Ale zdajesz sobie sprawę, że sportu nie uprawia się tylko w Polsce, i ta ustawa dotyczy tylko uregulowania rywalizacji sportowej wyłącznie na terytorium Polski?WaszJudasz pisze: ↑10-02-2025, 13:25Ok, w zasadzie wszystko to jest dla mnie zrozumiałe. Jak kto głupi oparłem się o definicję "sportu" zawartą w Ustawie o sporcie![]()
Wybitnie mnie cieszy v. 2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Wybitnie mnie cieszy v. 2
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Hatefire
Nie jest. Przecież od dłuższego czasu są dopuszczeni zawodowcy. Stąd boks olimpijski.backslifer pisze: ↑10-02-2025, 13:27Jeszcze dla uzupelnienia warto dodac, ze boks olimpijski to jest "boks amatorski" wg. nomenklatury.![]()
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Rejwan
- weteran forumowych bitew
ano właśnie, patusiarsko alkoholicka rozrywka - nazywajmy rzeczy po imieniu
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
- wonsz
- rasowy masterfulowicz
albo są po prostu za słabi na profesjonalne sporty walki. to bardzo ładnie pokazują kariery w UFC w stanach, im ktoś jest starszy/słabszy to przechodzi to jakichś Bellatorów czy One kończąc na WWE albo właśnie gołych pięściach. zresztą jak lubią to niech się leją, ustawki kibicowskie też istnieją, ale nikt tego sportem nie nazywa.
rzułf
-
- zaczyna szaleć
Zostali dopuszczeni, ale nie zmienia to nazewnictwa. W boksie amatorskim (do ktorego zalicza sie olimpijski) sa inne zasady. Wiem, ze to nie jest jakies rozstrzygajace zrodlo, ale akurat wikipedie mam pod reka:Hatefire pisze: ↑10-02-2025, 13:32Nie jest. Przecież od dłuższego czasu są dopuszczeni zawodowcy. Stąd boks olimpijski.backslifer pisze: ↑10-02-2025, 13:27Jeszcze dla uzupelnienia warto dodac, ze boks olimpijski to jest "boks amatorski" wg. nomenklatury.![]()
W boksie "boks amatorski" czesto uzywa sie zamiennie z "boks olimpijski", w przeciwienstwie do boksu zawodowego, gdzie podpisujesz zawodowe kontrakty, nie reprezentujesz federacji i normalnie zarabiasz pieniadze.Amateur boxing is the variant of boxing practiced in clubs and associations around the world, at the Olympic Games, Pan American Games and Commonwealth Games, as well as at the collegiate level.
Amateur boxing is sometimes called Olympic-style boxing (now an official term),[2] although this is not to be confused with boxing at the Summer Olympics, where boxers compete under the amateur rules but can be both amateurs and professionals.[3]
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Wyjasnione ¯\_(ツ)_/¯
E hatefire wjebales mi sie xd z tymi wykladami, to bylo do wczesniejszych wpisow
E hatefire wjebales mi sie xd z tymi wykladami, to bylo do wczesniejszych wpisow
woodpecker from space
- Hatefire
Ciekawa sprawa. W sumie napiszę maila do Polskiego Związku Bokserskiego jak jest oficjalnie. Udostępnię niezależnie, czy mam rację czy niebackslifer pisze: ↑10-02-2025, 13:37Zostali dopuszczeni, ale nie zmienia to nazewnictwa. W boksie amatorskim (do ktorego zalicza sie olimpijski) sa inne zasady. Wiem, ze to nie jest jakies rozstrzygajace zrodlo, ale akurat wikipedie mam pod reka:W boksie "boks amatorski" czesto uzywa sie zamiennie z "boks olimpijski", w przeciwienstwie do boksu zawodowego, gdzie podpisujesz zawodowe kontrakty, nie reprezentujesz federacji i normalnie zarabiasz pieniadze.Amateur boxing is the variant of boxing practiced in clubs and associations around the world, at the Olympic Games, Pan American Games and Commonwealth Games, as well as at the collegiate level.Amateur boxing is sometimes called Olympic-style boxing (now an official term),[2] although this is not to be confused with boxing at the Summer Olympics, where boxers compete under the amateur rules but can be both amateurs and professionals.[3]

Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
Będę obstawiać za potrzeba nadzwyczajnej adrenaliny. I takiego sprawdzenia się.wonsz pisze: ↑10-02-2025, 13:32albo są po prostu za słabi na profesjonalne sporty walki. to bardzo ładnie pokazują kariery w UFC w stanach, im ktoś jest starszy/słabszy to przechodzi to jakichś Bellatorów czy One kończąc na WWE albo właśnie gołych pięściach. zresztą jak lubią to niech się leją, ustawki kibicowskie też istnieją, ale nikt tego sportem nie nazywa.
Ostatnio zmieniony 10-02-2025, 13:56 przez tomaszm, łącznie zmieniany 2 razy.
Doom the dark ages. Sesja trwa.
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Założyłem, że skoro polscy sportowcy rywalizują w, że tak powiem, strukturach zagranicznych, to "sport" w Polsce definiowany jest mniej więcej tak samo, jak za granicami.Hatefire pisze: ↑10-02-2025, 13:29Ale zdajesz sobie sprawę, że sportu nie uprawia się tylko w Polsce, i ta ustawa dotyczy tylko uregulowania rywalizacji sportowej wyłącznie na terytorium Polski?WaszJudasz pisze: ↑10-02-2025, 13:25Ok, w zasadzie wszystko to jest dla mnie zrozumiałe. Jak kto głupi oparłem się o definicję "sportu" zawartą w Ustawie o sporcie![]()
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Założenie że "sport ma prowadzić do poprawy zdrowia", no, to brzmi bardziej jak ruszacie się rekreacyjnie niż sport. Sport ma prowadzić do wygranej w danej konkurencji, a nie do zdrowia. Chyba że wierzysz też, że religia chrześcijańska doprowadza do powszechnego dobra wszystkich ludzi, bo tak napisano w Biblii;)WaszJudasz pisze: ↑10-02-2025, 13:25Ok, w zasadzie wszystko to jest dla mnie zrozumiałe. Jak kto głupi oparłem się o definicję "sportu" zawartą w Ustawie o sporcie![]()
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
If you struggle, you're not doing something right.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Hatefire
Mail do PZB poszedł. Ciekawe czy odpowiedzą.backslifer pisze: ↑10-02-2025, 13:37Zostali dopuszczeni, ale nie zmienia to nazewnictwa. W boksie amatorskim (do ktorego zalicza sie olimpijski) sa inne zasady. Wiem, ze to nie jest jakies rozstrzygajace zrodlo, ale akurat wikipedie mam pod reka:Hatefire pisze: ↑10-02-2025, 13:32Nie jest. Przecież od dłuższego czasu są dopuszczeni zawodowcy. Stąd boks olimpijski.backslifer pisze: ↑10-02-2025, 13:27Jeszcze dla uzupelnienia warto dodac, ze boks olimpijski to jest "boks amatorski" wg. nomenklatury.
W boksie "boks amatorski" czesto uzywa sie zamiennie z "boks olimpijski", w przeciwienstwie do boksu zawodowego, gdzie podpisujesz zawodowe kontrakty, nie reprezentujesz federacji i normalnie zarabiasz pieniadze.Amateur boxing is the variant of boxing practiced in clubs and associations around the world, at the Olympic Games, Pan American Games and Commonwealth Games, as well as at the collegiate level.Amateur boxing is sometimes called Olympic-style boxing (now an official term),[2] although this is not to be confused with boxing at the Summer Olympics, where boxers compete under the amateur rules but can be both amateurs and professionals.[3]
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Hatefire
No niekoniecznie. Największy rynek sportowy, czyli USA ma swoje bardzo skomplikowane regulacje i instytucje w postaci komisji stanowych. Co ciekawe długo wrestling miał status sportu. Potem, to zaczęło przeszkadzać organizatorom, bo musieli podlegać jurysdykcji stanowych komisji sportowych. Przyznali wówczas oficjalnie, że to cyrk.WaszJudasz pisze: ↑10-02-2025, 13:49Założyłem, że skoro polscy sportowcy rywalizują w, że tak powiem, strukturach zagranicznych, to "sport" w Polsce definiowany jest mniej więcej tak samo, jak za granicami.
Co więcej w miarę jednolite regulacje dotyczą sportów olimpijskich. To wymusza MKOL. Jest mnóstwo sportów, których to nie dotyczy.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- WaszJudasz
No dobra, ale po czym poznajemy, że dana konkurencja jest "sportowa"? Mimo wszystko jednak rywalizacji w ramach, bo ja wiem, podkuwania koni na czas nie traktujemy chyba jako sportowej?ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑10-02-2025, 17:16Założenie że "sport ma prowadzić do poprawy zdrowia", no, to brzmi bardziej jak ruszacie się rekreacyjnie niż sport. Sport ma prowadzić do wygranej w danej konkurencji, a nie do zdrowia.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Hatefire
Nijak. W przypadku sportu, który ma instytucje może być, to ustawa. Natomiast, to jak z tymi klauzulami generalnymi, w prawie. Zasady współżycia społecznego, dobra wiara itp. Wymaga dorozumienia i interpretacji.WaszJudasz pisze: ↑11-02-2025, 09:45No dobra, ale po czym poznajemy, że dana konkurencja jest "sportowa"? Mimo wszystko jednak rywalizacji w ramach, bo ja wiem, podkuwania koni na czas nie traktujemy chyba jako sportowej?
To trochę jak z dyskusją, czy wirus jest żywy. Jeden rabin powie tak, drugi nie. W praktyce nie ma to znaczenia, dla badających wirusy, to dyskusja akademicka. Ustawa o sporcie określa zasady uprawiania sportu w postaci instytucjonalnej, nie znaczy to, że inne aktywności nie są sportem.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- WaszJudasz
Wychodzi na to, że sport to koncept równie metafizyczny jak sztuka... 

- Hatefire
Nie metafizyczny. Po prostu inne może być rozumienie potoczne, a inne prawne i tyle. Naprawdę nie ma powodu, żeby te dwa zakresy się w 100% pokrywały. Prosty przykład. Chodzisz z kumplami po górach, to uprawiasz turystykę. Oprócz tego jest ustawa o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych, poza tym można należeć do PTTK.WaszJudasz pisze: ↑11-02-2025, 10:27Wychodzi na to, że sport to koncept równie metafizyczny jak sztuka...![]()
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
Jeżeli ktoś uważa, że istnieje bezpieczny sport to jest w błędzie.
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica ... Id,7752491
https://sportowefakty.wp.pl/szachy/4607 ... w-norwegii
- uglak
No i tu jest właśnie różnica - w sporcie nadrzędnym celem nie jest fizyczne skrzywdzenie przeciwnika, a w tak zwanych "sportach walki" tak i to tutaj można postawić granicę.est pisze: ↑11-02-2025, 10:57Jeżeli ktoś uważa, że istnieje bezpieczny sport to jest w błędzie.
Guilty of being right
- WaszJudasz
Sedno. W tradycyjnym boksie największym aplauzem nagradza się tego, kto zdoła wywołać u przeciwnika istotne zaburzenia pracy mózgu przez bicie go po głowie. Bokser to człowiek, który zgadza się na to, żeby jego mózg był systematycznie uszkadzany ku uciesze gawiedzi.