Osobiście myślę, że ZUS to ukartował. Mam na to linki do Najwyższego Czasu.
SARS-CoV-2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: SARS-CoV-2
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
If you struggle, you're not doing something right.
- nicram
Trudno powiedzieć. Zależy kiedy się zaraził i jak długo czasu trwało wylęganie choroby i jak długo od tego czasu minęło zanim trafił do szpitala. Okres wylęgania dla SARS-CoV-2 wynosi od 24h do nawet 14 dni (mediana 5 dni), choć czytałem, że rekord to było 34 dni. Jak już się zaczęła infekcja to przeciwciała IgM powstają najwcześniej po 5 dniach od aktywnej choroby, a najpóźniej po 10 dniach. Do momentu pojawienia się przeciwciał, możliwość zarażenia jest duża. Po tym ilość aktywnego wirusa powinna systematycznie spadać i także spadać możliwość zarażania, choć to, że nadal w wymazach ten wirus jest, to raczej efekt schodzenia już nieaktywnego wirusa wraz z wydzielinami z różnych części ciała. Ciężki przebieg związany jest z nadmierną reakcją układu immunologicznego zwaną burzą cytokinową (dzieje się tak raczej w drugiej fazie choroby, gdzie dochodzi do nagłego pogorszenia stanu chorego), która prowadzi do niszczenia własnych tkanek. Obecność wirusa na tym etapie jest raczej niska.Drone pisze: ↑23-11-2020, 14:55Kol. Sybir i nicram - pytanie fachowe w nawiązaniu do tej sytuacji: czy jest tak, że pacjent, który umiera na Covid po 2 tygodniach pobytu w szpitalu, przez ten cały czas zaraża czy nie? Czy może być tak, że wirus dalej się namnaża i jest aktywny, jeżeli ktoś ciężko i długo to przechodzi?Drone pisze: ↑22-11-2020, 21:01Doktorze, poznałem szczegóły tej historii. Jest prosta. Kobieta hospitalizowana z innego powodu, w szpitalu zarażona koronawirusem, po "podleczeniu" wypisana do domu. Na pytanie, czy na pewno jest wyleczona z korony, lekarz prowadzący zapewnia, że tak, że wystarczająco dużo czasu minęło. Do gry włączył się zewnętrzny znajomy lekarz z interwencją - zażądał wspomnianych przez Ciebie badań. Zrobiono je pod presją, po czym okazało się, że pacjentka jest dalej zakażona i zostaje w szpitalu. Po trzech kolejnych dniach zmarła.Sybir pisze: ↑21-11-2020, 22:25W porządku, ale nie obiecuję, że zajmę jakieś stanowisko. Poza tym proszę pamiętać, że my wszyscy rzuceni na front cały czas się uczymy tej nowej sytuacji - koleżanki i koledzy, którzy w okopach siedzą od wiosny, są oczywiście w lepszej sytuacji z racji większego doświadczenia. Mam nadzieję, że nie brzmi to jak wybielanie - nie miałem takiej intencji![]()
all the monsters will break your heart
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
- Sybir
Jest tak, jak kol. nicram pisze. W praktyce jednak czasami trudno wychwycić moment przejścia zakaźny/niezakaźny - a nawet jeśli traktujemy już pacjenta jako nie zarażającego, to niekoniecznie musi to korelować ze stanem klinicznym. Stąd hospitalizacje trwające czasami 3-4 tygodnie.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- maciek z klanu
Żona ma od tygodnia szczekający kaszel, raczej suchy, ale bardzo głęboki. Coś na to brać? Jakieś tiocodin albo coś?
Dodam że żona nie ma innych objawów, ale wg mnie ten kaszel brzmi bardzo niefajnie.
Dodam że żona nie ma innych objawów, ale wg mnie ten kaszel brzmi bardzo niefajnie.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Mariusz Wędliniarz
- rasowy masterfulowicz
Pamiętam jak babkę brzuch bolał, to lekarz miastowa kazał jej jeść dużo sałatek i białego mięsa i o stałych porach. No to babka jadła dużo słoniny. I co, pomogło? Chuja pomogło. Póżniej w szpitalu długo dochodziła do siebie. Ja lekarzom do końca nie wierzę.
Raz się zje, raz się nie zje.
-
@gunman
W sumie jak u mnie tylko ja to miałem z znacznie wiekszym wkurwieniem choroby. Właściwie nie wiem po co to pisze ale tylko żeby potwierdzić, że w moim otoczeniu wirus wymsknał sie spod kontroli. Idę dać osocze w przyszłym tygodniu - chociaż raz w tym moim chujowym życiu zrobię coś dobrego
Strasznie męcząca historia z tym gównem. W marcu sie z tego śmiałem i poczekajcie co pisałem.... koranowirusie trwaj dalej - tu facepalm. Nawet nie chodzi o aspekty ekonomiczne ale o skalę rozpierdolu dookoła - jest chujowiej jak przewidywałem. Cóż... strzał w łeb z liścia i do przodu bez załamywania rąk. Gripka to nie jest.
Swoją drogą zajebiscie nam się zapchały oddziały covidove. 2 oddziały powiatowe na full w 48 godzin. Nieźle. Kostucha zaczyna zbierać coraz młodszych. 30- ponad lat już zbiera regularnie.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
W sumie jak u mnie tylko ja to miałem z znacznie wiekszym wkurwieniem choroby. Właściwie nie wiem po co to pisze ale tylko żeby potwierdzić, że w moim otoczeniu wirus wymsknał sie spod kontroli. Idę dać osocze w przyszłym tygodniu - chociaż raz w tym moim chujowym życiu zrobię coś dobrego
Strasznie męcząca historia z tym gównem. W marcu sie z tego śmiałem i poczekajcie co pisałem.... koranowirusie trwaj dalej - tu facepalm. Nawet nie chodzi o aspekty ekonomiczne ale o skalę rozpierdolu dookoła - jest chujowiej jak przewidywałem. Cóż... strzał w łeb z liścia i do przodu bez załamywania rąk. Gripka to nie jest.
Swoją drogą zajebiscie nam się zapchały oddziały covidove. 2 oddziały powiatowe na full w 48 godzin. Nieźle. Kostucha zaczyna zbierać coraz młodszych. 30- ponad lat już zbiera regularnie.
-
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
-
- rasowy masterfulowicz
10k, za dwa tydnie oficjalne zakończenie pandemii w polszy
- Sybir
To jakaś oficjalna, rządowa prognoza?

nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Medard
Znakiem końca epidemii będą otwarte galerie i szał zakupów świątecznych.
Ostatnio zmieniony 24-11-2020, 12:27 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator

Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
-
Powiedźcie mi chłopaki jak długo utrzymuje się ten zespół zmęczenia pocovidovego/otępienia/wycieńczenia- ? Pracuje z ludźmi którzy cierpieli na zespół nadaktywności zawodowej a teraz większość wygląda jak ospałe zombie. To już u niektórych trwa z 3 tygodnie. Niektórzy zasypiają przy klawiaturze pisząc jakieś chujowe pismo. Ja za zeszły miesiąc przespałem całe życie. Ile relatywnie może to trwać? Ten stan zamuły? Kurwa w końcu przejść musi...
Sugestie zapodawania ścieżek z metamfetaminą sobie pomińmy.
Ostatnio zmieniony 24-11-2020, 14:09 przez tomaszm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jak może być inaczej skoro podjęli decyzję, że niedługo będą Was szczepić?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Drone
Tutaj jest dość duży artykuł:tomaszm pisze: ↑24-11-2020, 14:05Powiedźcie mi chłopaki jak długo utrzymuje się ten zespół zmęczenia pocovidovego/otępienia/wycieńczenia- ? Pracuje z ludźmi którzy cierpieli na zespół nadaktywności zawodowej a teraz większość wygląda jak ospałe zombie. To już u niektórych trwa z 3 tygodnie. Niektórzy zasypiają przy klawiaturze pisząc jakieś chujowe pismo. Ja za zeszły miesiąc przespałem całe życie. Ile relatywnie może to trwać? Ten stan zamuły? Kurwa w końcu przejść musi...
https://www.nature.com/articles/d41586-020-02598-6
Podają tam m.in., że w Chinach 16% badanych odczuwało zmęczenie po 3 miesiącach od wyleczenia.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
Dzięki Maćku. Jest to chociaż trochę pocieszające, że to w ogóle przechodzi. Strasznie męczące. W Niedzielę jak miałem sesje z basenem 2 godzinna to pierwszy raz w życiu myślałem że zasnę podczas plywania.(baseny hotelowe funkcjonuja) Zresztą nie jestem odosobnionym przypadkiem. Jak mój rytm wynosi 6 godzin snu normalnie to od covida jakieś 12 godzin dziennie

- trup

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
-
- rasowy masterfulowicz
Z ciekawości- a jak z wydolnością oddechową? Idzie po tym ćwiczyć, czy też jednak brakuje oddechu?tomaszm pisze: ↑24-11-2020, 15:23Dzięki Maćku. Jest to chociaż trochę pocieszające, że to w ogóle przechodzi. Strasznie męczące. W Niedzielę jak miałem sesje z basenem 2 godzinna to pierwszy raz w życiu myślałem że zasnę podczas plywania.(baseny hotelowe funkcjonuja) Zresztą nie jestem odosobnionym przypadkiem. Jak mój rytm wynosi 6 godzin snu normalnie to od covida jakieś 12 godzin dziennie![]()
- Headcrab
- weteran forumowych bitew
- Kontakt:
Kolega Pacjenta
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
- Ascetic
fajne. oglądałem w sobotę.
przez momencik, taki krótki, miałem wrażenie, że to jakaś wycieczka podrośniętych uczniów szkoły specjalnej.
Poro