III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: III Wojna Światowa

23-02-2022, 23:23

ozob pisze:
23-02-2022, 23:18
Kwestia chinska nie rozbija się o obecność chińskich żołnierzy nad Wisłą tylko o pozycję w jakiej znalazła się Rosja względem Chin, co jest opisane w książce pt. "Niedźwiedź w cieniu smoka" i o oczywiste próby wejścia Chin na rynek europejski.
Aha. Teraz nie chodzi o chińskie wojska w jagiellońskiej republice bolandi. Ty normalny jesteś? Amerykanów za mało, bo ozobek by chciał, żeby było więcej niż w afganistanie, a później, że nie chodzi o kwestie militarne. Kurwa. Z kim ja gadam LOL Próby wejścia na rynek europejski.... no jprdl. Wojna u bram, a ten pierdoli, że chinole powinny wejść, żeby mieć setną montownię huj wie czego. Idź ty wiesz w co

I jeszcze jedno. W jednym poście, że hehe niemce nie chcą pozwolić na atom, a w drugim, dajmy skręcać chinolom zabawki - mechaniczne - pandy pod solcem kujawskim. No nie powiem. Koncepcje obronne na miarę ozoba właśnie.
Ostatnio zmieniony 23-02-2022, 23:27 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
Poro
Pelson
rasowy masterfulowicz

23-02-2022, 23:26

ozob pisze:
23-02-2022, 22:54
Pelson pisze:
23-02-2022, 22:19
mistrzsardu pisze:
23-02-2022, 21:32

No właśnie nie. Czas gra na korzyść Chin, USA słabną z każdym rokiem. Taka prozaiczna sprawa jak zdrowy rekrut zaczyna być problemem.
Zgadza się. Dlatego właśnie niektórzy eksperci w USA proponują wojnę prewencyjną, gdy jeszcze przewaga jest odpowiednio duża.
Takie wojny opiumowe, tylko kanonierki trochę jakby większe.
W Azji widzą to zupełnie inaczej. Owszem przegwaga jest, ale Chin. Wystarczy poczytać Mahbubabiego czy Khanna. I Chiny widzą w czasie rzeczywistym. Pisał już o tym Bartosiak w "Pacyfik i Euroazja. O Wojnie", co zostało to później potwierdzone przez Pompeo za prezydentury Trumpa. Natomiast w sytuacji wojny co dokładnie określi zwycięstwo USA? Chiny żeby wygrywać wystarczy, że obronią pierwszy łańcuch wysp, a jak capana Tajwan, który jest nie do obrony (podobnie jak Litwa, Łotwa i Estonia w Europie), to pozycja USA w regionie mocno poleci na łeb. O takich oczywizmach jak problemyy logistyczne i tyrania dystansu jaki dzieli USA od Chin nawet nie będę się rozpisywał. Do tego dochodzą problemy wewnętrzne i ten cały kulturowy cyrk z czarnymi i białymi przywilejami.

Wracając do Europy. Pytanie klucz. Ile USAa tych f-35 na kontynencie? No właśnie! Lockheed Martin oficjalnie podaje, że w Europie jest obecnie (stan na jesień 2021) 49 maszyn wliczając samoloty kupione przez sojuszników. Już pomijam plotki, że rosyjskie radary nowej generacji mogą je namierzać.
Podrzucisz linę do tej wypowiedzi Pompeo, umkneło mi to.
Co do Tajwanu- to własnie w zeszłym roku ogłosili, że go po raz pierwszy w grach wojennych obronili. Ze sporymi stratami, ale jednak.
Pribałtyka-zgadzałem się z Twoją tezą, a teraz, po tym co się tam dzieje- nie jestem już tego taki pewien. Tzn oczywiście, cel uświęca środki, brak głębi strategicznej, lądowy lotniskowiec w Kaliningradzie, mniejszość rosyjska na Łotwie i Estonii... Ale jeśli NATO utrzymało by taką obecność w tym rejonie jak obecnie to relacja cena/zysk była by dla Rosji nie do przełknięcia. Zwłaszcza, że w kontekście mapki jaką wkleiłeś musieliby się liczyć z przynajmniej zniszczeniem, jeśli nie utratą drugiego co do wielkości ośrodka przemysłowego w kraju i tego, co mają przy sławetnej szosie St Petersburg-Moskwa. Że nie wspomnę, że w przypadku prób wejścia FR nad Bałtyk NATO wpycha się na Białoruś.
Co do F35- te 49 szt (zdaje się liczone bez Holandii, która gotowośc operacyjną ogłosiła bardzo niedawno więc pewnie jest tego kilkadziesiąt sztuk więcej) to i tak o 49 szt więcej niż posiada samolotów 5 generacji Rosja. Przerzucić te maszyny do Europy można w miarę łatwo, więc nadal nie widze problemu, bo jak mówiłem- USA miałoby wiązać siły rosyjskie, a nie je od razu przytłaczać. Przy tym stoję na stanowisku, że w miarę wybijania OPL Rosji coraz więcej ataków przejeły by maszyny generacji 4/4+.

Co do radarów- też tak słyszałem, ale co innego wykryć, a co innego naprowadzić na to rakietę. Nawet jesli radary pozahoryzontalne rzeczywiście widzą stealth nie oznacza to, że potrafią naprawdzić na nie rakiety, bo to zupełnie inny rodzaj wiązki i potrzeba jej odświeżania. A w AESA to Rosjanie próbują od dawna i coś im nie wychodzi. Dodatkowo, jak pisałem, ich zapaść technologiczna wobec zachodu będzie się powiększać więc za kilkanaście lat to ryzyko inwazji będzie znacznie mniejsze.
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

23-02-2022, 23:33

Ascetic pisze:
23-02-2022, 23:20
uglak pisze:
23-02-2022, 23:16
Ascetic pisze:
23-02-2022, 23:11
Podobno rozbijało się, że niemce same się zaorały, rezygnując z atomu i teraz są kolaborantem europy/ czarną owcą/ 5 kolumną - jak zwał tak zwał. Taka ruska narracja. Nawet niegłupia. Trzeba jakoś rozkurwiać tą "jedność Europy". Każdy pretekst dobry.
Gerhard, Olaf i Wolfgang zaprzeczają (ze swoich ciepłych posadek w Gazpromie ma się rozumieć) ;-)
No i tu jest większy problem właśnie. Z tą polityka. To tak jak z tą nierozumną polityką ukraińców. Dali się osiedlać ruskim, dawali obywatelstwo po tych Donbasach, a teraz płacz, że ruskie, kroją story, że trzeba zaopiekować się "ichnimi-swoimi". A to przecież rozpisany plan. Na lata. Nie wierzę, że nie wiedzieli jedni i drudzy w co gra. Tutaj bym upatrywał przyczyny i skutku. Nie w tym, że się rezygnuje z elektrowni atomowych.

Ludzie na Ukrainie to są straszeni naiwni ludzie i się wszystkiego boją. Na przestrzeni lat nic się w tej kwestii nie zmieniło.Kurwa z jednym i drugim i po godzinie rozmowy ręce ci opadają. Oni nic nie kumają z życia.To są ludzie o dobrym charakterem ale zupełnie naiwni. Sasha jak do mnie przyjeżdża , szawgier mojego wspólnika to tak jakbyś gadał z 10latkiem. Chłop ma 37 i na słowo Rosja spierdala pod biurko. A to chłop bardz światowy jak na Ukraińców. Poznał zycia. Oni tak wszyscy mają. Dla takiej Rosji do pożarcia są od zaraz.Niestety.

Strasznie zaszczuci. Nie wszystko mi się u nich podoba. Np jak ktoś jeździł po Ukrainie zauważył brak zwierzyny leśnej. Wszystko wybili na pożarcie na skutek biedy. Zawsze znajdzie się tam element patologiczny - jak wszędzie. Ja mam odczucie, że to ludzie bardzo uciśnieni. Natalia żona od mojego wspólnika tak ta sytuację przeżywa jako Ukrainka ze ja pierdole. Dziennie sie zastanawia co będzie. W chuj jej współczuję- my nie mamy takich zmartwień czy młodszego brata wciela w armię albo czy matka ci zginie jak ruskie napadną.

Ostatnio zmieniony 23-02-2022, 23:33 przez tomaszm, łącznie zmieniany 1 raz.
Doom the dark ages. Sesja trwa.
Awatar użytkownika
Ascetic

23-02-2022, 23:43

tomaszm pisze:
23-02-2022, 23:33
Ascetic pisze:
23-02-2022, 23:20
uglak pisze:
23-02-2022, 23:16

Gerhard, Olaf i Wolfgang zaprzeczają (ze swoich ciepłych posadek w Gazpromie ma się rozumieć) ;-)
No i tu jest większy problem właśnie. Z tą polityka. To tak jak z tą nierozumną polityką ukraińców. Dali się osiedlać ruskim, dawali obywatelstwo po tych Donbasach, a teraz płacz, że ruskie, kroją story, że trzeba zaopiekować się "ichnimi-swoimi". A to przecież rozpisany plan. Na lata. Nie wierzę, że nie wiedzieli jedni i drudzy w co gra. Tutaj bym upatrywał przyczyny i skutku. Nie w tym, że się rezygnuje z elektrowni atomowych.

Ludzie na Ukrainie to są straszeni naiwni ludzie i się wszystkiego boją. Na przestrzeni lat nic się w tej kwestii nie zmieniło.Kurwa z jednym i drugim i po godzinie rozmowy ręce ci opadają. Oni nic nie kumają z życia.To są ludzie o dobrym charakterem ale zupełnie naiwni. Sasha jak do mnie przyjeżdża , szawgier mojego wspólnika to tak jakbyś gadał z 10latkiem. Chłop ma 37 i na słowo Rosja spierdala pod biurko. A to chłop bardz światowy jak na Ukraińców. Poznał zycia. Oni tak wszyscy mają. Dla takiej Rosji do pożarcia są od zaraz.Niestety.

Strasznie zaszczuci.
Za niemca pokazali jak im zależy na państwowości. Oczywiście z perspektywy Polaka tworzenie formacji pod banderą nazistów, jest oceniane, jak być powinno oceniane. Źle. Ich optyka była inna. Zakładam, że jednak mają dalej ten instynkt przetrwania, jako państwo i wsparci bronią dadzą do wiwatu ruskim. Że świat ichnimi rękoma się wysłuży i te przewoźne krematoria nie bez kozery ruskie targają na ukrainę. Tak to widzę. Kibicuję pokojowi, ale jakby co, też, żeby zrobili im ukraińską wersję "wojny zimowej".
Poro
tomaszm

24-02-2022, 00:01

Ukrainncy obecnie boją się własnego cienia. To nie są ludzie co są w stanie się obronić. Bez pomocy sojuszy zbrojnych sił spoza kraju te państwo nie przetrwa. Nie można do tego dopuścić.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Doom the dark ages. Sesja trwa.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

24-02-2022, 00:03

Ascetic pisze:
ozob pisze:
Kwestia chinska nie rozbija się o obecność chińskich żołnierzy nad Wisłą tylko o pozycję w jakiej znalazła się Rosja względem Chin, co jest opisane w książce pt. "Niedźwiedź w cieniu smoka" i o oczywiste próby wejścia Chin na rynek europejski.
Aha. Teraz nie chodzi o chińskie wojska w jagiellońskiej republice bolandi. Ty normalny jesteś? Amerykanów za mało, bo ozobek by chciał, żeby było więcej niż w afganistanie, a później, że nie chodzi o kwestie militarne. Kurwa. Z kim ja gadam LOL Próby wejścia na rynek europejski.... no jprdl. Wojna u bram, a ten pierdoli, że chinole powinny wejść, żeby mieć setną montownię huj wie czego. Idź ty wiesz w co

I jeszcze jedno. W jednym poście, że hehe niemce nie chcą pozwolić na atom, a w drugim, dajmy skręcać chinolom zabawki - mechaniczne - pandy pod solcem kujawskim. No nie powiem. Koncepcje obronne na miarę ozoba właśnie.
Ja wiem, że jesteś niedoruchany analnie przez ojca, ale dobrze by było żebyś w jakiejkolwiek dyskusji lepiej łączył te kropki. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Ascetic

24-02-2022, 00:08

ozob pisze:
24-02-2022, 00:03
Ascetic pisze:
ozob pisze:

Ja wiem, że jesteś niedoruchany analnie przez ojca, ale dobrze by było żebyś w jakiejkolwiek dyskusji lepiej łączył te kropki. (:
ty tam lepiej podliczaj te wojska chińskie w Europie a nie pyskuj i fantazjuj, bo mało kogo interesi, co tam ze starym po pijaku robicie. Wiadomo LOL
Poro
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

24-02-2022, 00:10

Pelson pisze:
ozob pisze:
Pelson pisze:
23-02-2022, 22:19

Zgadza się. Dlatego właśnie niektórzy eksperci w USA proponują wojnę prewencyjną, gdy jeszcze przewaga jest odpowiednio duża.
Takie wojny opiumowe, tylko kanonierki trochę jakby większe.
W Azji widzą to zupełnie inaczej. Owszem przegwaga jest, ale Chin. Wystarczy poczytać Mahbubabiego czy Khanna. I Chiny widzą w czasie rzeczywistym. Pisał już o tym Bartosiak w "Pacyfik i Euroazja. O Wojnie", co zostało to później potwierdzone przez Pompeo za prezydentury Trumpa. Natomiast w sytuacji wojny co dokładnie określi zwycięstwo USA? Chiny żeby wygrywać wystarczy, że obronią pierwszy łańcuch wysp, a jak capana Tajwan, który jest nie do obrony (podobnie jak Litwa, Łotwa i Estonia w Europie), to pozycja USA w regionie mocno poleci na łeb. O takich oczywizmach jak problemyy logistyczne i tyrania dystansu jaki dzieli USA od Chin nawet nie będę się rozpisywał. Do tego dochodzą problemy wewnętrzne i ten cały kulturowy cyrk z czarnymi i białymi przywilejami.

Wracając do Europy. Pytanie klucz. Ile USAa tych f-35 na kontynencie? No właśnie! Lockheed Martin oficjalnie podaje, że w Europie jest obecnie (stan na jesień 2021) 49 maszyn wliczając samoloty kupione przez sojuszników. Już pomijam plotki, że rosyjskie radary nowej generacji mogą je namierzać.
Co do Tajwanu- to własnie w zeszłym roku ogłosili, że go po raz pierwszy w grach wojennych obronili. Ze sporymi stratami, ale jednak.
Pribałtyka-zgadzałem się z Twoją tezą, a teraz, po tym co się tam dzieje- nie jestem już tego taki pewien. Tzn oczywiście, cel uświęca środki, brak głębi strategicznej, lądowy lotniskowiec w Kaliningradzie, mniejszość rosyjska na Łotwie i Estonii... Ale jeśli NATO utrzymało by taką obecność w tym rejonie jak obecnie to relacja cena/zysk była by dla Rosji nie do przełknięcia. Zwłaszcza, że w kontekście mapki jaką wkleiłeś musieliby się liczyć z przynajmniej zniszczeniem, jeśli nie utratą drugiego co do wielkości ośrodka przemysłowego w kraju i tego, co mają przy sławetnej szosie St Petersburg-Moskwa. Że nie wspomnę, że w przypadku prób wejścia FR nad Bałtyk NATO wpycha się na Białoruś.
Co do F35- te 49 szt (zdaje się liczone bez Holandii, która gotowośc operacyjną ogłosiła bardzo niedawno więc pewnie jest tego kilkadziesiąt sztuk więcej) to i tak o 49 szt więcej niż posiada samolotów 5 generacji Rosja. Przerzucić te maszyny do Europy można w miarę łatwo, więc nadal nie widze problemu, bo jak mówiłem- USA miałoby wiązać siły rosyjskie, a nie je od razu przytłaczać. Przy tym stoję na stanowisku, że w miarę wybijania OPL Rosji coraz więcej ataków przejeły by maszyny generacji 4/4+.

Co do radarów- też tak słyszałem, ale co innego wykryć, a co innego naprowadzić na to rakietę. Nawet jesli radary pozahoryzontalne rzeczywiście widzą stealth nie oznacza to, że potrafią naprawdzić na nie rakiety, bo to zupełnie inny rodzaj wiązki i potrzeba jej odświeżania. A w AESA to Rosjanie próbują od dawna i coś im nie wychodzi. Dodatkowo, jak pisałem, ich zapaść technologiczna wobec zachodu będzie się powiększać więc za kilkanaście lat to ryzyko inwazji będzie znacznie mniejsze.
Ty się naprawdę ludzisz, że to USA wiązałoby siły rosyjskie a nie Polska jeżeli idzie o Bałtów? I naprawdę uważasz, że to NATO wpuchaloby się na Białoruś? Skoro polskie siły zbrojne wypełniałybu artykuł 5 na przesmyku suwalskim to więcej prawdopodobne, że nie starczyłoby sił na Brześć. Zanim w ogóle jakiekolwiek czołgi NATO pojawiłby się w Polsce (o ile w ogóle!), to I Gwardyjska Armia Pancerna razem z Łukaszenka szłyby na Warszawę. Tyle by Polskę kosztowało bronienie tych, których obronić się nie da.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Pelson
rasowy masterfulowicz

24-02-2022, 01:17

ozob pisze:
24-02-2022, 00:10
Pelson pisze:
ozob pisze:

Ty się naprawdę ludzisz, że to USA wiązałoby siły rosyjskie a nie Polska jeżeli idzie o Bałtów? I naprawdę uważasz, że to NATO wpuchaloby się na Białoruś? Skoro polskie siły zbrojne wypełniałybu artykuł 5 na przesmyku suwalskim to więcej prawdopodobne, że nie starczyłoby sił na Brześć. Zanim w ogóle jakiekolwiek czołgi NATO pojawiłby się w Polsce (o ile w ogóle!), to I Gwardyjska Armia Pancerna razem z Łukaszenka szłyby na Warszawę. Tyle by Polskę kosztowało bronienie tych, których obronić się nie da.
LOL, a sprawdziłeś jakie wojska stacjonują teraz w Pribałtyce? Bo raczej nie polskie. To co zrobił Putin na Ukrainie jest mokrym snem krajów wschodniej flanki z punktu widzenia obronności. Rosja pomogła zewrzeć szeregi NATO. To co było wcześniej zbiorem niedzielnego szwejostwa o którym wątpiono, że przyjdzie mu ochota umierać za Warszawę teraz nagle stało się czymś szalenie ważnym i poważnym, a zasada solidarności i pkt 5 przestał być punktem martwym. Zapominasz też chyba, że zanim gwardyści w tankietkach poszli by na Warszawę, to wcześniej musieli by tak samo jak w przypadku UKR- się skoncentrować, co raczej nie zostało by przeoczone i dość szybko skontrowane odpowiednio przez NATO.
Na dodatek, przyjmując Twoje myślenia, skoro Bałtów obronić się nie da, to nie da się analogicznie wybronić Kaliningradu, co nawet tak słaba militarnie Polska może z łatwością wykorzystać i skontrować FR na tym kierunku, co sprawia, że przesmyk suwalski nagle traci na znaczeniu.
Cała ta zabawa spowodowałaby efekt domina, więc Rosjanie musieliby się liczyć z tym, by zabezpieczyć sobie kierunek smoleński inaczej ewentualny kontratak ze strony NATO na tym froncie odcina ich ofensywę na Zatokę Fińską i wyprowadza siły zachodu jakieś 500 km od Moskwy. Na upartego NATO nie musiałoby isć ani o centymetr dalej niż Witebsk by na Kremlu słychac było odgłos sraczki. A te czołgi, pozbawione wsparcia z powietrza, przy miażdżącej przewadze NATO z powietrza, w przypadku konfliktu anonsowanego, a nie wypadu z partyzanta- nie dotarły by dalej niż do przedmieśc Wawy.
Awatar użytkownika
trup

24-02-2022, 02:02

Ukraiński wywiad wojskowy twierdzi, że Rosja może przeprowadzić zamach terrorystyczny w zakładach chemicznych Titan na północy Krymu, aby uzyskać pretekst do ataku na Ukrainę. Wszyscy pracownicy nocnej zmiany, czyli prawie 50 osób, zostali potajemnie ewakuowani o godz. 20 czasu lokalnego - przekazał dziennikarz Illia Ponomarenko.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Ascetic

24-02-2022, 05:28

Niestety.
Poro
Awatar użytkownika
nicram

24-02-2022, 06:08

Niestety, chory za to podziwiany przez tutejszych śmierdzących onucy, wytrawny zjeb, zaatakował...
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Ascetic

24-02-2022, 06:09

Jak to tutaj było u ruskich onuc? "Wytrawny gracz?"
Poro
Awatar użytkownika
nicram

24-02-2022, 06:16

wytrawny polityk

drugi bohater tych onucy niejaki Trump pomarańczowy nazywał Putina geniuszem. niedawno.
Awatar użytkownika
nicram

24-02-2022, 06:30

Podobno także ostoja wolności, niejaka Białoruś także bierze w tym udział.
Awatar użytkownika
Hatefire

24-02-2022, 06:35

Też pięknie widać na Forume jak zbiory antyszczepionkowych szurów, tępego katolstwa i pożytecznych idiotów Putina się zazębiają.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Ascetic

24-02-2022, 06:38

Jaki ruch właściciela tego miejsca?
Poro
Awatar użytkownika
nicram

24-02-2022, 06:40

Żaden. Przecież nie banuje się za poglądy. :-D
Awatar użytkownika
nicram

24-02-2022, 06:41

Hatefire pisze:
24-02-2022, 06:35
Też pięknie widać na Forume jak zbiory antyszczepionkowych szurów, tępego katolstwa i pożytecznych idiotów Putina się zazębiają.
Tutaj jest dobry artykuł na ten temat: https://wiadomosci.wp.pl/rosyjska-propa ... 468466624a
Ostatnio zmieniony 24-02-2022, 06:46 przez nicram, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

24-02-2022, 06:42

Joe i Jill się modlą. Takiej pomocy Ukraina potrzebuje. LoL
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
ODPOWIEDZ