpuscic.
Choc prawda jest taka, ze nawet w najglupszej ksiazce cos fajnego sie znajdzi, nawet w ksiazkach malzenstwa fanatykow wege R.O.Youngow znalazlem pare fajnych spraw.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

21-10-2019, 00:38

Triceratops pisze:Ja mam problem polegajacy na tym, ze kazda ksiazke musze skonczyc i zadnej nie odpuszczam jezeli juz zaczalem. Uwierz mi, to o wiele wiekszy problem niz odpuszczanie, bo wpada mi wiele ksiazek typu motywacyjne czy inne wegetarianskie brednie ;) Niektore ksiazki ciagne niczym kura smarki po podworku, mecze po tydzien czy dwa ale jednak je koncze, ze swiadomoscia, ze moglem odpuscic.
Choc prawda jest taka, ze nawet w najglupszej ksiazce cos fajnego sie znajdzi, nawet w ksiazkach malzenstwa fanatykow wege R.O.Youngow znalazlem pare fajnych spraw.

bo jesteś stulejarskim molem książkowym, karmiąc sie regularnie papką swiata przetrawionego i z reguły wypatrzonego przez inną osobe zawsze bedziesz karłem, ostrożnie z tym całym czytelnictwem radze
Awatar użytkownika
Medard

21-10-2019, 07:20

Niech czyta, bez tego byśmy się wiedzieli, że bakterie to są jednak wirusy :)

BTW też tak mam, że lubię doczytać całość, a nuż coś ciekawego napiszą.
Pewnie dlatego mało czytam ostatnio.
Płyty też słucham zawsze całe, czasami na raty. Ale to można sobie w tle zapodać.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Triceratops

21-10-2019, 08:14

Lucek pisze:
Triceratops pisze:Ja mam problem polegajacy na tym, ze kazda ksiazke musze skonczyc i zadnej nie odpuszczam jezeli juz zaczalem. Uwierz mi, to o wiele wiekszy problem niz odpuszczanie, bo wpada mi wiele ksiazek typu motywacyjne czy inne wegetarianskie brednie ;) Niektore ksiazki ciagne niczym kura smarki po podworku, mecze po tydzien czy dwa ale jednak je koncze, ze swiadomoscia, ze moglem odpuscic.

bo jesteś stulejarskim molem książkowym, karmiąc sie regularnie papką swiata przetrawionego i z reguły wypatrzonego przez inną osobe zawsze bedziesz karłem, ostrożnie z tym całym czytelnictwem radze
Dziekuje Lucjan za troske i pedagogiczne podejscie. Wiekszosc ksiazek, ktore czytam to naukowe i popularnonaukowe, wiec nie jest tak zle.
Wiedze skads trzeba czerpac.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

21-10-2019, 10:45

wonsz pisze:
Heretyk pisze:
nie jakaś tam Tokarczuk

u mnie

Obrazek
XD

'nie jakiś david lynch,
u mnie patryk vega'
Od dłuższego czasu bardzo pobieżnie śledzę ten wątek, błagam, przekieruj mnie na swoje posty, wychwalające Tokarczuk. Ja co prawda nie latam teraz po księgarniach żeby skompletować dzieła naszej wielkiej Noblistki, ale coś tam na półce mam, nawet przeczytałem, to, co mam. Zdaje się "Prawiek..." i "Grę na wielu....". Z tym, że ostatni raz konktakt z tą genialnością miałem pewnie z dziesięć lat temu a potem już mi się nie chciało wracać ani sprawdzać nowszych rzeczy.

Tak, że napisz, proszę, był taki zwyżek formy w ciągu dekady, czy dostała Nobla, bo w Polsce rządzą faszyści, zagrożona jest demokracja a ona ma wygląd kocmołucha ze squatu?
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

21-10-2019, 15:00

83koper83 pisze:
wonsz pisze:
Heretyk pisze:
nie jakaś tam Tokarczuk

u mnie

Obrazek
XD

'nie jakiś david lynch,
u mnie patryk vega'
Od dłuższego czasu bardzo pobieżnie śledzę ten wątek, błagam, przekieruj mnie na swoje posty, wychwalające Tokarczuk. Ja co prawda nie latam teraz po księgarniach żeby skompletować dzieła naszej wielkiej Noblistki, ale coś tam na półce mam, nawet przeczytałem, to, co mam. Zdaje się "Prawiek..." i "Grę na wielu....". Z tym, że ostatni raz konktakt z tą genialnością miałem pewnie z dziesięć lat temu a potem już mi się nie chciało wracać ani sprawdzać nowszych rzeczy.

Tak, że napisz, proszę, był taki zwyżek formy w ciągu dekady, czy dostała Nobla, bo w Polsce rządzą faszyści, zagrożona jest demokracja a ona ma wygląd kocmołucha ze squatu?
co XD wyjebane w tokarczuk, śmieszy mnie po prostu rzucenie pogardą w laskę, która właśnie dostała Nobla i przeskok na paździerzowe taśmowe wydawnictwa z Fabryki Słów. szkoda, że w Polsce rządzą faszyści bo gdyby nie to Nobla dostałby Ziemkiewicz, Piekara albo Pilipiuk :(
rzułf
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

21-10-2019, 19:23

Aha, no spoks IKS DE (sorry, jeśli nie umiem w emoticoinsy), tak mi się wydawało właśnie, że randomowo (tak dobrze? IKS DE) zestawiłaś nazwiska dwóch chujowych reżyserów z nazwiskami dwóch chujowych pisarzy, żeby nie udowodnić żadnej tezy (LAFINK AUT LAUD)!!!
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

21-10-2019, 19:55

83koper83 pisze:Aha, no spoks IKS DE (sorry, jeśli nie umiem w emoticoinsy), tak mi się wydawało właśnie, że randomowo (tak dobrze? IKS DE) zestawiłaś nazwiska dwóch chujowych reżyserów z nazwiskami dwóch chujowych pisarzy, żeby nie udowodnić żadnej tezy (LAFINK AUT LAUD)!!!
no i fajnie :D

niestety nie jestem w stanie dorównać merytoryki tego wątku :(
83koper83 pisze:
Medard pisze: Tokarczuk dostała nobla.

HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA.

Nagroda Nobla jest supcio.
rzułf
ODPOWIEDZ