NEGATIVE PLANE + DOOMBRINGER + SEX MAG/04.04 WROCŁAW LIVERPOOL

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

NEGATIVE PLANE + DOOMBRINGER + SEX MAG/04.04 WROCŁAW LIVERPOOL

24-03-2025, 21:27

Tematu nie było a u mnie bilecik już kupiony. Ciekawe jaka frekwencja, bo chyba jakoś się nie gada dużo o Negative Plane w kraju, albo coś mnie omija.
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

Re: NEGATIVE PLANE + DOOMBRINGER + SEX MAG/04.04 WROCŁAW LIVERPOOL

24-03-2025, 21:31

Swego czasu była i tutaj dyskusja, niemniej jest to granie raczej dla koneserów. ;) Zespół lubię, twórczość cenię, ale do Wrocławia raczej się nie kopnę, choć weekend mam wolny. No, chyba że coś mi odjebie, co przecież może się wydarzyć. :D
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

24-03-2025, 21:33

Sybir pisze:
24-03-2025, 21:31
Swego czasu była i tutaj dyskusja, niemniej jest to granie raczej dla koneserów. ;) Zespół lubię, twórczość cenię, ale do Wrocławia raczej się nie kopnę, choć weekend mam wolny. No, chyba że coś mi odjebie, co przecież może się wydarzyć. :D
Jak Ci "odjebie" i będziesz chciał podklepać na bajerkę to dawaj znaka na PW. Obawiam się jednak znikomej frekwencji. Szkoda, bo jak nie Negative Plane, to Doombringer miażdży.
Awatar użytkownika
Sybir

24-03-2025, 21:38

Doombringer bardzo chętnie bym zobaczył, tak samo zresztą Sex Mag. Zobaczę, pogadam, może wyjdzie z tego jakiś rodzinny wyjazd?
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

24-03-2025, 21:39

Sybir pisze:
Doombringer bardzo chętnie bym zobaczył, tak samo zresztą Sex Mag. Zobaczę, pogadam, może wyjdzie z tego jakiś rodzinny wyjazd?
Do mnie widzę narzeczona się chyba chce dołączyć, ale progu klubu z koncertem dla brudasów nie przekroczy :lol:
C//A
postuje jak opętany!

24-03-2025, 22:17

Sybir pisze:
Doombringer widzielem z Revange i Mgłą parę lat temu. Wtedy forma była wyśmienita. Warto zobaczyć nawet na wyjezdzie. Negative Plane widzielem w Łodzi z Malokarpatan. Był to bardzo dobry koncert, ale większe wrażenie zrobił na mnie w tamtym czasie Doombringer.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

24-03-2025, 22:29

C//A pisze:
24-03-2025, 22:17
Sybir pisze:
Doombringer widzielem z Revange i Mgłą parę lat temu. Wtedy forma była wyśmienita. Warto zobaczyć nawet na wyjezdzie. Negative Plane widzielem w Łodzi z Malokarpatan. Był to bardzo dobry koncert, ale większe wrażenie zrobił na mnie w tamtym czasie Doombringer.
Ja Doombringer w Byczynie. Bdb sztuka. Ogólnie ta ekipa jest taka trve, na przekór reszcie mam wrażenie i grają w swojej niszy.
bkbk
rozkręca się

25-03-2025, 16:40

"Kochanie, odświeżymy sobie [wpisz miasto, w tym przypadku Wrocław], dawno nie byliśmy, pójdziemy sobie do zoo A PRZY OKAZJI..." odcinek 2137. Bilet oczywiście kupiony :)
Awatar użytkownika
Sybir

25-03-2025, 16:49

To jest klasyczna narracja, już z niej korzystałem. :V
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

03-04-2025, 01:59

Negative Plain widziałem w desekrowanym kościele w Limerick i był to SABAT. Nikt nie tworzy takiej atmosfery. Wrocław ma szczęście, że znalazł się w na tym ekskluzywnym tour i to jako pierwszy. Doombringer też dobrze wspominam.
r o b e r t
weteran forumowych bitew

03-04-2025, 08:47

mała szansa ,ale może uda się być
C//A
postuje jak opętany!

05-04-2025, 09:03

Był ktoś? Jak wrażenia? Jak forma Panów artystów?
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

05-04-2025, 10:09

C//A pisze:
05-04-2025, 09:03
Był ktoś? Jak wrażenia? Jak forma Panów artystów?
Ja byłem. 100 zł za takie koncerty to były najlepiej wydane przeze mnie pieniądze w ostatnim czasie. Napiszę coś więcej wieczorem.
est

05-04-2025, 12:14

Napisz, napisz. Ciekawi mnie czy NP potrafią na żywo wyczarować tę aurę nie do podjebania.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

05-04-2025, 13:44

No więc było moimi oczami i uszami tak:

SEX MAG - fajne i w ogóle, spoko rozrywka i retro klimacik. Nosferatu na wokalu dwoił się i troił używając statywu od mikrofonu naprzemiennie jako broni białej i palnej symulując samobójstwo, nisko nastrojony werbel tłukł galopady jak na "Show No Mercy", było coś o seks metalu i jakichś "kurwach w kryptach". Bawiłem się dobrze, ale nie aż tak dobrze jak pewnie niektórzy, bo ani nie darzę szczególną nostalgią speed/thrash/heavy/black metalu lat 80., ani nie trafia do mnie jakoś bardzo imidż przegięty do kwadratu z przymrużeniem oka. Oglądając to migotało mi jednak w głowie "zajebiste" i trochę żem się szczerzył pod wąsem, bo spójne to było i koncertowo sprawdzało się znakomicie. Sam nie wiem co o tym koncercie do końca sądzić, bo rozum jest sceptyczny, a serce jest na tak.

DOOMBRINGER - tutaj nie miałem już żadnych rozterek. Widziałem ich w Byczynie raz wcześniej i byli w topie koncertów tamtej edycji, a tutaj zrobili jeszcze większe wrażenie. Znam ich muzykę dobrze z płyt, ale na żywca uwypukliły mi się jeszcze bardziej pewne aspekty (podobnie jak w przypadku Negative Plane później tego wieczoru). Po pierwsze, to jak tradycyjny w podejściu do instrumentów jest ten zespół - wszystko opiera się na żelaznym i dość powściągliwym fundamencie sekcji rytmicznej (bębny plus bas), gitara nr. 1 (Sadist) jest prawdziwą gitarą rytmiczną skupiającą się na dokładnym odgrywaniu riffów a gitara nr. 2 (kolega z Grecji) jest prawdziwą gitarą solową dodającą melodyjności bądź chaosu w rozciągniętych, transowych partiach których jest u nich mnóstwo. Wokale to czyste szaleństwo oczywiście - choroba psychiczna, opętanie i religijna ekstaza naprzemiennie przez cały koncert. Największe wrażenie robiła ta spójność i granie jako ZESPÓŁ, w którym każdy zna dokładnie swoje miejsce, wykonuje swoją część na 100% i dopiero kombinacja tych elementów w całości wbija w ziemię. Brzmieniowo mogło być trochę czytelniej z gitarami, ale ja pierdolę co to był za koncert. Stałem jak wryty. Ucinając te smęty i analizy to grali niecałą godzinę, poleciały kawałki zarówno z dwóch pełniaków jak i jeden (co najmniej jeden wychwyciłem) z "Sevenfold Pestilence" a ich muzyka wywoływała na zmianę (lub jednocześnie) obrazy związane z Szatanem, czarownicami tańczącymi w kręgu i siedzeniem w ciemnym grobowcu wśród kości. Napisałbym, że w Polsce są najlepsi w swojej lidze, ale to bez sensu bo nikt tutaj tak nie gra.

NEGATIVE PLANE - napiszę tutaj chyba mniej niż o Doombringer, ale nie dlatego że mniej mi się podobało. Koncert był absolutnie bezbłędny i nacisk był położony na samą muzykę. Wszyscy statycznie skupieni na odgrywaniu kawałków bez specjalnej konferansjerki i pierdoletów (zresztą na Doombringer było podobnie). Atmosfera wyjęta niczym z gotyckiego horroru była na żywo spotęgowana. Poziom wykonawczy i ogranie tej kapeli powoduje opad szczęki - najsłabszym ogniwem był perkusista, ale wcale nie dlatego, że był słaby. Po prostu to co było odgrywane przez wszystkie gitary (włączając bas) i precyzja z jaką było to odgrywane kierowało automatycznie wzrok (i słuch) wszystkich w tym kierunku (gitarzysta grając to wszystko jeszcze śpiewał i pośliznął się ani razu, przynajmniej nie wychwyciłem). Na żywo oglądając te wygibasy i słuchając tych długich kawałków jeszcze wyraźniej było słychać ich powinowactwo z heavy metalem i jakąś progresywność objawiającą się w tych wszystkich pokręconych rytmicznie strukturach i wszystkich "twists and turns" w każdym kawałku. Przez ponad godzinę koncertu zostałem kompletnie wchłonięty w ich świat i jeszcze bardziej utwierdziłem się w przekonaniu jak unikalna jest ta kapela. Zapewne nie czeka ich nigdy zawrotny sukces, bo są trochę jak wilk odłączony od stada grasujący na uboczu, ale tak to chyba zazwyczaj wygląda w świecie szeroko pojmowanej sztuki. Nacisk położyli na "The Pact", zaczęli od pierwszego kawałka i tego fantastycznego riffu, który otwiera album, więc na starcie większość już się zesrała z wrażenia a na koniec części setu gdzie grali ostatnią płytę zagrali chyba 16-minutowy zamykacz "And so it came to pass" ciągnąc ostatnią melodię bezustannie przez chyba 4 minuty i przez cały ten czas moja uwaga była skoncentrowana w 100% na tym co się działo na scenie (no dobra, może też na to czy jakiś cham spocony się nie będzie przepychał). Brawo, kurwa mać.
Awatar użytkownika
Gall
weteran forumowych bitew

05-04-2025, 20:46

Wrócił. Był to koncert ze składem 10/10. Po Sex Mag spodziewałem się starego dobrego, chamskiego ognia, a dostałem jeszcze więcej. W cichości serduszka pogratulowałem sobie, że zainteresowałem się nimi tuż przed ogłoszeniem ich jako jeden z supportów. Odjebali tak pięknie olschoolową sztukę, że głowa mała. Uśmiech mi z twarzy nie schodził i pewnie wyglądałem jak dzieciak, który pierwszy raz uczestniczy w koncercie metalowym. I, kurde, elegancko! Truposz to jest taki frontman, że klękajcie narody. Ten cały kicz i przerysowanie mogłyby być trudne do przełknięcia w innym wydaniu, ale ten chłop robi to wszystko w taki sposób... To się nie może nie podobać jeśli ktoś siedzi w takiej stylistyce.

Doombringer? Można powiedzieć, że zaszczycili nas tym koncertem, biorąc pod uwagę, że prawie w ogóle nie koncertują. I tego braku występów nie było kompletnie słychać. Ograni byli doskonale. Medium Mortem zabił swoim wokalem, którego nie słuchasz, tylko doświadczasz. O charyzmie i szaleństwie bijącym z jego oczu nie wspomnę, bo są chyba legendarne. Byłem pozamiatany. To jest kapela z innego wymiaru na żywo. Było coś w tej muzyce nieuchwytnego, nawet jeśli selektywność brzmienia była taka sobie. Jedyne czego żałuję, to to, że nie zagrali The Sleep of Thanatos, ale może wtedy by mnie sztywnego wynieśli z klubu i bym nie zobaczył Negative Plane.

Nie spodziewałbym się te kilka miesięcy temu, że ich zobaczę na żywo, a jednak stało się. Nic szerzej nie napiszę, bo tu emocje były takie, że jeszcze dochodzę do siebie. Ściskało mi gardło i miałem szklanki w oczach. Jeśli taki stary koń jeszcze reaguje na muzykę w taki sposób, to chyba może się uważać za szczęśliwca.
For there is no folly of the beasts of the earth which is not infinitely outdone by the madness of men.
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

06-04-2025, 11:02

To że Liverpool jeszcze istnieje to cud. Ale że udało się tak dobrze nagłośnić tam takie zespoły, to musiał wesprzeć sam Rogaty.

https://www.instagram.com/reel/DIGcZV-M ... lucXRkZTlh
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

06-04-2025, 12:33

Znalazłem coś na YouTube w całkiem ok jakości:

Aż mi ciary przechodzą jak sobie przypominam.
Awatar użytkownika
Bohdan
weteran forumowych bitew

06-04-2025, 19:03

Co siem tam dziao, mój boszsz... :cross:
Obrazek

Obrazek
ImP
postuje jak opętany!

06-04-2025, 22:20

Doombringer rewelacja. Reszta też wielce milusia.
ODPOWIEDZ